یادداشت روزنامهها 18 اردیبهشت ماه
روزنامه کیهان
وقتی شاخه زیتون زمین افتاد/محمد صرفی
«از شما تقاضا میکنم به مردم ما کمک کنید از تبعیدگاه اجباری خود که به وسیله فشار اسلحه، ظلم و ستم و بیداد به آنها تحمیل شده به میهن خویش باز گردیم... در موطن ملی خود آزادانه و با عزت زندگی کرده و از مزایای زندگی به عنوان ملتی واحد بهرهمند شویم... از شما تقاضا میکنم، یاری میطلبم که مردم ما را به استقرار حاکمیت ملی و مستقل همراهی کنید. امروز من آمدهام با یک شاخه زیتون در یک دست و تفنگ رزمنده راه آزادی در دست دیگر، کاری نکنید که شاخه زیتون از دست من رها شود. نگذارید شاخه زیتون از دست من به زمین افتد. نگذارید شاخه زیتون از دست من به زمین افتد»؛ اینها جملات پایانی سخنرانی مفصل یاسر عرفات در نشست عمومی سازمان ملل سال ۱۳۵۳ است.علیرغم نمایش کمیک عرفات، اسرائیلیها و آمریکاییها بهتر از هر کس دیگری میدانستند که جلد اسلحه عرفات خالی است و میان دو دست این مرد فلسطینی فرقی نیست و اگر شاخه زیتونش بر زمین افتد هم اتفاقی نمیافتد. نهایتاً خم میشود و دوباره آن را برمیدارد و تکان میدهد. همینطور هم شد و این روند تسلیم و سازش در نهایت به قرارداد خفتبار اسلو رسید که خود سرآغاز دور تازهای از تحقیر و تضییع حقوق فلسطینیها شد.
سخنرانی عرفات در حالی انجام شد که رژیم اسرائیل یک سال قبل از آن، در چهارمین جنگ خود با اعراب (جنگ یوم کیپور ۱۹۷۳) نیز پیروز شده بود. تا آن زمان صهیونیستها در جنگ ۱۹۴۸، جنگ کانال سوئز ۱۹۵۶، جنگ شش روزه ۱۹۶۷ و بالاخره جنگ یوم کیپور پیروز شده بودند و کار بجایی رسیده بود که حتی اعراب نیز باور کرده بودند ارتش اسرائیل شکستناپذیر است. این تصور باعث شد تا نابودی رژیم جعلی اسرائیل به آرزویی محال و دست نیافتنی تبدیل شود و ایده مبارزه با آن کم کم جای خود را به پذیرش این رژیم به عنوان واقعیتی غیرقابلانکار و ایده مذاکره و سازش بدهد.
پیروزی انقلاب اسلامی در ایران نقطه عطف و آغازین برگشتن ورق در پرونده فلسطین بود. در حالی که وادادگان و سازشکاران روز به روز و بیش از پیش در گرداب تسلیم فرو میرفتند، به موازات آن جریانی شکل گرفت که مقاومت را سرلوحه فکر و اقدام خود قرار داده و میدانست با شاخه زیتون نمیتوان گله کفتار را رام کرد.
عقبنشینی نیروهای اسرائیل از جنوب لبنان در سال ۲۰۰۰ اولین ثمره این نهال بود و البته تا تنومند شدن آن راهی دراز در پیش بود. جنگ ۳۳ روزه لبنان در سال ۲۰۰۶ نقطه عطفی در این میدان بود. هیمنه ارتش تا بندندان مسلح اسرائیل به دست حزبالله در هم شکست و جهان اسلام برای نخستینبار طعم شیرین پیروزی در برابر صهیونیستها را چشید. ارتش اسرائیل دیگر آن ارتش شکستناپذیر و همیشه پیروز نبود. خاورمیانه جدید متولد شده بود، اما نه آن خاورمیانهای که آمریکاییها و اسرائیلیها نقشهاش را کشیده بود و انتظارش را داشتند. دو سال بعد صهیونیستها به غزه یورش بردند و اینبار نوبت فلسطینیهای غزه بود که در جنگی ۲۲ روزه پوزه اسرائیل را به خاک بمالند و نتیجه مقاومت را لمس و کاری کنند که چندین کشور عربی با ارتشهای منظم و یال و کوپال و ادعا نتوانسته بودند از عهده آن برآیند و جز خفت و ناامیدی دستاوردی نداشتند. جنگ ۸ روزه سال ۲۰۱۴ میخ آخر را به تابوت رؤیای شکستناپذیری اسرائیل کوبید.
خیال خامی است اگر کسی در تحولات اساسی منطقه میان آمریکا و اسرائیل تفاوتی قائل باشد. پیروزیهای چهارگانه رژیم اسرائیل در جنگهای قرن بیستم، پیروزی آمریکا نیز بود و اساساً با حمایت همهجانبه واشنگتن در ابعاد مختلف بهدست آمد. اگر قرن بیستم قرن پیروزیهای صهیونیسم و متحدانش بود، قرن بیست و یکم صحنه زوال و شکست آنهاست. علاوهبر آنچه گفته شد، محور عبری-عربی به طور مشخص در چهار جبهه شکستهای مفتضحانهای را پذیرا شده است؛ سوریه، عراق، یمن و بالاخره معامله قرن.
سوریه اولین و اصلیترین این معرکهها بود که برخی تحلیلگران به درستی از آن به عنوان جنگ جهانی کوچک یاد میکنند. آمریکا، اسرائیل، اروپا و برخی کشورهای مرتجع و وابسته منطقه به همراه ترکیه تمام سعی و تلاش خود را کردند تا سوریه را از زنجیره مقاومت حذف کنند. برنامه آنها از براندازی نظامی تا تجزیه سوریه با قوت و قدرت پیگیری شد و کار به جایی رسید که عدهای از سیاسیون در تهران میگفتند کار سوریه و بشار اسد تمام است و جمهوری اسلامی باید به فکر دوران پسااسد باشد. اما اینبار نیز مردانی از جنس مقاومت و ایمان صحنه تاریخ را تغییر دادند و بااذن الله کاری کردند که روی کاغذ و با محاسبات معمول، ناممکن مینمود.
صحنهای که قرار بود به حذف سوریه و شکستن کمر محور مقاومت تبدیل شود، برعکس شد و امروزه، اسرائیل با مخاطرات جدید و مرگباری روبهروست. حزبالله که تا آن روز فقط تجربه جنگ چریکی و در مقیاسی محدود را داشت، اینک به نیرویی تبدیل شده است که میتواند همزمان در چند جبهه دست به عملیاتهای بزرگ بزند. اسرائیلیها بهتر از هرکسی میدانند که حزبالله پیش از جنگ سوریه و پس از آن تفاوتهای عمده و تعیینکنندهای دارد. روی زمین هم نهتنها تهدید نظام سوریه برای اسرائیل تمام نشد -که شاید اساساً پیش از آن تهدید مستقیم و فوری نبود- بلکه جبههای جدید مقابل صهیونیستها باز شد تا این رژیم جعلی بیش از پیش در محاصره قرار گیرد.
عراقی که قرار بود به سه کشور کوچک و ضعیف تجزیه شود محل تولد حشدالشعبی به عنوان بخشی از ارتش جهانی مقاومت شد. نیرویی که علاوهبر پاسداری از امنیت کشور و مردم خود میتواند به یاری سایر بلوکهای مقاومت نیز شتافته و خود را به مرزهای سرزمینهای اشغالی نیز برساند و در وقت لزوم به ماموریت خود عمل کند.
یمن نیز که گمان میرفت ضعیفترین حلقه از محور مقاومت است و ظرف یکی دو هفته میتوان نسخهاش را پیچید، با پایمردی و مجاهدت رزمندگان انصارالله نشان داد نه تنها چنین نیست بلکه شاید بتوان آن را یکی از قویترین و مستحکمترین قطعات این زنجیره دانست. ضرباتی که مجاهدان یمنی در این سالها به دوستان اسرائیل وارد کردهاند، چنان بینظیر و خردکننده بوده است که حتی آمریکاییها را نیز به عنوان سپر آلسعود، تحقیر کرده است. شکست خوردن از فقیرترین و مظلومترین مردمان منطقه، آخرین چیزی بود که آمریکا، اسرائیل و آلسعود گمانش را میکردند.
معامله قرن محصول این شکستهاست. نمایشی برای پوشاندن تحقیرها و سیلیهای محکمی که برق از چشم جبهه مقابل ربوده است. پس باید حیلهای میساختند. این توطئه، تنها نقاب را از صورت متحدان قدیمی صهیونیستها در منطقه برداشت و با فرونشاندن غبارها، چهره دوستان و دشمنان واقعی فلسطین را آشکار کرد.
البته که این پیروزیها و دستاوردهای تاریخی و بینظیر بیهزینه نبوده است. چه بسیار مبارزانی که در این راه از جان خویش گذشتند و مرد اول میدان و سرسلسله آن مجاهدان راه حق و آزادی فلسطین کسی نیست جز حاج قاسم سلیمانی که حتی دشمنانش نیز اعتراف میکنند که او آینده غرب آسیا را رقم زد و وعده پیروزی نهایی را با خون خویش امضا کرد. شاخههای زیتون باشد برای ترسوها و آنانکه اهل ذلتاند. پرچم پیروزی در دستان ماست.
به قول نبیل ابو عبدو، شاعر لبنانی:
دریا و دشت و رودخانه برای ماست
و چگونه در برابر آتش، مذاکره و معامله کنم
مقاومت خواهم کرد
روزنامه وطن امروز
بحران در بحران؛ رژیم صهیونیستی در آستانه فروپاشی؟ /مهدی گرگانی
رژیم جعلی صهیونیستی که از ابتدای تشکیل همواره با بحران هویتی و موجودیتی مواجه بوده است، طی سالهای اخیر گرفتار بحرانهای متعدد دیگری نیز شده است؛ بحرانهایی که پایههای این رژیم که روی یک بستر متزلزل بنا شده است را پوسانده و هر لحظه ممکن است آوار شود. فارغ از بحران هویتی اسرائیل که از زمان اشغال و غصب سرزمینهای فلسطینی، گریبانگیر صهیونیستها بوده، طی سالهای اخیر بحرانهای امنیتی، سیاسی و اجتماعی نیز دامن صهیونیستها را گرفته است به گونهای که حتی کارشناسان و ناظران غربی نیز آن را بدترین بحران تاریخ اسرائیل خواندهاند.۱- نخستوزیر فاسد و اعتراضات ضددولتی
فساد گسترده بنیامین نتانیاهو و حلقه نزدیک به وی طی سالهای اخیر باعث بروز ناآرامی و شورشهای ضددولتی در سرزمینهای اشغالی شده است. ماههاست معترضان به طور منظم علیه نتانیاهو تظاهرات برگزار میکنند و خواهان کنارهگیری او به خاطر اتهامات ارتشا، کلاهبرداری و خیانت در امانت هستند. معترضان همچنین به شیوه دولت نتانیاهو در مدیریت پاندمی کرونا اعتراض دارند.
حضور هفتگی هزاران معترض در مقابل اقامتگاه نتانیاهو و ادامه اعتراضات باعث بروز چرخهای از بیاعتمادی و ناآرامی در سرزمینهای اشغالی شده است و به خاطر نفوذ نتانیاهو در قدرت و کند پیش رفتن روند محاکمه، به نظر میرسد این بحرانها حالاحالاها ادامه داشته باشد. حزب لیکود به رهبری نتانیاهو، شرکتکنندگان در این اعتراضات را نیروهای وابسته به جریانهای چپ اعلام کرده و برخی از رسانههای این کشور را به دامن زدن به تنشهای سیاسی در این رژیم متهم کرده است.
۲- بحران ساختاری و ناکارآمدی رژیم
به دنبال افشای پروندههای فساد نتانیاهو، شکاف عمیقی در میان احزاب کوچک و بزرگ رژیم صهیونیستی به وجود آمده است. بسیاری از احزاب همپیمان حزب لیکود، راه خود را از نتانیاهو جدا کرده و این مساله باعث شکلگیری بحران دیگری در ساختار سیاسی این رژیم شده است. ناکامی حزب لیکود در ائتلاف با سایر احزاب برای تشکیل کابینه سیاسی باعث شده تلآویو طی ۲ سال گذشته نتواند یک کابینه منسجم داشته باشد و رژیم را مجبور به برگزاری ۴ انتخابات پیاپی برای خروج از این بحران کرده است. با این حال بهرغم برگزاری ۴ انتخابات در عرض کمتر از ۲ سال، هیچ حزبی موفق نشده کرسیهای لازم را برای تشکیل یک کابینه مستقل به دست آورد. حتی ائتلاف عجیب «نتانیاهو/ بنی گانتس»، رهبر ائتلاف آبی و سفید برای نخستوزیری دورهای نیز کارساز نشد و به خاطر ریاکاری و فریبکاریهای نتانیاهو و دور زدن گانتس در تصمیمگیریهای مهم و حساس، این توافق نیز از هم پاشید و منجر به برگزاری چهارمین انتخابات در مارس گذشته شد. برگزاری انتخابات چهارم نیز گرهی از کلاف سردرگم رژیم صهیونیستی باز نکرد و نشان داد ساختار سیاسی رژیم دارای مشکلات بنیادین و پیچیده است و بحران ناکارآمدی، بنبست سیاسی این ساختار را هویدا کرده است.
«آونر بن زاکن» استاد دانشگاه و تحلیلگر در این باره میگوید اسرائیل با بحران تاریخیای روبهرو است که فقط با تغییر نظام انتخاباتی میتوان آن را حل کرد. این تحلیلگر صهیونیست همچنین تاکید میکند نظام سیاسی اسرائیل قادر به ارائه راهکار برونرفت از بنبست نیست و اعتراضات گسترده سالهای اخیر نشان میدهد اسرائیل در یک پیکره بیمار محاصره شده و نهادهای آن نیازمند تغییرات ساختاری هستند.
۳- تهدیدهای امنیتی جدید و پیچیده علیه رژیم
در کنار چالشهای سیاسی و اجتماعیای که حکومت تلآویو با آن مواجه است، طی ماههای اخیر زنجیرهای از تهدیدهای امنیتی، نگرانیهای عمیقی را در میان سازمانهای اطلاعاتی، نظامی و جاسوسی این رژیم ایجاد کرده است. هفته گذشته به صدا درآمدن آژیر هشدار در نیروگاه هستهای دیمونا نهتنها این مرکز حساس رژیم صهیونیستی بلکه کل پیکره این رژیم را به وحشت انداخت. صهیونیستها روی دیمونا حساسیت فوقالعادهای دارند و تهدید امنیتی این نیروگاه به نوعی تهدیدی برای کل رژیم صهیونیستی است.
موضوع زمانی حساستر شد که تایید شد یک موشک زمین به هوا از سوریه به جنوب فلسطین اشغالی در حوالی دیمونا اصابت کرده است و بدتر از آن پدافند دفاع موشکی رژیم اشغالگر در رهگیری و انهدام این موشک با ناکامی کامل مواجه شده است. شکست پدافند اسرائیل آنقدر سنگین بود که ارتش این رژیم تحقیقاتی را درباره علت ناکامی سامانه دفاعی در اطراف دیمونا آغاز کرده است. قبل از دیمونا نیز انفجاری در یک مرکز امنیتی در مرکز سرزمینهای اشغالی به وقوع پیوست. روزنامه «هاآرتص» در این باره نوشت: این انفجار در یک کارخانه مخصوص تولید تسلیحات پیشرفته از جمله موشک، به وقوع پیوسته است، اما رسانههای صهیونیست، جزئیات بیشتری ارائه نکردند.مخفیکاری، سانسور شدید و مشخص نشدن علت انفجار در یک مرکز موشکی حساس نشان میدهد این انفجار نیز یک چالش امنیتی برای رژیم مجعول صهیونیستی بوده است.
وقوع ۲ مورد آتشسوزی گسترده در نزدیکی فرودگاه بن گوریون و همچنین در یکی از دانشگاههای صهیونیستی در قلب قدس اشغالی که منجر به تخلیه ساکنان اطراف فرودگاه و دانشجویان حاضر در دانشگاه شد نیز از جمله اتفاقات مشکوکی است که طی هفتههای اخیر در سرزمینهای اشغالی روی داده است؛ اتفاقاتی که به دلیل امنیتی بودن، هیچ جزئیاتی از آنها در رسانهها درز نکرده است و نشان میدهد رژیم صهیونیستی با بحرانهای تازه و پیچیده امنیتی مواجه شده است که حتی علت آن را نیز نمیداند- یا به دلایل حیثیتی نمیخواهد عوامل و دلایل آن را اعلام کند- در کنار این موارد، باید به تشدید عملیاتهای استشهادی نیروهای مقاومت و شکست نیروهای امنیتی رژیم صهیونیستی در مقابله با خیزش و مقاومت فلسطینیها طی هفتههای اخیر اشاره کرد.
در یک مورد، پس از روزها درگیری و تنش میان فلسطینیها و نظامیان رژیم صهیونیستی در اطراف مسجدالاقصی، نظامیان رژیم صهیونیستی مجبور شدند از یک دروازه مهم مسجدالاقصی عقبنشینی کنند و محدودیتهایی که برای روزهداران فلسطینی ایجاد کرده بودند را به طور کامل لغو کنند. به نظر میرسد مجموعهای از بحرانهای تاریخی و ساختاری از یک سو و تهدیدهای امنیتی جدید و پیچیده که ماهیتشان با تهدیدهای قبلی کاملا متفاوت است، رژیم صهیونیستی را با بحرانهای لایهلایه و عمیق مواجه کرده است؛ بحرانهایی که تار و پود رژیم را در آستانه ازهمگسیختگی و فروپاشی قرار داده است.
روزنامه خراسان
پایان اسرائیل در ۳ نما/دکتر سیدعلی علوی
۷۳ سال از اعلام موجودیت رژیم صهیونیستی گذشته است. رویایی که رهبران صهیونیست با عنوان از نیل تا فرات مطرح میکردند، اینک به پادگانی تروریستی محصور به دیوارهای بتنی تبدیل شده است. ارتش صهیونیستی که روزگاری طی شش روز ارتش سه کشور بزرگ عربی را در جنگ ۱۹۶۷ میلادی (خرداد ۱۳۴۷) شکست داد، امروز شکست خورده از مبارزان لبنانی در جنگ ۳۳ روزه ۲۰۰۶ و ۲۲ روزه ۲۰۰۸ مبارزان فلسطینی است. در این ۷۳ سال، گرچه جنگ و صلحها و معاهداتی از جنگ شش روزه و اشغال لبنان تا کمپ دیوید و شرم شیخ شکل گرفته، اما داغ فلسطین و قدس در دل امت اسلام به رغم همه توطئهها سرد نشد. با پیروزی انقلاب اسلامی، امام (ره) روز قدس را با نگاهی بلند به آرمان آزادی قدس شریف به عنوان قبله اول مسلمانان بنا نهاد و به گونهای پایان اسرائیل از ابتدای انقلاب اسلامی به یکی از شعارهای انقلاب اسلامی تبدیل شد. شعار و چشم اندازی که طی بیش از چهار دهه در مقاطع مختلف به اشکال گوناگون مطرح شده است؛ از فراخوان امام به امت اسلام که اگر متحد شوید با یک سطل آب، اسرائیل را آب خواهد برد تا سال ۹۴ که رهبر انقلاب تصریح کردند صهیونیستها ۲۵ سال آینده را نخواهند دید.اما برای پایان اسرائیل چه نماهایی را میتوان متصور شد:
۱. حیفا و تل آویو با خاک یکسان خواهد شد
بی اغراق میتوان گفت در هفتادوسومین سال تشکیل رژیم جعلی صهیونیستی، ایران قدرتمندترین دشمن اسرائیل است. قدرتی که به صراحت سران اسرائیل به آن اعتراف و ابراز نگرانی میکنند.
نگرانی اسرائیل را وادار به مقابله علنی، اما غیرمستقیم کرده و درگیریهای این روزها حتی ابعاد گسترده تری نیز یافته است؛ از هدف قرار دادن پایگاههای نیروهای مقاومت مورد حمایت ایران در سوریه تا جنگهای دریایی. سران رژیم صهیونیستی واقعیت را نمیتوانند در نظر نگیرند که اگر اسرائیل دست از پا خطا کند، ایران واکنشی خواهد داشت که میتواند به پایان اسرائیل ختم شود. اشارات سردار سلامی فرمانده سپاه مبنی بر تایید تلویحی به هلاکت رسیدن چندین جاسوس اسرائیلی در مرکز عملیاتی این رژیم در اربیل، انفجار در مرکز تولید موشک این رژیم در تومر، اصابت موشک به نزدیکی تاسیسات اتمی دیمونا، آتش سوزی در کارخانجات آمونیاک و. را به جرئت میتوان هشداری عملی و جدی به این رژیم در راستای ضربه پذیر بودن امنیت آن دانست. در واقع یکی از سناریوها برای پایان اسرائیل درگیری نظامی این رژیم با ایران خواهد بود که میتواند پایان اسرائیل را در پی داشته باشد.
۲. زوال تدریجی
براساس آمار و پیمایش ها، وضعیت رژیم صهیونیستی به لحاظ اجتماعی، سیاسی در ابعاد داخلی، افکار عمومی در ابعاد جهانی به گونهای است که به نظر میرسد بدون در گیری نظامی هم اگر این روندها ادامه داشته باشد، اسرائیل در ۲۵ سال آینده وجود خارجی نخواهد داشت. اکنون از چند منظر داخلی وضعیت حکمرانی در این رژیم کاملا بغرنج و بحرانی است. شکاف اجتماعی و تبعیض موجود بین چند گروه اصلی در این رژیم عملا شرایط را به سمت نوعی فروپاشی اجتماعی سوق داده است که هم راستا با بلاتکلیفیهای سیاسی هر روز بر عمق آن افزوده میشود. اکنون جامعه یهودیان فلسطین اشغالی از سه طبقه تشکیل شده اند؛ یهودیان مهاجر غرب که دارای جایگاه بهترسیاسی و اجتماعی و حق رای هستند، جامعه یهودیان شرقی و عربی که شانس زیادی برای رشد در سلسله مراتب قدرت در این رژیم ندارند و دیگری یهودیان مهاجر آفریقایی و سیاه پوست که در کنار عربهای ساکن این مناطق و عملا در پایینترین رده اجتماعی این رژیم قرار میگیرند.
تبعیضها و تنازعاتی که بین این سه گروه وجوددارد، یک معضل دایمی اجتماعی در این رژیم است که به تبع آن نوعی واگرایی و ناامیدی را در میان طبقات پایین این جامعه رقم زده است و نمونههایی از برخوردها و درگیریها دراین زمینه را این روزها در سرزمینهای اشغالی مشاهده میکنیم. در کنار این، قدرت گرفتن روز افزون طیفهای تندرو مذهبی و فساد در سیاستمداران این رژیم نیز بر آتش این نارضایتیها افزوده است.
۳. همه پرسی
واقعیت آن است که برخلاف آن چه رسانههای غربی عبری سعی میکنند از رویکرد انقلاب اسلامی در نحوه مواجهه با رژیم صهیونیستی در افکار عمومی جهان، به تصویر بکشند، راهکار ایران برای حل بحران فلسطین «همه پرسی» بوده است. در واقع راه حل ایران برای فلسطین بیش از آن که سلبی یا نظامی باشد، رویکردی ایجابی و برخاسته از خواسته تمام فلسطینیان است، اگر مقاومت در فلسطین همچنان ادامه داشته باشد و اگر امت اسلام از این مطالبه دست بر ندارند و اگر هزینههای حمایت از رژیم صهیونیستی برای آمریکاییها افزایش یابد و به قول رهبر انقلاب که روز گذشته تصریح کردند: «منطق مبارزه فلسطینی هم که از سوی جمهوری اسلامی در اسناد سازمان ملل به ثبت رسیده، منطقی مترقّی و جذّاب است؛ مبارزان فلسطینی میتوانند یک همهپرسی از همه ساکنان اصلی فلسطین را مطرح کنند.
این همهپرسی، نظام سیاسی کشور را معیّن میکند و ساکنان اصلی از هر قوم و دین، از جمله آوارگان فلسطینی در آن شرکت خواهند کرد؛ آن نظام سیاسی، آوارگان را به داخل برمی گرداند و سرنوشت بیگانگان سُکنیگزیده را تعیین میکند. این مطالبه بر مبنای دموکراسی رایجی است که در دنیا پذیرفته شده و هیچ کس در مترقّی بودن آن نمیتواند خدشه وارد کند. مجاهدان فلسطینی، مبارزه مشروع و اخلاقی خود با رژیم غاصب را باید به قدری ادامه دهند که ناچار به قبول این مطالبه شود.» یکی از سناریوهای پایان اسرائیل همه پرسی است.
این منطق وقتی کارایی زیادی پیدا میکند که اگر به تحولات جمعیتی در این رژیم نگاهی دقیقتر بیندازیم، هم اکنون معضل جمعیت و رشد آن برای این رژیم یکی از مشکلات جدی است و شاید به جرئت بتوان گفت مسئله جمعیت یکی از مهمترین معضلات رژیم صهیونیستی محسوب میشود. از ۱۹۴۸ یعنی زمان تشکیل این رژیم اگرچه شاهد مهاجرت میلیونها یهودی به فلسطین اشغالی بوده ایم، اما معضل رشد جمعیت یهودیان و پیری این جمعیت همچنان پابرجاست.
از آن گذشته رشد جمعیت فلسطینیها در فلسطین اشغالی در حال سبقت گرفتن از یهودیان است، زیرا علاوه بر این که افزایش نیروی انسانی در هر نوع درگیری و اقدام میدانی تعیینکننده خواهد بود، در نظام دموکراتیکی که صهیونیستها مدعی آن هستند، تعداد نفرات و رأیهایی که اخذ میشود تعیین کننده است؛ بنابراین از یک سو جمعیت فلسطینیها در حال افزایش و سبقت از یهودیان است و از سوی دیگر مسئله مهاجرت که یکی از بنیادهای تأسیس رژیم صهیونیستی است، با مهاجرت معکوس در حال متزلزل شدن است.
براساس آمارها فقط ۲۰ درصد از ۵ میلیون نفری که پس از ۱۹۴۸ تا ۲۰۱۶ به رژیم صهیونیستی مهاجرت کرده بودند در سالهای ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۶ در شرایط مختلف مهاجرت معکوس کرده و به کشورهای اصلی خود بازگشته اند. بر اساس آن چه گفته شد درگیری مستقیم نظامی، زوال تدریجی و فروپاشی داخلی یا همه پرسی بالاخره یکی از نماهای پایان اسرائیل است؛ پایانی که امروز بیش از هر زمانی امت اسلام به آن نزدیکتر شده است.
روزنامه ایران
ایران ما و انتخابات ۱۴۰۰/علی ربیعی*
۱. بدون تردید همزمانی انتخابات ریاستجمهوری ۱۴۰۰ با دوره تحول سیاسی در عرصه بینالملل و همینطور تحولات جمعیتی کمی و کیفی در داخل ایران، آن را به انتخاباتی متفاوت تبدیل کرده است. دولت امریکا پس از فرازونشیب ۴۰ ساله با جمهوری اسلامی در دوره ترامپ به اوج خصومت با ایران رسید و ملت ایران توانست با عبور از این دوره، تصور فروپاشی را تبدیل به توهم کند. هرچند این عبور نقطه عطفی در سیاست خارجی بهوجود آورد، اما در عرصه داخلی آثار اجتماعی و اقتصادی و روانی بر جامعه به جای گذاشت. در هم تنیدگی این دوران با شیوع کرونا نیز وضعیت جامعه را از نظر فیزیکی و روانی دچار تغییرات کرد.متأثر از این وقایع، از یک سو مردم شاید شوق و سرزندگی کمتری برای شرکتهای سیاسی و اجتماعی داشته باشند و از سوی دیگر بیش از ادوار قبل میتوانند با مشارکت در تعیین سرنوشت و خطوط راهنمای سیاسی، اجتماعی، فرصت ملی برای بهرهبرداری از دستاوردهای ناشی از مقاومت و ایستادگی در برابر تهدیدات تحریم و کرونا را به ثمر بنشانند. من اطمینان دارم که درایت و بلندنظری مردم ما بر آن احساس رخوت و خستگی از بحرانهای فرساینده غلبه خواهد کرد، اما این اطمینان نباید ما را در نهادهای سیاسی و مدنی از ایفای نقشی که برعهده داریم، باز بدارد.
۲. انتخابات به مثابه پدیدهای چندوجهی و مشترک میان حکومت، مردم و نهادهای مدنی است. رسالت حکومت اطمینان از حضور پژواکهای گوناگون جریانها و احزاب سیاسی است. مردم باید آسودهخاطر باشند که نمایندگان شایستهای که عقاید و دیدگاههای آنها را بازتاب میدهند فرصت لازم برای مشارکت در تمامی مراحل انتخابات را خواهند داشت و در این بین، نهادهای مدنی از رسانهها تا تشکلهای مردمنهاد سیاسی- اجتماعی به منزله بازیگران واسطهای در شکل دادن به انتظارات و انتقال مطالبات نقشی حیاتی ایفا میکنند.
۳. میزان مشارکت در انتخابات در ۱۴۰۰ از جنبههای داخلی و خارجی آثار متعددی دارد و به عقیده من انتخاباتی با مشارکت بالا آثار و تبعات مثبتی را هم در عرصه داخلی و هم خارجی به بار خواهد آورد و دولت آینده را قادر به عبور از بحرانهای احتمالی و مدیریت مسائل داخلی و تقویت جایگاهی مؤثر در جهان خواهد کرد.
در دوران پساتحریم تنشهای بینالمللی ما همگی از بین نخواهد رفت، زیرا قدرتهایی که به دنبال انرژی و تسلط بر منطقه هستند و رژیم اسرائیل که ناکام شده از تداوم تحریمهاست به شیطنتهای خود ادامه خواهند داد. یک دولت با آرای ضعیف مشروعیت مدنی بالایی را برای حضور پرقدرت در مجامع جهانی نخواهد داشت. در آنچه که به شکست اخلاقی امریکا انجامید نقش دولتهای برآمده از انتخابات با آرای بسیار بالا را نمیتوان نادیده گرفت. حضور دولتی ضعیف، توطئه اسرائیل در منطقه را نمیتواند خنثی کند و تجربه ما نشان داده روابط خوب همسایگی با دولت مبتنی بر آرای بالا و دموکراسی بالا رابطه متقابل داشتهاند. دموکراسی و انتخابات با مشارکت بالا در ایران و دموکراسی در منطقه نوعی انتفاضه سیاسی علیه اسرائیل محسوب میشود.
۴. در داخل کشور پس از یک مقاومت طولانی، جامعه جویای آرامش و رنجدیده از تحریم و کرونا نیازهای زیادی بروز خواهد داد. من سالهای اخیر و سالهای آینده را سالهای ضرورت پاسخگویی بیشتر دولتها نه تنها به نیازهای سطح اول نسل جوان مثل کار و مسکن، بلکه نیازهای منزلتی سطح بالاتر که من آن را به خواست طبقه متوسط فرهنگی تعبیر میکنم، میدانم. دولتی که با آرای پایین بر کرسی نشسته باشد مشارکت اقتصادی و کارآفرینی را نمیتواند تضمین کند. مشارکت مردم فقط در عرصه سیاسی محدود نمیشود بلکه میزان مشارکت به کنش جامعه در عرصههای اجتماعی و اقتصادی نیز تسری مییابد.
۵. ما در این برهه نیازمند گسترش اعتماد بسیار زیادی هستیم. برای عبور از این دوران ما نیازمند انتخاباتی با مشارکت بالا و اعتمادآفرین هستیم. کارویژههای انتخابات در جامعهای که طی سالهای اخیر به دلیل همهگیری کرونا و توأمانی آن با اثرات مخرب تحریمهای غیرقانونی و یکجانبه امریکا، متحمل خسارتهای مادی و روانی شده و متأثر از تبلیغات فرصتطلبانه و تحریف واقعیات از سوی رسانههای بدخواه، اعتماد سیاسی مردم را هدف گرفته، به مراتب مهمتر از هر زمان دیگری است.
ما چهار سال دشواری را در مواجهه با بیرحمانهترین تحریمهایی که تاریخ متأخر به خود دیده، پشتسر گذاشتیم و زیر تیغ این مشقت، روزهای تلختری را در مقابله با همهگیری کرونا که تحریم به دردآوری آن افزود، سپری کردیم. اما هیچکدام از اینها بهدست نمیآمد اگر مردم با متانتی که سزاوار ملت متمدن و شکیبای ماست، آن درد و رنج را تحمل نمیکردند و مقاومتی تماشایی را در برابر هجوم بداندیشان به کیان سرزمین ما به رخ نمیکشیدند. البته مردم این همراهی را نمیداشتند اگر به کوشش وقفهناپذیر دولت منتخب در اداره امور به بهترین وجه میسر، واقف نبودند و رنج مقاومت را بر خود آسان نمیکردند، اگر به آیندهای بهتر پس از عبور از طوفان مشکلات، امید نداشتند. بهرغم برخی قضاوتهایی که امروز شکل گرفته، البته تاریخ قضاوت خواهد کرد که نتیجه انتخاب مردم در ادوار گذشته چگونه و چقدر مؤثر بوده است.
۶. مقام معظم رهبری در جملهای کوتاه، نیاز به مشارکت را تبیین کردند: «انتخابات انصافاً یک فرصت بینظیر است؛ یعنی یک فرصت بیبدیلی است؛ هیچ چیز دیگری جای انتخابات را برای کشور و استحکام پایههای اقتدار کشور نمیگیرد. انتخابات حضور مردم است و وقتی مردم حاضر باشند، نظام را هیچ قدرتی نمیتواند تکان بدهد.»
۷. هدف عالی انتخابات این دوره که در واقع تحقق بخشیدن به روح قانون اساسی هم هست، باید فراهم کردن زمینه مشارکت حداکثری از راه اجابت مطالبات قانونی رأی دهندگان باشد. گرچه همه باید بدانیم که نمیتوانیم به خشنودی حاصل از نزدیک شدن به پایان تحریم و همهگیری کرونا دست پیدا کنیم مگر آنکه یکبار دیگر مسئولیت اجتماعی خود را نه تنها با نشان دادن تسلیم ناپذیری در راه تعیین حق سرنوشت - با وجود همه موانع و گاه دلسردیها- بلکه با هموار کردن مسیر مردم به سوی صندوقهای رأی ایفا کنیم. *دستیار ارتباطات اجتماعی رئیسجمهوری و سخنگوی دولت
روزنامه شرق
سزارین سیاسی/احمد غلامی
اگر بخواهیم صورتبندی تازهای از وضعیت کنونی جناحهای سیاسی در آستانه انتخابات به دست دهیم، چارهای نداریم جز اینکه رویدادهای اخیر فضای سیاسی را واکاوی کنیم. یکی از این رویدادها بدون شک، در حوزه اصلاحطلبی، نامزدی سیدمصطفی تاجزاده است. او با نامزدی خود در انتخابات ۱۴۰۰ به بحثهای فراوان و متناقضی دامن زد؛ حتی بحثهایی از جنس تئوری توطئه. در یکی از کلابهاوسهای سیاسی، عبدالرضا داوری در تحلیل حضور تاجزاده، نقل به مضمون گفت که تاجزاده در پروژه اصلاحطلبان نقشآفرینی میکند و با تندکردن فضا قصدی جز این ندارد که در نهایت دست علی لاریجانی را در دست اصلاحطلبان بگذارد. عیان نیست این گفته تا چه میزان صحت دارد. اگر هم صحت نداشته باشد، ناخواسته اشاره به توان تاجزاده است؛ توان مقبولیت و محبوبیتبخشیدن به علی لاریجانی در میان اصلاحطلبان و مهمتر از آن در بدنه رأیدهندگان.با تحلیل وقایعی که در این ایام گذشت، میتوان به وضعیت نابسامان نامزدها از جمله نامزدهای اصلاحطلب پی برد. نامزد نخست اصلاحطلبان، محمدجواد ظریف، بعد از انتشار فایل صوتی گفتوگوی او با سعید لیلاز، جایگاه ویژهاش را در میان نهادهای رسمی از دست داد؛ از اینرو بعید است دیگر بهطور جدی پا پیش بگذارد یا تأیید صلاحیت شود. محمدجواد ظریف، بیش از هر نامزد دیگری به استانداردهای کنونی اصلاحطلبان نزدیک است و با طیفها و جریانهای ریز و درشت آن همخوانی دارد. ا
گرچه او بارها اعلام کرده بود که در انتخابات شرکت نخواهد کرد، حمایتش از هر نامزدی موفقیت او را بالا خواهد برد. اکنون ظریف در این زمینه توان بالقوه دارد. مصطفی تاجزاده نیز واجد این ویژگی است. در میان دیگر نامزدهای اصلاحطلب، اسحاق جهانگیری، عباس آخوندی، محسن هاشمی و محمدرضا عارف، شرایط مطلوبتری نسبت به بقیه دارند؛ چراکه جهانگیری و عارف در سِمتهای معاوناولی و کارهای اجرائی نقشآفرینی کردهاند و عباس آخوندی با سابقه وزارت از برنامه و روشی تئوریک برخوردار است.
محسن هاشمی در کنار مسئولیتهای اجرائی از همنشینی با آیتالله، تجربههای فراوانی آموخته که برای دیگران دور از دسترس است. آنچه این شرایط مطلوب را تهدید کرده و آن را به شرایطی نهچندان قابلاعتماد و پایدار تبدیل کرده است، سزارین سیاسی از سمت اصلاحطلبان و رقبای آنان است. سزارین سیاسی یعنی نامزدهایی که روالی طبیعی را در جوی سیاسی- انتخاباتی پشت سر نگذارند. بعد از ظریف، اسحاق جهانگیری و عباس آخوندی در معرض این تولد سیاسی زودهنگام هستند.
جناحهای اصولگرا و احمدینژادیها از هر فرصتی استفاده میکنند تا چهرههای اصلاحطلب را در معرض تندبادهای سیاسی قرار دهند، البته نامزدی مصطفی تاجزاده در این مسئله بیتأثیر نبوده است. او با اعلام نامزدی و فعالیتهای سیاسی که بیشتر به شکل سخنرانیهای مکرر صورت گرفته است، به هراس اصولگرایان و احمدینژادیها دامن زده است. او کاتالیزور این سزارین سیاسی است. اینک انتخابات ۱۴۰۰ در یک تضاد جدی قرار دارد. هیچ نقطه روشن و پایداری در میان جناحهای سیاسی وجود ندارد. حضور یا عدم حضور ابراهیم رئیسی، به این وضعیت مبهم دامن زده است. اینک که اصلاحطلبان همه برگهای خود را رو کردهاند، باید به انتظار بازی رقیب بنشینند؛ انتظاری که چندان نخواهد پایید.
در میان اصولگرایان هم قالیباف دچار سزارین سیاسی شده و بعید است با همه علاقهای که دارد، در نهایت به ساختمان پاستور راه یابد. در هفتههای گذشته بسیار درباره علی لاریجانی سخن گفته شده است تا او را وارد گود انتخابات کنند. علی لاریجانی به دلیل خصلتهای فردی و شرایط ویژهای که نزد نهادهای رسمی و در جمع اصولگرایان دارد، از رقابتها و شایعات انتخاباتی پرهیز کرده است. شاید همین سکوت باعث شده بسیاری بپندارند او نامزد نهایی و ناگزیر اصلاحطلبان است، اما آنچه بیش از هر چیز همه را نگران کرده، حضور نمایندهای از سوی محمود احمدینژاد است؛ کسی که تلاش میکند بار دیگر در صحنه انتخابات کشور شگفتیساز باشد و فراتر از دوقطبیهای موجود، فضا را سهقطبی کند و بر مسند قدرت بنشیند.
تلاشی که بعید است قرین موفقیت شود؛ چراکه ارادهای وجود دارد تا انتخابات ۱۴۰۰، آرام با مشارکتی قابلقبول و به دور از هیجانات سیاسی برگزار شود و رئیسجمهور منتخب آن بدون کشمکش و مناقشه جناحی وارد پاستور شود. البته ناگفته نماند این انتخابات آرام در گرو رویدادهای برجام در وین است و اگر تا زمان انتخابات اتفاق تازهای رخ ندهد، انتخابات به معنای کلی آن در مسیری آرام و بیتنش به سرانجام خواهد رسید.
اخبار ویژه 18 اردیبهشت ماه
روزنامه کیهان
مدیران مقصر عذرخواهی کنند بیتدبیریها ربطی به تحریم ندارد
سخنران سومین شب قدر در حرم امام رضا (ع) گفت: وارد کردن شوک به مردم و یکباره قیمت بنزین را بالا بردن، نوسان بورس و به خاک سیاه نشاندن عدهای از مردم که چنین خسارت جانی و مالی به آنان وارد آمده، چه ربطی به تحریمها دارد؟ حجتالاسلام والمسلمین مسعود عالی چهارشنبه شب در حرم مطهر رضوی افزود: کسانی که مسئولیت اجتماعی و مدیریت کلان دارند و با یک اشتباه و سوءمدیریت، ضرر جانی و مالی هنگفتی به مردم و نیز خسارت به نظام و اعتماد مردم میزنند، به مراتب گناه بیشتری دارند و باید عذرخواهی کنند.وی اظهار داشت: چرا بعضی مسئولان عذرخواهی بلد نیستند؟ چرا برخی مسئولان احیانا وقتی خسارات و ضربهای به اعتماد مردم میزنند، تقصیر را گردن تحریم و دشمن و دولت قبلی میاندازند. نه تنها این دولت، بلکه بعضا اینطوری است و گردن این و آن میاندازند و بهانه میآورند که اختیارات نداشتیم. بورس را درش نوسان درست کردن که بعضیها گرفتار شدند، این تقصیر تحریمهاست؟ اینکه احیانا در مسئله مسکن، مسئله خودرو، در مسئله خصوصیسازی بعضی از کارخانههای بزرگ را به کسانی دادند که هیچ صلاحیتی نداشتند و آن کارخانهها را به خاک سیاه نشاندند و تولید را زمین زدند - این مربوط به دشمن است؟ مربوط به تحریمهاست؟ خب چرا خطاهای خودشان را نمیآیند عذرخواهی بکنند؟
رئیسی، منتخب اول مردم در نظرسنجی خبرگزاری دولت
نظرسنجی خبرگزاری دولتی ایرنا نشان میدهد در میان ۱۳ نامزد محتمل انتخابات ریاست جمهوری، آیتالله رئیسی بیشترین رای را دارد. ۵۳.۷ درصد از شرکت کنندگان درنظرسنجی تلفنی خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا)،اعلام کردهاند مهمترین منبعشان برای کسب خبرهای انتخاباتی، رسانه ملی (صدا و سیما) میباشد. ۳۰.۳ درصد هم از طریق شبکههای اجتماعی، اخبار انتخاباتی را پیگیری میکنند.در این نظرسنجی، دیدگاه پاسخگویان درباره «مهمترین ویژگیهای رئیسجمهور آینده» مورد سنجش قرار گرفت که مشارکتکنندگان به ترتیب مولفههای مردمی بودن، داشتن سابقه اجرایی قوی، داشتن برنامه و داشتن روحیه ضدفساد را در اولویت دانستهاند همچنین بیشترین تعداد شرکتکنندگان در این نظرسنجی از رئیسجمهوری آینده انتظار دارند که وضعیت اقتصادی و معیشتی مردم را بهبود بخشد.
نتایج این نظرسنجی نشان میدهد از میان ۱۳ گزینه محتمل برای کاندیداتوری (و از جمله آذری جهرمی، احمدینژاد، جهانگیری، جلیلی، دهقان، رئیسی، رضایی، ظریف، قالیباف، لاریجانی، سعید محمد و محسن هاشمی)، «سید ابراهیم رئیسی» بیشترین رای را حائز است. از سوی دیگر نتایج نشان داد، رای منفی پاسخگویان به «احمدینژاد» و «جهانگیری» از همه گزینهها بالاتر است و به ترتیب ۱۲.۸ درصد و ۱۲.۲ درصد افراد تاکید کردهاند که قطعا به این دو رای نمیدهند.
جامعه آماری این پژوهش را خانوارهای ساکن در مناطق ۲۲ گانه شهر تهران تشکیل داده و از ۶۰۰ نفر نمونه آماری این نظرسنجی، ۵۰.۵ درصد را زنان و ۴۹.۵ درصد را مردان تشکیل داده است. همچنین اغلب پاسخگویان در بازه سنی۳۰ تا الی ۶۵ سال قرار داشتهاند. ۳۴.۳ درصد پاسخگویان این نظرسنجی میزان تحصیلات خود را غیر دانشگاهی و ۲۳.۷درصد، دانشگاهی اعلام کردهاند. این نظرسنجی به صورت تلفنی در نیمه نخست اردیبهشت ۱۴۰۰ خورشیدی انجام شده است.
دپوی کالاها در گمرک بردن گرانی سر سفره مردم!
همزان با گرانی برخی کالاهای اساسی و اقلام مصرفی مردم، خبرها از دپوشدن حجم معتنابهی از این کالاها در گمرکات کشور حکایت میکند. روزنامه دنیای اقتصاد اخیرا در گزارشی خاطرنشان کرد: قیمت برنج ایرانی ظرف یک سال، از ۲۵ هزار تومان به ۴۰ هزار تومان و قیمت برنج خارجی از ۱۰ هزار تومان به ۲۵ هزار تومان رسیده که افزایشهای ۶۰ و ۱۵۰ درصدی را نشان میدهد.این روزنامه همچنین مینویسد: بررسیها نشان میدهد یکی از دلایل افزایش قیمت برنج، رسوب ۱۰۰ هزار تن برنج در بنادر و گمرکهای کشور است. در همین حال، معاون فنی گمرک خبر داده که ۳ میلیون تن کالای اساسی توسط ۵۰ واردکننده، در گمرک دپو شده است. جمال ارونقی به فارس گفته: بیش از ۷۴ درصد کالاهای اساسی مشمول ارز ترجیحی در بندر امام خمینی (ره) دپو شده که متعلق به ۵۰ واردکننده است.
بررسیهای صورت پذیرفته موجودی شش قلم کالای اساسی مشمول ارز ترجیحی ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی شامل گندم، ذرت، جو، دانههای روغنی، کنجاله سویا و روغن خام در بنادر و گمرکات کشور معادل ۴ میلیون و ۱۵۴ هزار و ۹۸۰ تن برآورد شده است.» معاون فنی گمرک ایران افزود: «موجودی کالاهای اساسی مشمول ارز ترجیحی موجود در بندر امامخمینی (ره) برابر با ۳ میلیون و ۸۹ هزار و ۵۸۵ تن بوده و به عبارت دیگر بیش از ۷۴ درصد کالاهای اساسی مشمول ارز ترجیحی در بندر امام خمینی (ره) دپو شده که متعلق به ۵۰ واردکننده است.»
یادآور میشود دپو شدن چند میلیون تن کالا در گمرکات مسبوق به سابقه است و عجیب این که بخش مهمی از این کالاهای دپوشده، ناگهان مقارن با روی کار آمدن جو بایدن در آمریکا، ترخیص شد! ظاهرا قرار بود ارتباط تغییرات سیاسی با کاهش قیمت کالاها در کشور را تداعی کند. به نوشته روزنامه جوان، در زمستان ۹۹، دپو ۲۰۰ هزار تن برنج خارجی در گمرک که به ارز نسبتا ارزان ثبت سفارش و وارد کشور شده، اما بانک مرکزی به دلیل تغییر نرخ ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی به نیمایی (۲۶ هزار و ۵۰۰ تومان) باعث شد تا ترخیص این کالاها به مشکل بخورد. مشکلاتی که ناشی از عدم هماهنگی بین وزارت صمت، وزارت اقتصاد (گمرک) و بانک مرکزی بود. احتمال میرود یک علت دپو شدن مجدد برخی کالاهای اساسی، فضاسازی برای مذاکرات و انتخابات پیشرو باشد.
دنیای اقتصاد: سیاستهای دولت علت اصلی تورم در بازارهاست
یک روزنامه حامی دولت با انتقاد از سیاستگذاری غلط دولت، به کنایه نوشت: گویا از نگاه مسئولان دولتی، همه در وقوع مشکلات اقتصادی مقصرند، جز دولت!دنیای اقتصاد مینویسد: جهش بورس باعث جهش دلار میشود یا جهش دلار باعث جهش بورس؟ جهش مسکن بهدلیل جهش بورس اتفاق افتاد یا عامل دیگری در کار بود؟ بورس عامل تورم است یا سپر تورمی؟
اینها سوالاتی هست که در یک سال اخیر محل مجادله بین محافل اقتصادی مختلف بوده است. واقعیت آن است که جهش بازارهای دارایی اعم از سهام، مسکن و ارز بیش از آنکه تحت تاثیر یکدیگر باشند از عامل مشترک دیگری اثر میپذیرند که همان رشد بیضابطه نقدینگی یا همان موتور تورم است.
آنچه باعث جهش بازارها در یک سال اخیر شده، شتاب گرفتن موتور نقدینگی بوده است که البته رشد بیشتر سهم بخش سیال آن نسبت به بخش غیرسیال (شبهپول) اثر تخریبی مضاعف آن را در پی داشته است. موتور تورم که روشن شد، هیچ بازاری قادر به جلوگیری از ظهور آثار آن در قیمت کالاهای مختلف نخواهد بود. تنها کاری که میتوان کرد این است که با اثرگذاری سیاستی روی ترکیب پول و شبهپول، ظهور کامل تبعات رشد نقدینگی را به تاخیر انداخت؛ اما نمیتوان این آثار را ازبین برد؛ بنابراین هیچ بازاری نه میتواند عامل جهش بازارهای دیگر باشد و نه سپر یا ضربهگیر تورم.
مثلا بازار مسکن در سال ۱۳۸۶ یکی از شدیدترین شوکها را تجربه کرد؛ ولی باعث جهش سایر بازارها نشد و فقط متعاقب آن تعدادی از قیمتهای نسبی مثل اجاره مسکن افزایش یافت. در مثالی دیگر میتوان به بورس ونزوئلا اشاره کرد که در سالهای اخیر جهشهای خیرهکنندهای داشته است؛ اما این جهشها سپر تورمهای افسانهای ونزوئلا نشده است.
بر همین اساس، آنچه باعث جهش قیمتی بازارهای مختلف میشود که بعضا شکل اضافهپرش به خود میگیرد نه تحولات بازارهای دیگر که سیاستهای اقتصادی دولت است. اگر دولت اصل بودجه متعادل (تعادل دخل و خرج) را رعایت نکند و کسری خود را به خزانه بانک مرکزی (خلق پول) تحمیل کند یا اگر نظام بانکی هزینه ناکارآمدی خود را به بانک مرکزی تحمیل کند، نتیجه هر دو وضعیت، روشن شدن موتور نقدینگی و بهدنبال آن جهش سریالی بازارها خواهد بود.
نقشی که سیاستگذار میتواند ایفا کند آن است که از تبدیل جهش به اضافهپرش در یک بازار که معمولا بهدلیل تخمین غیرواقعی از انتظارات تورمی اتفاق میافتد، پیشگیری کند و گرنه ریسک سقوط پسینی و ابرنوسان در کمین خواهد بود. یکی از بهترین شاخصها درخصوص تشخیص جهش و اضافهپرش.
عملیات بازار باز بهترین ابزار برای پیشگیری از اضافهپرش بازارهاست و بزرگترین خطای سیاستگذار، غفلت از بهکارگیری این ابزار در اوایل سال گذشته برای پیشگیری از ریسک ابرنوسان بوده است. بهعبارت دقیقتر، سیاستگذاران اقتصادی چندین خطای پیاپی را مرتکب شدهاند که ابتدا باعث جهش سپس اضافهپرش و متعاقبا ابرنوسان بازارها شدند؛ اما متاسفانه در بسیاری از تحلیلها، خطاهای سیاستگذار نادیده گرفته شده و آدرسهای غلط و القایی سیاستگذاران برجسته میشود.
نقد اشتباهات سیاستگذاران نه برای مچگیری بلکه برای اصلاح و بهبود کیفیت سیاستگذاری ضروری است و این، تنها راه نجات مهمترین بازار کشور یعنی بورس است. البته آب رفته را نمیتوان به جو برگرداند؛ اما میتوان چرخه اشتباهات را که باعث زمینگیر شدن بورس شده است، متوقف کرد. هدایت جریان پولی کشور به بورس (در ابعادی فراتر از بازار ثانویه) منوط به جذابسازی بورس همزمان با حذف جذابیتهای گمراهکننده از بازارهای مسکن، طلا و ارز است. بهعبارت دقیقتر، نقشه راه حرکت به این مقصد فراتر از آزادسازی بورس از منگنه دامنه نوسان و قیمتهای دستوری است و باید شامل مهار انتظارات تورمی برای جلوگیری از پناه بردن به طلا و ارز و نیز، وضع مالیات سالانه بر املاک و سایر مالیاتهای مکمل برای جلوگیری از ملّاکی و سفتهبازی روی ملک باشد.
آرمان: رئیسجمهور آینده باید مدیریت اقتصادی دولت را تغییر دهد
یک روزنامه حامی دولت با قطع امید از روحانی، ابراز امیدواری کرد رئیسجمهور آینده برای اصلاح محیط کسب و کار و رونق تولید همت کند. آرمان در یادداشتی به قلم یک کارشناس اقتصادی نوشت: دلیل شرایطی که اقتصاد ایران در آن گیر افتاده، یکی رکود است و دیگری تورم و تحریم. در حال حاضر باید برای رفع تحریمها، خروج از رکود و بازدارندگی بیشتر را در اولویت قرار دهیم. رئیسجمهور آینده باید برای خروج از رکود، اصلاح محیط کسب و کار را در دستور کار خود قرار دهد. محیط کسب و کار هم در جنبههای مختلف باید اصلاح شود.یکی از جنبههای این موضوع نیز راحتتر دست یافتن افراد به مجوزهای محیطهای کسب و کار است. فعال اقتصادی باید بداند که علاوه بر اینکه میتواند به مجوزها دسترسی آسانی داشته باشد، با دردسر کمتری و مشکلات کمتری مواجه خواهد شد و باید بتواند با تسهیلات راحتتری مواجه شود و ممیزهای مالیاتی کمتر او را اذیت کنند و بتواند بازار فروش مناسبتری داشته باشد. یعنی در همه بخشها بتواند با مشکلات کمتری مواجه شود. لازمه آن نوعی فعال شدن دیپلماسی اقتصادی است.
رئیسجمهور آینده باید تورم را کنترل کند؛ برای کنترل تورم در ایران باید منشأ آن را بشناسیم. به عبارت دیگر باید ببینم این تورم چه منشأهایی دارد. یکی از اصلیترین منشأهای تورم، افزایش نقدینگی از طریق بانکها است و یکی از طریق کسری بودجه دولت است. دولت در سالهای متمادی دچار کسری بودجه پیدا و پنهان است و باید اصلاح ساختاری در زمینه بودجهریزی رقم بزنیم. در بحث بودجهریزی و نظام دخل و خرجمان باید بتوانیم هزینههایمان را به قدر درآمدهایمان تنظیم کنیم.
اولاً هم باید تحولی در نظام درآمدی خود ایجاد کنیم که میشود تحول در نظام مالیاتی کشور. باید نظام مالیاتی ما متحول شود. در حال حاضر نظام مالیاتی ما ممیز محور است که هم فساد را افزایش میدهد، چون شفاف نیست و هم اینکه کسب و کارها را آزار میدهد، باید به این سمت برویم که مالیاتها را سامانه محور دریافت کنیم. یعنی سامانهای داشته باشیم که نظام بانکی، گمرک، ثبت اسناد حتی هواپیمایی و به عبارتی همه دستگاهها در کشور به صورت الکترونیکی به سامانه مالیاتی در کشور متصل باشند. اتصال این دستگاهها و سازمانها به نظام مالیاتی میتواند بسیاری از مشکلات مالیاتی در کشور را از بین ببرد. در این سامانه هر فرد چرخش مالی داشته باشد.
مشخص خواهد شد. در صورتی که میزان داراییهای افراد مشخص باشد، سازمان مالیاتی میتواند بر آن اساس از افراد مالیات بگیرد. در نظام مالیاتی کشور هم باید تحولاتی اتفاق بیفتد. یکی از این تحولات این است که مالیات ما در حال حاضر بیشتر مالیات از مشاغل است. مثلاً میگوییم کشاورزان و هنرمندان معافند. در صورتی که نظام مالیاتی ما باید مبتنی بر مجموع درآمد باشد. یک کشاورز ممکن است میلیاردر باشد و گردش مالی روزانه دهها میلیونی داشته باشد یا یک هنرمند که همه معاف هستند، قرارداد میلیاردی برای یک یا چند ماه داشته باشد.
در همین بودجه امسال حداقل حدود ۱۵۰ هزار میلیارد تومان به صندوقهای بازنشستگی از بودجه عمومی پول میدهیم که این هزینه است. این صندوقها قرار بود روی پای خود بایستند و به معنای واقعی کلمه صندوق باشند. این هزینه در بودجه اعمال شده است. یعنی برخلاف همه جای دنیا که دولت فقط حقوق کارمند میدهد و مستمری بازنشستگی توسط صندوق بازنشستگی پرداخت میشود، اینجا هم کارمند و هم بازنشسته از بودجه دولتی حقوق میگیرند. پس دولت باید در مدیریت هزینههای عمومی تجدیدنظر کند. الان صندوقها به دلیل مشکلات مدیریتی که داشتهاند، گیر افتادهاند و ۱۵۰ هزار میلیارد تومان از بودجه عمومی را مجبوریم به آنها بدهیم. ولی در مقابل این پرداختها از آنها چه اصلاحی میخواهیم.
روزنامه وطن امروز
امروز موازنه قدرت در فلسطین و منطقه به نفع مقاومت است
رئیس مجلس شورای اسلامی در پیامی به مناسبت روز جهانی قدس نوشت: امروز موازنه قدرت در فلسطین و منطقه به نفع مقاومت است که میتواند ملت فلسطین را به گام نهایی و آرمانی خود بیش از هر زمان دیگری نزدیک کند. محمدباقر قالیباف در پیامی ضمن گرامیداشت روز جهانی قدس، نوشت: عمیقا معتقدم مقاومت و وحدت میان گروههای فلسطینی تنها گزینههای مردم فلسطین در مبارزه با رژیم کودککش و غاصب صهیونیستی است و صهیونیستها به هیچ وجه حقوق بشر و طرحهای دموکراتیک را درک و مراعات نمیکنند. همه ما وظیفه داریم ملت فلسطین را در این جهاد مقدس یاری رسانیم. وی تاکید کرد: امروز موازنه قدرت در فلسطین و منطقه به نفع مقاومت است که میتواند ملت فلسطین را به گام نهایی و آرمانی خود بیش از هر زمان دیگری نزدیک سازد. تحقق این آرمان، وظیفه همه فلسطینیان و تمام گروهها و نهادهای سیاسی و مقاومتی و مردمی فلسطین و امت اسلامی است.ظریف یکشنبه به مجلس میرود
محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه یکشنبه در جلسه کمیسیون امنیت ملی سیاست خارجی مجلس حضور خواهد یافت. به گزارش تسنیم، موضوع جلسه اعضای کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی با وزیر امور خارجه توضیحات ظریف درباره فایل صوتی درز کرده و بررسی سوالات نمایندگان از عملکرد وزارت امور خارجه است.سردار قاآنی ادامهدهنده مسیر حاجقاسم در حمایت از فلسطین است
نماینده جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) در تهران با اشاره به نقش جمهوری اسلامی در حمایت از مساله فلسطین بیان کرد: تهران مساله فلسطین و قدس را یک تکلیف دینی و الهی میداند و به همین دلیل با جبهه مقاومت پیوندی محکم دارد؛ این پیوند نه امروز بلکه از آغاز انقلاب شکوهمند اسلامی شکل گرفته و تاکنون ادامه یافته است. ضمن آنکه به دلیل اقدامات عملی تهران در حمایت از فلسطین، میتوان آن را شریک حقیقی و واقعی مقاومت فلسطین دانست. خالد قدومی با بیان اینکه سردار قاآنی پس از شهید حاجقاسم سلیمانی مسیر مقاومت را با قوت ادامه میدهد، تصریح کرد: بعد از شهادت حاجقاسم شاهد بودیم سردار قاآنی جبهه مقاومت را حمایت کردهاند و این حمایت تا به امروز ادامه دارد. وی تاکید کرد: سردار سلیمانی اعتقاد راسخ به آرمان قدس و فلسطین داشت و اقدامات ایشان در منطقه علیه دشمن صهیونیستی آنقدر موثر و عملی بود که دشمن برای شهادت ایشان جشن گرفت.مجلس هفته آینده ۲ روز جلسه علنی دارد
عضو هیاترئیسه مجلس شورای اسلامی در گفتگو با تسنیم، با اشاره به جلسات علنی هفته آینده قوه مقننه، گفت: مجلس شورای اسلامی هفته آینده پس از سرکشی نمایندگان به حوزههای انتخابیه خود ۲ روز جلسه علنی خواهد داشت. حجتالاسلام علیرضا سلیمی با بیان اینکه جلسات روزهای یکشنبه و سهشنبه هفته آینده برگزار خواهد شد، ادامه داد: با توجه به شیوع بیماری کرونا همچنان با رعایت پروتکلهای بهداشتی جلسات علنی برگزار خواهد شد. عضو هیاترئیسه مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: برای جلوگیری از شیوع ویروس کرونا و طبق تصمیم هیاترئیسه، قرار بر این است تا اطلاع ثانوی کمیسیونهای مجلس تشکیل نشود.تشکیل کمیتهای برای نظارت بر قانون لغو تحریمها در مجلس
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، از تشکیل کمیتهای متشکل از برخی اعضای این کمیسیون و کمیسیون انرژی برای نظارت بر قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها خبر داد و گفت: این کمیته برای بازدید از مراکز هستهای کشور تشکیل شده و بازدیدهایی نیز انجام شده است. حجتالاسلام مجتبی ذوالنور با بیان اینکه بازدیدها از مراکز هستهای در قالب کمیته تشکیلشده ادامه خواهد یافت، افزود: قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها نیز در حال اجرایی شدن است و مجلس بر آن نظارت دارد. نماینده قم در مجلس تصریح کرد: کمیته تشکیل شده پس از بازدیدهایی که از مراکز هستهای خواهد داشت، گزارشی از روند اجرای قانون راهبردی را به کمیسیون امنیت ارائه خواهد داد تا در صورت لزوم گزارشی برای قرائت در صحن مجلس تدوین شود. رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس درباره پایان فرصت غربیها برای انجام تعهدات خود در برجام، اظهار داشت: طبق قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها، سوم خرداد فرصت غربیها به پایان میرسد که در صورت به نتیجه نرسیدن مذاکرات وین قطعا جمهوری اسلامی ایران متناسب با این قانون اقدامات لازم را انجام خواهد داد.افراد غیرمسؤول از دخالت در انتخابات شوراها خودداری کنند
رئیس هیات عالی نظارت بر انتخابات شوراهای استان اظهار داشت: از تمام مسؤولان میخواهم ضمن خویشتنداری، از چالشهای سیاسی و ایجاد تشویش در افکار عمومی بشدت پرهیز کنند و اجازه دهند روند قانونی و درستی که قانونگذار برای بررسی صلاحیت داوطلبان شوراهای اسلامی مشخص کرده است، پیش رود.به گزارش تسنیم، احمد نادری افزود: این روند از طریق استعلام از مراجع ذیصلاح و فرآیند بررسی صلاحیت تمام داوطلبان در شهرستانها و بخشهای مختلف توسط هیأتهای نظارت انجام میشود و بهتر است دیگران اجازه دهند این روند پیش برود و با اظهارنظرهای شخصی، سیاسی و حزبی مانع این روند و اختلال در آن نشوند.
روزنامه خراسان
تصویب «حق مسکن ۴۵۰ هزار تومانی کارگران» در کمیسیون اقتصادی دولت
تسنیم – دبیر کل کانون عالی انجمنهای صنفی کارگران درباره مصوبه حق مسکن کارگران گفت: مطابق آخرین اخبار، مصوبه حق مسکن در کمیسیون اقتصادی دولت تصویب شده است و امیدواریم برای تأیید نهایی به هیئت دولت ارجاع شده باشد. هادی ابوی افزود: بهنظر میرسد که با تصویب این مصوبه در کمیسیون اقتصادی دولت، این موضوع برای تصمیمگیری نهایی و طرح به هیئت دولت ارجاع شده است. با توجه به اهمیت موضوع امیدواریم طی جلسات آینده در هیئت دولت تصویب شود. هم اکنون حق مسکن کارگران ۳۰۰ هزار تومان در ماه است.آمارهای باور نکردنی از مصرف برق برای استخراج بیتکوین
فارس - بیتکوین پرطرفدارترین ارز مجازی در جهان به شمار میرود و برای استخراج آن برق زیادی مصرف و پیشبینی میشود، این روند طی چند سال آینده افزایش چشمگیری داشته باشد. به گزارش هایپ بیست، طی چهار روز گذشته ۱۳۳ تراوات ساعت برق در جهان برای استخراج بیتکوین مصرف شده است. به طور کلی برق مورد نیاز برای استخراج بیتکوین در جهان نزدیک به میزان برقی است که تمام کشورهای جهان مصرف میکنند و انتظار میرود تا سال ۲۰۲۴ برق مصرفی برای استخراج بیتکوین از مجموع برق مصرفی ۱۲۱ کشور در جهان فراتر رود.رشد سرسامآور داجکوین، ششمین ارز دیجیتال بزرگ جهان
مهر - قیمت داجکوین، ششمین ارز دیجیتال بزرگ جهان، با جهشی آسمانخراشگونه روبه رو شده و طی تنها دو روز ۵۰ درصد جهش کرده است. به گزارش سیانبیسی، قیمت داجکوین تحت تأثیر گمانهزنیها درباره احتمال رشد آن قرار گرفت و پس از جهش ۳۰ درصدی روز پنج شنبه، دیروز ۲۰ درصد دیگر جهش کرد. قیمت هر داجکوین که دیروز برای اولین بار در تاریخ از ۵۰ سنت فراتر رفته بود، در معاملات امروز از ۷۰ سنت هم فراتر رفت. داجکوین تحت تأثیر اظهارات ایلان ماسک که یکی از طرفداران این ارز دیجیتال است نوسانات مثبت زیادی را تجربه کرده است.سقوط سرمایهگذاریهای خارجی به کمترین میزان ۱۵ سال اخیر
فارس - براساس آمار سازمان همکاری و توسعه اقتصادی، شیوع ویروس کرونا حجم سرمایهگذاریهای مستقیم خارجی را به کمترین میزان ۱۵ سال گذشته کاهش داد که تنها یک درصد تولید ناخالص داخلی جهان را شامل میشود.بر اساس اعلام سازمان همکاری و توسعه اقتصادی، سرمایهگذاری مستقیم خارجی طی سال گذشته در بیشتر کشورها کاهش یافته و در اتحادیه اروپا تا ۷۰ درصد افت داشت. براساس این آمار، چین بزرگترین مقصد سرمایهگذاری خارجی برای دومین بار طی شش سال گذشته بود که جایگاه نخست را از آمریکا تصاحب کرد. چین ۲۱۲ میلیارد دلار و آمریکا ۱۷۷ میلیارد دلار سرمایهگذاری مستقیم خارجی داشتند و پس از آن هند و لوکزامبورگ در جایگاههای بعدی قرار گرفتند.
روزنامه ایران
سفیر امارات به تهران برمیگردد؟
خبر اول اینکه، منابع آگاه ایرانی به العربی الجدید گفتند که محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران بزودی به امارات میرود و احتمالاً این دیدار در پایان هفته آینده انجام خواهد شد. به گزارش «انتخاب»؛ این منابع با اشاره به اینکه طی دوره اخیر تماسهایی بین تهران و ابوظبی برقرار شده و این دیدار در نتیجه این رایزنیها صورت میگیرد، اظهار داشتند که سفر ظریف به امارات «تقریباً قطعی شده و در دستور کار وزیر امور خارجه ایران قرار گرفته است.» منابع آگاه ایرانی در مورد دستور کار این دیدار گفتند، هدف آن بازگرداندن روابط به وضعیت قبلی، تقویت روابط و کاهش تنشها در منطقه است و به احتمال زیاد امارات متحده عربی سفیر خود را به تهران بازگرداند.از سال ۲۰۱۶ و به دلیل حمله به سفارت عربستان در تهران و همچنین کنسولگری عربستان در مشهد، توسط معترضین ایرانی به اعدام شیخ نمر باقر النمر روحانی شیعه سعودی، روابط دیپلماتیک ایران و عربستان قطع شده است. در آن زمان، امارات متحده عربی نیز روابط خود با ایران را به دلیل این حادثه تنزل داده بود. سفر آینده ظریف اولین سفر یک مقام ارشد ایرانی به امارات از زمان متشنج شدن روابط از ۵ سال پیش تاکنون است.
مذاکرات ایران و عربستان ادامه دارد
خبر دیگر اینکه، خبرگزاری فرانسه به نقل از چند منبع از جمله منابع نزدیک به دربار سعودی و یک منبع غربی گزارش کرد که مقامهای سعودی قصد دارند در ماه جاری میلادی (مه) مذاکرات بیشتری را با مقامهای جمهوری اسلامی برگزار کنند. به گزارش فارس، بنابر گزارش رسانهها، یک هیأت سعودی به ریاست «خالد بن علی الحمیدان» رئیس دستگاه اطلاعاتی عربستان سعودی در تاریخ ۹ آوریل (۲۰ فروردین ماه) در بغداد با مقامهای جمهوری اسلامی ایران دیدار و گفتگو کردند. طبق این گزارش، یک منبع نزدیک به دربار سعودی درخصوص روند مذاکرات عربستان و ایران گفت که پس از سالها اختلاف میان جمهوری اسلامی ایران و ریاض، عربستان انتظار چندان زیادی از حصول پیشرفت در گفتگو با ایران ندارد.این منبع سعودی با اشاره به ادامه مذاکرات ریاض و تهران گفت که دستکم مذاکرات میان دو طرف، «به دولت بایدن نشان میدهد که ما منطقی و آماده گفتگو هستیم». خبرگزاری فرانسه گزارش کرد که تلاش ریاض برای برقراری روابط دیپلماتیک با تهران نشان میدهد که عربستان به این مسأله پی برده است که سیاست «فشار حداکثری» دولت ترامپ علیه ایران با هدف گرفتن امتیاز از جمهوری اسلامی، کارایی نداشته است.
روزنامه الاخبار چاپ بیروت هم در همین باره نوشته: به نظر میرسد یکی از دلایل شتاب عربستان برای داشتن مذاکره دوبارهای با ایران، بازگشت ایالات متحده به مذاکرات هستهای با ایران است، بویژه آنکه روز به روز روشنتر میشود که هدف از این مذاکرات، احیای استراتژی امریکا برای تغییر تمرکز آن از خاورمیانه به نقاط دیگری است. بر اساس منابع این روزنامه عربی، ظاهراً هیأت سعودی حاضر در بغداد به این موضوع هم اشاره کرده که برخلاف تصورات، بن سلمان وهابی نیست و از شیعیان کراهت ندارد.
ردصلاحیت نامزد زرتشتی به اتهام عدم التزام به اسلام
دست آخر اینکه، سپنتا نیکنام در «کلاب هاوس» از رد صلاحیتش در انتخابات شورای شهر خبر داد. به گزارش انتخاب، سپنتا نیکنام در کلاب هاوس گفت: به عنوان یک فرد زرتشتی، بهخاطر عدم التزام به اسلام در انتخابات شورای شهر تهران رد صلاحیت شدهام. سپنتا نیکنام پس از دو دوره عضویت در شورای شهر یزد، اینبار از تهران کاندیدا شده است. وی برای نمایندگی ششمین دوره شورای اسلامی شهر تهران داوطلب شده بود. وی تنها عضو زرتشتی شوراهای چهارم و پنجم شهر یزد بوده است. پیش از این سپنتا نیکنام در اینستاگرامش از ثبتنام خود برای انتخابات شوراهای شهر تهران خبر داده بود.روزنامه شرق