شنبه، 7 بهمن 1391

پرسش :

وزارت ﻧﻴﺮو در ﻧﻈﺮ دارد ﭼﻨﺪ ﺳﺪ آﺑﻰ و ﺗﻮﻟﻴﺪ ﻛﻨﻨﺪه ﺑﺮق ﺑﺴﺎزد ﻛﻪ از ﺟﻤﻠﻪ آﻧﻬﺎ ﺳﺪى در ﻣﺴﻴﺮ رود ﻛﺎرون ﺑﺮاى اﻳﺠﺎد ﻧﻴﺮوﮔﺎه ﺑﺮق اﺳﺖ، ﺗﺄﺳﻴﺴﺎت اوﻟﻴﻪ ﻃﺮح، اﻳﺠﺎد ﺷﺪه و ﻫﺰﻳﻨﻪﻫﺎى آن ﻫﻢ ﺗﺄﻣﻴﻦ ﺷﺪه اﺳﺖ وﻟﻰ در ﻣﺮﻛﺰ ﻣﻨﻄﻘﻪ ﻃﺮح، ﻳﻚ ﻗﺒﺮﺳﺘﺎن ﻗﺪﻳﻤﻰ وﺟﻮد دارد ﻛﻪ ﻗﺒﺮﻫﺎى ﻧﺴﺒﺘﺎ ﻗﺪﻳﻤﻰ و ﻗﺒﺮﻫﺎى ﺟﺪﻳﺪ در آن وﺟﻮد دارد و اﺟﺮاى ﻃﺮح ﻫﻢ ﻣﺘﻮﻗﻒ ﺑﺮ ﺗﺨﺮﻳﺐ اﻳﻦ ﻗﺒﻮر اﺳﺖ، ﺣﻜﻢ اﻳﻦ ﻣﺴﺌﻠﻪ ﭼﻴﺴﺖ؟

پاسخ :
پاسخ از حضرت آیت الله العظمی خامنه ای مدظله العالی:
ﺗﺨﺮﻳﺐ ﻗﺒﻮر ﻗﺪﻳﻤﻰ ﻛﻪ ﺟﺴﺪﻫﺎى ﻣﻮﺟﻮد در آﻧﻬﺎ ﺗﺒﺪﻳﻞ ﺑﻪ ﺧﺎک ﺷﺪه اﻧﺪ اﺷﻜﺎل ﻧﺪارد، وﻟﻰ ﺗﺨﺮﻳﺐ و ﻧﺒﺶ ﻗﺒﻮر ﻏﻴﺮ ﻣﻨﺪرس و آﺷﻜﺎر ﻛﺮدن ﺟﺴﺪﻫﺎﻳﻰ ﻛﻪ ﻫﻨﻮز ﺗﺒﺪﻳﻞ ﺑﻪ ﺧﺎک ﻧﺸﺪهاﻧﺪ، ﺟﺎﻳﺰ ﻧﻴﺴﺖ، اﻟﺒﺘﻪ اﮔﺮ اﺟﺮاى ﻃﺮحﻫﺎى ﺗﻮﻟﻴﺪ ﺑﺮق در آن ﻣﻜﺎن ﺿﺮورت اﻗﺘﺼﺎدى و اﺟﺘﻤﺎﻋﻰ داﺷﺘﻪ ﺑﺎﺷﺪ ﺑﻄﻮرى ﻛﻪ ﭼﺎرهاى ﺟﺰ اﺟﺮاى آﻧﻬﺎ ﻧﺒﺎﺷﺪ و اﻧﺘﻘﺎل از آن ﻣﻜﺎن ﺑﻪ ﻣﻜﺎن دﻳﮕﺮ ﻳﺎ اﻧﺤﺮاف از ﻗﺒﺮﺳﺘﺎن، ﻛﺎر ﺳﺨﺖ و ﻣﺸﻜﻞ و ﻳﺎ ﻃﺎﻗﺖ ﻓﺮﺳﺎﻳﻰ ﺑﺎﺷﺪ، اﻳﺠﺎد ﺳﺪ در آن ﻣﻜﺎن اﺷﻜﺎل ﻧﺪارد، وﻟﻰ واﺟﺐ اﺳﺖ ﻗﺒﺮﻫﺎﻳﻰ ﻛﻪ ﺗﺒﺪﻳﻞ ﺑﻪ ﺧﺎک ﻧﺸﺪهاﻧﺪ ﺑﺎ ﭘﺮﻫﻴﺰ از ﺗﺤﻘﻖ ﻧﺒﺶ ﻗﺒﺮ ﺑﻪ ﻣﻜﺎن دﻳﮕﺮى اﻧﺘﻘﺎل داده ﺷﻮﻧﺪ ﻫﺮ ﭼﻨﺪ ﺑﺎ ﻛﻨﺪن ﺧﺎک ﻣﻮﺟﻮد در اﻃﺮاف ﻗﺒﺮ و اﻧﺘﻘﺎل آن ﺑﻪ ﻣﻜﺎن دﻳﮕﺮ ﺑﺪون ﺗﺤﻘﻖ ﻧﺒﺶ ﻗﺒﺮ ﺑﺎﺷﺪ و اﮔﺮ در اﺛﻨﺎء ﻛﺎر، ﺟﺴﺪى آﺷﻜﺎر ﺷﻮد واﺟﺐ اﺳﺖ ﺑﻪ ﻣﻜﺎن دﻳﮕﺮى اﻧﺘﻘﺎل ﻳﺎﺑﺪ و در آﻧﺠﺎ دﻓﻦ ﺷﻮد.
منبع: اﺳﺘﻔﺘﺎﺋﺎت ﺑﺎب وﻗﻒ، ﺣﻀﺮت آﻳﺖ الله اﻟﻌﻈﻤﻲ ﺧﺎﻣﻨﻪای ﻣﺪﻇﻠﻪ اﻟﻌﺎﻟﻲ، ﻣﻌﺎوﻧﺖ ﻓﺮﻫﻨﮕﻲ ﺳﺎزﻣﺎن اوﻗﺎف، مهر1390.