نگاهی به راهکارهای در امان ماندن از کلاهبرداران اینترنتی

پیامک شما برنده هیچ شده‌‌اید! و اخبار فناوری ها

کاربران ویندوز 10 باید مراقب نصب‌کننده‌های جعلی ویندوز 11 باشند که برای انتشار یک بدافزار سارق اطلاعات به نام «رد لاین» استفاده می‌شود. بدافزار رد لاین در قالب لینک‌های نصب ویندوز 11 برای کاربران ارسال...
پنجشنبه، 5 اسفند 1400
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
پیامک شما برنده هیچ شده‌‌اید! و اخبار فناوری ها

محمدصالح نادری: روزانه چندین پیامک دریافت می‌کنیم که بسیاری از آنها تبلیغاتی هستند و به آنها توجهی نمی‌کنیم، اما در این میان برخی از پیامک‌ها توجه‌مان را جلب کرده و ترجیح می‌دهیم آنها را باز کرده و بخوانیم. پیامک‌هایی مانند خرید رایگان، تخفیف بالا و... که در بین این پیامک‌ها، همه ما احتمالا با پیام‌هایی مانند «تبریک، شما برنده شده‌اید» یا «نتیجه شکایت خود را در لینک زیر ببینید»، روبه‌رو شده‌ایم. پیام‌هایی که هر یک به نحوی در پی برانگیخته کردن حس کنجکاوی در ما هستند و این کنجکاوی، سرمنشأ حوادث ناگواری می‌تواند شود!

اینکه فکر می‌کنیم ما همه نکات امنیتی را رعایت می‌کنیم و حواس‌مان جمع است، ما را از خطر محافظت نمی‌کند، سودجویان با انواع روش‌های وسوسه‌کننده در جست‌وجوی طعمه‌های خود هستند و ممکن است مالباخته بعدی، شما باشید! میزان کلاهبرداری‌های اینترنتی و پیامکی روز به روز بیشتر می‌شود و مهم‌ترین دلیل آن ناآگاهی مردم نسبت به شیوه‌های کلاهبرداری است. با کمی افزایش آگاهی و آشنایی با شیوه‌های کلاهبرداری اینترنتی، می‌توان خود را بیشتر محافظت کرد. برخی از نکاتی که می‌توان با رعایت آنها، امنیت بیشتری داشت، در ادامه می‌گوییم.
 
لینک‌ها
در پیامک‌های دریافت شده، بر روی هیچ لینکی کلیک نکنید! دوباره تأکید می‌کنیم، بر روی هیچ لینکی کلیک نکنید. قوه‌قضائیه و سامانه عدلیران، در صدر سوءاستفاده کلاهبرداران برای خالی کردن حساب کاربران است. اگر پیامکی دریافت کردید که با کلیک بر روی لینک زیر، نتیجه دادخواست و... خود را مشاهده کنید، یقین داشته باشید در معرض کلاهبرداری قرار گرفته‌اید! حتی اگر کنجکاو شده‌اید، خودتان وارد سامانه قوه قضائیه بشوید و از پرونده‌های خود اطلاع پیدا کنید و بر روی لینک پیامک کلیک نکنید.

لینک‌ها فقط به اینجا ختم نمی‌شوند! در واتساپ، در ایمیل و... امکان کلاهبرداری به وسیله لینک‌ها وجود دارد. برخی پیام‌هایی که در شبکه‌های اجتماعی دریافت می‌کنید که برای نمونه «شرکت تویوتا در سالگرد افتتاح خود به کسانی که پرسشنامه لینک زیر را کامل کنند یک دستگاه خودرو هدیه می‌دهد» حتما نه تنها به پیام اهمیتی ندهید، بلکه به ارسال‌کننده پیام هم خبر دهید در صورتی که بر روی لینک کلیک کرده است، احتمالا تلفن‌همراه خود را در اختیار جاسوسان و هکرها قرار داده است! نه تنها در فضای مجازی، بلکه در دنیای واقعی، هیچ چیزی را به رایگان به کسی نمی‌دهند!
 
کدهای شخصی
تحت هیچ شرایطی کدهای احراز هویت خود را برای کسی ارسال نکنید! وقتی می‌خواهید وارد یک سرویس اینترنتی شوید، ممکن است احراز هویت شما با ارسال یک کد به تلفن همراه شما باشد، آن کد فقط برای شماست و باید آن را فقط در صفحه درخواست شده وارد کنید، در اختیار قرار دادن آن به دیگران، یعنی هک شدن و از دست رفتن اطلاعات‌تان! واتساپ، تلگرام و... به صورت جداگانه از شما درخواست نمی‌کند کدی را که برای‌تان ارسال کرده است، برایش بفرستید! این کدها فقط باید در زمان ورود به این نرم‌افزارها و در جاهایی که همه ما می‌دانیم، وارد شوند. برخی افراد با شبیه کردن حساب تلگرام، واتساپ و... خود به حساب‌های رسمی این نرم‌افزارها، در چت‌های گفت‌وگو از شما درخواست می‌کنند که کدی را که برای ورود به این نرم‌افزارها برای شما ارسال شده است، در اختیارشان قرار دهید! «تحت هیچ شرایطی» کدی را در اختیار کسی قرار ندهید. این کد، یک کد شخصی تولید شده در سمت سرور است که فقط شما از آن خبر دارید و لو رفتن آن، یعنی از دست رفتن اطلاعات شما!
 
نرم‌افزارها
هیچ وقت نرم‌افزاری را که در پی آن نبوده‌اید، نصب نکنید! شاید ساده به نظر بیاید، ولی بیشتر هک و کلاهبرداری‌های اینترنتی ناشی از نرم افزارهایی است که در پی تبلیغات یا دانلود ناخودآگاه، نصب کرده‌ایم. برای نمونه، در یک صفحه اینترنتی در حال جست‌وجو برای آهنگ مورد علاقه خود هستید که تبلیغ نرم‌افزار گلچین آهنگ‌ها به رایگان را مشاهده می‌کنید، آن را نصب می‌کنید و در ادامه متوجه می‌شوید دیگر کنترلی بر تلفن‌ همراه خود ندارید! حتی اگر به دلخواه خود آن را دانلود نکرده باشید، ممکن است دانلود آن خودکار انجام شود و شما بدون اینکه پیام نصب آن را کامل بخوانید، تأیید کرده باشید و قربانی شوید! نصب نرم‌افزار یا بهتر بگوییم بدافزار، از بدترین فجایعی است که می‌تواند برای یک شخص رخ دهد. این بدافزارها تحت عناوینی، مانند «وام سریع و بدون ضامن»، «دوست‌یابی»، «صیغه‌یابی» و... از کنجکاوی افراد سوءاستفاده کرده و کلاه‌برداری می‌کنند! نرم‌افزارها را فقط از منابع معتبر مانند «پلی‌استور» دانلود کنید. نرم‌افزارهای بانکی را فقط از پایگاه بانک خود دانلود کنید.
 
چه اتفاقی می‌افتد؟
شاید فکر کنید اطلاعات مهمی در تلفن همراه خود ندارید و هک شدن آن خطری ندارد، اما این گونه نیست، هکرها به دنبال عکس و فیلم شخصی شما نیستند! شاید اگر رئیس‌جمهور کشوری باشید، عکس شما با پیژامه برای مردم جالب باشد و با آن بتوان باجگیری کرد، اما عکس با پیژامه شما خطری برای کسی ندارد! بنابراین هر شخصی در تلفن همراه خود اطلاعاتی دارد که هکرها با آن می‌توانند حسابش را خالی کنند. هنگامی که بر روی لینکی کلیک می‌کنید، نرم‌افزاری را ناخواسته نصب می‌کنید یا کد شخصی خود را در اختیار کسی قرار می‌دهید، تنها یک مرحله با خالی شدن حساب خود یا بی‌آبروشدن‌تان فاصله دارید!

با هک شدن تلفن‌همراه‌تان، هکرها امکان شنود و خواندن پیام‌ها و صداهای اطراف محیط، تصاویر دوربین و... را دارند. فرض کنید با به دست آوردن اطلاعات کارت اعتباری شما، خریدی را ایجاد می‌کنند و رمز دوم پیامک شده به شما را به راحتی از پیامک‌های‌تان خوانده و حساب‌تان خالی می‌شود! سوءاستفاده‌هایی که از شنود صداها و تصاویر اطراف دوربین تلفن‌همراه‌تان می‌تواند شود را خودتان حدس بزنید! با هک شدن حساب‌های اجتماعی‌تان، ممکن است هکر به دوستان‌تان پیام دهد که مبلغی پول را به این حساب که حساب هکر است واریز کنید، فردا پس می‌دهم! دوست‌تان هم این کار را کرده و فردا شما شرمنده او خواهید شد!
 
چکار کنیم؟
در فضای مجازی به هر چیزی شک داشته باشید! اگر در دنیای واقعی شکاک نیستید، در دنیای صفر و یک که مملو از کلاهبرداران است، حتما شکاک باشید، در دنیای مجازی خبری از جایزه‌ها و وام‌های کلان بدون نوبت و... نیست و بدانید که در این فضا، تنها چیزی که برنده آن می‌شوید، «هیچ» است! بر روی لینک‌ها کلیک نکنید، نرم‌افزاری را ناخواسته نصب نکنید، کدهای‌تان را در اختیار دیگران قرار ندهید، به گواهی‌های امنیتی https در نشانی پایگاه‌ها دقت کنید، نرم‌افزارها را از جای معتبر دریافت کنید، اگر تلفن‌همراه شما هک شد، سیم کارت آن را خارج کنید و به یک متخصص نشان دهید وحرف آخر اینکه هوشیار باشید.
 

رِد لاین؛ هک با ویندوز 11

کاربران ویندوز 10 باید مراقب نصب‌کننده‌های جعلی ویندوز 11 باشند که برای انتشار یک بدافزار سارق اطلاعات به نام «رد لاین» استفاده می‌شود. بدافزار رد لاین در قالب لینک‌های نصب ویندوز 11 برای کاربران ارسال می‌شود. بدافزار مذکور چندان پیچیده نیست، اما می‌تواند رمزهای عبور افراد را سرقت کند. خود این بدافزار به عنوان یک سرویس برخط با قیمت 150 دلار در ماه به افرادی که می‌خواهند ارزهای دیجیتال مانند بیت‌کوین یا اتریوم را سرقت کنند، فروخته می‌شود. وعده‌ جعلی ارتقای ویندوز 11 روش فریبنده کلاهبرداران برای نصب این بدافزار است.
 

یکی از پنج تا؛ خودکفایی در ساخت اکسیژن‌‌سنج

به تازگی درصد اشباع اکسیژن خون سرخرگ افراد را اکسیژن‌سنج ‌ایران‌ساخت اندازه‌گیری می‌کند. محصولی که کشور را از واردات و خروج ارز بی‌نیاز می‌کند. این دستگاه که پالس‌اکسیمتری نیز نامیده می شود، یک روش غیرتهاجمی است که میزان مولکول‌های هموگلوبینی را که با اکسیژن آمیخته شده، اندازه‌گیری و به درصد بیان می‌کند. با توجه به همه‌گیری کرونا، دستگاه پالس‌اکسیمتر انگشتی جزء کالاهای مهم و راهبردی در مقابله با بیماری کووید19 است. با تولید این محصول ضمن صرفه‌جویی ارزی 20 میلیون دلاری، زمینه اشتغال مستقیم برای 10 نفر فراهم شده است.
 

سرعت چند صد مگابیت می‌شود

امیرمهدی صالحی: عیسی زارع‌پور، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در پستی اینستاگرامی نوشت: «فردا برای وزارت ارتباطات عید در عید است. از یک‌سو شب میلاد مولاست و در دل‌های عاشقان، شور و شادی برپاست و از سوی دیگر به فضل خداوند، اجرای یکی از بزرگ‌ترین پروژه‌های ملی در حوزه ارتباطات با رونمایی از طرح ملّی توسعه فیبرنوری منازل و کسب و کارها و افتتاح ۵۰۰ هزار پورت فیبرنوری پرسرعت، آغاز می‌شود. این پروژه که هم به لحاظ اهمیت و وسعت اجرا و هم زمان اجرا و میزان سرمایه‌گذاری، جزء پروژه‌های ملّی به شمار می‌آید، طعم آن به تدریج کام ملت قدرشناس ایران را شیرین خواهد کرد. دولت سیزدهم مصمم است که انشاءالله کار ده‌ ساله را در طول سه‌ چهار سال انجام دهد. فیبر نوری باید به ۲۰ میلیون خانه و محل کسب و کار برسد و شبکه پایدار، پرسرعت و ایمن را تأمین کند. با اجرای تدریجی این پروژه، مردم ما سرعت‌های چند ده و بلکه صدمگابیت بر ثانیه را تجربه خواهند کرد و طعم شیرین استفاده از انواع خدمات را بر بستر این شبکه پرسرعت خواهند چشید.»

وعده سرعت‌های بالا در حالی است که در روزهای گذشته بسیاری از کاربران با افت سرعت اینترنت خود مواجه بوده‌اند. اعتراض مردمی تا جایی پیش رفت که حتی عده‌ای ادعا کردند سرعت اینترنت در افغانستان از ایران بالاتر است که واکنش وزارت ارتباطات را در پی داشت. سیدجمال هادیان، رئیس مرکز روابط ‌عمومی و اطلاع‌رسانی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در واکنش به گلایه‌های این روزهای مردم از افت سرعت و کیفیت اینترنت، توضیحاتی را ارائه کرد.

وی در توئیتی نوشت: «این روزها دسترسی به شبکه پایدار و پرسرعت برای همه مردم از نان شب هم واجب‌تر است؛ چون کار و زندگی‌شان به این خدمت وابسته است. بدیهی است که هر وقت شبکه دچار اختلال یا افت سرعت شود، مردم کلافه و ناراحت می‌شوند و انتقاد می‌کنند و حق هم دارند. بیشتر این انتقادات هم از شبکه اینترنت اپراتورهای موبایله، شبکه‌ای که فشار زیادی رو تحمل می‌کنه، چون شبکه ارتباطی ثابت خانگی قادر به ارائه خدمات پرسرعت و با کیفیت نیست، اما اینکه یکی بگه سرعت اینترنت ما معادل یا بدتر از افغانستانه واقعاً بی‌انصافیه و حرف نادرستیه! حالا راه گذر از این وضعیت چیه؟ راهی نیست جز تقویت زیرساخت‌های ارتباطات ثابت مبتنی بر فیبر نوریfttx))، البته این موضوع منافی تلاش برای بهبود وضعیت خدمات تلفن همراه نیست و تقویت زیرساخت‌های همراه و اختصاص لایه باند فرکانسی جدید هم در حال انجامه.

اجرای کلان‌پروژه ملی فیبر نوری بسیار سخت و زمان بره؛ اما عزم و اراده وزارت ارتباطات با همراهی همه بازیگران این حوزه در بخش خصوصی برای انجام این پروژه قطعیه. به عبارتی وزارت ارتباطات تصمیم گرفته گره مشکل اینترنت پایدار و پرسرعت را مثل کشورهای دیگه دنیا حل کنه. چطوری؟ با احداث «شبکه سراسری فیبر نوری منازل و کسب و کارها» انتظار داریم با اجرای این پروژه، مردم عزیزمون به تدریج طعم شیرین سرعت‌های چند ده و چند صد مگابیتی را تجربه کنن و به تدریج سرعت‌های پایین براشون خاطره بشه.» بر اساس قولی که مسئولان وزارت ارتباطات داده‌اند، به زودی با نفوذ بیشتر فیبر نوری در میان کاربران، شاهد افزایش سرعت اینترنت کاربران و سهولت دسترسی به اینترنت خواهیم بود.


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
اخبار مرتبط