شنبه، 7 بهمن 1391

پرسش :

ﻣﺮدم روﺳﺘﺎ زﻣﻴﻨﻲ را در ﺧﺎرج از روﺳﺘﺎ ﺟﻬﺖ ﮔﻮرﺳﺘﺎن ﺗﻌﻴﻴﻦ ﻛﺮده و ﺑﺎ ﻫﻤﻴﺎری ﻏﺴﺎﻟﺨﺎﻧﻪ را ﻫﻢ ﺳﺎﺧﺘﻪاﻧﺪ وﻟﻲ ﺑﻪ ﺟﻬﺖ ﺑﻌﺪ ﻣﺴﺎﻓﺖ و ﺑﻪ ﺟﻬﺖ اﻳﻨﻜﻪ در وﺳﻂ روﺳﺘﺎ ﻗﺒﺮﺳﺘﺎن وﺟﻮد دارد ﻛﻪ ﺗﺎ ﭼﻨﺪ ﺳﺎل آﻳﻨﺪه ﻗﺎﺑﻞ اﺳﺘﻔﺎده اﺳﺖ و ﺑﻪ ﻫﻴﭻ وﺟﻪ از ﻏﺴﺎﻟﺨﺎﻧﻪ و ﻗﺒﺮﺳﺘﺎن ﺟﺪﻳﺪ اﺳﺘﻔﺎده ﻧﺸﺪه، 1- آﻳﺎ ﺷﺮﻋﺎ ﻓﺮوش زﻣﻴﻦ ﻣﺮﺑﻮط ﺑﻪ ﮔﻮرﺳﺘﺎن و ﻏﺴﺎﻟﺨﺎﻧﻪ ﺟﺪﻳﺪ ﺟﺎﻳﺰ اﺳﺖ؟ 2- در ﺟﻨﺐ ﻣﺴﺠﺪ ﻣﺤﻞ، زﻣﻴﻨﻲ ﻛﻪ ﻣﺮﺑﻮط ﺑﻪ ﻣﺴﺠﺪ اﺳﺖ ﻣﻲﺗﻮان از اﻳﻦ وﺟﻪ ﺑﺮای ﺳﺎﺧﺘﻦ ﻛﺘﺎﺑﺨﺎﻧﻪ و ﻛﻼس و اﻣﻮر ﻣﺮﺑﻮط ﺑﻪ ﻣﺴﺠﺪ ﻫﺰﻳﻨﻪ و ﺧﺮج ﻧﻤﻮد؟ 3- آﻳﺎ ﻣﺘﻮﻟﻲ اﻣﺮ ﺻﺮف و ﺧﺮج ﻛﺮدن اﻳﻦ اﻣﺮ، ﻫﻴﺌﺖ اﻣﻨﺎء ﻣﺴﺠﺪ و ﺣﺴﻴﻨﻴﻪ ﻣﻲﺗﻮاﻧﺪ ﺑﺎﺷﺪ؟

پاسخ :
پاسخ از حضرت آیت الله العظمی خامنه ای مدظله العالی:
1- اﮔﺮ زﻣﻴﻦ و ﻏﺴﺎﻟﺨﺎﻧﻪ را وﻗﻒ ﻧﻜﺮده اﻧﺪ اﺧﺘﻴﺎر آن ﺑﺎ ﺻﺎﺣﺒﺎن آن ﻣﻲﺑﺎﺷﺪ ﭼﻨﺎﻧﭽﻪ ﻣﺼﻠﺤﺖ ﻣﻲداﻧﻨﺪ ﻛﻪ ﻣﻲﺗﻮاﻧﻨﺪ آن را ﺗﺒﺪﻳﻞ ﻛﻨﻨﺪ وﻟﻲ اﮔﺮ وﻗﻒ ﻣﺤﻘﻖ ﺷﺪه اﻣﻜﺎن ﺗﻐﻴﻴﺮ و ﺗﺒﺪﻳﻞ ﻧﺪارد. 3و2- در ﺻﻮرت ﺻﺤﺖ ﻓﺮوش ﺻﺎﺣﺒﺎن ﭘﻮل ﻣﻲﺗﻮاﻧﻨﺪ ﺑﻪ ﻫﺮ ﻛﺴﻲ ﻛﻪ ﺑﺨﻮاﻫﻨﺪ وﻛﺎﻟﺖ در ﺻﺮف ﭘﻮل ﻣﺰﺑﻮر را در ﻫﺮ ﻣﻮردی ﺑﺪﻫﻨﺪ وﻟﻲ اﮔﺮ وﻗﻒ ﺑﻮده ﭼﻨﻴﻦ ﺣﻘﻲ را ﻧﺪارﻧﺪ.
منبع: اﺳﺘﻔﺘﺎﺋﺎت ﺑﺎب وﻗﻒ، ﺣﻀﺮت آﻳﺖ الله اﻟﻌﻈﻤﻲ ﺧﺎﻣﻨﻪای ﻣﺪﻇﻠﻪ اﻟﻌﺎﻟﻲ، ﻣﻌﺎوﻧﺖ ﻓﺮﻫﻨﮕﻲ ﺳﺎزﻣﺎن اوﻗﺎف، مهر1390.