شنبه، 7 بهمن 1391

پرسش :

ﺑﺮﺧﻲ از ﺑﻘﺎع ﻣﺘﺒﺮﻛﻪ و اﻣﺎﻣﺰادﮔﺎن ﻛﺸﻮر از دﻳﺮ زﻣﺎن ﻣﻮرد ﺗﻮﺟﻪ ﻣﺴﻠﻤﺎﻧﺎن ﺑﻮده و ﻣﺰار ﺷﻴﻌﻴﺎن و ﻋﻠﻤﺎء و ﺻﻠﺤﺎ ﻣﻲﺑﺎﺷﺪ، ﻣﺆﻣﻨﻴﻦ و ﻋﻼﻗﻪﻣﻨﺪان ﺑﻪ اﻳﻦ ﺑﻘﺎع ﻣﺘﺒﺮﻛﻪ ﺑﻪ ﻗﺼﺪ ﺗﻴﻤﻦ و ﺗﺒﺮک وﺻﻴﺖ ﻣﻲﻧﻤﻮده اﻧﺪ ﻛﻪ ﺟﻨﺎزه آﻧﺎن در ﺟﻮار اﻳﻦ اﻣﺎﻛﻦ ﻣﺘﺒﺮﻛﻪ ﻣﺪﻓﻮن ﮔﺮدد و ﺑﻪ ﻫﻤﻴﻦ ﻣﻨﻈﻮر اﻓﺮادی ﺣﺘﻲ اﻣﻼک ﻣﺠﺎور اﻳﻦ دو ﺑﻘﻌﻪ را ﺧﺮﻳﺪاری و ﺟﻬﺖ دﻓﻦ اﻣﻮات ﺧﻮد و دﻳﮕﺮان اﺧﺘﺼﺎص داده اﻧﺪ و ﻳﺎ ﺑﺎ ﭘﺮداﺧﺖ ﺣﻖاﻟﺪﻓﻦ ﺑﻪ ﻣﺘﺼﺪﻳﺎن اﻣﺮ ﻣﺤﻞ دﻓﻦ ﭘﻴﺶ ﺧﺮﻳﺪ ﻧﻤﻮده اﻧﺪ. ﺑﺎ ﻋﺮض ﻣﺮاﺗﺐ ﻓﻮق ﻣﺴﺘﺪﻋﻲ اﺳﺖ ﻧﻈﺮ ﻣﺒﺎرک را در ﻣﻮرد ﺳﺆال ذﻳﻞ اﻣﺮ ﺑﻪ اﻋﻼم ﻓﺮﻣﺎﻳﻨﺪ: «آﻳﺎ اوﻗﺎف و ﻳﺎ ﺷﻬﺮداری و ﻳﺎ ﻫﻴﺌﺖ اﻣﻨﺎء اﻳﻨﮕﻮﻧﻪ ﺑﻘﺎع ﺑﻪ ﻫﺮ دﻟﻴﻞ ﺷﺮﻋﺎ ﺣﻖ ﺟﻠﻮﮔﻴﺮی از دﻓﻦ اﻣﻮات را در اﻳﻨﮕﻮﻧﻪ اﻣﻼک ﻛﻪ ﺑﻪ ﻫﻤﻴﻦ ﻣﻨﻈﻮر ﺧﺮﻳﺪاری و ﺗﺨﺼﻴﺺ ﻳﺎﻓﺘﻪ اﺳﺖ دارﻧﺪ ﻳﺎ ﺧﻴﺮ؟»

پاسخ :
پاسخ از حضرت آیت الله العظمی خامنه ای مدظله العالی:
ﺣﻖ ﺟﻠﻮﮔﻴﺮی ﻧﺪارﻧﺪ ﻣﮕﺮ در ﻣﻮاردی ﻛﻪ ﺷﺮﻋﺎ اﺳﺘﺜﻨﺎء ﺷﺪه اﺳﺖ.
منبع: اﺳﺘﻔﺘﺎﺋﺎت ﺑﺎب وﻗﻒ، ﺣﻀﺮت آﻳﺖ الله اﻟﻌﻈﻤﻲ ﺧﺎﻣﻨﻪای ﻣﺪﻇﻠﻪ اﻟﻌﺎﻟﻲ، ﻣﻌﺎوﻧﺖ ﻓﺮﻫﻨﮕﻲ ﺳﺎزﻣﺎن اوﻗﺎف، مهر1390.