جهانگیر قائم مقامی
(1360 -1297 ش)، نویسنده، روزنامهنگار و مترجم. تحصیلاتش را در رشتهى فنون نظامى به پایان رسانید و موفق به گذراندن دورهى دكتریاى تاریخ در فرانسه شد.وى مجلهى «بررسىهاى تاریخى» را در 1345 ش تأسیس نمود كه این مجله تا 1357 ش منتشر مىشد. قائممقامى نویسندگى و تحقیق را با انتشار مقالاتى در مجلهى «یادگار» آغاز نمود و مقالاتى در مجلههاى «مهر»، «سخن»، «راهنماى كتاب» و «یغما» نیز منتشر مىكرد. وى حدود یك سال در پرتقال و اسپانیا به تحقیق در منابع تاریخى بایگانىها پرداخت و توانست مجموعهاى معتبر گردآورد. او همچنین «منشآت و مكتوبات» قائممقام فراهانى را جمعآورى كرد و یكى از افراد متخصص در رشتهى تاریخ دورهى قاجاریه بود. از آثار وى: «تاریخ تحولات سیاسى نظام ایران»؛ «سفرنامهى دمرگان»، ترجمه؛ «تاریخ ژاندارمرى ایران»؛ «ایران امروز»؛«بحرین و مسائل خلیجفارس»؛ «مقدمهاى بر شناخت اسناد تاریخى».[1]
محقق.
تولد: 1297.
درگذشت: 20 تیر 1360.
جهانگیر قائممقاهى تحصیلات خود را در رشتهى فنون نظامى تمام كرد. اما سراسر دوران خدمت ارتشى را در امور فرهنگى و تحقیقاتى گذراند و توانست دورهى دكتراى تاریخ را در فرانسه بگذراند. وى مجلهى «بررسى هاى تاریخى» را در سال 1345 تأسیس نمود كه خود مدت نه سال مدیر آن بود. این مجله تا سال 1357 منتشر شد.
قائممقامى نویسنده و تحقیق را در مجلهى «یادگار» و به راهنمایى عباس اقبال آغاز كرد. مقالاتى كه در «یادگار» انتشار داد همه در مسائل تاریخى و طوایف ایران است. مقالههاى دیگر او در مجلههاى «بررسى هاى تاریخى»، «مهر»، «سخن»، «راهنماى كتاب» و «یغما» انتشار یافته است.
قائممقامى نزدیك یك سال در پرتغال و اسپانیا به تحقیق در منابع تاریخى بایگانىها پرداخت و توانست مجموعهاى معتبر گردآورد. وى قسمتى از آن مطالب را چاپ كرده است. یك قسمت از تحقیق قائممقامى در جمعآورى منشأت و مكتوبات قائممقامى فراهانى است. وى سه مجلد از نامههاى قائممقامى فراهانى را چاپ كرده است. قائممقامى از محققان تاریخ قاجاریه بود.
از آثار دیگر او مىتوان به این عنوانها اشاره نمود: تحولات سیاسى نظام ایران از قرن یازدهم هجرى تا سال 1301 شمسى (1326)؛ سفرنامهى دمرگان (1335)؛ ناسخ التواریخ (قسمت قاجاریه، 1337)؛ منشئات قائممقامى (1337)؛ بحرین و مسائل خلیج فارس (1341)؛ یك صد و پنجاه سند تاریخى از جلایریان تا پهلوى (1348)؛ اسناد تاریخى وقایع مشروطهى ایران (نامههاى ظیهرالدوله)؛ نیم قرن تمدن و فرهنگ ایران (1349)؛ مقدمهاى بر شناخت اسناد تاریخى (1350)؛ اسناد فارسى عربى و تركى در آرشیو پرتغال دربارهى هرمز و خلیج فارس (دو جلد، 1358 -1354)؛ ایران امروز (1354)؛ تاریخ ژاندارمرى ایران (1355)؛ نامههاى پراكندهى قائممقام فراهانى، بخش یكم (نامههاى مربوط به جنگهاى ایران و روسیه، 1357)؛ نامههاى سیاسى و تاریخى سیدالوزراء قائممقام فراهانى (دربارهى معاهدهى صلح تركمان چاپ و غرامات آن (1358).
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.