چهارشنبه، 12 تير 1392

پرسش :

لطفا مرگ را تبیین نمایید و بفرمایید مرگ مغزی و کما چگونه مرگی است؟

پاسخ :
مرگ حقیقتی پیچیده دارد و امری متواطی نیست که به صورت ناگهانی رخ دهد. مرگ به صورت تشکیکی و به تدریج محقق می شود و رفته رفته چنان شدت می گیرد که سبب انقطاع نفس از بدن می شود. مرگ بر دو گونه اخترامی و طبیعی است. در مرگ طبیعی، نفس به اختیار خود است که از بدن دست می شوید و آن را ترک می گوید ولی مرگ اخترامی یک نوع اختلال در مزاج و جسم است و نفس به اضطرار جسم خود را از دست می دهد. مرگ مغزی از نمونه های مرگ اخترامی است. فرد در این حالت تنها دارای حیات نباتی است ولی حیات انسانی خود را از دست داده است. برخی از مرگ های مغزی که فرد تنها دارای حیات نباتی است مصداق مرگ و توفی دانسته می شود و فرد مرده است و فقیهی که در این زمنیه تخصص داشته باشد فتوا می دهد دستگاه را از او بردارند و هزینه های کلان را بی جهت به خانواده و جامعه تحمیل نکنند. کما و مرگ مغزی غیر از احتضار است و احتضار با هوشیاری و رویت مضاعف محتضر همراه است. پیوند میان نفس و جسم این گونه که مانند جفت باشد و از هم جدا شود نیست.
منبع: پایگاه آیت الله العظمی نکونام (دامت برکاته).