سکانداران جدید فرهنگ
حکیم فرزانه انقلاب اسلامی در حکمی با انتصاب اعضاء شورای عالی انقلاب فرهنگی برای یک دوره جدید و چهارساله، ضمن تشکر از زحمات اعضاء سابق بهویژه دانشمندان و اساتیدی که در دوره جدید حضور نخواهند داشت، شاکله و آرایش عمومی فرهنگ بر اساس نظم و محتوای انقلابی را یگانه وسیله مصونسازی در برابر هجوم فرهنگی و رسانهای بیگانگان دانستند. در مورد محتوای این حکم میتوان به نکاتی توجه نمود:1- فرهنگ در نگاه راهبردی حکیم انقلاب اسلامی، از جایگاه ممتازی برخوردار است. معظمله بارها به جایگاه بنیادین فرهنگ اشاره داشته و از آن بهعنوان زیربنا در ساختار اجتماعی سخن گفتهاند. ایشان در همین پیام «فرهنگسازی در هریک از اجزاء تمدّنی جامعه» را برترین وسیله پیشرفت و موفقیت آن و بینیاز کننده از ابزارهای الزامآور و تحکّمی دانستهاند. فهم جایگاه فرهنگ و تأثیر آن بر حرکت عمومی جامعه، مقوله مهمی است که نباید در گردوخاک مسائل پر سروصدا و فوریتداری چون اقتصاد و سیاست، مورد غفلت نخبگان فکری و دولتمردان نظام اسلامی قرار گیرد. در این مسیر حمایت از مجموعهها و تشکلها و فعالین عرصه فرهنگی نیز یکی از ضرورتهای مهم کشور در دهه پنجم انقلاب اسلامی است.2- تأکید حکیم انقلاب بر مأموریت شورای عالی انقلاب فرهنگی در «ساماندهی به وضعیت فرهنگ و دانش در کشور، سیاستگذاری در این دو مقوله و هدایت دستگاههای متصدی آن به سمت ارزشها و هدفهای انقلاب و برآوردن نیازهای فکری این دستگاهها و ظاهر شدن در نقش قرارگاه فرهنگی کشور» است. انتظاری که در طول سالهای اخیر در سطح جامعه چندان ظهور و بروز نداشته و عملکرد این قرارگاه فرهنگی کشور چندان ظهور عینی نداشته است! 3- کلید خوردن دهه پنجم انقلاب نیازمند میداندار شدن نخبگان پرانرژی و صاحب ایدهای است که بتوانند در تراز این زمانه حرفهای نویی برای گفتن داشته و چرخهای پیشرفت و تعالی کشور را مبتنی بر الگوی اسلامی– ایرانی بهپیش برند. تغییر و تحولات ایجاد شده در ترکیب اعضای این شورا در همین راستا بوده و حکایت از آن دارد که حکیم انقلاب با تزریق برخی چهرههای جوانتر، تلاش کردند تا ایده سپردن امور به «جوانان مؤمن انقلابی» را در این عرصه نیز عملیاتی کنند؛ اما این جوانگرایی صرفاً یک نگاه خام و تکبعدی به مفهوم جوان و تقلیل آن بهصرف سن و سال نیست! بلکه مفهومی است که با شایستهسالاری، پختگی و تجربه، تخصص و مهارت، داشتن ایدههای نو و ... باید تکمیل شود! منش و طریقی که میتواند معیاری برای تحقق منطق جوانگرایی در اداره امور کشور باشد. (نویسنده: مهدی سعیدی)
▼گزارش روز
سنگریزه در مسیر دولت مردمی!
در روزهایی که شاهد افزایش خدمات دولت هستیم، برخی عامدانه و برخی از روی سادگی فعالیتهایی مرتکب میشوند که باعث ناامیدی مردم و افزایش عملیات روانی دشمنان میشوند.گزارههای خبری: 1- گروهی عامدانه به دنبال این هستند که ذرهبین به دست، برخی از اقدامات دولت را با برچسبزنی در میان مردم، تنفرآمیز جلوه دهند و تمام اقدامات دولت را بدون استثنا تخریب کنند؛ آنها ارتباط سریع و ساده با مردم در استانها، شنیدن حرف معترضان، حضور در میان کارگران و معدنکاران را در شأن ریاست جمهوری نمیدانند و به آن انتقاد دارند، این گروه گویا فراموش کردهاند که رئیسجمهور موردحمایتشان از داخل خودرو نظرسنجی میکرد و در دو سال پایانی حتی از کاخ خود بیرون نیامد، اگر نظرات دولت روحانی کارشناسانه بود چگونه ارز از ۳۵۰۰ تومان تا مرز ۳۵ هزارتومان بالا رفت، چگونه ۶۰ تن طلا بدون حسابوکتاب در کشور توزیع شد، چگونه به گرگ غرب اعتماد شد و میلیاردها دلار سرمایه کشور تعطیل شد و صدها مهندس هستهای بیکار شدند؟! 2- برخی نیز با سادهانگاری امر حکمرانی اقدامات خلاف شأن دولتمردی در جمهوری اسلامی انجام میدهند که همه دوستداران انقلاب اسلامی هم تعجب میکنند. همه خدمات شایسته دولت، همهشب و روز دویدنها، همه نخوابیدنها، همه تلاشهای و مجاهدتهای علمی و عملی را با یک حرکت -که مذموم جبهه انقلاب است- تخریب میکنند. برخی از نیروهای دولتی که افراد دوست، فامیل و حتی داماد خود بر سر کار آوردهاند، بدانند که اقدام شما در بهکارگیری یک فرد غیرشایسته، یک فعالیت غیرانقلابی و یک اقدام در جهت منافع شخصی از فعالیتهای براندازان در جهت تخریب دولت کمتر نیست و بلکه بیشتر است.
نکته پایانی: هرچند که در بیان خبرهای انتصابات فامیلی غلو شده است؛ اما همین تعداد محدود و انگشتشمار نیز دردآور است؛ زیرا در کشور جوانان شایسته و لایق فراوانی وجود دارند که میتوانند نظام را در عبور از پیچهای خطرناک کمک کنند، جریان خروشان انقلاب با سنگریزههای بدخواهان و دوستداران کمحوصله و کمظرفیت متوقف نمیشود و این مردم خود میدانند که به هنگام سیل حوادث چه کسانی خود را فدای ملت میکنند. روی کار آمدن جریان انقلابی و بهکارگیری نیروهای متخصص و درعینحال تعامل با همه جریانهای سیاسی کشور نشان میدهد که دولت دنبال حزب گرایی و حرفهای دهانپرکن نیست و میخواهد از تمام ظرفیتهای داخلی برای عبور از بحرانهایی که با سوء تدبیر و تحریم ایجاد شده است، غلبه کند. دوستداران ایران عزیز فارغ از جناحگرایی و جنگهای فامیلی در تودیع یا معارفه، این دولت را دریابید و از روبرو و پشت سر به او خنجر نزنید. مردم در شرایط فعلی، با اقدامات مثبتی آغاز شده است، به این دولت امید بستهاند؛ امیدشان را به آمریکا که به کمتر از تجزیه ایران راضی نیست گره نزنید! (نویسنده: فرهاد مهدوی)
▼خبر ویژه
قرارداد تحمیلی دیگر در فوتبال!
جلسه رسیدگی به پرونده شکایت استراماچونی از استقلال به دلیل عدم پرداخت مطالباتش از سوی دادگاه CAS بهصورت آنلاین برگزار شد. در این قرارداد، بندی وجود دارد که استقلال باید در صورت تأخیر در پرداخت مطالبات استراماچونی، سود تأخیر و خسارت دیرکرد را بپردازد، نکته عجیب بند دیگر این قرارداد است، جایی که اعلام میکند «باشگاه استقلال تمام جرائم و غرامتها را میپذیرد و حق شکایت به مراجع قانونی را از خود سلب میکند». مشخص نیست که چرا مدیران وقت استقلال حقی برای باشگاه استقلال قائل نشدهاند؟ به نظر میرسد بهمنظور اطلاعرسانی شایسته به مردم در خصوص قراردادهای فوتبالی، بخصوص در خصوص قراردادها با مربیان خارجی، مجلس میبایست ورود کرده و از بسته شدن قراردادهای یکطرفه در آینده جلوگیری کند.▼ اخبار
ایران و ترکیه به دنبال افزایش همکاریهای مشترک
دیروز شاهد سفر وزیر امور خارجه ترکیه به تهران و دیدار با رئیسجمهور و وزیر امورخارجه کشورمان بودیم. چاووش اوغلو در این دیدارها بر افزایش هرچه بیشتر همکاریها با تهران تأکید کرد و افزود: «ترکیه دولت جدید ایران را دولتی نتیجهگرا میداند. برای افزایش ثبات و مناسبات تجاری در قفقاز جنوبی به دنبال ایجاد و تقویت همکاریهای مشترک با ایران هستیم. تحریمها علیه ایران صادقانه نیست و کسانی که از برجام خارج شدند باید به چارچوب آن برگردند و تحریمهای یکجانبه را بردارند». رئیسجمهور نیز در این دیدار، علاوه بر مسائل دوجانبه، بر رابطه ایران و ترکیه در مسائل منطقهای نیز تأکید کرد و خاطرنشان کرد: «باید در زمینههای اقتصادی بهویژه در چارچوب تجارت بین دو کشور فعالیت بیشتری انجام دهیم. همکاریهای منطقهای دو کشور باید به همکاری در عرصه بینالمللی تبدیل شود و این نوع تعاملات با توجه به جایگاه مهم دو کشور میتواند در معادلات جهانی مؤثر باشد. ایران با جمهوری آذربایجان و ترکیه فراتر از رابطه همسایگی، پیوند عمیق و دیرینه اعتقادی و فرهنگی دارد و نباید اجازه دهیم برخی تحرکات بیگانه خدشهای در روابط ایجاد کند». امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه کشورمان در کنفرانس خبری مشترک با همتای ترک خود، از سفر اردوغان در آینده نزدیک به ایران خبر داد.سردار حاجیزاده: اقداماتی انجام دادهایم که فعلاً مجال گفتنش نیست!
سردار امیرعلی حاجیزاده فرمانده نیروی هوافضای سپاه، در گفتگویی تفصیلی با دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف، درباره انتقام خون سردار شهید حاج قاسم سلیمانی و حمله به پایگاه عینالأسد گفته است: «ما به این نتیجه رسیدیم که جنگ نتایج خوبی برای ما ندارد و باید اقدامی انجام دهیم که دستاوردهای خوبی برای ما و منطقه داشته باشد. درنتیجه مسئولین نظام بحث اخراج امریکا از منطقه را مطرح کردند. وقتی این هدفگذاری تعیین شد، معلوم میشود برنامهای پشت سر آن قرار دارد. در کنار حمله به عینالأسد موضوع تعقیب آمران و عاملان ترور سردار سلیمانی مطرح شد و امروز کار بجایی رسیده است که آمریکاییها بهراحتی گذشته در منطقه تردد نمیکنند».سردار حاجیزاده با بیان اینکه اتفاقاتی که در منطقه میافتد تصادفی نیست، گفت: «بعد از پاسخ ما، حدود 80 درصد از ناوگان نظامی آمریکا از منطقه خلیجفارس به دریای عمان رفته است و فشار روحی روانی زیادی به نیروهای آنان وارد میشود. اقداماتی که ما انجام میدهیم باید با منطق باشد و اگر ما اقدامات هیجانی انجام دهیم معلوم نیست به نتایج قابلقبول برسیم. ما نترسیدهایم و شما دیدید که هم پایگاه عینالأسد را زدیم و هم پهپاد آنها را منهدم کردیم و اقدامات دیگری انجام دادهایم که فعلاً مجال گفتن آنها نیست». سردار حاجیزاده در ادامه درباره پاسخ ایران به اقدامات رژیم صهیونیستی نیز گفت: «ما هم گاهی میشنویم که ضرباتی به آنها وارد میشود و کشتیهای آنها و یا کارخانهشان دچار آتشسوزی شده است. بالاخره ما هم خدایی داریم». فرمانده نیروی هوافضای سپاه ادامه داد: «امروز به دلیل کوتاهی نیروهای امنیتی و همچنین رویکرد دولت غربگرایی که بر سرکار بود امنیت ما دچار خدشه شده است. دیپلماسی که مبتنی بر غربگرایی باشد اصلاً میدان را قبول ندارد. البته باید بگویم که من هم شنیدهام که اسرائیلیها بعد از ترور شهید فخری زاده در اربیل خیلی کشته دادهاند».
کم کاری دولت روحانی در توسعه میادین گازی!
در پی انتشار خبر افزایش ۱۲ درصدی میزان مصرف گاز نسبت به مدت مشابه سال قبل، نگرانیها پیرامون افت فشار و قطعی برق در زمستان امسال افزایش یافته است. کارشناسان، سال گذشته نسبت به استفاده بیشازحد از نیروگاههای گازی تولید برق و عدم توسعه بخشهای تولیدی گاز هشدار داده بودند. تحمیل این شرایط بر دولت رئیسی در حالی است که در دوران مدیریت زنگنه بر وزارت نفت، بخش قابلتوجهی از ظرفیت تولید نفت و گاز کشور از دست رفت و میدانهای مشترک از برنامههای توسعه عقب افتادند که از مهمترین آنها عدم اجرای فاز توسعه میدان آزادگان جنوبی و توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی بود که کتباً ملغی شد.اخبار کوتاه
◄ تنها ۲۰ درصد احکام بودجه ۱۴۰۰ اجرایی شد/ گزارش اجرای قانون بودجه سال ۱۴۰۰ در بازه زمانی ششماهه نخست، به مجلس ارائه شد. از مجموع ۴۱۰ حکم مندرج در قانون بودجه سال جاری، ۸۲ حکم یعنی تنها ۲۰ درصد آن بهصورت کامل اجرا شده است، ۲۳۸ حکم معادل ۵۸ درصد دارای عملکرد ناقص بوده و ۹۰ حکم معادل ۲۲ درصد نیز فاقد عملکرد بودهاند.
◄ ژنرال اسرائیلی: ضعیفتر از آنیم که نشان میدهیم/ «اسحاق بریک» افسر عالیرتبه سابق رژیم صهیونیستی میگوید: «ارتش اسرائیل ضعیفتر از آنی است که نشان داده میشود و در جنگهای آینده ضعفهای این ارتش آشکار خواهد شد. جنگ آتی شاهد سقوط هزاران موشک و صدها هواپیمای بدون سرنشین علیه جبهه داخلی اسرائیل خواهد بود که تلفات شدیدی را هم به همراه خواهد آورد. در جنگ بعدی مهاجران اسرائیلی شرایطی را تجربه خواهند کرد که تاکنون در هیچ جنگی قبلاً به چشم ندیدهاند».
◄ ۵۰۰۰ تن ذرت در دولت روحانی فاسد شد/ گمرک تایید کرد که ۵ هزار تن ذرت در فاصله زمانی ۹۲ تا ۹۹ در بنادر جنوب کشور مانده و فاسد شده است. همچنین گزارش اعلام شده گمرک ایران به وزارت اقتصاد، مبنی بر تائید آلودگی این ذرتها، نشان میدهد که از حداقل یکسال پیش این آلودگی رسما از سوی سازمان ملی استاندارد تائید شده است. این حجم به معنی از دست رفتن یک میلیون و ۷۵۰ هزار دلار ارز ۴۲۰۰ تومانی از بیت المال است!
◄ ایران میتواند هزینههای سنگینی بر آمریکا تحمیل کند!/ نشریه «نشنال اینترست» نوشت: «به نظر میرسد که تهران توانسته است با به کارگیری نیروهای دریایی سبک با هزینه کم، آمریکا، ابرقدرت پیش روی جهان را در در عرصهای که مایل به تقابل نیست، به مخمصه بیندازد. جای تردید نیست که تهران میتواند هزینههای سنگینی را بر آمریکا تحمیل کند و در حال حاضر این کار را انجام می دهد».
◄ کشورهای خریدار خودروی ایرانی!/ عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران با بیان این که در حال حاضر واردات کننده خودروهای ایرانی، بلاروس، ونزوئلا، آذربایجان و عراق هستند، اضافه کرد: «با تبادل کالا با ارز کشور سوریه میتوان مشکل صادرات خودرو ایرانی به سوریه را حل کرد».
◄ تأکید روسیه و ترکیه بر مشارکت ایران در مذاکرات «قفقاز»/ معاون وزیر امور خارجه روسیه و «صدات اونال» همتای ترکیهای بر اهمیت آغاز سریع ساز و کار مذاکرات ۳+۳ (ایران، جمهوری آذربایجان، ارمنستان، گرجستان، روسیه، ترکیه) برای قفقاز جنوبی تاکید کردند.
◄ آغاز سفر به سوریه از نیمه دوم آذرماه/ رئیس سازمان حج و زیارت گفت: «بر اساس صورتجلسه تایید شده، موافقت شد تا سالانه ۱۰۰ هزار زائر به سوریه اعزام کنیم و دولت سوریه نیز مسؤولیت امنیت، کرامت، عزت و سلامت زوار ما را بر عهده گرفت. اعزام زائران برای سفر به سوریه از نیمه دوم آذرماه آغاز میشود».