این رقم به معنای آن است که تنابنده برای هر قسمت تقاضای ۳۳۰ میلیون تومان کرده است. این در حالی است که براساس گزارش رسانهها کل بودجهای که برای پایتخت هفت تخمین زده شده ۳۰ میلیارد تومان است.
دستمزدهای نجومی
موضوع دستمزدهای نجومی، مقوله تازه ای نیست که با پررنگ شدن حضور اسپانسرها در پشتِ پرده های بسیاری از برنامه ها، مسابقه ها و حتی سریال های مشارکتی، پیش از این هم دستمزدهای هنگفتی میان بازیگر و حتی مجری رد و بدل می شد. به قول برخی از قدیمی های تلویزیون، پایِ پول های زیرمیزی و رومیزی هم به برخی از برنامه های تلویزیونی باز شد. مراوده هایی که برخی از مجریان مستقیماً با اسپانسرها دارند و ورود بازرگانی صداوسیما که لطمه سنگینی به محتوای برخی از سریال های تلویزیونی هم وارد کرد.اما این روزها با ماجرای پیشنهاد میلیاردی بازیگر نقش اول «بچه مهندس» و حتی قصه تکراری نِق و نوقِ بازیگران و عوامل «پایتخت» و خبرهای مربوط به رقم های بسیار بالای قرارداد فصل جدید این سریال که با انصرافِ محسن تنابنده در هاله ای از ابهام قرار گرفت. همه این ماجراها و اتفاقات باعث شده تا دوباره موضوع دستمزدهای نجومی به صفِ اول اخبار بسیاری از رسانه ها تبدیل شد.
بازیگرانی که بسیاری از آنها به دلیلِ کمکاری، سر از اجرای تلویزیونی و تبلیغ آگهی بازرگانی درمیآورند، برخی بدون انگیزه و دغدغه با رقمِ بالا نقشهای اول سریالهای تلویزیونی را به خودشان اختصاص میدهند. اما دورادور میشنویم که پیشکسوت کاربلدی خانهنشین است و یا هنرمندِ جوان مستعدی که روی صحنه تئاتر بهترین هنرنمایی را میکند؛ به جای این همه حضور پررنگ سلبریتیهای پرتوقع، جعبه جادو این فرصت را در اختیار استعدادهای نو بگذارد.
چه کسانی در بوجود آمدن دستمزدهای نجومی بازیگران مقصرند؟
5 یا 10 سکه برای حضور بازیگر چند ساعته در برنامهای تلویزیونی
جایی که مدیرِ وقت صداوسیما برای اینکه بازیگری را به برنامه عید بیاورند حاضر بودند هر رقم سنگینی را بپردازند. اینها همه خود به خود دلایلی شد که بازیگران به این فکر افتادند ارقامشان را براساس همان سکههایی که بابت حضور در یک برنامه خاص میگرفتند، محاسبه کنند. مثلاً 5 یا 10 سکهای که بابت آن حضور چند ساعته در برنامهای تلویزیونی به آنها پرداخت شد، این توقعات و درخواستها را نامتعارفتر کرد.مسابقهای میان مدیران برقرار شد
شاید آن مسابقهها و رقابتهای میان شبکهها و مدیران باعث شد این درخواستهای نامتعارف بیشتر شود. زمانی که دغدغه مدیران انتخاب بازیگران برای سریالها شد و اگر سریالی بازیگر مشهور نداشت مورد استقبال مدیران قرار نمیگرفت. در صورتیکه یکی از رسالتهای صداوسیما این است که چهره جدید معرفی کند. چون آنتن شبکههای تلویزیونی نیازی به گیشه ندارد؛ بازیگرانی که در سینما و نمایشخانگی برای جلب توجه بیننده، حتماً باید طوری عمل شوند و انتخاب کنند که آن اثر بفروشد و اصطلاحاً مشتری داشته باشد.توجه به سمتِ فیلمنامه و بقیه عوامل برای بالا بردن کیفیت کارها
سالها است این ماجرا متأسفانه وجود دارد و جایگاه تحقیق و پژوهش آن اهمیتِ خودش را از دست داده و دوستان بیشتر از ایدهپردازی و خلاقیت به سمتِ کپیبرداری رفتهاند. جایگاه تحقیق و پژوهش تقریباً به صفر رسیده و توجه آنچنانی نمیشود. ارقامی هم پرداخت شده و اتفاقاتی هم بعضاً افتاده؛ قدری توجه شده و میزان دستمزدها را بالاتر گرفتهاند به زور به 5 درصد بودجه یک پروژه میرسد.چقدر مشارکت بازرگانی صداوسیما در برخی از برنامههای پربیننده میتواند در اشاعه این دستمزدهای هنگفت تأثیر داشته باشد؟
چرا دستمزدها نجومی شد؟
مسعود کرامتی چندی پیش درباره دستمزدهای نجومی بازیگران گفت: "به نظرمن سوء تفاهمی درباره دستمزد بازیگران بوجود آمده است. همه بازیگران دستمزد آنچنانی نمیگیرند و تعداد انگشتشمارند که دستمزدشان بالا است. اتفاقاً تلویزیون این معضل را ایجاد کرد؛ تلویزیون مشخصاً به تهیهکنندهاش میگفت سراغ فلان شخص برود و آن شخص میگفت این قدر میگیرم که تهیهکننده میگفت من ندارم و تلویزیون میگفت من میدهم او را بیاورید. از تلویزیون شروع شد و به نمایشخانگی رسید و آنجا شدت و عدت پیدا کرد. عده خاصی این ویژگی را دارند که مدیران و مردم دوستشان دارند؛ ترکیبی شده که بتازند."عدم به کارگیری و معرفی بازیگران جوان
سیدعلیرضا سبطاحمدی تهیهکننده سینما و تلویزیون درباره درخواستهای دستمزد غیرمتعارف بازیگران سریالها گفت: اگر با نگاه دقیقتری به این مهم توجه کنیم میبینیم یکی از عواملی که باعث میشود این افراد دستمزدهای عجیب و غریب طلب کنند ما تهیهکنندگان و تصمیمگیرندگان سیما هستیم. عدم به کارگیری و معرفی بازیگران جوان و جدید باعث میشود که برخی بازیگران دستمزدهای بالایی طلب کنند.وی ادامه داد: وقتی تهیهکنندگان ملزم شوند که در هر پروژه از بازیگران جدید و جوان تربیت شده در کلاسهای بازیگری، بازیگران تئاتر، دانشجوها و... استفاده کنند بعد از ۳۰ پروژه قطعا شاهد معرفی چهرههای جدید و مستعد به جمع بازیگران کشور خواهیم بودو حق انتخاب و تنوع بازیگران برای تهیهکنندگان و کارگردانان زیاد میشود.
بالا رفتن نرخ بازیگران در نمایش خانگی
یکی از مشکلات اساسی تلویزیون، موضوع دستمزد های نجومی بازیگران و ورود بی رویه بازرگانی در سریال سازی و برنامه سازی است. کاری که با چند سریال و برنامه پیش گرفته شد و خواه ناخواه دستمزد بازیگران را بالا برد. البته به تعبیر محمدحسین لطیفی که چندی پیش با او گفت وگویی داشتیم او اعتقاد دارد این مشکل از شبکه نمایش خانگی شروع شد و ضربه به سریال های تلویزیون و حتی فیلم های سینمایی زده است.
اتفاقی که حتی برخی از سریال های تلویزیون حتی "پایتخت" را هم درگیر کرد و باعث شد گروهی از کارگردان ها و بازیگران به شبکه نمایش خانگی کوچ کنند. سرمایه های مشکوک و حضور بی رویه اسپانسر ها و سرمایه گذار ها این اتفاق را رقم زد و بازاری که هر بازیگری به راحتی قیدِ تلویزیون را می زند و به سراغش می رود. البته گروهی هم به دعوتِ بازرگانی صداوسیما در برنامه های مشارکتی مجری می شوند و یا در سریال های مشارکتی حضورشان فعال می شود.
تعداد انگشت شماری که دستمزدشان بالا است
مسعود کرامتی چندی پیش درباره دستمزدهای نجومی بازیگران گفت: "به نظرمن سوء تفاهمی درباره دستمزد بازیگران بوجود آمده است. همه بازیگران دستمزد آنچنانی نمیگیرند و تعداد انگشتشمارند که دستمزدشان بالا است. اتفاقاً تلویزیون این معضل را ایجاد کرد؛ تلویزیون مشخصاً به تهیهکنندهاش میگفت سراغ فلان شخص برود و آن شخص میگفت این قدر میگیرم که تهیهکننده میگفت من ندارم و تلویزیون میگفت من میدهم او را بیاورید. از تلویزیون شروع شد و به نمایشخانگی رسید و آنجا شدت و عدت پیدا کرد. عده خاصی این ویژگی را دارند که مدیران و مردم دوستشان دارند؛ ترکیبی شده که بتازند."واکنش کاربران توییتر
منبع:
1.تسنیم / مقصرِ نجومیشدن دستمزدِ بازیگران چه کسانیاند؟/ پشت پردهای که تهیهکننده تلویزیون افشا کرد
2.صدا و سیما / درخواست دستمزد نجومی بازیگر پایتخت!
3.تی نیوز / چرا دستمزد بازیگران، نجومی شد؟
4.دنیای اقتصاد / افشاگری یک تهیهکننده دیگر از دستمزدهای نجومی بازیگران
5.تابناک / چرا دستمزد بازیگران، نجومی شد؟
** درج توییت های کاربران توییتر نشان از تایید یا رد آنها نیست و صرفا برای آگاهی مخاطبین درج می شود.