اتم چرا موضوع روز شد؟

عصر تازه‌ای برای انرژی هسته‌ای اغاز شده است. پس از وقوع فجایعی چون واقعه نیروگاه چرنوبیل در سال 1986 که بدنامی فراوانی را برای این انرژی تازه به دنبال آورد، اکنون کارشناسان و دانشمندان علوم هسته‌ای و زیست‌محیطی با نگاه تازه‌ای به این پدیده علمی نگاه می‌کنند. با این چشم‌انداز است که خانم گوینت کریون که خود از فعالان محیط‌زیست و مخالفان انرژی هسته‌ای در دهه‌های هفتاد وهشتاد میلادی بوده است، با نگاهی دقیق و علمی
دوشنبه، 2 دی 1387
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
اتم چرا موضوع روز شد؟
اتم چرا موضوع روز شد؟
اتم چرا موضوع روز شد؟

نگاهی به کتاب «قدرتی برای نجات جهان: واقعیت انرژی هسته‌ای» نوشته گوینت کریون
قدرتی برای نجات جهان: واقعیت انرژی هسته‌ای
نویسنده: گوینت کریون
عصر تازه‌ای برای انرژی هسته‌ای اغاز شده است. پس از وقوع فجایعی چون واقعه نیروگاه چرنوبیل در سال 1986 که بدنامی فراوانی را برای این انرژی تازه به دنبال آورد، اکنون کارشناسان و دانشمندان علوم هسته‌ای و زیست‌محیطی با نگاه تازه‌ای به این پدیده علمی نگاه می‌کنند.
با این چشم‌انداز است که خانم گوینت کریون که خود از فعالان محیط‌زیست و مخالفان انرژی هسته‌ای در دهه‌های هفتاد وهشتاد میلادی بوده است، با نگاهی دقیق و علمی به دفاع از این پدیده می‌پردازد. با جلب توجه روزافزون پدیده گرمایش زمین و آشکار شدن جنبه‌ها و تأثیرات مختلف این پدیده زیست‌محیطی بر کره زمین، اکنون دیگر انرژی هسته‌ای را با احتساب تمامی آلودگی‌ها و عوارض جانبی ناشی از سوخت‌های فسیلی می‌توان در زمره سوخت‌های پاک و تمیز قرار داد.
کریون که کتاب خود را پس از سال ها مطالعه و گفت گو با شمار زیادی از دانشمندان هسته‌ای، متخصصان علوم زیست‌‌محیطی و... به رشته تحریر درآورده است، در نهایت به این نتیجه می‌رسد که انرژی هسته‌ای یکی از پاک‌ترین و کم خطرترین سوخت های موجود در جهان، با توجه به تإثیرات بلندمدت آن، است.
به نوشته کریون، میزان تولید گازهای گلخانه‌ای در نیروگاه‌های هسته‌ای بسیار کمتر از نیروگاه‌های سوخت‌های فسیلی، گازی و حتی خورشیدی است. به لحاظ امنیتی نیز، پس از واقعه چرنوبیل ضریب امنیت نیروگاه های هسته ای به طرز قابل ملاحظه‌ای افزایش یافته است و به رغم افزایش تعداد این نیروگاه‌ها در اقصی نقاط جهان، در دو دهه اخیر هیچ گاه شاهد حادثه مشابهی با حادثه چرنوبیل نبوده‌ایم.
کریون همچنین با بررسی دقیق واقعه نیروگاه چرنوبیل، علاوه بر این که نشان می‌دهد این حادثه به خاطر طراحی بد نیروگاه و کارگران غیر ماهر آن روی داده است، در مورد آمار و ارقام ارائه شده در مورد عوارض ناشی از این حادثه نیز به تحقیق می‌پردازد و بسیاری از آن‌ها را اغراق شده یا به کلی اشتباه می‌خواند.
کریون نشان می‌دهد که واقعه چرنوبیل بر اساس یافته های سازمان‌های مستقل غیردولتی و نهادهای وابسته به سازمان ملل، در بلندمدت موجب افزایش معناداری در نرخ سرطان ساکنان اطراف این نیروگاه نشده است. تنها مورد معنادار، ابتلای 4 هزار کودک به سرطان بلافاصله پس از وقوع حادثه بوده است که با توجه به ابعاد فاجعه چرنوبیل قابل پیش‌بینی است.
کریون همچنین نشان می‌دهد مسئله زباله‌های هسته‌ای که موضوع بحث و جدل‌های فراوانی طی سال‌های اخیر میان موافقان و مخالفان نیروگاه های هسته‌ای بوده است، مسئله‌ای حل شده و مربوط به گذشته است. کریون پس از گفت‌و‌گو با شمار زیادی از دانشمندان هسته‌ای، نشان می‌دهد زباله رادیواکتیو نیروگاه‌های هسته‌ای را می‌توان به شیوه‌ای ایمن در نواحی بیابانی و یا در عمق بستر دریاها دفن کرد و نسبت به عوارض آن‌ها هم هیچ گونه نگرانی خاصی نداشت.
کتاب کریون همچنین حاوی آمار و ارقام جالبی است که علاوه بر این که او را برای دستیابی به یافته‌هایش یاری کرده‌اند، می‌توانند مورد استفاده دیگر محققان وکارشناسان مستقل نیز قرار بگیرند. به نوشته کریون، تنها در آمریکا 75 درصد الکتریسیته مورد نیاز کشور از محل نیروگاه‌های سوخت فسیلی تأمین می‌شود که همگی از خود گاز دی‌اکسیدکربنو دیگر گازهای مضر برای محیط‌زیست متصاعد می‌کنند. گازهای سمی ناشی از این نیروگاه‌ها سالانه موجب مرگ 24 هزار آمریکایی می‌شود.
حدود 6 درصد نیروی برق مورد نیاز آریکا نیز از نیروگاه‌های ابی، بادی و خرشیدی تأمین می‌شود. در مقابل نیروگاه‌های هسته‌ای به تنهایی حدود 20 درصد برق مورد نیاز آمریکا را تأمین می‌کنند و دی‌اکسیدکربن یا هیچ گاز مضر دیگری نیز از خود متصاعد نمی‌کنند. این نیروگاه‌ها همچنین طی دوره 50 ساله فعالیت خود موجب مرگ و میر هیچ انسانی نشده‌اند.
کریون در نهایت نتیجه می‌گیرد که در میان منابع محدود و به لحاظ اقتصادی با صرفه تولید برق، نیروگاه‌های هسته‌ای مطمئن‌ترین، قدرتمندترین و پاک‌ترین الگوی تولید برق در جهان امروز هستند.
قدرت بالای تولید انرژی اورانیوم نیز از دیگر موارد مورد اتکای کریون در دفاع از انرژی هسته‌ای است. کریون در کتاب خود می‌نویسد: «اگر هر فرد کل الکتریسیته مورد نیاز خود در طول زندگی‌اش را از سوخت های فسیلی مانند زغال سنگ تامین کند، حدود 146 تن زباله مضر برای محیط‌زیست تولید خواهد شد که 69 تن آن زباله جامد و 77 تن آن به شکل گاز دی‌اکسیدکربن خواهد بود. اما اگر همین فرد الکتریسیته مورد نیاز خود را از نیروگاه‌های هسته‌ای تامین کند، کل زباله ای که تولید خواهد شد در یک شیشه نوشابه جا می‌گیرد.»
در نهایت، کریون با کتاب خود به ما نشان می‌دهد که انرژی هسته ای طی نیم قرنی از اختراع آن می‌گذرد، به یکی پاک‌ترین انرژی‌های موجود در جهان تبدیل شده که در سراسر جهان از انتشار گازهای گلخانه‌ای جلوگیری می‌کند و می‌تواند آینده کره زمین را از یک فاجعه زیست محیطی نجات دهد. به اعتقاد کریون، اگر بحث‌های مربوط به انرژی هسته‌ای از جهت‌گیری‌های سیاسی و منفعت‌طلبی‌های شخصی و ملی جدا شود، آن گاه همه ما کره زمینی پاک‌تر و سبزتر خواهیم داشت.
Power to Save the World: The Truth About Nuclear Energy
by Gwyneth Cravens
Hardcover: 464 pages
Publisher: Knopf October 30, 2007
Language: English




نظرات کاربران
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط