شنبه، 7 بهمن 1391

پرسش :

ﻓﺮد ﺧﻴﺮی ﻗﻄﻌﻪ زﻣﻴﻦ ﺣﺪود 20 ﻣﺘﺮی ﺑﻪ ﻣﺴﺠﺪ ﺑﺨﺸﻴﺪه اﺳﺖ وﻟﻲ آن ﻗﻄﻌﻪ زﻣﻴﻦ ﺑﺎ ﻣﺴﺠﺪ ﻓﺎﺻﻠﻪ دارد، ﻳﻚ ﺧﺎﻧﻪ ﻣﺴﻜﻮﻧﻲ ﻣﺎﺑﻴﻦ ﻣﺴﺠﺪ و زﻣﻴﻦ ﻓﺎﺻﻠﻪ اﻓﺘﺎده اﺳﺖ . اﻳﻦ زﻣﻴﻦ ﺑﺨﺸﻴﺪه ﺷﺪه ﺑﻪ ﻣﺴﺠﺪ در ﺣﺎل ﺣﺎﺿﺮ ﻛﺎرﺑﺮی ﻧﺪارد ﺟﻬﺖ ﻣﺴﺠﺪ ﺑﺎ ﺗﻮﺿﻴﺤﺎت ﻓﻮق ﺧﻮاﻫﺸﻤﻨﺪ اﺳﺖ ﺑﻪ ﺳﺆاﻻت زﻳﺮ ﭘﺎﺳﺦ دﻫﻴﺪ : اﻟﻒ- آﻳﺎ ﺻﻴﻐﻪ وﻗﻒ ﺑﺮ آن زﻣﻴﻦ اﻃﻼق ﻣﻲﺷﻮد؟ ب- ﺧﺮﻳﺪ و ﻓﺮوش و ﺗﺒﺪﻳﻞ ﺑﻪ اﺣﺴﻦ ﻛﺮدن آن ﺟﺎﻳﺰ اﺳﺖ ﻳﺎ ﺧﻴﺮ؟ ج- ﻻزم ﺑﻪ ذﻛﺮ اﺳﺖ ﻓﺮدی ﻛﻪ ﻣﻨﺰل ﻣﺴﻜﻮﻧﻲ اﻳﺸﺎن ﻣﺎﺑﻴﻦ ﻣﺴﺠﺪ و ﻗﻄﻌﻪ زﻣﻴﻦ واﻗﻊ ﺷﺪه اﺳﺖ ﻣﻘﺪاری ﺟﻬﺖ ﻣﺴﺠﺪ داده و ﻗﺼﺪ دارد ﻗﻄﻌﻪ زﻣﻴﻦ ﻣﺴﺠﺪ را ﺧﺮﻳﺪاری ﻧﻤﺎﻳﻨﺪ. د- آﻳﺎ ﻣﻲﺗﻮان ﺳﺮوﻳﺲ ﺑﻬﺪاﺷﺘﻲ ﻣﺴﺠﺪ را ﺑﻪ زﻳﺮزﻣﻴﻦ ﺣﻴﺎط ﻣﺴﺠﺪ اﻧﺘﻘﺎل داد؟

پاسخ :
پاسخ از حضرت آیت الله العظمی خامنه ای مدظله العالی:
الف - اﮔﺮ ﺑﻪ ﻣﺴﺠﺪ ﺑﺨﺸﻴﺪه ﺷﺪه ﻣﻠﻚ ﻣﺴﺠﺪ اﺳﺖ وﻟﻲ وﻗﻒ ﻧﻴﺴﺖ.
ب- ﺑﺎ ﻧﻈﺮ ﻣﺘﻮﻟﻲ ﺷﺮﻋﻲ ﻣﺎﻧﻊ ﻧﺪارد.
ج- اﮔﺮ ﻣﺘﻮﻟﻲ ﺷﺮﻋﻲ ﺻﻼح ﻣﺴﺠﺪ ﺑﺪاﻧﺪ ﻣﻲﺗﻮاﻧﺪ زﻣﻴﻦ را ﺗﺒﺪﻳﻞ ﻛﻨﺪ.
د- اﮔﺮ ﻣﻮﺟﺐ ﺗﻐﻴﻴﺮ وﻗﻒ ﻳﻌﻨﻲ از ﺑﻴﻦ رﻓﺘﻦ ﺣﻴﺎط ﻣﺴﺠﺪ ﻧﺒﺎﺷﺪ و ﻣﻨﺎﻓﺎت ﺑﺎ ﺟﻬﺖ وﻗﻒ ﻧﻴﺰ ﻧﺪاﺷﺘﻪ ﺑﺎﺷﺪ اﺷﻜﺎل ﻧﺪارد.
منبع: اﺳﺘﻔﺘﺎﺋﺎت ﺑﺎب وﻗﻒ، ﺣﻀﺮت آﻳﺖ الله اﻟﻌﻈﻤﻲ ﺧﺎﻣﻨﻪای ﻣﺪﻇﻠﻪ اﻟﻌﺎﻟﻲ، ﻣﻌﺎوﻧﺖ ﻓﺮﻫﻨﮕﻲ ﺳﺎزﻣﺎن اوﻗﺎف، مهر1390.