جدال بین عقیده و وظیفه
شناخت و تشخیص وظیفه، تابعی از شناخت ما از خود و جهان پیرامون ما است. اگر من خود را مسافری در این عالم ببینم که با اعمال خود به سرای دیگر کوچ میکند، پس باید خود را برای این سفر آماده کنم.
چهارشنبه، 8 بهمن 1399
تخمین زمان مطالعه:
نویسنده :
سیدعلی صالح آقامیری
موارد بیشتر برای شما
«وظیفه» و «عقیده» چیست؟
وظیفه یا تکلیف گاهی به مفهوم بسیار وسیع برای اشاره به اعمالی (یا حتی خودداری از اعمالی) به کار برده میشود که به وسیله قوانینی امر یا نهی میشود و بر حوزههای مهم زندگی اجتماعی حاکم بوده یا به عنوان قوانین حاکم بر هر نوع همکاری مورد قبول باشند.(1)
عقیده، دیدگاه یا باور در موردِ مسائل مختلف را میگویند و معمولا نتیجه تفسیر حقایق است. آنچه واقعیت را از عقیده متمایز میکند این است که حقایق قابل اثبات هستند، یعنی حقیقت بهطورعینی ثابت شده و رخ داد است اما عقیده یک موضوع عینی نیست. مثلا عقیده به «دین مبین اسلام»، شما دین را به صورت عینی نمیتوانید ببینید اما با تفسیر پیامبر گرامی اسلام(صلی الله علیه و آله) و«قرآن کریم» که این دوجزئی از حقیقت عالم امکان هستند، میتوانید «دین اسلام» را متوجه بشوید.
شکلگیری وظیفه
وظیفه یا «تکلیف» تعهدی است که ما به دیگران یا هر چیز دیگر داریم و وظیفه هنگامی ایجاد میشود که حقی وجود داشته باشد؛ حال آنکه این حق مادی و یا غیرمادی باشد و انواعی دارد؛
وظایف تقسیماتی دارد که بر دو صورت می باشد.
اول- وظایف نسبت به خودمان: تعهدی است که ما روح و جانمان داریم و رعایت آن ضروری است و اگر رعایت نشود همانطور که میدانید مجازات در پی داردچه دنیوی و چه اخروی.
دوم- وظایف ما نسبت به خداوند و دیگران: اول از همه باید بدانیم در این دنیا اولی تر از هرچیزی وظایف ما نسبت به خداوند میباشدکه خداوند باری تعالی در قرآن کریم میفرمایند: «وَمَا أُمِرُوا إِلَّا لِیَعْبُدُوا اللَّهَ»(2) مردم ماموریتی در این دنیا جز بندگی خداوند ندارند، زیرا برای آن خلق شده اند. وهمچنین «وَمَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَالْإِنْسَ إِلَّا لِیَعْبُدُونِ»(3) بنابراین وظیفه اصلی ما بندگی است.
اما وظیفه ما نسبت به دیگران،انسان موجودی اجتماعی است که اگر طبق وظایف اجتماعی خود رفتار نکند، مسیری جز تباهی ندارد به همین خاطر انواع تعهداتمان نسبت به دیگران را بیان کردیم.
1- قانونی: هرگاه مقررات قانونی اشخاص را به انجام دادن عملی یا به خودداری از انجام آن ملزم سازند کلمه تکلیف (وظیفه) مطرح میشود؛
2- اخلاقی: وظایفی است که بابت تعهدی غیرمادی که به شخص یا جامعه داریم آنرا انجام میدهیم همانند انجام کاری که موجب پیشرفت جامعه میشود؛
3- سیاسی: وظیفهای است که یک شخص نسبت به یک ملت دارد و سرپیچی و بی مسئولیتی در آن موجب خسارتهای بزرگ میشود. همانند وظیفه حفظ حقوق یک کشور در مجامع بینالمللی توسط مقام رسمی یک کشور یا رای دادن هر شخص؛
4- اجتماعی: تعهدی است که ما در مقابل جامعه خود داریم و اگر رعایت نشود موجب بی نظمی میشود. همانند حفظ تمیزی شهر
5- خانوادگی: وظایفی است که ما در خانواده داریم و بیمسئولیتی در انجام آن مثل وظایف سیاسی باعث خسارات بزرگی است، زیرا خانواده تشکیل دهنده جامعه است و ریشههای مسئولیتپذیری بهصورت عام به سبک فرزندپروری و تربیت خانوادگی افراد برمیگردد. فردی که درخانواده هویتش شکل نگرفته و بیمسئولیت بار آمده جامعه را به انحطاط میکشاند.
مثالهای این وظایف عبارت است از: وظیفه مادر بر فرزند یا پدر بر اعضای خانواده؛
انواع عقیده یا «باور»
همانطور که گفتیم باور یا عقیده دیدگاه مختلفی است که هر کس بنا بر دلایلی از مسائل دارد و این دیدگاهها دارای انواعی است که عبارت است از: 1- سیاسی 2- اجتماعی3-علمی4- منطقی 5- تجربی و... که عقیدههای دینی در شاخههای علمی و منطقی قرار میگیرد. اگر از جهت رفتاری که یکی از شاخه های دیدگاه اجتماعی است بخواهیم باور را تقسیم کنیم به یک دسته میرسیم و آن هم غرور است.
غرور از طرفی خوب و از طرفی دیگر خیلی بد میباشد، این ویژگی نشأت میگیرد. از یک نوع خودباوری حال ممکن است درست یا غلط باشد. غرور اگر به اندازه باشد باعث رشد انگیزه و امید به پیشرفت میشود، کسانی که درک درستی از خودباوری دارند با غرور بهجا، پیشرفت میکنند، در کل غرور مثبت یعنی تعیین استانداردهای زندگی کردن و نیفتادن در دام بدیهای آن است.
در مقابل غرور بیرویه مخاطراتی را نیز برای ما دارد؛ نظیرخودخواهی، تکبر و خودشیفتگی که یکی از روشهای پیشگیری از این عامل نیز دوری از افرادی است که دارای این صفتها هستند.
باورها گاهی درست هستند و در پیشرفت جامعه کمک میکنند اما گاهی مخاطراتی را برای افراد و جامعه دارد. در همین راستا به نظر کارشناسان پژوهشی و روانشناسی نباید این باورها را حذف بلکه باید به شیوه صحیح پرورش داد و رویکرد آن را تغییر داد، برای تغییر باور، راههایی وجود دارد که عبارت است از:
1- شناخت ریشه باور؛ اولین کاریکه در راستای تغییر باور باید انجام داد اینکار است؛ اگر شما ریشههای باور را نشناسید، نمیتوانید آن را پرورش دهید و یا به مقابله با آن بپردازید.
2- بحث منطقی؛ اینکار به جهت اقناعسازی طرف مقابل انجام میشود.
3- آشنا کردن با تجربیات جدید و تاثیرات تجربه جدید؛ این در موقعیتی انجام میشود که مخاطب، یک موضوع را تابو میداند مثلا استفاده از ابزار قدیمی در کاری یا ترس از چیزی، که او را مجبور به استفاده تجربه جدید میکنیم و او را نسبت به تاثیرات خوب آن آگاه میکنیم.
4- حرف زدن از موضع قدرت؛ وقتی میخواهید رویکرد مخاطب را تغییر دهید، لازم است از موضع قدرت باور با او سخن بگویید و هیچ ضعفی نشان ندهید اگر اینکار را انجام دهید مخاطب دیگر به شما اطمینان خاطر دارد و دیگر نمیتواند ایرادی به کار شما بگیرد و سعی خود را در برقراری ارتباط با باور شما میکند.
عقیده مهم تر است یا وظیفه؟
در بحثی که کردیم متوجه شدید که عمل نکردن به وظیفه شاید موجب این بشود که شما از یکسری از خدمات محروم شوید و از همه مهمتر اینکه نظم عمومی جامعه بههم میریزد که این از اهداف هیچ جامعهای نیست.
اما اگر به عقیده عمل نکنیم مخاطراتش گریبانگیر خودمان است چه اخروی باشد و چه دنیوی، ولی از جهاتی بنا و ساختار وظیفه از یک عقیده میآید پس پشتوانه یک وظیفه قطعا عقیده است. لااقل در کشور خودمان.
در «جامعه اسلامی» که ما نیز که در آن زندگی میکنیم، پشتوانه وظایف براساس «عقیده اسلامی» است. عمل به وظیفه ضامن سعادت و خوشبختی انسان در هر دو سرا است. «کسی که به وظیفه خود عمل میکند، دیگر هیچ غصهای نخواهد داشت که آیا کارش به سرانجام میرسد یا خیر... او کارش را انجام داده است و باقی امر را به خدای متعال میسپارد.
شناخت و تشخیص وظیفه، تابعی از شناخت ما از خود و جهان پیرامون ما است. اگر من خود را مسافری در این عالم ببینم که با اعمال خود به سرای دیگر کوچ میکند، پس باید خود را برای این سفر آماده کنم.
اگر خود را شهروندی از جامعهی الهی بدانم، در قبال جامعه خود و حوادث آن احساس مسئولیت میکنم و خلاصه هر بینشی بهدنبال خود مسئولیتی به دنبال میآورد که وظیفه من است و اگر ترک شود گناهی به گردن من خواهد بود.»(4)
برخی اوقات در این جامعه اسلامی دیده میشود که وظیفه، فارق از عقیدههای اسلامی است. در اینجا به نظر برخی ملاک منافع عامه مسلمانان است که باید آن به جد رعایت شود. شما اگر در این شرایط قرار بگیرید چهکار میکنید؟
پینوشت:
1- فرهنگ علوم اجتماعی، جولیوس گولد و ویلیام کولب، ترجمه محمد جواد زاهدی
2- سوره بینه، آیه5
3- سوره ذاریات، آیه56
4- سایت پرسمان دانشگاهیان
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
اخبار مرتبط
نمیتوان از کنار شبهات فضای مجازی بهسادگی گذشت | شهید مطهری، رفتارهای آمرانه و یکطرفه را بلای جان رشد جامعه میدانست
جمعه، 10 ارديبهشت 1395
پیام آیت الله العظمی مظاهری به همایش بین المللی دولت تمدن اسلامی
دوشنبه، 7 دی 1394
رعایت اخلاق و اصلاح نفس مشکل گشای همه مشکلات جامعه و اقتصادی / بدون طهارت دل، مشکلات کشور و جامعه حل نخواهد شد
سهشنبه، 21 بهمن 1393
اگر بر دشمن درون مسلط شویم، دشمن بیرون نخواهد توانست بر ما مسلط شود
جمعه، 25 مهر 1393
کرسیهای آزاداندیشی فضای گفتمانی کشور را تقویت میکند
سهشنبه، 20 اسفند 1392
نقش تربیتی اساتید حوزههای علمیه بررسی میشود
چهارشنبه، 28 فروردين 1392
پنجمین پیش نشست همایش بین المللی اخلاق و ادیان
دوشنبه، 7 اسفند 1391
توصیه های اخلاقی و عالمانه آیت الله جوادی آملی برای حل مشکلات کشور
يکشنبه، 23 مهر 1391
ناگفتههایی از زندگی آیتالله العظمی بهاءالدینی
يکشنبه، 16 بهمن 1390
هنرمند آیینه تمام نمای فرهنگ یک سرزمین است
چهارشنبه، 14 دی 1390
تازه های اخبار
همدلی و مهرورزی در آینه قرآن
از اهتمام ویژه اسلام تا نقش فناوریهای نوین
پاسخ طنز به پیام جدید نتانیاهو + فیلم
بسیج؛ با مردم، برای مردم + گالری تصاویر نقاشیهای جدید از خدمات بسیج
همه چیز درباره فلسفه؛ از یونان تا ایران
آیا در واقع ایام فاطمیه 20 روز است؟
مزایده انگشتر هدیه رهبری برای کمک به مردم مقاوم فلسطین و لبنان
#فراخوان| سومین جشنواره سراسری فرهنگی و هنری نماز با عنوان ” فجر تا فجر”
بازتاب سبک زندگی ایرانی یا حرکت به سمت غربیسازی؟
ادواردو آنیلی، از ارثیه ایتالیایی تا دیدار با امام خمینی (ره)
بیشترین بازدید هفته
اسامی تمام بازیگران مختار به همراه نقش آنها
تنظیم دستی فرکانس در گیرنده های دیجیتالی برای شبکه های صدا و سیما
داستانک های زیبا از امام رضا علیه السلام
ماجرای فروش کفش زنانه در سایت دیوار چیست؟!
۱۱۴ آیه پرکاربرد قرآن با ترجمه کاملا درست و البته متفاوت!
زیارت حضرت زینب سلام الله علیها + ترجمه
نام مادر امام جواد علیه السلام چیست؟
داستانک های مادر | داستان کوتاه درباره مادر
حوادث شش ماه پایانی منتهی به ظهور بر طبق تقویم سال ظهور - بخش اول
عشق پیری گر بجنبد سر به رسوایی زند
موارد بیشتر برای شما
بررسی مرقع و قطاع در خوشنویسی
خیابانی: آقای بیرانوند! من بخواهم از نام بردن تو معروف بشوم؟ خاک بر سر من!
توضیحات وزیر رفاه در خصوص عدم پرداخت یارانه
حمله پهپادی حزب الله به ساختمانی در نهاریا
مراسم تشییع شهید امنیت وحید اکبریان در گرگان
به رگبار بستن اتوبوس توسط اشرار در محور زاهدان به چابهار
دبیرکل حزبالله: هزینۀ حمله به بیروت هدف قراردادن تلآویو است
گروسی: فردو جای خطرناکی نیست
گروسی: گفتگوها با ایران بسیار سازنده بود و باید ادامه پیدا کند
گروسی: در پارچین و طالقان سایتهای هستهای نیست
گروسی: ایران توقف افزایش ذخایر ۶۰ درصد را پذیرفته است
سورپرایز سردار آزمون برای تولد امیر قلعهنویی
رهبر انقلاب: حوزه علمیه باید در مورد نحوه حکمرانی و پدیدههای جدید نظر بدهد
حملات خمپارهای سرایاالقدس علیه مواضع دشمن در جبالیا
کنایه علی لاریجانی به حملات تهدیدآمیز صهیونیستها