وی در توئیتر خود نوشت: تست بیماری کووید-19 من و ملانیا مثبت شده است. ما به زودی دوره قرنطینه و نقاهت را شروع می کنیم
پزشک کاخ سفید لحظاتی بعد از انتشار توئیت دونالد ترامپ اعلام کرد که حال عمومی رئیس جمهور آمریکا «خوب» است. به گفته وی رئیس جمهور آمریکا به انجام وظایفش ادامه خواهد داد.
همچنین احتمالا مناظره دوم ترامپ با بایدن که قرار بود 15 اکتبر (24 مهر) برگزار شود لغو خواهد شد.
ترامپ راهی بیمارستان نظامی شد
دونالد ترامپ، رییسجمهوری آمریکا در بیمارستان نظامی والتر رید بستری میشود تا با توجه به پاسخ مثبت آزمایش خود و همسرش، تحت نظر پزشکان قرار گیرد.ترامپ با استفاده از بالگرد ریاست جمهوری به این مرکز درمانی که در 9 مایلی کاخ سفید قرار داشت، منتقل شد و بر اساس اعلام مقامات کاخ سفید از آنجا به کار خود ادامه خواهد داد.
یک سخنگوی کاخ سفید گفته که حال ترامپ خوب است، علائم خفیفی دارد و در طول روز مشغول به کار بوده است.
ترامپ پیش از آن که راهی بیمارستان شود، پیامی ویدئوی ضبط شدهای منتشر و در آن اعلام کرد: میخواهم از همه بابت حمایت گسترده قدردانی کنم. به بیمارستان والتر رید میروم. فکر میکنم حالم بسیار خوب است اما اطمینان حاصل خواهیم کرد که همه چیز رو به راه باشد. حال بانوی اول بسیار خوب است. از شما ممنونم. قدردانی میکنم و فراموش نخواهم کرد.
بر اساس گزارش رویترز، یک مقام کاخ سفید اعلام کرد، ترامپ که برای درمان به بیمارستانی نظامی منتقل شده و قرار بود مایک پنس، معاون ترامپ در زمان قرنطینه کرونایی و درمان ترامپ مسئولیت ریاست جمهوری را برعهده بگیرد به معاونش تفویض نکرده است.
کرونای ترامپ و تأثیر آن بر جهان پرتب و تاب
این خبر که رییس جمهوری آمریکا به ویروس کرونا مبتلا شده است، به سرعت در سراسر کره زمین پخش شد و واکنشهایی گوناگون برانگیخت. از همه مهمتر، این رخداد میتواند روند انتخابات ریاست جمهوری در آمریکا را دگرگون کند.
به نقل از دویچه وله، نخستین واکنشها به بیماری ترامپ، پیام همبستگی بود. بسیاری از زمامداران برای ترامپ آرزوی تندرستی عاجل کردند.
بوریس جانسون، نخست وزیر بریتانیا، که خود در ماه مارس به ویروس جدید کرونا مبتلا و بستری شده بود، برای ترامپ آرزوی تندرستی کرد و از این که او معاونی "شایسته" مانند مایک پنس دارد، ابراز خرسندی کرد.
مایک پنس، معاون رئیس جمهور، بامداد جمعه (دوم اکتبر) در پیامی توییتری از سوی خود و همسرش برای "دوست عزیزمان دونالد ترامپ و بانوی اول آمریکا ملانیا ترامپ" آرزوی بهبود کرد.
شارل میشل، رئیس پارلمان اروپا، برای ترامپ آرزوی تندرستی کرد و گفت: «همه باید هر روز و در همه جا با کووید۱۹ مبارزه کنیم».
گابریل اتال، سخنگوی دولت فرانسه، برای ترامپ آرزوی بهبودی سریع کرد، همراه با کنایهای انتقادی: «این نشان میدهد که ویروس به هیچکس رحم نمیکند، حتی به کسانی که در قدرت آن تردید میکردند».
چین، که ترامپ آن را در گسترش ویروس گناهکار میبیند، برای ترامپ پیام همبستگی فرستاد. با وجود این، روزنامه دولتی "چاینا دیلی" انتقاد کرد که "ترامپ بیهوده ادعا میکرد که ویروس خطر بزرگی نیست". این روزنامه انگلیسیزبان افزوده است: «ترامپ و دستیاران او در کاخ سفید از آغاز خطر را دستکم گرفتند و از پیروی از مراقبتهای بهداشتی خودداری کردند».
دولت روسیه به بیماری ترامپ واکنش نشان داد. دمیتری پسکوف، سخنگوی کاخ کرملین، به خبرگزاری تاس گفت که سران روسیه برای ترامپ بهبودی سریع آرزو میکنند.
سازمان جهانی بهداشت پیامی خیرخواهانه به نشانی کاخ سفید فرستاد. تدروس آدهانوم گبریوسوس، رئیس این سازمان، بهترین آرزوهای خود را برای ترامپ و همسر او فرستاد.
ترامپ از "ندانمکاری" سازمان بهداشت جهانی در مواجهه با ویروس کرونا به شدت انتقاد کرده و آن را به همدستی با جمهوری خلق چین متهم کرده بود. در ماه مه او از سهمیه مالی کشورش به سازمان بهداشت به شدت کاست و تهدید کرد که به عضویت آمریکا در سازمان یادشده پایان میدهد.
ابتلای ترامپ به کرونا آمریکا را وارد دور تازهای از آشفتگی میکند
شبکه خبری سی ان ان در تحلیلی با اشاره به مثبت شدن تست کرونای ترامپ تاکید کرد این موضوع آمریکا را وارد یک آشفتگی جدید میکند.
شبکه خبری «سی ان ان» بدنبال انتشار خبر ابتلای «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا و همسرش به کرونا نوشت ابتلای ترامپ به بیماری کووید-19 می تواند کشور آمریکا که پیشتر با فاجعه ویرانگر اپیدمی کرونا و فصل آشفتگی های سیاسی ناشی از انتخابات ریاست جمهوری روبرو شده است را وارد دور تازه ای از اغتشاش و آشفتگی کند.
بر اساس گزارش سی ان ان، ترامپ بعد از ماه ها مدیریت نادرست بحران کرونا و نادیده گرفتن مکرر بحران به وجود آمده ناشی از این ویروس، خبر از ابتلایش به کرونا داده است و همین امر می تواند آشفتگی تازه را در رهبری آمریکا به وجود بیاورد آن هم درست در شرایطی که این کشور تحت شدیدترین فشارهای ملی قرار گرفته است.
سی ان ان نوشت که با در نظر گرفتن زوال فزاینده کارآمدی سیاست های دولت واشنگتن، حتی نگاه خوشبینانه به این ماجرا هم نمی تواند مانع از ایجاد حس ناامید کننده بی ثباتی در میان مردم آمریکا شود.
بدنبال خبر ابتلای ترامپ به کرونا، بازار سهام آمریکا ریزش پیدا کرد و دستیاران ترامپ در داخل کاخ سفید که آنها هم بعد از ابتلای ترامپ به کووید-19 به دنبال انجام تست ابتلایشان به کرونا هستند، وحشت زده شده اند.
سوالی که مطرح می شود این است که چرا ترامپ با وجود ابتلای مشاورش به نام «هوپ هیکس» به کرونا، باز هم با او به نیوجرسی رفت تا در مراسم جمع آوری پول برای تامین هزینه های انتخاباتی شرکت کند.
سی ان ان با اشاره به احتمال لغو مجموعه ای از برنامه های برنامه ریزی شده ترامپ برای شرکت در مبارزات انتخاباتی، نوشت به نظر می رسد که هر گونه تلاش دولت واشنگتن برای تغییر توجهات از سمت همه گیری ویروس کرونا و واکنش دولت ترامپ به این اپیدمی که باعث سقوط جایگاه ترامپ در نظرسنجی های اخیر شده است، غیرممکن باشد.
شبکه سی سی ان در ادامه این گزارش آورده است که ترامپ همواره تلاش کرد تا همه گیری کرونا را کم اهمیت جلوه بدهد آن هم درست در شرایطی که کارشناسان بهداشت دولت ترامپ همواره از مردم آمریکا می خواستند تا ویروس کرونا را جدی بگیرند.
در حالیکه برخی از نزدیک ترین متحدان جهانی ترامپ از جمله رئیس جمهور برزیل و انگلیس نیز به کرونا مبتلا شدند ولی باز هم ترامپ این ویروس را کم اهمیت جلوه داد و به این احتمال که ممکن است خود او نیز مبتلا شود، توجهی نکرد.
ترامپ به ندرت از ماسک استفاده کرده است و حتی در مناظره انتخاباتی اخیرش با «جو بایدن» رقیب خود از حزب دموکرات ها در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، بایدن را به دلیل استفاده مکررش از ماسک مسخره کرد.
از بهار سال جاری میلادی تاکنون، ترامپ همواره به فرمانداران ایالتی در آمریکا فشار آورد تا کسب و کار را از سر بگیرند و اخیرا نیز مدارس را برای صدور مجوز یادگیری و آموزش های حضوری تحت فشار قرار داده بود؛ ترامپ همواره با اعمال محدودیت در زمینه تجمعات اجتماعی مخالفت کرده است.
تشخیص ابتلای ترامپ به کرونا به معنای جدی ترین خطری است که سلامت یک رئیس جمهور در آمریکا را در طول دهه های گذشته تهدید کرده است.
انتقال موقت قدرت از رئیس جمهور آمریکا به معاون او در بند سوم اصلاحیه 25 قانون اساسی آمریکا آمده است اما با این حال، هیچ نشانه ای مبنی بر آمادگی ترامپ برای استفاده از این اصلاحیه و انتقال قدرت به «مایک پنس» معاون او در پی ابتلایش به کرونا دیده نمی شود.
اگر هم ترامپ و هم پنس قادر به انجام وظایف خود نباشند، در این صورت بر اساس قانون جانشینی ریاست جمهوری آمریکا، «نانسی پلوسی» رئیس مجلس نمایندگان گزینه بعدی برای ریاست در کاخ سفید خواهد بود.
پسلرزهها در بازار اقتصاد و میدان سیاست
خبر بیماری ترامپ بر بازارهای مالی از جمله در آلمان تأثیر گذاشت و آنها را دچار تلاطم کرد. ارزش شاخص بورس آلمان (داکس) پایین آمد و در بازار انرژی بهای نفت کاهش یافت.
اما مهمترین پژواک بیماری ترامپ در صحنه انتخابات ایالات متحده بود که تنها یک ماه به آن باقی است. او قرار بود جمعه در چارچوب رقابت انتخاباتی به فلوریدا سفر کند، که این سفر لغو شد. کاخ سفید برنامه تازهای برای سفرهای انتخاباتی ترامپ تنظیم و اعلام کرد.
جو بایدن، رقیب ترامپ در انتخابات، قصد داشت امروز برای پیکار انتخاباتی به میشیگان برود، که هنوز برنامه او روشن نیست. حزب دموکرات از مدتها پیش کارزار انتخاباتی را در دنیای سایبری پیش میبرد، انتظار میرود که اکنون حزب جمهوریخواه نیز به اتخاذ چنین روشی ناگزیر شود.
ترامپ هفته گذشته در آغاز مقابله تلویزیونی رقیبش جو بایدن را از این که "همیشه ماسک میزند، حتی وقتی که نیازی به آن نباشد" ریشخند کرد.
ترامپ که تاکنون در پیکار انتخاباتی فعال بوده، اینک ناگزیر است دستکم دو هفته در قرنطینه بماند. پس از آن هم معلوم نیست مثل گذشته در پیکار انتخاباتی چست و چالاک باشد.
تکلیف انتخابات چه میشود
وجه دیگری از ماجرای بیماری ترامپ سرنوشت حضور وی در انتخابات است. بر اساس اعلام ستاد انتخاباتی وی تمام برنامههای حضوری ترامپ به حالت تعلیق در آمده است.
سئوال اصلی این است که اگر ترامپ بمیرد تکلیف قانون انتخابات ریاست جمهوری چه خواهد شد. بر طبق قوانین ایالتی مهلت زمانی مشخص برای فیکس شدن اسامی کاندیداها وجود دارد. در انتخابات سال ۲۰۱۶، این ضربالاجل برای اکثر ایالتها ماههای اوت تا سپتامبر بود. چنانچه ایالتها قانونی نداشته باشند که به آنها اجازه دهد نام نامزدها را بعد از آن تاریخ تغییر دهند، تصمیمگیری به دادگاهها موکول خواهد شد. بعید است دادگاهها در شرایطی که یک نامزد فوت کرده با جایگزین کردن نامزد جدید مورد انتخاب حزب در برگههای رأی مخالفتی داشته باشند.
در شرایط فعلی، بیماری ترامپ در فاصله ۳۲ روز به انتخابات آمریکا اتفاق افتاده؛ یعنی زمانی که نام نامزدها روی برگههای رأی درج شده و رأیگیری زودهنگام در برخی ایالتها آغاز شده است. «ریک هیسن» استاد حقوق دانشگاه «ایروین» به روزنامه واشنگتنپست میگوید: «اگر ما آنقدر بدشانس باشیم که یک نامزد ریاستجمهوری در این فاصله نزدیک به انتخابات فوت کند رویدادهای بعدی مبهم و پرهرج و مرج خواهد بود. با توجه به قوانین مبهم و نامشخص کالج انتخاباتی، فضا برای بازیهای سیاسی مهیا خواهد شد».
از آنجا که بخش اعظم سیستم قانونی آمریکا بر اساس سیستم «کامن لا» یا رویههای حقوقی عرفی بنیان گذاشته شده هیچ موقعیت مشابهی در طول تاریخ برای الگو گیری و صدور رأی ایجاد نشده است.
اگر ترامپ بتواند از این بیماری جان سالم بهدر ببرد، ابتلای وی به کرونا میتواند یک شمشیر دو لبه برای وی باشد. از یکسو گذر موفق وی از این بیماری میتواند برای او تبلیغ محسوب شود، کمااینکه ریگان پس از پشت سرگذاشتن سوء قصد ناموفق با افزایش محبوبیت در افکار عمومی روبهرو شد.
از سوی دیگر ابتلای ترامپ به کرونا منجر خواهد شد که در آستانه انتخابات موج شدید انتقادات از او تا حدودی کمتر شود. بهعنوان نمونه، ستاد انتخاباتی جو بایدن روز جمعه انتشار تبلیغات منفی علیه دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا را متوقف کرد.
اما از سوی دیگر ابتلای وی میتواند نشاندهنده شکست او در مقابل بیماری کرونا و مصیبتی باشد که تمام آمریکا را درگیر خود کرده و حالا ترامپ را نیز به تخت بیمارستان کشانده است. از سوی دیگر اگر وضعیت سلامتی متزلزلی برای ترامپ در اذهان آمریکاییها ثبت شود، میتواند افرادی را که قصد رای دادن به او داشتند را به تردید افکند.
توییتر
منبع:
1.ایسنا / ترامپ راهی بیمارستان شد
2.ایسنا / کرونای ترامپ و تأثیر آن بر جهان پرتب و تاب پیرامون او
3.تسنیم / ترامپ و همسرش کرونا گرفتند
4.فارس / ترامپ، کرونا و ابهاماتی که آمریکا و انتخاباتش را دربرگرفت
5.تسنیم / سی ان ان: ابتلای ترامپ به کرونا آمریکا را وارد دور تازهای از آشفتگی میکند