شنبه، 7 بهمن 1391

پرسش :

ﻣﺎ ﻗﺼﺪ دارﻳﻢ ﻛﻪ ﻳﻚ ﻣﺮﻛﺰ ﺑﻬﺪاﺷﺘﻰ در ﻗﺴﻤﺘﻰ از زﻣﻴﻦ ﺑﺎﺋﺮى ﻛﻪ در ﺟﻮار ﻳﻜﻰ از ﻗﺒﺮﺳﺘﺎنﻫﺎﺳﺖ ﺑﺴﺎزﻳﻢ، وﻟﻰ ﺑﻌﻀﻰ از اﻫﺎﻟﻰ ادﻋﺎ ﻣﻰﻛﻨﻨﺪ ﻛﻪ اﻳﻦ ﻣﻜﺎن ﺟﺰﺋﻰ از ﻗﺒﺮﺳﺘﺎن اﺳﺖ و ﺑﺮاى ﻣﺴﺌﻮﻟﻴﻦ ﺗﺸﺨﻴﺺ اﻳﻨﻜﻪ زﻣﻴﻦ ﻣﺬﻛﻮر ﻗﺒﺮﺳﺘﺎن ﻫﺴﺖ ﻳﺎ ﺧﻴﺮ ﻣﺸﻜﻞ ﺷﺪه و ﺑﻌﻀﻰ از ﺳﺎﻟﻤﻨﺪان آن ﻣﻨﻄﻘﻪ ﺷﻬﺎدت ﻣﻰدﻫﻨﺪ ﻛﻪ در آن زﻣﻴﻨﻰ ﻛﻪ ﻋﺪهاى ﻣﺪﻋﻰ وﺟﻮد ﻗﺒﺮ در آن ﻫﺴﺘﻨﺪ، ﻗﺒﺮى وﺟﻮد ﻧﺪاﺷﺘﻪ اﺳﺖ، اﻟﺒﺘﻪ ﻫﺮ دو ﮔﺮوه ﺷﻬﺎدت ﻣﻰدﻫﻨﺪ ﻛﻪ در اﻃﺮاف زﻣﻴﻨﻰ ﻛﻪ ﺑﺮاى ﺳﺎﺧﺖ ﻣﺮﻛﺰ ﺑﻬﺪاﺷﺘﻰ در ﻧﻈﺮ ﮔﺮﻓﺘﻪ ﺷﺪه ﻗﺒﺮ وﺟﻮد دارد، ﺗﻜﻠﻴﻒ ﻣﺎ ﭼﻴﺴﺖ؟

پاسخ :
پاسخ از حضرت آیت الله العظمی خامنه ای مدظله العالی:
ﺗﺎ زﻣﺎﻧﻰ ﻛﻪ اﺣﺮاز ﻧﺸﻮد آن زﻣﻴﻦ وﻗﻒ ﺑﺮاى دﻓﻦ اﻣﻮات ﻣﺴﻠﻤﺎﻧﺎن اﺳﺖ و زﻣﻴﻦ ﻣﺰﺑﻮر از ﻣﻜﺎنﻫﺎى ﻋﻤﻮﻣﻰ ﻣﻮرد ﻧﻴﺎز اﻫﺎﻟﻰ در ﻣﻨﺎﺳﺒﺖﻫﺎ ﻧﺒﺎﺷﺪ و ﺳﺎﺧﺖ ﻣﺮﻛﺰ ﺑﻬﺪاﺷﺘﻰ در آن ﻫﻢ ﻣﺴﺘﻠﺰم ﻧﺒﺶ ﻗﺒﺮ و ﻫﺘﻚ ﺣﺮﻣﺖ ﻗﺒﻮر ﻣﺆﻣﻨﻴﻦ ﻧﺒﺎﺷﺪ، اﻳﺠﺎد آن ﻣﺮﻛﺰ در زﻣﻴﻦ ﻣﺰﺑﻮر اﺷﻜﺎل ﻧﺪارد و در ﻏﻴﺮ اﻳﻦ ﺻﻮرت ﺟﺎﻳﺰ ﻧﻴﺴﺖ.
منبع: اﺳﺘﻔﺘﺎﺋﺎت ﺑﺎب وﻗﻒ، ﺣﻀﺮت آﻳﺖ الله اﻟﻌﻈﻤﻲ ﺧﺎﻣﻨﻪای ﻣﺪﻇﻠﻪ اﻟﻌﺎﻟﻲ، ﻣﻌﺎوﻧﺖ ﻓﺮﻫﻨﮕﻲ ﺳﺎزﻣﺎن اوﻗﺎف، مهر1390.