ویرایش عکس آذر ماه 98
ساخت و نصب ششمین ضریح حرم اباعبدالله الحسین(ع) افتخاری است که تا سالها در حافظه تاریخ و به نام ایرانیها ماندگار خواهد شد. طراحی و ساخت این ضریح دوازده تنی حدود 50 ماه به طول انجامید و گفته میشود عمر مفید آن بیش از سه قرن است.
به گزارش راسخون، سرانجام پس از 4.5 سال کار شبانهروزی، کار ساخت ضریح جدید سیدالشهداء(ع) در آذر ماه به پایان رسید. این افتخار بزرگ با عنایت ویژه آیتالله سید علی سیستانی نصیب ایرانیها شد و درایت حجتالاسلام سید جواد شهرستانی (نماینده آیتالله سیستانی در ایران)، هدایت حجتالاسلام شیخ عبدالمهدی کربلایی (تولیت عتبه حسینی) و تلاش مجدانه و شبانهروزی هیئت امنای ساخت ضریح در شهر مقدس قم، این مهم را عملی کرد.
نخستین ضریحی که در مضجع شریف سیدالشهداء(ع) نصب شد، در سال 371 هجری با سازهای از چوب ساج و تزئیناتی از عاج فیل بود. ضریح جدید، ششمین ضریحی است که در تاریخ بارگاه امام حسین(ع) نصب خواهد شد. این ضریح توسط استاد محمود فرشچیان طراحی شده و خطاطیهای آن را استاد سیدمحمد حسینیموحد انجام داده است.
جالب اینکه برای نخستین بار در طول تاریخ، برای طراحی سازه یک ضریح از مهندسان عمران و معماری هم استفاده شده تا این ضریح در برابر 12.8 تن فشار عمودی و 600 کیلو بر هر متر مربع فشار جانبی مقاوم باشد. پیشبینی شده است ضریح جدید 300 سال عمر مفید خواهد داشت، یعنی بیش از چهار برابر ضریح کنونی که توسط شیعههای بحرهای هند ساخته شده است.
در ساخت ضریح جدید ـ که بیش از دوازده تن وزن دارد ـ 6050 کیلو چوب ساج (تهیه شده از جنگلهای برمه)، 4600 کیلو نقره، 700 کیلو مس، 450 کیلو استیل، 100 کیلو آهن و 118.650 کیلوگرم طلا به کار رفته است که تمام این طلاها از زیورآلات اهدایی بانوان زینبی است.
قطعات اصلی این ضریح از طریق هوایی به نجف منتقل و از آنجا به صورت بستهبندی و با تدابیر ویژه به کربلا منتقل شد. اما بخشهایی از ضریح (یعنی حدود 30 درصد آن) تحت عنوان «کاروان سفینة النجاة» روز دهم ماه محرم و مصادف با شام غربیان آلالله از قم خارج شد تا از طریق شهرهای تهران، ساوه، اراک، بروجرد، خرمآباد، دزفول، اندیمشک، شوشتر، آبادان، اهواز و در نهایت شلمچه، به خاک عراق منتقل شود.
عملیات بازگشایی ضریح قدیمی با حضور حجتالاسلام شیخ عبدالمهدی کربلایی تولیت عتبه حسینی، حجتالاسلام رضا اسکندری نماینده بعثه مقام معظم رهبری در عتبات عالیات و محمود پارچهباف مدیر پروژه ساخت ضریح جدید سیدالشهدا(ع) روز دوم بهمن آغاز شد. در طول این مدت، یک ضریح چوبی موقت در اطراف محوطه و مضجع نورانی سیدالشهداء(ع) نصب شد تا زائران و مجاوران حرم حسینی، ضمن زیارت، شاهد عملیات باز کردن ضریح قدیم و نصب ضریح جدید باشند.
خبر خوش اینکه نصب ضریح جدید امام حسین(ع) با موفقیت نصب و برای زیارت عاشقان اباعبدالله الحسین(ع) فراهم شد، اما خبر ناخوشایند اینکه ضریح قدیمی پس از جمعآوری در موزه آستان قدس حسینی نگهداری میشود و انتقال بخشهایی از آن به ایران و نگهداری در موزه آستان قدس رضوی منتفی است. تولیت عتبه حسینی در این باره گفته است: به لحاظ شرعی و قانونی ما نمیتوانیم این ضریح را به جای دیگری ارسال کنیم.
اما انتقال با شکوه ضریح سیدالشهدا از ایران به عراق با برخی حاشیهسازیها همراه بود. یکی از این شبهات، دلیل انتقال ضریح به صورت شهر به شهر را جمعآوری نذورات و پولهای مردمی عنوان میکرد. با تصمیم قطعی هیئت امنای محترم ساخت ضریح و با اطلاعرسانی گسترده از دریافت هدایا و نذورات بعد از ساخت ضریح و در مسیر انتقال مؤکداً خودداری به عمل آمد. «نصرتالله لطفی» رییس شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی استان قم و مسئول انتقال ضریح به کربلا ضمن رد هرگونه شایعهای در این باره میگوید: با تصمیم قطعی هیئت امنای محترم ساخت ضریح و با اطلاعرسانی گسترده از دریافت هدایا و نذورات بعد از ساخت ضریح و در مسیر انتقال مؤکداً خودداری به عمل آمد.
وی دلیل انتقال زمینی و شهر به شهر ضریح سیدالشهداء(ع) را چنین توضیح داد: اتخاذ تصمیم هیئت امنا ساخت ضریح مطهر در انتقال شهر به شهر در مسیر خروج از کشور بر اساس الهام و استنباط از فرمایش گهربار مقام معظم رهبری در دیدار 4 سال قبل با هیئت امنا بود، ایشان فرمودند: «...انشاءالله این کار شیرین و زیبا را به انجام برسانید و باشکوه انتقال دهید...». به لطف الهی و حضور بینظیر امت عاشورایی در صحنه، این شکوه و حماسه ماندگار و بیبدیل تحقق یافت.
آقای لطفی درباره یکی از خاطرات به یادماندنی انتقال ضریح امام حسین(ع) هم میگوید: هنگام خروج کاروان از قم و فاصله حدود یکصد متری ضریح، توسط یکی از بدرقهکنندگان و از داخل یک خودرو تعدادی کبوتر به پرواز در آمدند و 2 روز بعد در حال پاکسازی اطراف خودروی حامل ضریح مطهر در حرم حضرت امام(ره) و بازسازی سازه پیرامونی، یکی از کبوترها در حد فاصل ضریح و کفی تریلر مشاهده شد که تلاش ما برای به پرواز درآمدنش، بینتیجه ماند. پس از اینکه فهمیدیم این کبوتر نمیخواهد از ما جدا شود، برایش آب و دانه مهیا میکردیم. بسیاری از کسانی هم که توفیق حضور روی تریلی و کنار ضریح را داشتند، از این کبوتر فیلم و عکس میگرفتند. نهایتاً این کبوتر عاشق بعد از حدود 18 روز زائر کربلا شد.
/7432/