معرفی گونه : عروس دریایی
منبع: http://fishfishery.blogfa.com
اطلاعات اولیه
دومین صفت عمومی که بعد از تراز ساختمانی در حین رشد جانوران ظاهر میشود، نوع تقارن آنهاست. در ابتدا جنین همه جانوران دارای تقارن شعاعی یعنی به صورت کرهای توپر و یا توخالی و متشکل از تعدادی سلول است. بعضی از گروههای جانوری مانند عروس دریایی این تقارن شعاعی را تا مرحله بلوغ حفظ میکنند، اما در بقیه پس از مدتی جنین تقارن شعاعی ثانویه (مانند ستاره دریایی) و یا تقارن دو طرفی مییابد و لارو و جانور بالغ حاصل از آنها نیز معمولا همین نوع تقارن را نگه میدارند. بر همین اساس شعبه یومتازوآ را میتوان به دو دسته دارای تقارن شعاعی (Radiata) و دارای تقارن دو طرفی (Bilateria) تقسیم بندی میکنند.
وضعیت سلوم یا حفره عمومی بدن در عروس دریایی
عروس دریایی دارای تقارن شعاعی
شاخه کینداریا یا کیسه تنان
• رده هیدروزوآ که شامل هیدر ، اوبلیا و فیزالیا میباشد.
• رده سیفوزوآ که شامل عروس دریایی است.
• رده آنتوزوآ که شامل شقایقهای دریایی و مرجانها است.
علت نامگذاری این شاخه به کینداریا
شکل ساختمانی کیسه تنان
رده سیفوزآ
ساختار عروس دریایی
دهان چهار گوش در قسمت وسط بدن قرار دارد که به یک حلق لولهای با مقطع 4 گوش وصل میشود و انتهای حلق به معده ختم میگردد که دارای 4 جیب شعاع است. معده چهار قسمتی است و از این قسمتها ، لولههای گوارشی یا معدی منشا گرفته و به صورت مجرای شعاعی حلقوی قرار گرفته و مواد غذایی را به قسمتهای مختلف میرسانند. در اطراف دهان 4 بازوی دهانی وجود دارد. در لبه چتر عروس دریایی ، تعداد 8 عدد برآمدگی به فواصل مناسب با هم قرار دارند که این برآمدگیها دارای ساختار حسی هستند و حاوی ذرات شعاعی یا استاتولیتها بوده و نیز 2 چشم ساده در جدار عضو تعادلی خود دارند.
حداقل دو شبکه عصبی وجود دارد که یکی از آنها تمامی سطح روی و زیر چتر و تانتاکولها را عصبدار کرده و جریانات عصبی را به آرامی منتقل میکند و در تنظیم حرکات موضعی و متمرکزی نظیر تغذیه دخالت میکند. دومین شبکه عصبی ، به نواحی زیر چتر محدود شده و جریانات عصبی را به سرعت منتقل میکند و باعث تنظیم انقباضات چتر هنگام شنا میشود.
سیستم تناسلی و تولید مثلی در عروس دریایی
• اسپرمها از طریق دهان اورلیای ماده ، وارد حفره گوارشی شده و در آنجا با تخمکهای آزاد شده از غدد جنسی ماده ترکیب میشوند. لقاح که صورت گرفت، تخمهای حاصل از لقاح ، حفره گوارشی را ترک کرده و در کیسههای پرورشی مخصوصی که در شیار بازوها بوجود میآید، جای میگیرند.
• تخمها بعد از طی مراحل رشد و نمو ، هر کدام به صورت لاروی مژکدار درمیآیند و سپس این قسمت را ترک کرده و به صورت وارونه روی سطح سخت دیگر متصل میشوند. در این حالت لارو ، مژکها را از دست داده و ساکن میشود و حدود 12 سانتیمتر اندازه دارد و در این حالت به صورت پولیپ است.
• لارو بدون مژک ممکن است برای ماهها یا سالها به این شکل باقی بماند. در اواخر پاییز و با شروع سرما ، پولیپ رشد کرده و بطور عرضی تقسیم میشود، قطعه قطعه شده و قطعات عمیقتر میگردند و پولیپ به صورت مجموعهای از قطعات نعلبکی شکل درمیآید که لبه آنها دندانهدار است و این قطعات بوسیله لوله مرکزی با هم ارتباط دارند.
• به تدریج قطعات از هم جدا شده و یکی پس از دیگری ، پولیپ را ترک کرده و مدوزهای تقریبا 8 لبی شناور را بوجود میآورند که این مدوزها رشد کرده و مدوز بالغ را ایجاد میکنند و هر کدام زندگی مستقل خود را به صورت یک عروس دریایی ، ادامه میدهند.
و یک خبر :
شریف نیوز:عروس دریایی جان یک کودک 7 ساله را در استرالیا گرفت.
به گزارش رویترز، دختربچه ای هفت ساله در شمال ایالت کوئینزلند بر اثر نیش عروس دریایی جان خود را از دست داد و تلاش امدادگران برای به هوش آوردن او هیچ فایده ای نداشت.
به گفته جیمی سیمور متخصص عروس دریایی, نیش بسیار دردناک این حیوان و چنگالهای بیش از سه متری آن اغلب کشنده است و قربانیان در بیشتر موارد با نیش این حیوان و قبل از رساندن خود به ساحل جان خود را از دست میدهند.
بزرگترین عروس دریایی دنیا :
کلمات کلیدی : شعبه پارازوآ ـ شاخه اسفنج ها ـ شعبه یومتازوآ ـ تقارن شعاعی ـ تقارن دوطرفی ـ ستاره دریایی ـ سلوم ( Coelom ) ـ آسلوماتها ـ پزدوسلوماتها ـ پزدول (سلوم کاذب) ـ کیندارین ها(کیسه تنان) ـ نماتوسیست ـ مدوز (متحرک) ـ پولیپ (ساکن) ـ هیدروزوآ ـ هیدر ـ فیزالیا ـ اویلیا ـ سیفوزوآ ـ آنتوزوآ ـ شقایق دریایی ـ مرجان ـ ژله ماهی ـ عروس دریایی ( Arelia Ourita ) ـ تانتاکول ـ بازوی دهانی ـ استاتولیت ـ شبکه عصبی ـ اورلیا ـ لارو مژک دار