کارشناس تغذیه دانشکده علوم پزشکی نیشابور گفت: روند ایجاد پوکی استخوان مرتبط با وضعیت فیزیولوژیک بدن است اما وضعیت تغذیه فرد نیز بر روند آن تاثیر بسیاری دارد.
به گزارش راسخون؛ لیلا شورورزی در گفت وگو با ایسنا افزود: پوکی استخوان یا استئوپروز یک بیماری استخوانی است که با کاهش توده استخوانی و تغییر ساختمان میکروسکوپی نسج استخوان مشخص میشود.
وی اظهار داشت: در حال حاضر بیماریهای غیرواگیر مانند سکتههای قلبی و مغزی، افزایش فشارخون، دیابت، انواع سرطانها و بیماریهای استخوان در اکثر نقاط جهان رو به گسترش است.
کارشناس تغذیه دانشکده علوم پزشکی نیشابور ادامه داد: کلسیم، ویتامین D، پروتئین موجود در غذا و مصرف الکل، سیگار و قهوه از مهمترین عوامل تغذیهای موثر بر سلامت استخوان است.
شورورزی عنوان کرد: یک لیوان شیر به طور تقریبی دارای 300 میلیگرم کلسیم است و اگر یک فرد بزرگسال در روز دو تا سه لیوان شیر دریافت کند نیاز کلسیم وی تامین میشود.
وی خاطرنشان کرد: در میان سبزیها نیز برگهای تربچه، جعفری، کلمپیچ و گلکلم و انواع مغزها مانند بادام، فندق وکنجد منابع خوب کلسیم هستند.
کارشناس تغذیه دانشکده علوم پزشکی نیشابور با اشاره به منابع خوب ویتامینD، افزود: ماهی آزاد، ماهی تن، انواع تخمپرندگان، جگر گوساله و همچنین قراردادن صورت، بازوها و دستها به مدت 10 تا 15 دقیقه در معرض نور خورشید میتواند سبب جذب این ویتامین شود.
شورورزی اظهار داشت: مصرف پروتئین زیاد بدون مصرف مقادیر کافی کلسیم خطر شکستگی استخوان را بالا میبرد و همچنین مصرف زیاد پروتئین حیوانی و نمک سبب دفع کلسیم از طریق ادرار میشود.
وی گفت: افرادی که به جای مصرف شیر از نوشابههای کولا استفاده میکنند، فسفر بیشتری نسبت به کلسیم جذب میکنند و در سنین بالا در معرض ابتلا به پوکی استخوان قرار میگیرند.
کارشناس تغذیه دانشکده علوم پزشکی نیشابور بیان کرد: مصرف الکل، پوکی استخوان را تسریع میکند و بهطور مستقیم روی سلولهای استخوانی اثر کرده و رشد استخوان جدید را سرکوب میکند.
شورورزی اضافه کرد: کافئین از عمدهترین ترکیبات موجود در قهوه است و تاثیر کمی در جذب کلسیم دارد. مصرف یک فنجان قهوه سبب برهم زدن تعادل سه میلیگرم کلسیم و کاهش جذب آن میشود.
/111/