تهیه کننده: سیدرائد امیریتهرانی
تهیه شده: سازمان هنری رسانهای اوج
نویسنده و کارگردان: مهدی میرزایی
با همکاری مرکز رسانه ای عهد
فیلم مستند «زیورک» ساخته مهدی میرزایی به تهیه کنندگی سید رائد امیری تهرانی که در جشنواره فیلم سینما حقیقت در حال اکران آنلاین هست
با هم بخشی از نقد منوچهر دین پرست بر این مستند خوش ساخت را مرور می کنیم:
مستندهایی با بنمایههای انسان شناسی و فرهنگ شناسی را میتوان گونهای پژوهش در لایههای مختلف زندگی، باورها و اعتقادات و حتی سبک زندگی مردم دانست. مستند «زیورک» توانسته با نشان دادن چنین شیوهای، داستانی از زندگی بخشی از مردم سیستان و بلوچستان را روایت کند. روایتی که از زبان دخترکی بازگو میشود که میخواهد جهان خود را تغییر دهد. اما تغییرات او بدون تاثیرات منطقهای که در آن زندگی میکند، نیست. تاثیراتی که از اجبار محیط زیست و باورهای کهن منطقه حکایت دارد.
«زیورک» نمایشی از حضور دخترکی است که اطرافش را به خوبی میبیند و تفاوتها را به خوبی احساس میکند. او با اینکه کودکی بیش نیست اما به اندازه یک بزرگسال از دنیای اطرافش آگاه است. او به خوبی میداند که نگاهبانی از شتر چگونه است. او به خوبی میداند که شتر جزوی از زندگی آنها و به عبارتی محلی برای امرار معاش است. بر این اساس، ما با روایتی کودکانه در این مستند رو به رو هستیم که میتواند باورهای کودک را در لایههای مختلف زندگی روستایی او به خوبی دریابیم. لایههایی که نشان از حضور کسانی است که سالها در این منطقه با تمام مرارتها و سختیها زندگی کردهاند. سختیهایی که میتواند برای هر کسی باور نکردنی باشد. اما مستند «زیورک» به جای نشان دادن فلاکت و بدبختی و سیهروزی منطقهای محروم که از ابتداییترین امکانات نیز محروم است، داستانی برای تماشاگر فراهم کرده که گویی برای دخترک این زندگی بخشی از دنیای اوست. پس او، هم میتواند در این دنیا زندگی کند و هم میتواند آن را تغییر دهد. جدال تغییر اگرچه به این سادگی نیست و نشان از اتفاقات مختلفی است اما حضور دخترک در کنار خانواده زیباییهایی هم دارد. زیباییهایی که میتوان در این مستند به تماشا نشست از آوازهای بومی که پدر میخواند تا به دنیا آمدن بچه شتر که چگونه او را نگهداری میکنند.
معرفی عوامل:
- سید رائد امیری تهرانی
سید رائد امیری تهرانی فارغ التحصیل کارشناسی ارشد تهیه کنندگی دانشگاه صدا وسیما. تهیه کننده، مستند ساز، پژوهشگر و مدرس دانشگاه است
وی مدیرسابق تولید مرکز پژوهشهای اسلامی صدا و سیما. مدیرتولید دانشکده دین و رسانه دانشگاه صدا وسیما همچنین داور و عضو هیات انتخاب چندین جشنواره از جمله : در بخش حمایت از مستندسازان سومین دوره جشنواره فیلم حقیقت، دو دوره جشنواره فیلم اشراق ،جشنواره فیلم طوبی، جشنواره پیامبر اعظم و جشنواره هنرهای آسمانی (مستند و فیلم کوتاه) جشنواره فیلم دانشجویی همچنین استاد راهنما و مشاور پایان نامه های رسانه ای است.
امیری تهرانی تهیه کننده و کارگردان بیش از ۱۲۰ فیلم مستند از جمله مجموعه مستند ۱۳قسمتی حسین سیدالشهدا، مجموعه مستند ۷۰قسمتی سبک زندگی “بندگی” مستندهای: بهجت، محراب امتحان، ن و القلم، زیورک، در جستجوی مطلق، آتش در نخلستان (برخی از آثار برگزیده و حائز مقام در چندین جشنواره ی فیلم و مستند می باشد)
2- مهدی میرزایی
مهدی میرزایی متولد بهمن ماه ۱۳۶۳ در روستای تمگران قلعه گنج لیسانس ادبیات فارسی و در حال حاضر مشغول به تحصیل در رشته تولید سیما در دانشگاه صدا و سیما می باشد .
وی فیلم سازی را با دیدن اثار سایرین، تجربیات کاری خویش و دوست و استاد خویش حجت دهقان و آموخته هایش از کتاب های مختلف فرا گرفته و اکنون نیز با رفتن به دانشگاه صداوسیما در حال تقویت و به ثمر نشاندن استعداد و ذوق هنری خویش می باشد. انگیزه او از ورود به عرصه فیلم سازی به تصویر کشاندن پتانسیل ها و محرومیت های جنوب شرق و اقدام جهت محو افکار کهنه و اشتباه و نقطه ضعف های فرهنگی بوده است .
او در طی سالیان فیلم سازی با کسب اولین مقامش در جشنواره فیلم کلات کهنوج و بعد از آن در جشنواره های اردیبهشت هرمزگان، آفتاب و بسیج کرمان، تیاب چابهار و تا کسب مقام اخیرش در جشنواره قرآن و عترت جنوب کرمان با فیلم (باغ ما که خشک نشده ) در بخش مستند و با کسب رتبه اول درخشیده است.
موسسه فیلم سازی ماهکان (مهتاب)، محل شکوفایی ایده ها و به تصویر کشیده شدن آثار ماندگار چون لگار (با کسب رتبه اول در جشنواره آفتاب کرمان)، تیر آرش، شناسنامه گشمیران، آن مرد آسمانی و … می باشد که روایت گر رشادت ها شهدا منطقه و نیز نشان دهنده طبیعت زیبای جنوب می باشد.
بخشی از فیلم زیورک