یکی از مهمترین مزیتهای سریال «از سرنوشت» این است که سوءگیری هدفمندی در جذب مخاطبان دارد و در ذیل یک سرگرمی گسترده، ماموریت پیام رسانی و آگاهی بخشی را برای مخاطب هدف گروه سنی جوانان و نوجوانان را دنبال میکند.
یکی از دستاورهای مهم این سریال جذب مخاطب است و پس از دست یافتن به این مهم، مشکلات ملتهب اجتماعی – فرهنگی، مثل شبکههای قمار را مورد ارزیابی قرار میدهد.
در واقع حضور و فعالیتهای این شبکهها و خسرانی که در چرخه اقتصادی کشور رغم میزنند، از دریچه خبر، گزارش خبری، میزگرد اگر مورد بررسی و ارزیابی قرار گیرد، آنقدر در افکار عمومی تاثیر گذار نخواهند داشت که در یک اثر نمایشی جذاب، مورد تحلیل و ارزیابی قرار میگیرد و بررسی آفتهای اجتماعی شبکههای قمار در یک مجموعه نمایشی عامه پسند اثر بخشی بیشتری بر مخاطبان خواهد داشت.
آنچه سبب شد سریال از سرنوشت با روند یکسویه حاکم در تولیدات نمایشی کمی تفاوت داشته باشد این است که مختصات اجتماعی و انسانی دو کاراکتر اصلیاش سهراب و هاشم را نادیده نمیگیرد. روابط اجتماعی و مطالبات زیستی آنان را که از شاخصههای سنی همنسلان آنان است را به نمایش میگذارد و با محدوده ممیزی و سانسور نیز کنار میآید، اما پنهانکاری را مبنا قرار نمیدهد.
در اغلب مجموعههای نمایشی شاید شخصیتهای محوری کودک، نوجوان و جوان باشند، اما متن اثر دارای شاخصههای بزرگسالانه است و برای این طیف سنی خاص، یعنی نوجوانان و جوانان ساخته نشده، در حالیکه مخاطب واقی «از سرنوشت» جوانان و نوجوانان هستند.
طرح رمانس و اشتیاق اجتماعی جامعه برای پیوندهای رسمی در سنین بسیار پایین در جامعه مطالبه ایدئولوژیک تصمیمسازان در حوزه تولیدات نمایشی است. اما عشق همچنان یک سلول نمایشی ممنوعه آثار نمایشی جوانانه است. همین شگرد در سریال وضعیت سفید (حمید نعمتاله) به برگ برنده سریال تبدیل شد.
از این حیث سریال از سرنوشت تالیف کننده مسیر تازهای برای روایتهای عاشقانه است و و رابطه نسل جوان را با تلویزیون بهبود می بخشد. از این حیث پس از وضعیت سفید، «از سرنوشت» بدون تابوشکنی (از منظر تصمیمسازان) یک دریچه همواره بسته را به تازگی گشوده است.
این سریال توسط محمدمهدی سلطانی، روحالله صدیق، مسعود کرمی و سارا خسروآبادی نگاشته شده است. در این سریال بازیگرانی چون حسین پاکدل، علیرضا آرا، پوریا پورسرخ، علیرضا استادی، مجید واشقانی، لیلا بلوکات، شبنم فرشادجو، مائده طهماسبی، سیدمهرداد ضیایی، فاطیما بهارمست، مرضیه موسوی، نسیم فروغ، حبیب دهقاننسب، سارا والیانی، یغما یارعلی، فریبا نادری، مهدی صبایی، کامبیز منصف، محمد زکیزاده، فرخنده فرمانی، فریده دریامج، کریم قربانی، فاطمه شکری، مسعود انتظاری، مائده نجفی، مریم کاظمی، مونا کرمی، مهدیس توکلی، دارا حیایی و کیسان دیباج نقشآفرینی میکنند.
سهراب و هاشم دو رفیق جدا نشدنی
سهراب و هاشم دو شخصیت اصلی این سریال هستند. دو کودکی که در فصل ۱ حدود ۸ سال داشتند و در فصل دو و با رسیدن به سن قانونی ۱۸ سال از پرورشگاه خداحافظی کرده و زندگی جدیدی را آغاز کردند. در این سریال به دغدغه ها و دنیای کودکان بی سرپرست پرداخته شده است. دنیایی که شاید برای بسیاری هنوز ناشناخته باشد و تصوری از آن نداشته باشند. این سریال علاوه بر تصویر کردن زندگی دو کودک بی سرپرست، به رفاقت دوستی هایی از این دست نیز می پردازد.
بازیگرانی که در این سریال چهره شدند
هاشم و سهراب از کودکی در یک پرورشگاه بزرگ شده و زندگی کردند و مثل همه کودکان پرورشگاهی این دو هم دوست های صمیمی و نزدیکی برای یکدیگر شده بودند. نقش هاشم را در کودکی امیررضا فرامرزی بازی کرد و در جوانی دارا حیایی پسر امین حیایی. همچنین راستین عزیزپور نقش کودکی سهراب و کیسان دیباج در نقش جوانی او به ایفا ینقش پرداخته بودند.
بذرافشان و سابقه طولانی در نویسندگی
علیرضا بذرافشان نیز سابقه طولانی در ساخت سریال های تلویزیونی دارد. البته او بیش از اینکه سابق کارگردانی داشته باشد، نویسنده است و در آثاری مثل نابرده رنج، گسل، هفت سنگ علاوه بر کارگردانی نویسندگی را نیز به عهده داشته است. او همچنین داستان یک شهر ۲، خط قرمز، شب آفتابی، تب سرد، راه بی پایان و ... فقط به عنوان نویسنده گروه را همراهی کرده است.محمدرضا خردمندان و کسب جایزه در جشنواره کودک
فصل اول این سریال توسط محمدرضا خردمندان کارگردانی شد که پیش از این برای کارگردانی فیلم «بیست و یک روز بعد» در جشنواره فیلم کودک و نوجوان اصفهان جوایزی کسب کرد. حالا فصل سوم نیز به کارگردانی خردمندان مقابل دوربین رفته است. به گفته تحویلیان تهیه کننده این سریال یکی از دلیل های انتخاب خردمندان برای کارگردانی بخش کودکی «از سرنوشت» تسلط بالای او به کار با کودکان در آثار نمایشی است.سریالی با گروه نویسندگان
این سریال از همان فصل ابتدایی با گروهی از نویسندگان به نگارش درآمده بود. محمد محمود سلطانی، روح الله صدیقی، سارا خسرو آبادی در فصل یک و دو و محمودسلطانی، صدیقی و مسعود کرمی در فصل سه نگارش این سریال را به عهده داشتند.کرمی: نگارش گروهی، زوایای متفاوتی از موضوع ارائه می دهد
«مسعود کرمی» نویسنده سریال «از سرنوشت ۳» در گفت و گو با خبرنگار فارس، درباره اضافه شدن به گروه نویسندگان این سریال در فصل ۳، گفت: دوستان تصویربرداری فصل یک و دو را آغاز کرده بودند و به زمانی رسیدند که فرصت محدودی برای نگارش فصل سه در اختیار بود و به خاطر اینکه سرعت کار بالاتر برود من به عنوان نویسنده به گروه نویسندگان که شامل آقای محمود سلطانی و صدیقی بودند اضافه شدم. علاوه بر این آقای سلطانی و صدیقی مدام حواسشان بود که متن ها کاملا یکدست دربیاید.وی با اشاره به حضور نویسندگان به طور گروهی در یک سریال دنباله دار نیز بیان داشت: خب کار نگارش یک سریال آنهم به طور گروهی بهتر است و این در سریال سازی در کل دنیا هم بارها دیده شده است. اما همگن شدن گروه نویسنده ها با یکدیگر و آشنایی با فضای ذهنی یکدیگر زمانبر است.
این نویسنده همچنین افزود: یکی از مزایای کار گروهی این است که افراد مختلف از جنبه های مختلف می توانند به موضوعی خاص ورود کنند. بارها در تلویزیون دیدیم کارهایی با تعداد قسمت های بالا تنها یک نویسنده دارد و این به نظرم درست نیست.
وی درباره اینکه ورود به زندگی کودکان بی سرپرست چقدر می تواند برای مخاطب تلویزیونی جذاب باشد؟ گفت: دو فصلی که از این سریال پخش شد تا جایی که شنیدم خوب دیده شد. به طور کلی اگر سراغ سوژه هایی بروید که تا به حال کمتر به آنها ورود شده است، جواب می گیرید. موضوع بعدی درباره نحوه پرداخت و نوع نگاه به ماجرا و جسارت سازندگان و نقد زمانه است.
کرمی ادامه داد: ممکن است برخی قصه ها بارها تکرار شده باشد اما نوع نگاه هر نویسنده با نویسنده دیگر متفاوت است و جنبه های نوآورانه ای که می توان در کار تزریق کرد می تواند برای مخاطبان جذابیت داشته باشد.
نویسنده سریال «دیوار شیشه ای» درباره تفاوت دنیای شخصیت های اصلی داستان «از سرنوشت» با خودش نیز گفت: برای مثال من دهه ۶۰ ای هستم و باید دنیای یک نوجوان دهه ۷۰ ای را تصویر کنم و این مستلزم این است که با استفاده از دیده ها و مطالعه و شنیده ها بتوانم به دنیای ذهنی آنها نزدیک شوم. وقتی شخصیتی خوب تعریف شود و به دغدغه های روز مخاطب نزدیک شود می تواند ارتباط خوبی با او بگیرد.
فصل 4 سریال «از سرنوشت» نیز در راه است
این روزها فصل چهار «از سرنوشت» در حال نگارش است و طبق شنیده ها با پتانسیلی که این سریال دارد و طراحی شخصیت ها، تا فصل ۶ نیز می تواند ادامه پیدا کند.
فاطیما بهارمست درباره دلایل موفقیت «از سرنوشت» گفت: نکتهای که خیلی مهم به نظر میرسد این است که سریال «از سرنوشت» از همان ابتدا قرار بود در چندین فصل به تولید برسد و اینطور نبود که مانند برخی سریالها سازندگانش با مشاهده اقبال مخاطبان تصمیم به ساخت فصلهای بعدی بگیرند.
وی ادامه داد: یکی از ویژگیهای ممتاز «از سرنوشت» به قصه این سریال بازمیگردد، این مجموعه از داستانی برخوردار است که مخاطبان به طور ناخودآگاه مشتاق تماشای سرنوشت شخصیتهای اصلی سریال میشوند که این موضوع نشاندهنده توان بالای نویسندگان «از سرنوشت» است. این بازیگر درباره فصل سوم «از سرنوشت» گفت: به نظرم فصل سوم حیاتیترین فصل «از سرنوشت» است، زیرا همه گرههای قصه فصلهای یک و 2 در این فصل باز میشود و فصل سوم به نوعی فصل نتیجهگیری سریال «از سرنوشت» است. بهارمست درباره تولید فصل چهارم «از سرنوشت» گفت: تا این لحظه صحبتهای ابتدایی با بازیگران شده است که به احتمال فراوان فصل چهارم کلید بخورد. اما در فصل چهارم قرار است یک قصه جدید روایت شود و قصهاش ادامه فصلهای قبلی نیست و فقط قصههای جدید برای کاراکترهای فصل سوم نوشته میشود.
منبع:
1. باشگاه خبرنگاران جوان/ مسیر تازه «از سرنوشت» در روایت ماجرایی عاشقانه/ ارائه تصویری واقعی از «پلیس»
2. مشرق نیوز/ چرا از سرنوشت موفقترین سریال تلویزیون شد؟
3. مشرق نیوز/ «از سرنوشت» و روایتی از جستجوی هویت با چاشنی رفاقت