مترجم: امین حسین پور
منبع:راسخون
منبع:راسخون
آیا تا کنون به این مسئله فکر کرده اید که آلودگی چگونه محیط اطراف ما را تحت تأثیر قرار می دهد؟ در این مقاله به بحث در مورد آلودگی و تأثیر آن بر روی محیط زیست خواهیم پرداخت.
زمان نداریم! نیاز به اتخاذ اقداماتی برای نجات سیاره ی زمین هرگز به اندازه ی امروز یک ضرورت نبوده است. مسئله ی جالب توجه آن است که ما علی رغم اینکه می دانیم چه آینده ای در انتظارمان است باز هم به آلوده کردن محیط زیست ادامه می-دهیم. برای شروع کار بهتر است نگاهی به برخی آمار و ارقام داشته باشیم.
غلظت اتمسفری متان به 1800 ppm در سال 2009 رسید. در سال 2013 این مقدار برابر 1824 ppm بود. این قطعاً مسئله ای نگران کننده است چرا که پتانسیل گرمایش جهانی متان 25 برابر دی اکسید کربن است.
در کشورهای در حال توسعه حدود 90 درصد فاضلاب و 70 درصد ضایعات صنعتی به رودخانه ها، دریاچه ها و مناطق ساحلی انتقال داده می شود.
هر سال حدود 14 میلیارد پوند زباله به اقیانوس ریخته می شود.
مطابق اعلام انجمن ملی خودرو، در فوریه سال 2015 3ر1 میلیون دستگاه وسیله ی نقلیه ی سبک به فروش رسید که نسبت به سال گذشته 4ر5 درصد افزایش نشان می دهد.
آلودگی محیطی
در یک مفهوم وسیع، عبارت آلودگی محیطی به آلوده شدن اجزای بیولوژیکی و فیزیکی مختلف زمین اشاره می کند که در ابتدا هوا و خاک است. متداول ترین شکل آلودگی سیاره ی زمین عبارت است ازآلودگی هوا که هنگامی ایجاد می شود که گازهای مضر مانند دی اکسید کربن، مونو اکسید کربن، CFC و غیره در اتمسفر زمین انتشار می یابد که مقدمتاً نتیجه ی سوختن سوخت های فسیلی است.
آلودگی آب که هنگامی ایجاد می شود که مواد شیمیایی مضر در نتیجه ی تخلیه ی فاضلاب و حمل و نقل دریایی وارد آب می شود.
آلودگی خاک که هنگامی ایجاد می شود که مواد شیمیایی مضر در نتیجه ی استفاده از آفت کُش و تخلیه ی زباله وارد خاک می شود.
اشکال دیگر آلودگی عبارت است از آلودگی صوتی، آلودگی گرمایی، آلودگی تشعشعی و غیره. از میان این آلودگی ها تشعشع مطمئناً شدیدترین شکل آلودگی است. هر کدام از این آلودگی ها در نهایت محیط زیست را تحت تأثیر قرار می دهد و منجر به اثر دومینو بر روی سیاره ی زمین می شود.
اگرچه عوامل طبیعی آلودگی مانند فوران آتشفشان و انتشار متان وجود دارد ولی در مقایسه با همتاهای انسانی شدت نسبتاً کمتری دارد. در واقع، وجود آن ها از اهمیت بیشتری برخوردار است چرا که با غایب بودن آن ها سیاره ی زمین بسیار سرد می شود و برای سکونت انسان ها مناسب نخواهد بود.
آلودگی چگونه محیط زیست را تحت تأثیر قرار می دهد
آلودگی هوا
آلودگی هوا یکی از گسترده ترین اشکال آلودگی است و از اینرو اثرات آن نیز شدید است. در عین حال که تهدیدات آلودگی هوا از عفونت ویروسی تا شرایط تهدید کننده ی سلامتی متغیر است، میحط زیست را نیز با تشدید گرمایش جهانی، باران اسیدی، مه دود و غیره تحت تأثیر قرار می دهد.هنگامی که درباره ی آلودگی هوا صحبت می کنیم به تولید گازهای گلخانه ای مثل کربن دی اکسید، کربن مونو اکسید، اکسید نیتروژن، CFC و غیره در اتمسفر اشاره می کنیم. این گازها تشعشعات مادون قرمز خورشید را به دام می اندازد و دمای نزدیک به سطح زمین را تنظیم می کند. اگر غلظت اتمسفری گازهای گلخانه ای افزایش یابد، موضوع به تنظیم دمای نزدیک به سطح زمین محدود نمی شود و فراتر از آن خواهد بود. و این دقیقاً آن چیزی است که امروزه به شکل گرمایش جهانی و تغییر اقلیم در حال وقوع می باشد.
باران اسیدی تویط سولفور دی اکسید و نیتروژن اکسید ایجاد می شود که توسط کارخانه ها و وسایل نقلیه در اتمسفر انتشار می یابد. دود خارج شده از کارخانه ها نیز در تشکیل مه دود نقش دارد که به نوبه ی خود مقدار نور خورشیدی که به زمین می رسد را تحت تأثیر قرار می دهد و مانع فرآیند فتوسنتز می شود.
آلودگی آب
آب یک ضرورت برای زندگی در سیاره ی زمین است. بنابراین، آلوده شدن آن گونه های بسیاری شامل انسان که به آن وابسته است به طور مستقیم یا غیر مستقیم تحت تأثیر قرار می دهد. مقدار زیادی زباله در منابع آبی مثل دریاچه ها، رودخانه ها و حتی اقیانوس ها تخلیه می شود. این آلوده کننده ها نه تنها آب را برای انسان ها غیر قابل استفاده می سازد بلکه گونه های که در آن زندگی می کنند و از اینرو کل زنجیره ی غذایی را تحت تأثیر قرار می دهد.آلوده کننده هایی که وارد آب می شود باعث مرگ میلیون ها گونه ی دریایی می شود. ماهی ها، پرندگان و پستانداران آبی توسط نشت نفت در آب هر ساله کشته می شوند. تورهای ماهیگیری رها شده در آب باعث مرگ هزاران لاک پشت، پرنده و پستاندار آبی می شود.
مواد شیمیایی تخلیه شده در اقیانوس ها توسط باد یا جریان های اقیانوسی از یک محل به محل دیگر منتقل می شود. در واقع، مواردی بوده است که مواد شیمیایی تخلیه شده در اقیانوس در مناطق استوایی در آب های اقیانوس شمالی یافت شده است. به علاوه، زباله های تخلیه شده در اقیانوس ها به طرف ساحل حرکت می کند و مناظر ناخوشایندی به وجود می آورد.
آلودگی خاک
همانند آب، خاک نیز یکی از مهم ترین اجزای سیاره ی زمین است. آن رشد گیاهان را تسهیل می کند که برای زنده ماندن ما از اهمیت برخوردار است. تنها گیاهان می توانند غذای خود را از طریق فتوسنتز تأمین کنند. این درحالی است که موجودات دیگر شامل انسان برای تأمین انرژی مورد نیاز خود به آن ها وابسته هستند. آلوده کننده های انتشار یافته در خاک حاصل-خیزی خاک یا رشد گیاهان در آن را تحت تأثیر قرار می دهد و منجر به تولید محصولات کشاورزی سمی می شود. قسمت عمده ی آلودگی خاک به آفت کُش هایی که برای افزایش تولید محصولات کشاورزی به خاک افزوده می شود نسبت داده می-شود.آلودگی آب و خاک ممکن است ما را به طور مستقیم تحت تأثیر قرار دهد یا ندهد ولی این بدین معنا نیست که ما را اصلاً تحت تأثیر قرار نمی دهد. در هر کدام از این موارد، آلودگی زنجیره ی غذایی را مختل می کند. مواد شیمیایی تخلیه شده در آب توسط ماهی ها مصرف می شود و آلوده کنند های وارد شده به خاک توسط گیاهان جذب می شود. در این صورت، غلظت مواد شیمیایی در زنجیره ی غذایی افزایش می یابد چرا که از سطح تغذیه ای به سطح دیگری که با عنوان biomagnification شناخته می شود انتقال می یابد. همان مواد شیمیایی هنگامی که از گیاهان و حیوانات تغذیه می کنیم به ما منتقل می شود.
زمان آن رسیده است که به طور جدی به آلودگی محیطی توجه و اقدامات لازم برای مبارزه با آن اتخاذ شود. در غیر این صورت خیلی زود به آخر خط خواهیم رسید!
/ج