مترجم: رزیتا ملکیزاده
منبع:راسخون
منبع:راسخون
انسان به عنوان یک موجود اجتماعی نیاز دارد تا به طور مداوم با افراد دیگر ارتباط برقرار کند. اما افرادی هستند که از فکر صحبت کردن با کسی از وحشت درخود فرو میروند. این وضعیت را مردم گریزی یا انسان هراسی گویند. علل مردم گریزی چیست و چگونه میتوان از شر آن خلاص شد؟ اجازه دهید این امر را در مقالهی پیش رو مورد بحث قرار دهیم.
ما به طور دائم با افراد مختلفی در تماسیم، در کنار خانوادهی خود هستیم، در حین رفت و آمد به سر کار افرادی را ملاقات میکنیم و نیز افرادی وجود دارند که در دفترمان کار میکنند. بنابراین، به هر طریقی که شده با افراد زیادی به طور روزانه در ارتباطیم. این کار در زندگی روزمرهمان مثل خوردن و خوابیدن به امری عادی تبدیل شده است، و یا به بیان دقیقتر برای سلامت ذهنی و روانی نیاز داریم با دیگران صحبت کنیم. اما افرادی هستند که از برقراری ارتباط با دیگران به دلایل شخصی هراس دارند.
آیا میدانستید؟
کلمه مردم گریزی یا انسان هراسی از واژههای یونانی «ánthropos» به معنی انسان و « phóbos» به معنی ترس ساخته شده است.در بسیاری مواقع بیماران در نهایت جهت آرام کردن خود به استفاده از مواد مخدر و الکل روی میآورند. آنها پیش از مواجهه با هر وضعیت استرسآوری به مصرف ماری جوانا و مشروب دست میزنند. به عنوان مثال، همه ما راجش کوتراپالی Rajesh Koothrappali از مجموعهی تلوزیونی تئوری بیگ بنگ Big Bang Theory را میشناسیم. در ابتدا او هنگامی که میخواست با دختری صحبت کند، عصبی و دستپاچه میشد، اما پس از نوشیدن دو یا سه لیوان مشروب میتوانست با این دختران صحبت کند. لذا، هنگامی که هوشیار بود، نمیتوانست دهان خود را باز کند و مجبور بود به الکل متکی باشد.
در بخشهای بعدی، در مورد علل، علائم و گزینههای درمانی افراد مردم گریز بیشتر میآموزیم.
علل مردم گریزی
* مانند تمام ترسهای دیگر، این نوع ترس نیز میتواند به علت تجربیات دلخراش گذشته باشد. از آنجا که این نوع هراس، ترس پیچیدهتری است، عنوان میشود که دلیل آن میتواند ژنتیک و وراثت باشد.* اگر فردی قربانی خشونت فیزیکی و یا متحمل سوء استفادهی روانی، احساسی و زورگویی باشد، به احتمال زیاد دچار این نوع هراس میشود.
* والدین، معلمان، دوستان، دوست پسر یا دوست دختر یک نوجوان که به طور مداوم او را مورد انتقاد قرار میدهند، موجب به وجود آمدن این ترس در او خواهند شد. زیرا ذهن این نوجوان پر از انتقاداتی است که از وی شده است و ممکن است فکر کند که مردم او را، طرز فکرش و ظاهرش را دوست ندارند.
* برخی بیماریهای عصبی و روانی علل دیگر این ترس میباشند. برای مثال، افراد مبتلا به اوتیسم تنهایی را ترجیح میدهند. با این حال، اگر این عارضه با حد متعادل تنهایی و آموزش اجتماعی درمان نشود، این احتمال وجود دارد که به ترس از مردم تبدیل شود.
* افراد مبتلا به اختلالاتی که موجب به وجود آمدن پارانویا (کژپنداری)، اسکیزوفرنی، اختلال اسکیزوافکتیو و یا اختلال دو قطبی میشوند در معرض خطر بالای ابتلا به مردم گریزی میباشند.
* داشتن تجربهی به شدت منفی در گذشتهی افراد نیز یکی از علل مردم گریزی است.
* و در برخی دیگر علت خاصی برای این نوع ترس وجود ندارد. این عارضه میتواند در هر زمان و به هر دلیلی ایجاد شود. اما نکتهی مثبت این است که نیازی به ریشهیابی علت آن برای درمان این عارضه ندارید.
علائم و نشانهها
اگر چه بزرگسالان از این واقعیت کاملاً آگاهی دارند که ترسشان غیرمعقول بوده و مردم واقعاً خطرناک نیستند، اما حتی فکر کردن در مورد روبرو شدن با افراد باعث بروز اضطراب میشود. بدترین قسمت این است که اغلب این علائم آنقدر شدید هستند که بیمار قادر نیست از مصاحبت و بودن با افرادی که دوست دارد یا به آنها اعتماد دارد، لذت برده یا به آرامش برسد. در زیر علائم و نشانههایی را که یک شخص مردم گریز تجربه میکند، آورده شده است.* حالت تهوع
* کمرویی
* تنگی نفس
* سرگیجه
* تپش قلب
* ناآرامی
* حمله وحشت
* ترس از مرگ
* سرخ شدن غیر ضروری در اثر خجالت
* تعریق بیش از حد
* احساس نیاز به فرار
* اجتناب از موقعیتهای اجتماعی
* فرم آسیبشناختی کمرویی
* ترس از زل زدن دیگران به او
* دست دادن جنون یا سردرگمی در ترتیب امور losing order
* حس جدا شدن از واقعیت
* حتی برخی افراد سعی میکنند بدلیل ترسشان از ارتباط با دیگران اجتناب ورزند.
* فکر میکنند که دیگران در حال قضاوت در مورد ظاهر و میزان هوششان هستند.
چگونه بر مردم گریزی غلبه کنید
1- به تنهایی با مشکل روبرو نشوید!
قطعاً این افراد از دیگران وحشت دارند، بنابراین مشورت با یک روانپزشک برای آنها کار آسانی نخواهد بود. خود یاری تنها به میزان محدودی آنها را پیش خواهد برد. اگر واقعاً میخواهند روابط سالمی داشته باشند و از عهدهی مردم هراسی برآیند، بایستی به دنبال کمک حرفهای باشند. رفتن به پیش یک روانپزشک مانع بزرگی به نظر میرسد، اما شاید یک مردم گریز بتواند از طریق تلفن با آنها ارتباط برقرار کند. چنانچه پس از مدتی احساس راحتی کرد، میتواند صحبت از طریق ویدئو کنفرانس را شروع کند و قدم بعدی، ملاقات آنها به صورت حضوری خواهد بود.2- مواجهه درمانی Exposure Therapy
این نوع درمان فرمی از درمان شناختی ـ رفتاری است و اولین و مهمترین درمانی است که توسط یک روانپزشک مورد استفاده قرار میگیرد. این درمان شامل پنج مرحله است، در مرحله اول روانپزشک در مورد گذشتهی بیمار از او سئوالاتی میپرسد و سعی میکند دلیل اصلی اضطراب او را با دقت معلوم سازد. در مرحله دوم، او درمانهایی را در نظر میگیرد. در مرحله سوم، روانپزشک با بیمار در ایجاد لیستی از موقعیتهای استرسزا، سختتر از گذشته کار خواهد کرد. مرحله چهارم، بیمار با اولین ترس در لیست خود آشنا میشود. در مرحله آخر، فرد مردم گریز به تدریج احساس راحتی کرده و با کار بر روی ادامه لیست تهیه شده، احساس وحشتش کاهش مییابد.3- رفتار درمانی
این درمان شامل نشست دوطرفه یا ارتباط مستقیم و رودررو با یک روانپزشک است. یک فرد مردم گریز قادر خواهد بود اضطراب خود را از طریق روشهای تمدد اعصاب کنترل نماید. این شیوه توسط روانشناسی بنام ایوان پاولوف معرفی شد. با ایجاد یک ارتباط میان آرامش و آسودگی خیال با شرایط استرسزا، بیماران نهایتاً یاد میگیرند در چنین حالاتی راحت باشند.4- تجویز دارو
برخی از روانپزشکان نیز جهت کاهش درد عاطفی که بیمار متحمل آنهاست دارو تجویز میکنند. آرام بخشهایی جهت کاهش ناراحتی اجتماعی به بیمار داده میشود، این کار به آنها کمک میکند تا تعامل اجتماعی محدودی داشته باشند.5- موریتا درمانی Morita
یک درمان مؤثر و محبوب از ژاپن است. این درمان بر پایهی اصول ذن بودیسم Zen Buddhism قرار دارد که کمک میکند تا بیماران بر ترس خود فائق آیند. افرادی که مبتلا به هر نوعی از ترسند، نیاز دارند که ترس خود را بپذیرند. بنابراین بجای اجتناب از آن و یا گذاشتن آن به کناری، با ترس خود از در آشتی برمیآیند. آنها این واقعیت را میپذیرند که دچار ترس بوده و راههایی را یاد میگیرند که با این مشکل به طور مثبت مقابله نمایند.6- خودیاری
اگر رفتن به سراغ دیگران برای این افراد مشکل باشد، پس چندین راهکار وجود دارد که میتوانند با انجام آنها به خود کمک کنند. هر چند که توصیه میشود به دنبال مشاورههای حرفهای باشند، میتوانند چندین کتاب راهنما و سی دی خریداری کرده تا بر ترس خود غلبه نمایند. فرد باید سعی کند برای غلبه بر ترس خود از طریق دستگاههای الکترونیکی با دیگران صحبت کند. به محض این که از این مانع عبور کرد، میتواند با نظارت چند نفر از اعضای خانواده، رو در رو با آنها ملاقات کند.هر چند این نوع ترس، یکی از هراسهای عجیب و غریب است، اما اگر بدون درمان رها شود، با گذشت زمان بدتر میشود. برخی از افرادی که به عارضهی مردم هراسی مبتلا هستند حتی برای جلوگیری از دیدن مردم، کار یا مدرسهی خود را ترک میکنند. درمان مردم گریزی ممکن است طول بکشد، با این حال با راهنماییهای مناسب و حمایت خانواده فرد به راحتی میتواند بر ترس خود غلبه کند.
سلب مسئولیت: اطلاعات ارائه شده در این مقاله صرفاً جنبهی آموزشی داشته و نبایستی به منظور جایگزین توصیههای پزشک متخصص در نظر گرفته شود.