هاشم صباغيان
هاشم صباغيان فرزند تقي، در سال 1316 خورشيدي در تهران چشم بر جهان گشود. وي پس از گذراندن دورههاي دبستان و دبيرستان، به دانشگاه تهران راه يافت و در دانشکدهي فني در رشتهي مهندسي راه و ساختمان فوق ليسانس گرفت.
مهندس صباغيان از سال 1340 به استخدام دولت درآمد. در ابتدا چند سالي را در راهآهن گذراند. سپس به بانک رهني رفت. آنگاه در سازماني ملي زمين و مسکن مشغول به کار شد. تا اينکه در سال 1364 بازنشسته شد و به شغل آزاد روي آورد. هاشم صباغيان يکي از چهرههاي سياسي تاريخ معاصر ايران است که فعاليتهاي سياسي و مذهبي خود را از دبيرستان آغاز کرده و در مواقع حساس همچون نهضت ملي شدن صنعت نفت و قيام سيام تير 1331 در صحنههاي گوناگون، حضور فعال و پررنگ داشته است صباغبان هم به دليل خانوادگي و هم به دليل شرکت در مجالس ديني از نيروهاي مذهبي و فعالي در امور ديني بوده است. وي در دبيرستان، انجمن اسلامي دانشآموزان دبيرستان اميرکبير را بنيان گذاشته و در جذب نيروهاي جوان به سوي فراگيري آموزههاي ديني نقش مؤثري داشته است. خود او نيز با شرکت در جلسههاي تفسير قرآن آيتالله سيد محمود طالقاني و درسهاي مهندس مهدي بازرگان، جهت تکميل اعتقادات مذهبي خود، بهرههاي فراوان برده است. او يکي از اعضاي هيئت امناي مسجد قبا در شمال تهران بود و در ساخت بناي مسجد مشارکت داشت.
مهندس صباغيان پس از تشکيل نهضت آزادي ايران توسط آيتالله طالقاني، مهندس بازرگان و دکتر سحابي به آن پيوست و به مرور يکي از اعضاي مهم اين تشکّل سياسي شد. فعاليتهاي سياسي و مبارزاتي مهندس هاشم صباغيان عليه رژيم کودتايي پهلوي باعث شد که چهار بار توسط مأموران سازمان اطلاعات و امنيت کشور (ساواک) دستگير شود و مدتها در زندان روزگار بگذراند.
وي در جريان مبارزههاي مردم ايران که منجر به پيروزي انقلاب اسلامي در بهمن ماه 1357 شد، فعاليت گستردهاي داشت و همراه ديگر اعضاي نهضت آزادي ايران، در اين مبارزهها نقشآفريني کرد. به هنگام بازگشت امام خميني از تبعيد در 12 بهمن 1357، صباغيان يکي از اعضاي کميتهي استقبال از امام بود. پيش از آن او يکي از اعضاي هيئت تنظيم اعتصابهاي شرکت ملي نفت شد که امام خميني آنان را منصوب کرده بود. با پيروزي انقلاب اسلامي، وي يکي از اعضاي هيئت سه نفرهي مذاکره کننده با معترضان کُرد در مناطق کردنشين غرب ايران بود.
مهندس هاشم صباغيان با تشکيل دولت موقت در پايان سال 1357، به رياست مهندس مهدي بازرگان، ابتدا معاون نخستوزير در امور انقلاب و سپس به عنوان وزير کشور معرفي شد. با پايان يافتن دوران دولت موقت و استعفاي رئيس آن، مهندس صباغيان نيز استعفا داد و به فعاليت سياسي در چهارچوب تشکل نهضت آزادي پرداخت تا اينکه در اسفند ماه 1358، نامزد نمايندگي مجلس شوراي اسلامي شد و از طرف مردم تهران به نخستين دورهي مجلس ياد شده راه پيدا کرد. با پايان يافتن دورهي چهار سالهي مجلس، وي به کار آزاد روي آورد.
هاشم صباغيان در 30 سال اخير افزون بر فعاليتهاي مهندسي به فعاليتهاي سياسي نيز دست زده است که براي او با مشکلاتي همراه بوده است. وي در حال حاضر در تهران روزهاي کهنسالي خود را ميگذراند. از مهندس صباغيان تعدادي مقالهي علمي و سياسي در جرايد کشور چاپ شده و به يادگار مانده است.