شنبه، 7 بهمن 1391

پرسش :

ﻳﻚ ﻧﻔﺮ ﻣﺎﻟﻚ ﺷﺮﻋﻲ و ﻗﺎﻧﻮﻧﻲ، ﻳﻚ ﻗﻄﻌﻪ زﻣﻴﻦ را ﺟﻬﺖ دﻓﻦ اﻣﻮات واﮔﺬار ﻧﻤﻮده اﺳﺖ ﻛﻪ ﻣﻮرد ﮔﻮاﻫﻲ ﻣﻌﺘﻤﺪﻳﻦ ﻣﺤﻞ و ﻣﻮرد ﺗﺄﻳﻴﺪ ﻣﻲﺑﺎﺷﺪ و در ﻗﺴﻤﺖ زﻳﺎدی از آن اﻣﻮات دﻓﻦ ﮔﺮدﻳﺪه و ﻗﺴﻤﺘﻲ ﻧﻴﺰ ﺑﺮای آﻳﻨﺪه ﺑﺎﻗﻲ ﻣﺎﻧﺪه اﺳﺖ و ﭼﮕﻮﻧﮕﻲ واﮔﺬاری، ﻛﻪ آﻳﺎ وﻗﻒ اﺳﺖ ﻳﺎ ﻏﻴﺮ وﻗﻒ ﺑﺮای اﻫﺎﻟﻲ و ورﺛﻪ ﻣﻌﻠﻮم ﻧﻤﻲﺑﺎﺷﺪ آﻳﺎ : اﺣﺪاث ﺳﺎﺧﺘﻤﺎن ﺷﺨﺼﻲ در ﻗﺴﻤﺖ اﻣﻮات دﻓﻦ ﺷﺪه ﻳﺎ ﻧﺸﺪه ﺟﺎﻳﺰ اﺳﺖ ﻳﺎ ﺧﻴﺮ؟ اﺣﺪاث ﺳﺎﺧﺘﻤﺎن ﻋﺎماﻟﻤﻨﻔﻌﻪ از ﻗﺒﻴﻞ ﺑﻬﺪاری و ﻣﺪرﺳﻪ و ﻏﻴﺮه در ﻗﺴﻤﺖﻫﺎی اﻣﻮات دﻓﻦ ﺷﺪه ﻳﺎ ﻧﺸﺪه ﺟﺎﻳﺰ اﺳﺖ ﻳﺎ ﺧﻴﺮ؟ ﺑﺎ ﮔﺬﺷﺖ زﻣﺎن ﺑﻪ ﻃﻮری ﻛﻪ ﻇﺎﻫﺮ ﻗﺒﻮر از ﺑﻴﻦ ﺑﺮود و ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ اﻳﻨﻜﻪ زﻣﻴﻦ ﺟﻬﺖ دﻓﻦ اﻣﻮات واﮔﺬار ﮔﺮدﻳﺪه اﺣﺪاث ﺳﺎﺧﺘﻤﺎن ﺷﺨﺼﻲ ﻳﺎ ﻋﺎماﻟﻤﻨﻔﻌﻪ ﺟﺎﻳﺰ اﺳﺖ ﻳﺎ ﺧﻴﺮ؟

پاسخ :
پاسخ از حضرت آیت الله العظمی خامنه ای مدظله العالی:
ﺑﺎ ﻓﺮض اﻳﻨﻜﻪ زﻣﻴﻦ ﺑﺮای دﻓﻦ اﻣﻮات واﮔﺬار ﺷﺪه اﺳﺖ و اﻣﻮات ﻫﻢ در آن دﻓﻦ ﺷﺪه اﻧﺪ ﺣﻜﻢ وﻗﻒ ﺑﺮ زﻣﻴﻦ ﻣﺰﺑﻮر ﻣﺘﺮﺗﺐ اﺳﺖ، و ﺳﺎﺧﺘﻤﺎن ﺳﺎزی در آن ﺑﻪ ﻫﻴﭻ ﻳﻚ از وﺟﻮه ذﻛﺮ ﺷﺪه ﺟﺎﻳﺰ ﻧﻴﺴﺖ، واﷲ اﻟﻌﺎﻟﻢ.
منبع: اﺳﺘﻔﺘﺎﺋﺎت ﺑﺎب وﻗﻒ، ﺣﻀﺮت آﻳﺖ الله اﻟﻌﻈﻤﻲ ﺧﺎﻣﻨﻪای ﻣﺪﻇﻠﻪ اﻟﻌﺎﻟﻲ، ﻣﻌﺎوﻧﺖ ﻓﺮﻫﻨﮕﻲ ﺳﺎزﻣﺎن اوﻗﺎف، مهر1390.