سید حسن نصرالله
.
سید حسن نصر الله (۱۹۶۰ میلادی) دبیر کل کنونی حزب الله لبنان است. وی در ۱۶ سالگی برای تحصیل علوم دینی به نجف اشرف مهاجرت کرد. ارتباط با شهید سید محمد باقر صدر در نجف و سید عباس موسوی باعث شد که وی وارد فضای مبارزه با اشغالگران اسرائیلی شود
.
وی مدتی مسؤول اجرایی حزب الله بود و در سال ۱۹۹۲ میلادی و پس از شهادت سید عباس موسوی به عنوان دبیر کل حزب الله انتخاب شد. حزب الله در دوران وی به قدرتی منطقهای تبدیل شد و توانست پس از انجام عملیاتهای متعدد، در سال ۲۰۰۰ میلادی اسرائیل را وادار به عقب نشینی از لبنان و آزاد کردن اسرای لبنانی نماید
.
سید حسن نصرالله در سالهای اخیر به علت شدت تهدیدات امنیتی کمتر در انظار عمومی دیده میشود هرچند به صورت ناشناس در میدانهای نبرد حاضر میشود. فرزند وی سید هادی نیز در سال ۱۹۹۷م در درگیری با نیروهای اسرائیلی به شهادت رسید. سید حسن نصرالله از اعضای شورای عالی مجمع جهانی اهل بیت علیهم السلام میباشد
.
سید حسن نصر الله دورهٔ ابتدایی را در زادگاهش، دوره راهنمایی را در بیروت و دوره دبیرستان را نیز در زادگاهش گذراند.
در سال ۱۹۷۶ به تشویق سید محمد غروی، امام جمعه صور، برای تحصیل در علوم دینی به نجف اشرف مهاجرت کرد.
او پس از دو سال اقامت در نجف، به لبنان بازگشت و در مدرسه امام منتظر شهر بعلبک دروس حوزوی خود را ادامه داد.
وی در سال ۱۹۸۹ میلادی برای تحصیل به قم آمد که با توجه به نیاز حزب الله به وی، در سال ۱۹۹۰ میلادی به لبنان بازگشت.
فعالیتهای اجتماعی و سیاسی
سید حسن نصر الله از سالهای نخست عمرش وارد در فعالیتهای سیاسی شد.
وی پس از پایان دوره دبیرستان در سال ۱۹۷۵ مسؤول جنبش امل در زادگاهش شهرک البازوریه شد.
وی پس از بازگشت از نجف در سال ۱۹۷۹ به عضویت دفتر سیاسی جنبش امل در آمد و نماینده این جنبش در دره بقاع شد.(1)
در سال ۱۹۸۲ به همراه گروهی دیگر از روحانیون مبارز از تشکیلات امل جدا شد و حزب الله را تأسیس کردند.
وی از سال ۱۹۸۲ تا ۱۹۹۲ میلادی فعالیتهای خود را در حزب الله متمرکز کرد. وی علاوه بر این که در شورای مرکزی حزب حضور داشت مسؤول آماده سازی نیروهای مقاومت و تأسیس هستههای نظامی بود. وی مدتی معاون ابراهیم امین السید (مسوول حزب الله در منطقه بیروت) و مدتی هم معاون اجرایی حزب الله بود.(2)
سید حسن در سال ۱۹۹۲ پس از شهادت سید عباس موسوی به عنوان دبیر کل حزب الله لبنان انتخاب شد و تاکنون این مسؤولیت را بر عهده دارد.(3)
شهادت فرزند
در ۱۹۹۷/۹/۱۲ سید هادی، فرزند سید حسن نصرالله، در درگیری با گشتیهای اسرائیل در جنوب لبنان به شهادت رسید و جنازه وی به دست صهیونیستها افتاد و یک سال بعد در عملیات تبادل میان اسرائیل و حزب الله به لبنان بازگردانده شد.(4) سید حسن نصرالله در نخستین روز شهادت وی در مراسم بزرگداشت شهدا چنین گفت:
(شهادت سید هادی تابلویی است که نشان میدهد ما در رهبری حزب الله فرزندان خود را برای آینده تربیت نمیکنیم. ما به فرزندانمان که به خطوط مقدم میروند افتخار میکنیم و در هنگام شهادت آنان سرافراز میشویم.)
ترورهای نافرجام
سید حسن نصر الله در طول سالهای مسئولیتش چندین بار مورد تهدید تروریستی واقع شده است. برخی از این طرحهای ترور نافرجام عبارتند از:
ترور از طریق مسمومیت غذایی(۲۰۰۴)
بمباران برج محل اسکان وی توسط هواپیماهای اسرائیلی(۲۰۰۶)
دستگیری یک گروه تروریستی که هدفشان حمله خمپارهای به خودروی سید حسن نصرالله بوده است(۲۰۰۶)
انفجار ساختمانی که تصور میشد سید حسن نصرالله درآن حضور دارد توسط هواپیماهای اسرائیلی(۲۰۱۱)
سید حسن نصرالله به دلیل همین تهدیدات در سالهای اخیر کمتر در انظار عمومی حاضر میشود و تیم حفاظتی ۱۵۰ نفره مسؤولیت حفاظت وی را بر عهده دارد.(5)
این تیم حفاظت را عماد مغنیه ایجاد کرد.(6) و اکنون ابو علی جواد مسئولیت این تیم را بر عهده دارد. وی که داماد سید حسن نصرالله است و به سپر سید معروف است دورههای متعدد و پیچیده نظامی را در ایران گذرانده است.(7)
شخصیت سید حسن نصر الله به گونهای است که افراد بسیاری در داخل و خارج ایران درباره وی به تولید آثاری پرداختهاند. برخی از این آثار عبارتند از:
آثار مکتوب
کتاب سید عزیز(زندگینامه خودگفته حجت الاسلام سید حسن نصر الله) به کوشش حمید داود آبادی. این کتاب با تقریظ آیت الله خامنهای منتشر شده است و میتوانید از اینجا تهیه کنید.
کتاب آزادترین مرد جهان؛ تألیف راشد جعفرپور. این کتاب را از اینجا میتوانید تهیه کنید.
کتاب نصر الله؛ گفتوگوی محمدرضا زائری با سید حسن نصر الله. این کتاب را از اینجا میتوانید تهیه کنید.
کتاب رهبری انقلابی سید حسن نصرالله؛ تألیف آزیتا بیدقی قرهباغ.
مستند "حکایة حسن": این مستند از شبکه العربیه پخش شد، این مستند که به دلیل ماهیت شبکه العربیه گمان میرفت به قصد اهانت به شخصیت سید حسن نصر الله تولید شده، پس از پخش با اعتراضات گسترده دشمنان سید حسن نصرالله مواجه شد به طوری که مدیر شبکه العربیه به خاطر پخش این مستند از منصب خویش اخراج شد. در این مستند درباره چگونگی قدرتیافتن و محبوبیت سیدحسن نصرالله در لبنان مطالبی بیان شده است.(8)
ارتباط با ایران
سید حسن نصرالله سال ۱۳۶۰ از امام خمینی اجازه تصرف در امور حسبیه و شرعیه را دریافت کرد(9)و بدین ترتیب وی نخستین روحانی لبنانی است که از امام خمینی این اجازه را دریافت کرده است. او پس از آن بارها به ایران سفر کرد و به مناطق مختلف ایران از جمله شمال کشور سفر کرده است.(10) و در جلسات مختلف به ایراد سخنرانی پرداخته و دیدارهایی را نیز با مقامات ایرانی داشته است. او با برخی از فرماندهان نظامی ایران روابطی دوستانه دارد و در منزل آنان نیز حضور یافته است.(11)
وی بارها در سخنرانیها و جلسات خود به حمایتهای ایران از حزبالله تصریح کرده است(12)وی در سخنرانیهایش از ایران دفاع میکند و آن را وظیفهای بر اساس قانون وفاداری میداند.(13)
پینوشتها:
1. زندگینامه سید حسن نصر الله
2. صحیفة الوحده: السید حسن نصر الله سیرة ذاتیة.. قوة شخصیة وعبقریة
3. سید حسن نصرالله: سمبل مقاومت
4. بیوگرافی و وصیت نامه سید هادی نصرالله، پایگاه اینترنتی المنار.پایگاه مقاومت اسلامی لبنان.
5. صحیفة معاریف تنشر تقریراً مخابراتیاً مفصلاً عن حیاة حسن نصر الله و أمنه
6. یترأس الحراسة أبو علی جواد...معاریف: وحدة «مختارة
7. حقائق تکشف لاول مرة عن ابو علی مرافق السید نصر الله…...
8. شبکه العالم، نصر الله مدیر شبکه العربیه را اخراج کرد
9. صحیفه امام،۱۵، ص: ۳۳۸.
10. سفر شهید عماد مغنیه و سید حسن نصرالله به شمال ایران
11. گزارش تصویری حضور سید حسن نصرالله در منزل سردار شهید احمد کاظمی
12. سید حسن نصرالله: پهپاد ساخت ایران بود و ما آن را فرستادیم
13. سید حسن نصرالله: من سخنگوی ایران نیستم
منابع:
1. ویکی شیعه
2. مشرق نیوز