شنبه، 7 بهمن 1391

پرسش :

ﺷﺨﺼﻲ ﻣﻠﻜﻲ را وﻗﻒ ﻛﺮده ﻛﻪ از ﻋﺎﻳﺪات آن ﺻﺮف ﺣﺮم ﻣﻄﻬﺮ ﮔﺮدد ﻣﺘﻮﻟﻲ وﻗﺖ اﻳﻦ ﻣﻠﻚ را در اﺧﺘﻴﺎر ﻳﻜﻲ از ﻣﺮاﻛﺰ ﻓﺮﻫﻨﮕﻲ ﻗﺮار داده اﺳﺖ ﻛﻪ در ﻣﻠﻚ ﻣﺴﺠﺪی ﻧﻴﺰ از ﻛﻤﻜﻬﺎی ﻣﺨﺘﻠﻒ ﺳﺎﺧﺘﻪ ﺷﺪه اﺳﺖ . آﻳﺎ ﻣﺴﺌﻮﻟﻴﻦ اﻣﺮ ﻣﻲﺗﻮاﻧﻨﺪ اﻳﻦ ﻗﺴﻤﺖ را ﺑﻪ ﻋﻨﻮان ﻣﺴﺠﺪ وﻗﻒ ﻧﻤﺎﻳﻨﺪ ﻳﺎ ﺧﻴﺮ و ﭼﻨﺎﻧﭽﻪ راﻫﻲ ﺑﺮای وﻗﻒ ﻣﺴﺠﺪ ﻧﻴﺴﺖ آﻳﺎ ﻻزم اﺳﺖ ﻣﺎ ﻣﻌﺎﻣﻠﻪ ﻣﺴﺠﺪ ﺑﺎ اﻳﻦ ﻣﻜﺎن در اﺣﻜﺎم ﺷﺮﻋﻲ داﺷﺘﻪ ﺑﺎﺷﻴﻢ ﻳﺎ ﺧﻴﺮ؟ 2-زﻣﻴﻨﻲ را ﺳﺎزﻣﺎنﻫﺎی دوﻟﺘﻲ واﮔﺬار ﻛﺮده اﻧﺪ ﺟﻬﺖ ﺳﺎﺧﺖ ﻣﺴﺘﻐﻼت ﺑﺮای داﻧﺸﮕﺎه در اﻳﻦ زﻣﻴﻦ ﺳﺎﺧﺘﻤﺎﻧﻲ ﺑﻪ ﻋﻨﻮان ﻣﺴﺠﺪ ﻧﻴﺰ از ﻣﺤﻞ ﻛﻤﻜﻬﺎی دوﻟﺖ و ﻣﺮدم ﺳﺎﺧﺘﻪ ﺷﺪه اﺳﺖ اﻛﻨﻮن ﺳﺆال اﻳﻦ اﺳﺖ ﻛﻪ آﻳﺎ اﻳﻦ ﺑﻨﺎ ﺣﻜﻢ ﻣﺴﺠﺪ دارد ﻳﺎ ﺧﻴﺮ؟

پاسخ :
پاسخ از حضرت آیت الله العظمی خامنه ای مدظله العالی:
1. زﻣﻴﻦ ﻣﻮﻗﻮﻓﻪ ﻗﺎﺑﻞ وﻗﻒ ﻣﺠﺪد ﻧﻴﺴﺖ وﻟﻲ اﺟﺎره دادن ﺑﻠﻨﺪ ﻣﺪت آن ﺗﻮﺳﻂ ﻣﺘﻮﻟﻲ ﺷﺮﻋﻲ ﺑﺮای ﺳﺎﺧﺘﻦ ﻣﺴﺠﺪ اﺷﻜﺎل ﻧﺪارد و ﻣﺒﻠﻎ اﺟﺎره ﺑﺎﻳﺪ در ﺟﻬﺘﻲ ﻛﻪ ﺑﺮای وﻗﻒ ﻣﻌﻴﻦ ﺷﺪه ﻣﺼﺮف ﺷﻮد. 2. در ﺻﻮرﺗﻲ ﻛﻪ اﻓﺮاد ﺻﺎﺣﺐ زﻣﻴﻦ ﻣﺬﻛﻮر اﺟﺎزه ﺳﺎﺧﺘﻦ آن را ﺑﻪ ﻋﻨﻮان ﻣﺴﺠﺪ ﺑﺪﻫﻨﺪ و ﻳﻚ ﻧﻔﺮ ﻫﻢ ﻧﻤﺎز ﺑﺨﻮاﻧﺪ ﺣﻜﻢ ﻣﺴﺠﺪ را دارد.
منبع: اﺳﺘﻔﺘﺎﺋﺎت ﺑﺎب وﻗﻒ، ﺣﻀﺮت آﻳﺖ الله اﻟﻌﻈﻤﻲ ﺧﺎﻣﻨﻪای ﻣﺪﻇﻠﻪ اﻟﻌﺎﻟﻲ، ﻣﻌﺎوﻧﺖ ﻓﺮﻫﻨﮕﻲ ﺳﺎزﻣﺎن اوﻗﺎف، مهر1390.