شنبه، 7 بهمن 1391

پرسش :

زﻣﻴﻨﻲ ﺑﻪ ﻣﺴﺎﺣﺖ 500 ﻣﺘﺮﻣﺮﺑﻊ ﺗﻮﺳﻂ دو ﻧﻔﺮ ﺧﻴﺮﺟﻬﺖ ﺳﺎﺧﺘﻦ ﻣﺴﺠﺪ ﺗﻘﺪﻳﻢ و وﻗﻒ ﻧﻤﻮده اﻧﺪ در ﺻﻮرﺗﻲ ﻛﻪ زﻣﻴﻦ وﻗﻒ آﺳﺘﺎن ﻗﺪس رﺿﻮی(علیه السلام) ﻣﻲﺑﺎﺷﺪ، آﻳﺎ اوﻻ : زﻣﻴﻦ وﻗﻒ را دو ﻣﺮﺗﺒﻪ وﻗﻒ ﻣﺴﺠﺪ ﻣﻲﺗﻮان ﻛﺮد ﻳﺎ ﺧﻴﺮ؟ ﺛﺎﻧﻴﺎ: در ﭘﺸﺖ ﺑﺎم اﻳﻦ ﻣﺴﺠﺪ ﻣﻲﺗﻮان ﻣﻨﺎزﻟﻲ ﺑﺮای زاﺋﺮﻳﻦ ﻣﺤﺘﺮم ﺳﺎﺧﺖ و ﻳﺎ ﺑﺮای اﻣﺎم ﺟﻤﺎﻋﺖ اﺣﺪاث ﻛﺮد ﻳﺎ ﺧﻴﺮ؟ ﺛﺎﻟﺜﺎ : اﻳﻦ ﻣﺴﺠﺪ ﻧﻤﺎز ﺧﺎﻧﻪ اﺳﺖ ﻳﺎ ﺣﻜﻢ ﻣﺴﺠﺪ را دارا ﻣﻲﺑﺎﺷﺪ؟

پاسخ :
پاسخ از حضرت آیت الله العظمی خامنه ای مدظله العالی:
وﻗﻒ ﻗﺎﺑﻞ وﻗﻒ ﻣﺠﺪد ﻧﻴﺴﺖ ﻟﻴﻜﻦ اﺟﺎره زﻣﻴﻦ ﻣﻮﻗﻮﻓﻪ ﺑﻪ ﻣﺪت ﻣﻌﺘﻨﺎﺑﻪ ﺑﺮای ﺳﺎﺧﺖ ﻣﺴﺠﺪ اﺷﻜﺎل ﻧﺪارد و در اﻳﻦ ﺻﻮرت ﺑﻨﺎی اﺣﺪاﺛﻲ ﻣﺴﺠﺪ در زﻣﻴﻦ ﻣﻮﻗﻮﻓﻪ اﺣﻜﺎم و آﺛﺎر ﻣﺴﺠﺪ را دارد و ﭘﺲ از اﺣﺪاث ﻣﺴﺠﺪ ﻣﺠﺎز ﻧﻴﺴﺘﻨﺪ در ﭘﺸﺖ ﺑﺎم آن ﺳﺎﺧﺘﻤﺎن ﺟﺪﻳﺪی ﺑﺮای ﻫﺮ ﻣﻨﻈﻮر دﻳﮕﺮ اﺣﺪاث ﻧﻤﺎﻳﻨﺪ ﻟﻴﻜﻦ ﻣﺎﻧﻌﻲ ﻧﺪارد زﻣﻴﻦ ﻣﻮﻗﻮﻓﻪ را ﺑﺮای اﺣﺪاث ﻣﺴﺠﺪ و ﺳﺎﺧﺘﻤﺎن ﻣﺴﻜﻮﻧﻲ ﻓﻮﻗﺎﻧﻲ و ﻳﺎ ﺑﺮای ﻣﻨﺎﻓﻊ دﻳﮕﺮ اﺟﺎره دﻫﻨﺪ و در اﺑﺘﺪای اﻣﺮ، اﺣﺪاث ﺑﻨﺎﻫﺎ ﺑﺪﻳﻦ ﻣﻨﻈﻮر ﻳﻌﻨﻲ ﻳﻚ ﻃﺒﻘﻪ ﻣﺴﺠﺪ و ﻳﻚ ﻃﺒﻘﻪ ﻣﺴﻜﻮﻧﻲ و ﻳﺎ ﺗﺠﺎری اﺣﺪاث ﺷﻮد در اﻳﻦ ﺻﻮرت اﺷﻜﺎل ﻧﺪارد.
منبع: اﺳﺘﻔﺘﺎﺋﺎت ﺑﺎب وﻗﻒ، ﺣﻀﺮت آﻳﺖ الله اﻟﻌﻈﻤﻲ ﺧﺎﻣﻨﻪای ﻣﺪﻇﻠﻪ اﻟﻌﺎﻟﻲ، ﻣﻌﺎوﻧﺖ ﻓﺮﻫﻨﮕﻲ ﺳﺎزﻣﺎن اوﻗﺎف، مهر1390.