شنبه، 7 بهمن 1391

پرسش :

ﺑﺎ اﺣﺘﺮام ﺑﻪ اﺳﺘﺤﻀﺎر ﺣﻀﺮﺗﻌﺎﻟﻲ ﻣﻲرﺳﺎﻧﺪ ﺷﻬﺮداری ﺑﻪ ﻣﻨﻈﻮر ﺳﺎﺧﺖ و ﻋﻤﺮان ﻳﻜﻲ از ﺧﻴﺎﺑﺎنﻫﺎی ﻣﺤﻼت ﺷﻬﺮ ﺑﺎ ﻣﺸﻜﻠﻲ ﻣﻮاﺟﻪ اﺳﺖ ﻛﻪ ﻧﻴﺎز ﺑﻪ ﺣﻜﻢ ﻛﺘﺒﻲ ﺷﺮﻋﻲ دارد ﺗﺎ ﺑﺘﻮاﻧﺪ ﺑﺪون دﻏﺪﻏﻪ ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ اﺟﺮاء و آﺳﻔﺎﻟﺖ آن اﻗﺪام ﻧﻤﺎﻳﺪ، ﺻﻮرت ﻣﺴﺌﻠﻪ ﺑﺪﻳﻨﮕﻮﻧﻪ اﺳﺖ: ﻗﺒﺮﺳﺘﺎن ﺣﺼﺎرﻛﺸﻲ ﺷﺪه در ﺑﺮ اﻳﻦ ﺧﻴﺎﺑﺎن واﻗﻊ اﺳﺖ ﺗﻌﺪادی ﻗﺒﻮر ﺧﺎرج از ﺣﺼﺎرﻛﺸﻲ ﺑﺎ ﻗﺪﻣﺘﻲ ﺑﻴﺶ از ﺳﻲ ﺳﺎل در ﻣﺴﻴﺮ ﺗﻌﺮﻳﺾ و ﺑﺎزﮔﺸﺎﺋﻲ ﻗﺮار دارﻧﺪ ﻛﻪ در ﻣﻌﺮض رﻳﺨﺖ و ﭘﺎش زﺑﺎﻟﻪ ﻣﻲﺑﺎﺷﺪ و ﭼﻬﺮه ای ﻧﺎﻣﻨﺎﺳﺐ و ﻧﺎﻫﻨﺠﺎر را ﺑﻪ وﺟﻮد آورده اﺳﺖ ﺿﺮورت اﻳﺠﺎب ﻣﻲﻧﻤﺎﻳﺪ ﻛﻪ ﻫﺮﭼﻪ ﺳﺮﻳﻊﺗﺮ ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﻋﻤﺮان و آﺑﺎداﻧﻲ اﻗﺪام ﺷﻮد ﺗﺎ ﻳﻜﻲ از ﻗﺪﻳﻤﻲ ﺗﺮﻳﻦ ﻣﺤﻼت ﺷﻬﺮ ﺑﻪ ﺷﺒﻜﻪ آﺳﻔﺎﻟﺖ ﺷﻬﺮی ﺑﭙﻴﻮﻧﺪد، ﺣﺎل ﺑﺎ ﻋﻨﺎﻳﺖ ﺑﻪ اﻳﻦ ﻣﺴﺌﻠﻪ راﻫﻲ ﺟﺰ ﻧﺒﺶ ﻗﺒﺮ وﺟﻮد ﻧﺪارد ﻟﺬا ﺑﻨﺎ ﺑﻪ ﺿﺮورت و ﻧﻴﺎز ﺷﺪﻳﺪ و اﻳﺠﺎد ﺗﺴﻬﻴﻼت در اﻣﺮ ﻋﺒﻮر و ﻣﺮور و اﻳﺎب و ذﻫﺎب ﻋﻤﻮﻣﻲ و ﻧﺰدﻳﻚ ﺑﻮدن ﻓﺼﻞ زﻣﺴﺘﺎن و ﺑﺎرﻧﺪﮔﻲ و ﻧﻴﺎز ﺷﺪﻳﺪ اﻫﺎﻟﻲ، ﻣﺘﻤﻨﻲ اﺳﺖ ﺣﻜﻢ ﻻزم ﺷﺮﻋﻲ اﻋﻼم ﻓﺮﻣﺎﻳﻨﺪ و ﻗﺒﻼ در ﺟﻬﺖ ﺟﻠﺐ رﺿﺎﻳﺖ ﺑﺎزﻣﺎﻧﺪﮔﺎن ﻣﺘﻮﻓﻴﺎت ﻣﺬاﻛﺮات ﻻزم ﺣﻀﻮرا ﺻﻮرت ﭘﺬﻳﺮﻓﺘﻪ اﺳﺖ.

پاسخ :
پاسخ از حضرت آیت الله العظمی خامنه ای مدظله العالی:
ﻧﺒﺶ ﻗﺒﺮ ﻣﺴﻠﻤﺎن ﺟﺎﻳﺰ ﻧﻴﺴﺖ، و ﺗﺼﺮف در ﻗﺒﺮﺳﺘﺎن ﺑﺮ ﺧﻼف ﺟﻬﺖ ﻗﺒﺮﺳﺘﺎن ﺟﺎﻳﺰ ﻧﻴﺴﺖ و ﭼﻨﺎﻧﭽﻪ در ﺟﻤﻬﻮری اﺳﻼﻣﻲ ﻗﺎﻧﻮﻧﻲ ﺑﺎﺷﺪ، ﻻزم اﻟﻤﺮاﻋﺎت اﺳﺖ، واﷲ اﻟﻌﺎﻟﻢ.
منبع: اﺳﺘﻔﺘﺎﺋﺎت ﺑﺎب وﻗﻒ، ﺣﻀﺮت آﻳﺖ الله اﻟﻌﻈﻤﻲ ﺧﺎﻣﻨﻪای ﻣﺪﻇﻠﻪ اﻟﻌﺎﻟﻲ، ﻣﻌﺎوﻧﺖ ﻓﺮﻫﻨﮕﻲ ﺳﺎزﻣﺎن اوﻗﺎف، مهر1390.