ازدواج موقت خوب ،بد ،زشت!

ازدواج موقت شرعی است که دین برای برون رفت از موانع دشوار وبن بستهایی که در زندگی ایجاد می شود، تجویز کرده است. اما در روزگار ما روند اجرای این قانون دینی متفاوت شده است.
شنبه، 1 خرداد 1389
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
ازدواج موقت خوب ،بد ،زشت!

 راسخون:ازدواج موقت آسیب ها را کم می کند
سال گذشته، اواخر آبان ماه يك برنامه تلويزيوني و آنچه عضو كميسيون فرهنگي مجلس بيان مي‌كرد آنچنان عجيب بود كه مردم را به واكنش وادار كرد. در آن برنامه اعلام شد که « به علت رشد دوستي هاي دختران و پسران جوان بايد آن ها را به ازدواج موقت تشويق كرد و از آنجايي كه در حال حاضر زمينه ازدواج موقت در جامعه فراهم نيست بنابراين آن ها را بايد به اين سمت ترغيب نمود.» او باز هم تاكيد كرد كه «من مي‌گويم در اسلام دراين رابطه محدوديتي وجود ندارد و اين عرف و رسوم ماست كه ايجاد مشكل مي‌كند. اين اشتباه است بايد ازدواج موقت به نفع كاهش جرايم رواج يابد.»
اما ماجرا به همين جا ختم نشد. مدتي بعد رييس پليس آگاهي ناجا پيشنهاد داد كه «براي كاهش آمار آزار و اذيت زنان بايد شرايط ازدواج موقت در جامعه تسهيل شود.» در اين مورد روان پزشكان معتقدند كه علت تعرض به زنان بيشتر اعمال قدرت و خشونت است و نگاه  نادرست به اين قانون شرعي مي‌تواند مشكلات بسياري را براي مردم ايجاد كند.
كارشناسان معتقدند...
عدم امكان ازدواج دايم به دليل مشكلات معيشتي و اشتغال باعث افزايش آمار ازدواج موقت شده است.
رهيگري ازدواج موقت به دليل ثبت نشدن در دفاتر مشكل است اما آمارها رشد 25 تا 28 درصدي را تاييد مي كنند.
در لابلاي اين اعداد و ارقام حقايق تلخي نهفته است. مشكلات مسكن، ناتواني در تامين معاش براي اداره زندگي خود و فرزندان و ترس و نگراني از آينده‌اي تاريك و مبهم، زنان سرپرست خانوار را مجبور به پذيرفتن عقد موقت كرده است.
در گوشه ديگر از شهر، رشد طلاق ها، سخت شدن فرآيند همسريابي، توقعات بالاي خانواده‌ها، تغيير نگاه جوانان به ازدواج و طلاق هاي عاطفي، ازدواج موقت را موجه جلوه داده است. اين مدل ازدواج در ميان دختران و پسران مجرد به صورت تاسف‌برانگيزي رشد نموده به نحوي كه سايت‌هايي كه وظيفه ترويج ازدواج موقت را برعهده دارند در قسمتي از صفحه نخست خود از مراجعان دختر اجازه‌نامه كتبي پدر را درخواست مي‌كنند. مرگ در اثر بيماري وتصادف، و رشد طلاق در ميان زوجهاي جوان با كمتر از سه سال زندگي مشترك موجب كاهش يافتن سن زنان مطلقه درايران شده است. مطابق تحقيقات به عمل آمده زنان مطلقه و بيوه در صورتيكه شانس و موقعيت ازدواج مجدد را داشته باشند در 90 درصد موارد ناموفق بوده و محكوم به شكست خواهند بود. در جامعه ما برچسب زن مطلقه و يا بيوه را با هيچ ماده پاك كننده‌اي نمي‌توان زدود. ترس از تنهايي و مشكلات اقتصادي بسياري از زنان آسيب‌پذير را مجبور مي‌كند تا به چنين ازدواج هايي رضايت دهند شايد در مواردي عقد موقت با مهر ازدواج دايم به همه ی پريشاني ها پايان دهد.
در اين ميان مردان همسردار به بهانه‌هاي واهي و بدون اساس از آب گل آلود شيرماهي شكار مي‌كنند. طلاق عاطفي و لذت نبردن از زندگي با همسر دايم در سايه هوس، بهانه هايي است كه مردان همسردار براي ازدواج موقت با دختران جوان و زنان بيوه مطرح مي‌كنند. امروز متاسفانه آمار ازدواج موقت ميان مردان همسردار با دختران جوان در حال رشد است.
دردم را درمان كن
امروز ثبت ازدواج دوم در شناسنامه مردان متاهل، براي آنان مشكل ساز است، پس ازدواج موقت كه نياز به ثبت ندارد بهترين راه حل است. در اين صوت وضعيت فرزنداني كه ازاين طريق متولد مي‌شوند در هاله اي از ابهام است. بررسي ها نشان مي‌دهند كه بسياري از كودكاني كه در سازمان بهزيستي زندگي مي‌كنند حاصل چنين ازدواجهايي هستند. هر چند كه مسوولان در اين موارد آزمايش هاي ژنتيكي و شكايت از مرد را تنها راه حل قانوني مي‌دانند اما زمانيكه مرد نخواهد اين فرزند ناخوانده را بپذيرد هيچ قانوني نمي‌تواند او را مجبور كند.
اما مهمترين آسيبي كه در مورد رشد ازدواج موقت مطرح مي‌شود اين است كه بسياري از كساني كه به اين نوع ازدواج تن مي‌دهند از ازدواج دائم پرهيز مي كنند. خانم دكتر نيلچي‌زاده در مورد رشد ازدواج موقت ميان دختران و پسران مجرد در جامعه و آسيب‌هاي ناشي از آن هشدار مي‌دهد. وي مي‌گويد: «در حال حاضر مردان متاهل نيز براي ازدواج موقت دختران مجرد را ترجيح مي‌دهند. اما اگر ما قرار است در اين موارد به دستورات الهي عمل كنيم بايد مطابق همان خطوطي كه خدا معين كرده حركت كنيم نه آنكه از اسلام همان مقداري را اجرا كنيم كه دوست داريم و يا به نفعمان است.» اين جامعه‌شناس و مشاور خانواده در تعريف ازدواج مي‌گويد:«ازدواج موقت در مواقع ضروري براي برون رفت از بن بست پيشنهاد مي‌شود ولي آنچه كه امروز در جامعه شاهد آن هستيم هرچند كه حرام نيست، اما مطابق دستور اسلام نيز عمل نكرده‌ايم.»
دكتر نيلچي‌زاده تاكيد مي‌كند كه ائمه اطهار هميشه مردان امت خود را كه ازدواج دايم كرده بودند از ازدواج موقت بازمي‌داشتند. به گفته او «ازدواج موقت راه حلي نيست كه با آن بتوان روي روابط دوستي دخترها و پسرها سرپوش گذاشت.» وي در گوشه‌اي از سخنانش به حديث‌هايي از امامان معصوم اشاره مي‌كند و مي‌گويد:«اصرار بر ازدواج موقت نكنيد، بر شماست كه اقامه سنت كنيد و به وسيله ازدواج موقت خود را از همسران دايم باز نداريد.»
نيلچي زاده در خصوص بهانه‌هاي مردم در مورد رضايت نداشتن از زندگي با همسر دايم، معتقد است كه اگر مردان به دنبال اداي سيره نبوي در زندگي خود هستند بايد زندگي فعلي خود را حفظ و اصلاح نمايند، نه آنكه براي آن به دنبال مرهمي آلوده بگردند. وي به مرداني اشاره مي‌كند كه هوس و تمايل خود را رنگ و لعاب ديني مي‌زنند. چنين مرداني زماني كه اولين ازدواج موقت آنان فسخ شد، بلافاصله به دنبال فرد ديگري براي جايگزيني مي‌گردند كه اين همان آسيبي است كه اهل بيت در مورد آن هشدار داده‌اند. وي از زناني مي گويد كه گرفتار ازدواج‌هاي موقت مكرر شده‌اند و آسيب‌هاي روحي آنان جبران‌ناپذير است. به گفته نيلچي‌زاده مشكل اصلي چنين زناني، فراهم نبودن شرايط ازدواج دايم است. اين مشاور خانواده تاكيد مي‌كند كه «در جامعه امروز خانواده‌هاي اصيل حتي براي دوران نامزدي نيز اجازه عقد موقت را صادر نمي‌كنند.»
ازدواج موقت،‌خانواده‌ها را متلاشي می کند
حجت‌الاسلام والمسلمين احمدي، رييس مجتمع حمايت از خانواده دادگستري اصفهان از خانواده‌هايي مي‌گويد كه به علت ازدواج موقت همسر، متلاشي شده است. به گفته او در حال حاضر به علت فراهم نبودن شرايط ازدواج براي مردان و بدون سرپرست ماندن زنان بيوه و مطلقه، اين نوع ازدواج در جامعه رواج يافته است. وي تاكيد مي‌كند كه اين ازدواج با ملاحظه و احتياط و در مواردي خاص بايد انجام شود و مردان متاهل نمي‌توانند صرفاً براي يك هوس ؟؟؟ خانواده خود را متلاشي كنند. اين مقام مسوول مي‌گويد: «ازدواج موقت يك عمل شرعي است ولي انجام هر شرعي جايز نيست.» وي انجام چنين ازدواج‌هايي را براي دختران مجرد به هيچ وجه توصيه نكرده و آنها را به انجام ازدواج دايم تشويق مي‌كند. به گفته او هرچند كه در مواردي ازدواج موقت آسيب زداست ولي آثار اجتماعي مناسبي ندارد. رييس مجتمع حمايت از خانواده دادگستري اصفهان مي‌گويد: «ثبت نشدن اين ازدواج جرم نيست و اگر فرزندي از اين ازدواج حاصل شود، تنها راه قانوني استفاده از آزمايش ژنتيك است.»
به گفته او در سال‌هاي اخير اين ازدواج ها در اصفهان رشد داشته و به تدريج قبح آن در حال از بين رفتن است.
/۱۰۲۷  1002


منتظر اخبار ، انتقاد و پيشنهادات شما هستيم :
news@rasekhoon.net

جذب خبرنگار افتخاري

 



نظرات کاربران
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.