جمعه، 10 آبان 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما

سید علیرضا حائری

سید علیرضا حائری
آیت‌ الله سید علیرضا حائری، فرزند سید علی اکبر یزدی بود که در سال ۱۳۳۰ شمسی در یزد، دیده به جهان گشود و با هجرت پدر به کربلا، دوران کودکی و نوجوانی خود را در این شهر مقدس گذرانید. وی در آغاز نوجوانی از آنجا که مهد علم و حوزه گرانسنگ نجف اشرف، دوران طلایی و شکوفایی خود را پشت سر می‌نهاد و أستوانه‌های علمی آن، هماوردی در جهان تشیع نداشت رو به سوی این شهر نهاده و نزدیک به یک دهه به تحصیل علم و خوشه‌چینی از دست آوردهای علمی بزرگان حوزه علمیه نجف اشرف پرداخت.

عمده اساتید برجسته این فقید سعید در نجف اشرف، مرحوم آیت‌ الله خویی، امام خمینی (ره)، و مرحوم آیت‌ الله شهید سید محمد باقر صدر بود که شهره او بیشتر به شاگردی وی از محضر درس شهید صدر در اوساط علمی و حوزوی نجف و قم بود.

مرحوم سید علیرضا حائری رخدادهای جالبی را در نخستین برخوردش با شهید صدر و حضورش در درس شهید، هنگامی که تنها هفده سال از عمر خویش را پشت سر گزارده بود، به زبان می‌آورد! همچنانکه برای نخستین بار در این سن، گام به محل درس شهید صدر در مقبره مرحوم آل یاسین نهاد، در حالیکه شخصیت‌های حاضر در درس اغلب دوبرابر سن او را داشتند وب ا خوشرویی وب رخورد جذاب شهید صدر روبرو گردیده و از آن هنگام بود که شیفته این استاد شده و تا هنگامی که در نجف حضور داشت، خوشه‌چینی از دریای گسترده علمی شهید را ازدست نداد.

مرحوم آیت‌ الله حائری در سال ۱۳۵۱ شمسی، بر اثر فشار دولت صدام و بیرون راندن ایرانیان، به ویژه شخصیت‌های حوزوی، ناچار دست به مهاجرت زده و در قم رحل اقامت افکند.

وی در دوره نخست درس آیت‌ الله العظمی وحید خراسانی که از سال ۱۳۵۶ شمسی در مسجد سلماسی برگزار می‌گردید شرکت جست وا ز خوان علمی این أستوانه حوزه، خوشه‌چینی نمود.

پس از انقلاب اسلامی ایران، وی علاوه بر فعالیت‌های علمی و حوزوی، رییس بخش شورای عربی و نیز غیر ایرانی حوزه علمیه قم را عهده‌دار گردید که در آن هنگام، مسوولیت والا و مهمی در حوزه بشمار می‌آمد.

از آن پس با تشکیل مجلس اعلای عراق در ایران، یکی از اعضای کادر مرکزی آن قرار گرفت و پیش از مرحوم شهید آیت‌ الله سید محمد باقر حکیم، مدتی ریاست این مجلس را در اختیار داشت.

آیت‌ الله سید علیرضا حائری در دو دهه اخیر، از آنجا که خود اهل فضل و علم و درایت بوده و در کنار آن از تواضع و اخلاق و ادب ویژه‌ای برخوردار بود، در مسجد حضرت موسی بن جعفر (ع) در کوچه حرم نما در قم، به درس خارج فقه و اصول، مشغول بوده و شاگردان و ستارگانی را به حوزه علمیه قم تقدیم داشت که برخی از آنان، اکنون از جایگاه علمی خوبی برخوردار می‌باشند.

آیت‌الله حائری پس از درگذشت مرحوم آیت‌ الله سید محمود‌ هاشمی شاهرودی، طی حکمی از سوی رهبر معظم انقلاب، ریاست دائرة المعارف فقه اسلامی بر مذهب اهل بیت (ع) را عهده دار گردید. وی به گفته‌اش «ایده این مؤسسه از بیش از ۳۰ سال پیش در ذهن من هم بود، بعد از انقلاب دیدیم که در شیعه، فقه به صورت موسوعه و به زبان روز در نیامده است که من ایده را خدمت حضرت آیت‌الله ‌هاشمی شاهرودی مطرح کردم، ایشان نیز این پیشنهاد را به رهبر معظم انقلاب دادند و رهبری معظم نیز با این کار موافقت کردند».

وی پیش از این در کمیته علمی دائرة المعارف یاد شده حضور داشت و عمده کارهای علمی آن را به همراه مرحوم آیت‌ الله ‌هاشمی شاهرودی، به دوش می‌کشید. تواضع و ادب و اخلاق، در کنار علم و فضل و فروتنی، همه از ویژگی‌هایی بود که در نهاد این شخصیت نهفته بود و حضورش در جمع، جایگاهی را به گروه می‌بخشید. 
 

رحلت

آیت الله سید علیرضا حائری که بر اثر سکته مغزی چند روزی در بیمارستان تحت مراقبت های پزشکی بستری بود، سرانجام صبح روز پنج شنبه 27 تیرماه 1398  در سن 68 سالگی دعوت حق را لبیک گفت و به لقاء الله پیوست و در حرم مطهر حضرت  فاطمه معصومه (علیها السلام) به خاک سپرده شد.
 

پیام تسلیت مقام معظم رهبری

حضرت آیت‌الله العظمی امام خامنه‌ای (مدظله‌العالی) در پیامی درگذشت عالم بزرگوار حجت‌الاسلام و المسلمین حاج سید علیرضا حائری را تسلیت گفتند.
متن پیام رهبر معظم انقلاب اسلامی به این شرح است:

بسم الله الرّحمن الرّحیم
درگذشت تأسف‌انگیز عالم بزرگوار حجةالاسلام والمسلمین آقای حاج سیّد علیرضا حائری را به بازماندگان و خاندان مکرّم و ارادتمندان و همکاران علمی ایشان در مؤسسه‌ی دائرةالمعارف فقه که اخیراً به ریاست آن منصوب شده بودند، تسلیت عرض میکنم.
خدمات علمی و تبلیغی این عالم فرزانه ذخیره‌ی ماندگاری برای خود آن مرحوم و یادگار ارزنده‌ئی برای علاقمندان و راه‌جویان و مایه‌ی رحمت و مغفرت الهی است ان‌شاءالله.
از خداوند متعال علو درجات و حشر با اجداد طاهرینشان را برای ایشان مسألت میکنم. والسلام علیکم
سیّدعلی خامنه‌ای
۲۸ تیر ماه ۱۳۹۸

منابع:
1. شبکه اجتهاد
2. پایگاه دفتر مقام معظم رهبری


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مشاهیر مرتبط
موارد بیشتر برای شما