آنفلوانزای خوکی
تهیه کننده: محمود کریمی
منبع: راسخون
منبع: راسخون
نخستین ساعات روز شنبه (۵ اردیبهشت) بود که واژه “آنفلوانزای خوکی” به رسانهها راه پیدا کرد، واژهای که در روزهای اخیر تبدیل به سرخط اصلی اخبار شده است. چه چیزی یک آنفلوانزای ساده را تا این حد خطرناک کرده است؟
ابتلا به آنفلوانزای خوکی در روزهای گذشته، برای نخستین بار در مکزیک مشاهده شد و پس از آن نیز در ایالتهای جنوبی ایالات متحده، مواردی مشابه گزارش شد. تعداد کشتهشدگان بر اثر این بیماری در مکزیک تا صبح دوشنبه (۲۷ آوریل / ۷ اردیبهشت)، بر اساس اعلام وزارت سلامت این کشور، ۱۰۳ نفر و مبتلایان احتمالی به ویروس “H1N1″ (ویروس عامل آنفلوانزای خوکی) حدود هزار و ۶۰۰ نفر بوده است. بانک جهانی برای مقابله با این بیماری، ۲۲۵ میلیون دلار در اختیار دولت مکزیک قرار داده است.
“آنفلوانزای خوکی” یک بیماری کاملا ساده و رایج دستگاه تنفسی است. آنفلوانزا در خوکها نیز همان قدر رایج است که در انسانها. این بیماری به راحتی و سرعت سرایت میکند اما به ندرت به مرگ منتهی میشود.
آنفلوآنزای خوکی یک بیماری ویروسی است که معمولا خوک را مبتلا میکند اما هرساله مواردی از ابتلای انسان به این بیماری، به ویژه از راه تماس با این حیوان، گزارش میشود.
این بیماری در انسان از طریق تماس با فرد مبتلا نیز سرایت میکند و نشانههای معمول آن تب، سرگیجه، خشکی مفصلها، حالت تهوع و در موارد پیشرفته، بیهوشی و مرگ است.
موارد انسانی آنفلوآنزای خوکی بیشتر در افرادی رخ میدهد که در فاصله نه چندان دوری در نزدیکی خوکها بهسر میبرند اما امکان دارد ویروس از انسان به انسان دیگری منتقل شود.
نوع جدید آنفلوآنزا که در سال ۲۰۰۹ در مکزیک و آمریکا کشف شد ترکیبی از ویروسهای آنفلوآنزای خوکی، انسانی و حاد پرندگان است.
پیش از شیوع آنفلوآنزای خوکی در مکزیک در سال ۲۰۰۹، مواردی از ابتلای گسترده دامی و انسانی به این بیماری در آمریکا در سال ۱۹۷۶ و در فیلیپین در سال ۲۰۰۷ گزارش شده بود.
علائم آنفلوآنزای خوکی در میان انسانها به آنفلوانزای انسانی یعنی تب، سرفه، گلودرد، سردرد، احساس سرما و خستگی شباهت دارد. برخی از افراد نیز پس از مبتلا شدن به این بیماری دچار اسهال و استفراغ میشوند.
بر اساس اعلام اداره سلامت ایالات متحده (CDC)، دو داروی تامیفلو و رلنزا که داروهای رایج برای مقابله با آنفلوآنزا هستند، برای مقابله با تمام گونههای کنونی آنفلوآنزای خوکی نیز مؤثرند.
واحد مرکزی خبر 07/02/1388: به گزارش شبکه تلویزیونی بی بی سی، سازمان جهانی بهداشت اعلام کرد: ویروس آنفلونزای خوکی در حال تغییر سریع ژنتیکی است و به احتمال زیاد به نوعی ویروس مرگبارتر جهش خواهد یافت.
“پاندمی” یا فراگیری گسترده این ویروس در سطح جهانی نیز از خطرهای دیگری است که در مورد آن هشدار داده میشود. ویروس یادشده میتواند از راه مسافران به دیگر کشورها نیز منتقل شود. به گفته مارگارت چان، رئیس سازمان بهداشت جهانی (WHO) «مشاهده بیماری خود میتواند خطر بالقوهای برای انتشار جهانی آن باشد.» این احتمال قوی است که بسیاری از مردم در برابر نوع جدید ویروس ایمن نباشند. اما اینکه این نوع از سرماخوردگی چقدر خطرناک است، به گفته کارشناسان در روزهای آینده مشخص خواهد شد.
ویروس جدید همهگیرشده در سال ۲۰۰۹ میلادی، یکی از انواع H۱N۱ است. N و H مخفف واژههای « نورامینیداز» و «هماگلوتینین» و نام دو قشاء سلولی ویروس هستند. در مجموع ۱۶ گونه از «هماگلوتینین» و ۹ زیرمجموعه از «نورامینیداز» وجود دارند که میتوانند ترکیبهای مختلفی با هم تشکیل دهند. گونههای «A H۱N۱» ویروس آنفلوانزا برای نخستین بار در سال ۱۹۳۰ میلادی قرنطینه شدند.
اما چه چیزی ویروس کنونی را تبدیل به ویروسی خطرناک کرده است؟ ویروس خوکی نیز مانند تمام ویروسهای دیگر خود را تغییر میدهد. اگر خوکهای مبتلا به آنفلوانزای خوکی همزمان به آنفلوانزای انسانی یا پرندگان نیز مبتلا باشند، این ویروسها میتوانند در بدن حیوان ژنهای خود را تعویض کنند. بدین ترتیب نوعی جدید از ویروس به وجود میآید که هم ژنهای انسان و هم ژنهای حیوان را در خود دارد. این همان اتفاقی است که ظاهرا در مورد ویروس کنونی افتاده است.
کارشناسان در پاسخ به اين پرسش که ايا نوع جديد ويروس انفلوانزاي خوکي واگير است يا خير افزودند مرکز کنترل و پيشگيري بيماري ها در امريکا به اين نتيجه رسيده است که اين نوع جديد واگير از انساني به انسان ديگر منتقل مي شود اما تاکنون مشخص نشده است که ايا اين نوع ويروس به آساني در ميان انسان ها شايع ميشود يا خير.
بینی و دهان تان را هنگام عطسه یا سرفه با دستمال کاغذی بپوشانید. دستمال کاغذی را پس از مصرف، دور بیندازید.
دستان خود را به طور مرتب با آب و صابون بشویید، مخصوصا زمانی که عطسه یا سرفه میکنید و یا وقتی که از بیرون به خانه باز میگردید. و اگر آب و صابون در دسترس نیست، میتوانید از ژلهای تمیزکننده دست استفاده کنید.
از تماس نزدیک با خوکها و یا انسانهایی که آلوده هستند بپرهیزید.
از دست زدن به اشیا و سطوحی که ممکن است آلوده باشند،مخصوصا در اماکن عمومی بپرهیزید.(مانند میزهای کافی شاپها و رستورانها، دستگیره درب وسائل حمل و نقل عمومی، نردهها و …)
از دست زدن به دهان، بینی و چشمان خود بپرهیزید.
در صورتی که خود مشکوک به ابتلا به آنفلوآنزا هستید، حتما هنگام عطسه و سرفه جلوی دهان و بینی خود را بگیرید. اگر دستمال به همراه ندارید، هنگام عطسه یا سرفه قسمت داخلی آرنج خود را در برابر دهان و بینی بگیرید تا دستانتان آلوده نشوند. [۲۲]
چگونه از خود و خانوادهام در برابر آنفلوآنزای خوکی محافظت کنم؟
کارشناسان پزشکی توصیههای زیر را به عنوان راه مقابله با آنفلوآنزاي خوکی اعلام کردهاند: احتیاطهای معمول را به کار بندید. آنفلوآنزای خوکی مانند هر نوع سرماخوردگی دیگر از راه تماس سرفه و عطسه منتقل میشود.
دستهای خود را به طور مرتب بشویید. اگر آب و صابون در دسترس نیست، میتوانید از ژلهای تمیزکننده دست استفاده کنید. همان طور که هوشیاری در برابر آلودگی برای پیشگیری از ابتلای شما و خانوادهتان به بیماری ضروری است، در صورتی که خود مشکوک به ابتلا به آنفلوآنزا هستید، حتما هنگام عطسه و سرفه جلوی دهان و بینی خود را بگیرید. اگر دستمال به همراه ندارید، هنگام عطسه یا سرفه قسمت داخلی آرنج خود را در برابر دهان و بینی بگیرید تا دستانتان آلوده نشوند.
واحد مرکزی خبر 07/02/1388: وزیران بهداشت کشورهای عضو اتحادیه اروپا هم در کنفرانسی مطبوعاتی از تدابیر جدید خود برای مبارزه با آنفلوانزای خوکی خبر دادند.
به گزارش شبکه تلویزیونی بی بی سی، رئیس این همایش اعلام کرد: کشورهای عضو اتحادیه اروپا سرگرم تضمین موجودی داروهای ضد ویروس و تهیه هرچه سریعتر واکسن های جدید برای مقابله با ویروس آنفلونزای خوکی هستند.
وی گفت: تهیه واکسن های جدید ممکن است حدود 6 ماه طول بکشد چون دانشمندان از یکسانی ویروس آنفلونزای خوکی در بیماران آمریکایی و مکزیکی مطمئن نیستند و به همین علت ناچاریم تا مدتی از همان واکسن H1N1، واکسن عمومی برای آنفلونزای فصلی استفاده کنیم تا از نوع ویروس جدید آنفلونزای خوکی و تغییرات ژنتیکی آن کاملا آگاه شویم.
البته تا کنون هیچ واکسن مؤثری برای این نوع از آنفلوانزا یافت نشده است. سازمان بهداشت جهانی و مرکز پیشگیری از بیماریهای واگیردار ایالات متحده ویروس “H1N1″ را قرنطینه کردهاند تا آنها را برای ساخت واکسن در اختیار داروسازان قرار دهند.
به گزارش شبکه ایران، نشریه امریکن فری پرس در آخرین شماره خود با درج گزارشی از موضوع آنفلونزای خوکی این جریان را در راستای بهرهگیری اقتصادی سردمداران آمریکا دانست و نوشت: دکتر " ران پل"، تاجری که برنامههای عظیمی را برای بخش سرویس انسانی و بهداشتی آمریکا اجرا کرده است، در مصاحبه با امریکن فری پرس گفت: ترس از آنفلونزای خوکی که توسط واشنگتن و سازمان جهانی بهداشت به آن دامن زده میشود تلاشی است برای ترساندن مردم و ایجاد این ضرورت که سیستم سلامت نیاز به یک کنترل جهانی دارد.
پل با اشاره به بیدلیل بودن جنجال آنفلونزای خوکی، افزود: از بین 300 هزار تا 500 هزار مورد آنفلونزایی که سالانه در آمریکا گزارش میشود، 300 هزار الی 400 هزار مورد مرگ وجود دارد. این در حالی است که تا لحظه تنظیم این گزارش تنها 400 مورد مرگ بر اثر آنفلونزای خوکی در آمریکا گزارش شده است. اما تمامی رسانههای بزرگ جهانی با جهانی نامیدن آنفلونزای خوکی، سعی در بزرگ جلوه دادن آن دارند.
این نشریه در ادامه به نکات مبهم انتشار این ویروس اشاره کرده و مینویسد: چرا محل ابتدایی انتشار این ویروس مکزیک آفتابی بوده است؟ آن هم مدتها پس از آنکه فصل سرما و آنفلونزا به پایان رسیده است؟ چطور ممکن است که چهار ویروس مختلف از چهار نفطه مختلف از آمریکای شمالی، آسیا و اروپا به مکزیک آمده و یک ویروس اسرارآمیز را تشکیل دادهاند؟
امریکن فری پرس در ادامه مینویسد: مسئله رشد در آزمایشگاه، نظری است که مسایل اسرارآمیز زیادی را حل میکند و یکی از این مسایل مسله ویروس اسپانیایی است: چرا ویروس اچ5ان1 که یک ویروس بیخطر برای انسانهاست ناگهان تبدیل به یک ویروس کشنده میشود؟ در وافع ویروسی که به اشتباه ویروس " آنفلونزای اسپانیایی" نامیده میشود، ویروسی است که بطور مصنوعی با تغییر ویروس اچ1ان1 بوجود آمد و موجب کشته شدن 50 الی 100 میلیون نفر در فاصله سالهای 1918 تا 1919 شد.
این نشریه آمریکایی در ادامه به مقایسه ماجرای بوجود آمدن آنفلونزای خوکی با آنفلونزای اسپانیایی پرداخته و مینویسد: چرا ویروس آنفلونزای خوکی همانند آنفلونزای اسپانیایی سال 1918 از همان ابتدا جوانان و بزرگسالان سلامت را میکشد؟ این در حالی است که ساختار و صفات ویرسهای آنفلونزای طبیعی تنها کودکان و کهنسالان و کسانی را که دارای سیستمهای مقاومتی ضعیفتری هستند، میکشد.
در مورد دیگری از این سوءاستفادهها باید پرسید که برای چه افرادی همچون دونالد رامسفلد، وزیر خارجه سابق آمریکا با اطمینان به موفقیت در شرکت " روش" که تولید کننده واکسن " تامیفلو" است، سرمایهگذاری کردهاند؟ باید توجه کرد که رسانههای خبری نیز همواره تبلیغ میکنند که استفاده از واکسن تامیفلو راهی برای نجات از آلودگی ویروس آنفلونزای خوکی است.
امریکن فری پرس در انتهای گزارش خود به نکته مبهم و مهم دیگری اشاره میکند: دلیل کشته شدن اسرارآمیز 80 میکروبیولوژیست برجسته از جمله " دیوید کلی" که مخالف آغاز جنگ با عراق بود، چیست؟
"ديويد واتسون " ،تحليلگر، در مقالهاي كه در پايگاه خبري،پريزن پلنت (PrisonPlanet) به چاپ رسانده است، با اشاره به آنفلونزاي خوكي در جهان نوشت: شواهدي وجود دارد مبني بر اينكه آنفلونزاي خوكي مكزيك نوعي سلاح بيولوژيكي است.
به گزارش خبرگزاری انتخاب به نقل از فارس، در مقالهاي كه در پايگاه خبري پريزن پلنت (PrisonPlanet) منتشر شده است با اشاره به آنفلونزاي خوكي در جهان آمده است: شواهدي وجود دارد مبني بر اينكه آنفلونزاي خوكي مكزيك نوعي سلاح بيولوژيكي است. البته هنوز زود است كه در اين مورد به نتيجه قطعي دست يافت. سازمان بهداشت جهاني و دولت آمريكا اين ادعاها را سريعا تكذيب كردهاند.
وي با تاكيد بر اينكه "آنفلونزاي خوكي " نوع جديدي از ويروس ميباشد كه از ادغام ويروس انساني، مرغي و خوكي بدست آمده است "نوشت: تاكنون هيچ موردي از ابتلاي خوكها به ويروس آنفلونزاي نوع A گزارش نشده است.
بر اساس گفتههاي يكي از منابع "وين مدسن "، از مقامات سابق سازمان امنيت ملي، "يكي از دانشمندان ارشد سازمان ملل، كه شيوع ويروس مهلك "ابولا " در آفريقا، و قربانيان ويروس ايدز را بررسي كرده است، اعلام كرده كه ويروس آنفلونزاي نوع A (H1N1) داراي برخي "بردارهاي " تبديلي است كه نشان مي دهد اين نوع از آنفلونزا در تأسيسات نظامي و بعنوان نوعي اسلحه بيولوژيكي توليد شده اند.
مدسن ادعا ميكند كه منبع وي، و منبعي ديگر در اندونزي، "متقاعد شدهاند كه توليد نوع انساني اين ويروس منجر به شيوع اين بيماري در مكزيك و بخشهايي از آمريكا شده است. اين امر مي تواند منجر به شيوع جهاني اين ويروس شود و تأثيرات فاجعه باري را براي مسافرتها و تجارت داخلي و بين المللي در پي داشته باشد. "
در اين گزارش آمده است: هنوز خيلي زود است كه اين فرضيه را بپذيريم. بايد در نظر داشته باشيم كه تلفات اين بيماري در مقايسه با بيماري هايي چون مالاريا و سل كه بر اثر فقر در مكزيك بوجود آمده اند و همه ساله صدها و هزاران نفر را مبتلا مي كنند، پايينتر است.
در اين گزارش با تاكيد بر اينكه "تأسيسات فرماندهي پزشكي ارتش آمريكا كه در پادگان دريك قرار دارند، منبع شيوع ويروس سياه زخم در سال 2001 بودند. " مي افزايد: هم اكنون بازرسي هايي در مورد احتمال ناپديد شدن برخي نمونههاي ويروسي از آزمايشگاه اين تأسيسات صورت مي پذيرد، و همين امر منجر شده كه در مورد آنفلونزاي خوكي نيز با ديده شك و ترديد به اين آزمايشگاه هاي نظامي نگريسته شود.
به گزارش وب سايت FrederickNewsPost.Com، "سخنگوي تأسيسات نظامي "ميد " اعلام كرده است كه اداره تحقيقات جنايي در حال بررسي احتمال ناپديد شدن برخي از نمونه هاي ويروسي از "مؤسسه تحقيقات پزشكي بيماري هاي واگيردار ارتش آمريكا "، است. "
در ماه فوريه اين مأسسه مجبور شد كه كار خود را بعلت ثبت نشدن برخي نمونه هاي ويروسي در ليست موجودي آزمايشگاه ها، متوقف كند.
بنابر اين گزارش، بازرسين اداره تحقيقات جنايي ارتش آمريكا در تأسيسات "ميد " در حال بررسي احتمال ناپديد شد
نمونه هاي ويروسي از آزمايشگاه هاي ارتش هستند، آزمايشگاه هايي كه در آنها بر روي عوامل بيماري زايي چون ابولا، سياه زخم و طاعون مطالعه انجام مي گرفت.
در اين گزارش تاكيد شده كه با توجه به ترس و وحشتي كه آنفلوانزاي خوكي پديد آورده و همچنين منشأ آزمايشگاهي نوع جديد بسيار ناراحت كننده خواهد بود كه بفهميم نمونه هاي ويروسي ممكن است از همان آزمايشگاه نظامي كه در سال 2001 منشأ سياه زخم شد، ناپديد شده باشند. تحقيقات اف.بي.آي و وزارت دادگستري در سال 2008 آشكار كرد كه بروس ادوارد اروينز، ميكرب شناس، واكسن شناس، و محقق ارشد دفاع بيولوژيكي در "مؤسسه تحقيقاتي بيماري هاي واگيردار ارتش آمريكا " در پادگان دتريك در مريلند مسئول ارسال پاكت هاي حاوي سياه زخم به برخي از نمايندگان كنگره بود.
بعد از اعلام اين موضوع ايروينز دست به خودكشي زد. اين واقعه باعث شد برخي معتقد شوند كه خود اروينز نيز قرباني شده است. علي رغم وجود برخي شرايط مشكوك، جسد وي مورد كالبد شكافي قرار نگرفت. وكيل اروينز معتقد بود كه وي، با شش سال سابقه تحقيقاتي، در مورد پنج مرگ ناشي از ويروس سياه زخم كاملا بي گناه است.
در ابتدا وزارت دادگستري به دكتر "استيون جي هاتفيل " مشكوك شد اما وي از دولت شكايت كرد و مبلغ 5.8 ميليون دلار غرامت دريافت نمود.
مقالهاي در نشريه "نيويورك تايمز " در مورد مرگ اروينز اين سؤال را مطرح كرد كه اگر دكتر هاتفيل در سال 2002 خودكشي مي كرد، چه ميشد؟ آيا بازرسين تحقيقات خود را رها ميكردند و اعلام ميداشتند كه فرد مجرم مرده است؟ "
بعد از واقعه 11 سپتامبر هميشه اين ترس وجود داشته است كه بر اثر حملات بيولوژيكي بيماريهاي واگيردار در همه جا شيوع يابند. بازرسين نسبت به ميزان بالاي مرگ و مير در ميان ميكربشناسان هشدار دادهاند، اين امر ميتواند بيانگر اين باشد كه افراد آگاه در مورد موضوع يكي پس از ديگري حذف مي شوند.
ابتلا به آنفلوانزای خوکی در روزهای گذشته، برای نخستین بار در مکزیک مشاهده شد و پس از آن نیز در ایالتهای جنوبی ایالات متحده، مواردی مشابه گزارش شد. تعداد کشتهشدگان بر اثر این بیماری در مکزیک تا صبح دوشنبه (۲۷ آوریل / ۷ اردیبهشت)، بر اساس اعلام وزارت سلامت این کشور، ۱۰۳ نفر و مبتلایان احتمالی به ویروس “H1N1″ (ویروس عامل آنفلوانزای خوکی) حدود هزار و ۶۰۰ نفر بوده است. بانک جهانی برای مقابله با این بیماری، ۲۲۵ میلیون دلار در اختیار دولت مکزیک قرار داده است.
“آنفلوانزای خوکی” یک بیماری کاملا ساده و رایج دستگاه تنفسی است. آنفلوانزا در خوکها نیز همان قدر رایج است که در انسانها. این بیماری به راحتی و سرعت سرایت میکند اما به ندرت به مرگ منتهی میشود.
تأئیدشده ابتلا
منجر به مرگ موارد تأئیدشده ابتلا
موارد تأئیدنشده و نامطمئن
آنفلوآنزای خوکی یک بیماری ویروسی است که معمولا خوک را مبتلا میکند اما هرساله مواردی از ابتلای انسان به این بیماری، به ویژه از راه تماس با این حیوان، گزارش میشود.
این بیماری در انسان از طریق تماس با فرد مبتلا نیز سرایت میکند و نشانههای معمول آن تب، سرگیجه، خشکی مفصلها، حالت تهوع و در موارد پیشرفته، بیهوشی و مرگ است.
موارد انسانی آنفلوآنزای خوکی بیشتر در افرادی رخ میدهد که در فاصله نه چندان دوری در نزدیکی خوکها بهسر میبرند اما امکان دارد ویروس از انسان به انسان دیگری منتقل شود.
همهگیری
نوع جدید آنفلوآنزا که در سال ۲۰۰۹ در مکزیک و آمریکا کشف شد ترکیبی از ویروسهای آنفلوآنزای خوکی، انسانی و حاد پرندگان است.
پیش از شیوع آنفلوآنزای خوکی در مکزیک در سال ۲۰۰۹، مواردی از ابتلای گسترده دامی و انسانی به این بیماری در آمریکا در سال ۱۹۷۶ و در فیلیپین در سال ۲۰۰۷ گزارش شده بود.
علائم آنفلوآنزای خوکی در میان انسانها به آنفلوانزای انسانی یعنی تب، سرفه، گلودرد، سردرد، احساس سرما و خستگی شباهت دارد. برخی از افراد نیز پس از مبتلا شدن به این بیماری دچار اسهال و استفراغ میشوند.
بر اساس اعلام اداره سلامت ایالات متحده (CDC)، دو داروی تامیفلو و رلنزا که داروهای رایج برای مقابله با آنفلوآنزا هستند، برای مقابله با تمام گونههای کنونی آنفلوآنزای خوکی نیز مؤثرند.
واحد مرکزی خبر 07/02/1388: به گزارش شبکه تلویزیونی بی بی سی، سازمان جهانی بهداشت اعلام کرد: ویروس آنفلونزای خوکی در حال تغییر سریع ژنتیکی است و به احتمال زیاد به نوعی ویروس مرگبارتر جهش خواهد یافت.
“پاندمی” یا فراگیری گسترده این ویروس در سطح جهانی نیز از خطرهای دیگری است که در مورد آن هشدار داده میشود. ویروس یادشده میتواند از راه مسافران به دیگر کشورها نیز منتقل شود. به گفته مارگارت چان، رئیس سازمان بهداشت جهانی (WHO) «مشاهده بیماری خود میتواند خطر بالقوهای برای انتشار جهانی آن باشد.» این احتمال قوی است که بسیاری از مردم در برابر نوع جدید ویروس ایمن نباشند. اما اینکه این نوع از سرماخوردگی چقدر خطرناک است، به گفته کارشناسان در روزهای آینده مشخص خواهد شد.
شیوع آنفلوآنزای خوکی
مکزیک
ایالت متحده آمریکا
ایران
ویروس
ویروس جدید همهگیرشده در سال ۲۰۰۹ میلادی، یکی از انواع H۱N۱ است. N و H مخفف واژههای « نورامینیداز» و «هماگلوتینین» و نام دو قشاء سلولی ویروس هستند. در مجموع ۱۶ گونه از «هماگلوتینین» و ۹ زیرمجموعه از «نورامینیداز» وجود دارند که میتوانند ترکیبهای مختلفی با هم تشکیل دهند. گونههای «A H۱N۱» ویروس آنفلوانزا برای نخستین بار در سال ۱۹۳۰ میلادی قرنطینه شدند.
اما چه چیزی ویروس کنونی را تبدیل به ویروسی خطرناک کرده است؟ ویروس خوکی نیز مانند تمام ویروسهای دیگر خود را تغییر میدهد. اگر خوکهای مبتلا به آنفلوانزای خوکی همزمان به آنفلوانزای انسانی یا پرندگان نیز مبتلا باشند، این ویروسها میتوانند در بدن حیوان ژنهای خود را تعویض کنند. بدین ترتیب نوعی جدید از ویروس به وجود میآید که هم ژنهای انسان و هم ژنهای حیوان را در خود دارد. این همان اتفاقی است که ظاهرا در مورد ویروس کنونی افتاده است.
کارشناسان در پاسخ به اين پرسش که ايا نوع جديد ويروس انفلوانزاي خوکي واگير است يا خير افزودند مرکز کنترل و پيشگيري بيماري ها در امريکا به اين نتيجه رسيده است که اين نوع جديد واگير از انساني به انسان ديگر منتقل مي شود اما تاکنون مشخص نشده است که ايا اين نوع ويروس به آساني در ميان انسان ها شايع ميشود يا خير.
علائم
پیشگیری
بینی و دهان تان را هنگام عطسه یا سرفه با دستمال کاغذی بپوشانید. دستمال کاغذی را پس از مصرف، دور بیندازید.
دستان خود را به طور مرتب با آب و صابون بشویید، مخصوصا زمانی که عطسه یا سرفه میکنید و یا وقتی که از بیرون به خانه باز میگردید. و اگر آب و صابون در دسترس نیست، میتوانید از ژلهای تمیزکننده دست استفاده کنید.
از تماس نزدیک با خوکها و یا انسانهایی که آلوده هستند بپرهیزید.
از دست زدن به اشیا و سطوحی که ممکن است آلوده باشند،مخصوصا در اماکن عمومی بپرهیزید.(مانند میزهای کافی شاپها و رستورانها، دستگیره درب وسائل حمل و نقل عمومی، نردهها و …)
از دست زدن به دهان، بینی و چشمان خود بپرهیزید.
در صورتی که خود مشکوک به ابتلا به آنفلوآنزا هستید، حتما هنگام عطسه و سرفه جلوی دهان و بینی خود را بگیرید. اگر دستمال به همراه ندارید، هنگام عطسه یا سرفه قسمت داخلی آرنج خود را در برابر دهان و بینی بگیرید تا دستانتان آلوده نشوند. [۲۲]
چگونه از خود و خانوادهام در برابر آنفلوآنزای خوکی محافظت کنم؟
کارشناسان پزشکی توصیههای زیر را به عنوان راه مقابله با آنفلوآنزاي خوکی اعلام کردهاند: احتیاطهای معمول را به کار بندید. آنفلوآنزای خوکی مانند هر نوع سرماخوردگی دیگر از راه تماس سرفه و عطسه منتقل میشود.
دستهای خود را به طور مرتب بشویید. اگر آب و صابون در دسترس نیست، میتوانید از ژلهای تمیزکننده دست استفاده کنید. همان طور که هوشیاری در برابر آلودگی برای پیشگیری از ابتلای شما و خانوادهتان به بیماری ضروری است، در صورتی که خود مشکوک به ابتلا به آنفلوآنزا هستید، حتما هنگام عطسه و سرفه جلوی دهان و بینی خود را بگیرید. اگر دستمال به همراه ندارید، هنگام عطسه یا سرفه قسمت داخلی آرنج خود را در برابر دهان و بینی بگیرید تا دستانتان آلوده نشوند.
درمان
واحد مرکزی خبر 07/02/1388: وزیران بهداشت کشورهای عضو اتحادیه اروپا هم در کنفرانسی مطبوعاتی از تدابیر جدید خود برای مبارزه با آنفلوانزای خوکی خبر دادند.
به گزارش شبکه تلویزیونی بی بی سی، رئیس این همایش اعلام کرد: کشورهای عضو اتحادیه اروپا سرگرم تضمین موجودی داروهای ضد ویروس و تهیه هرچه سریعتر واکسن های جدید برای مقابله با ویروس آنفلونزای خوکی هستند.
وی گفت: تهیه واکسن های جدید ممکن است حدود 6 ماه طول بکشد چون دانشمندان از یکسانی ویروس آنفلونزای خوکی در بیماران آمریکایی و مکزیکی مطمئن نیستند و به همین علت ناچاریم تا مدتی از همان واکسن H1N1، واکسن عمومی برای آنفلونزای فصلی استفاده کنیم تا از نوع ویروس جدید آنفلونزای خوکی و تغییرات ژنتیکی آن کاملا آگاه شویم.
البته تا کنون هیچ واکسن مؤثری برای این نوع از آنفلوانزا یافت نشده است. سازمان بهداشت جهانی و مرکز پیشگیری از بیماریهای واگیردار ایالات متحده ویروس “H1N1″ را قرنطینه کردهاند تا آنها را برای ساخت واکسن در اختیار داروسازان قرار دهند.
حقایق ناگفتهای از ویروس آنفلونزای خوکی
به گزارش شبکه ایران، نشریه امریکن فری پرس در آخرین شماره خود با درج گزارشی از موضوع آنفلونزای خوکی این جریان را در راستای بهرهگیری اقتصادی سردمداران آمریکا دانست و نوشت: دکتر " ران پل"، تاجری که برنامههای عظیمی را برای بخش سرویس انسانی و بهداشتی آمریکا اجرا کرده است، در مصاحبه با امریکن فری پرس گفت: ترس از آنفلونزای خوکی که توسط واشنگتن و سازمان جهانی بهداشت به آن دامن زده میشود تلاشی است برای ترساندن مردم و ایجاد این ضرورت که سیستم سلامت نیاز به یک کنترل جهانی دارد.
پل با اشاره به بیدلیل بودن جنجال آنفلونزای خوکی، افزود: از بین 300 هزار تا 500 هزار مورد آنفلونزایی که سالانه در آمریکا گزارش میشود، 300 هزار الی 400 هزار مورد مرگ وجود دارد. این در حالی است که تا لحظه تنظیم این گزارش تنها 400 مورد مرگ بر اثر آنفلونزای خوکی در آمریکا گزارش شده است. اما تمامی رسانههای بزرگ جهانی با جهانی نامیدن آنفلونزای خوکی، سعی در بزرگ جلوه دادن آن دارند.
سوالهای بی جواب آنفلونزای خوکی
این نشریه در ادامه به نکات مبهم انتشار این ویروس اشاره کرده و مینویسد: چرا محل ابتدایی انتشار این ویروس مکزیک آفتابی بوده است؟ آن هم مدتها پس از آنکه فصل سرما و آنفلونزا به پایان رسیده است؟ چطور ممکن است که چهار ویروس مختلف از چهار نفطه مختلف از آمریکای شمالی، آسیا و اروپا به مکزیک آمده و یک ویروس اسرارآمیز را تشکیل دادهاند؟
آنفلونزای خوکی یک پروژه قدیمی است
امریکن فری پرس در ادامه مینویسد: مسئله رشد در آزمایشگاه، نظری است که مسایل اسرارآمیز زیادی را حل میکند و یکی از این مسایل مسله ویروس اسپانیایی است: چرا ویروس اچ5ان1 که یک ویروس بیخطر برای انسانهاست ناگهان تبدیل به یک ویروس کشنده میشود؟ در وافع ویروسی که به اشتباه ویروس " آنفلونزای اسپانیایی" نامیده میشود، ویروسی است که بطور مصنوعی با تغییر ویروس اچ1ان1 بوجود آمد و موجب کشته شدن 50 الی 100 میلیون نفر در فاصله سالهای 1918 تا 1919 شد.
این نشریه آمریکایی در ادامه به مقایسه ماجرای بوجود آمدن آنفلونزای خوکی با آنفلونزای اسپانیایی پرداخته و مینویسد: چرا ویروس آنفلونزای خوکی همانند آنفلونزای اسپانیایی سال 1918 از همان ابتدا جوانان و بزرگسالان سلامت را میکشد؟ این در حالی است که ساختار و صفات ویرسهای آنفلونزای طبیعی تنها کودکان و کهنسالان و کسانی را که دارای سیستمهای مقاومتی ضعیفتری هستند، میکشد.
سوء استفاده تجاری از آنفلونزای خوکی
در مورد دیگری از این سوءاستفادهها باید پرسید که برای چه افرادی همچون دونالد رامسفلد، وزیر خارجه سابق آمریکا با اطمینان به موفقیت در شرکت " روش" که تولید کننده واکسن " تامیفلو" است، سرمایهگذاری کردهاند؟ باید توجه کرد که رسانههای خبری نیز همواره تبلیغ میکنند که استفاده از واکسن تامیفلو راهی برای نجات از آلودگی ویروس آنفلونزای خوکی است.
امریکن فری پرس در انتهای گزارش خود به نکته مبهم و مهم دیگری اشاره میکند: دلیل کشته شدن اسرارآمیز 80 میکروبیولوژیست برجسته از جمله " دیوید کلی" که مخالف آغاز جنگ با عراق بود، چیست؟
"ديويد واتسون " ،تحليلگر، در مقالهاي كه در پايگاه خبري،پريزن پلنت (PrisonPlanet) به چاپ رسانده است، با اشاره به آنفلونزاي خوكي در جهان نوشت: شواهدي وجود دارد مبني بر اينكه آنفلونزاي خوكي مكزيك نوعي سلاح بيولوژيكي است.
به گزارش خبرگزاری انتخاب به نقل از فارس، در مقالهاي كه در پايگاه خبري پريزن پلنت (PrisonPlanet) منتشر شده است با اشاره به آنفلونزاي خوكي در جهان آمده است: شواهدي وجود دارد مبني بر اينكه آنفلونزاي خوكي مكزيك نوعي سلاح بيولوژيكي است. البته هنوز زود است كه در اين مورد به نتيجه قطعي دست يافت. سازمان بهداشت جهاني و دولت آمريكا اين ادعاها را سريعا تكذيب كردهاند.
وي با تاكيد بر اينكه "آنفلونزاي خوكي " نوع جديدي از ويروس ميباشد كه از ادغام ويروس انساني، مرغي و خوكي بدست آمده است "نوشت: تاكنون هيچ موردي از ابتلاي خوكها به ويروس آنفلونزاي نوع A گزارش نشده است.
بر اساس گفتههاي يكي از منابع "وين مدسن "، از مقامات سابق سازمان امنيت ملي، "يكي از دانشمندان ارشد سازمان ملل، كه شيوع ويروس مهلك "ابولا " در آفريقا، و قربانيان ويروس ايدز را بررسي كرده است، اعلام كرده كه ويروس آنفلونزاي نوع A (H1N1) داراي برخي "بردارهاي " تبديلي است كه نشان مي دهد اين نوع از آنفلونزا در تأسيسات نظامي و بعنوان نوعي اسلحه بيولوژيكي توليد شده اند.
مدسن ادعا ميكند كه منبع وي، و منبعي ديگر در اندونزي، "متقاعد شدهاند كه توليد نوع انساني اين ويروس منجر به شيوع اين بيماري در مكزيك و بخشهايي از آمريكا شده است. اين امر مي تواند منجر به شيوع جهاني اين ويروس شود و تأثيرات فاجعه باري را براي مسافرتها و تجارت داخلي و بين المللي در پي داشته باشد. "
در اين گزارش آمده است: هنوز خيلي زود است كه اين فرضيه را بپذيريم. بايد در نظر داشته باشيم كه تلفات اين بيماري در مقايسه با بيماري هايي چون مالاريا و سل كه بر اثر فقر در مكزيك بوجود آمده اند و همه ساله صدها و هزاران نفر را مبتلا مي كنند، پايينتر است.
در اين گزارش با تاكيد بر اينكه "تأسيسات فرماندهي پزشكي ارتش آمريكا كه در پادگان دريك قرار دارند، منبع شيوع ويروس سياه زخم در سال 2001 بودند. " مي افزايد: هم اكنون بازرسي هايي در مورد احتمال ناپديد شدن برخي نمونههاي ويروسي از آزمايشگاه اين تأسيسات صورت مي پذيرد، و همين امر منجر شده كه در مورد آنفلونزاي خوكي نيز با ديده شك و ترديد به اين آزمايشگاه هاي نظامي نگريسته شود.
به گزارش وب سايت FrederickNewsPost.Com، "سخنگوي تأسيسات نظامي "ميد " اعلام كرده است كه اداره تحقيقات جنايي در حال بررسي احتمال ناپديد شدن برخي از نمونه هاي ويروسي از "مؤسسه تحقيقات پزشكي بيماري هاي واگيردار ارتش آمريكا "، است. "
در ماه فوريه اين مأسسه مجبور شد كه كار خود را بعلت ثبت نشدن برخي نمونه هاي ويروسي در ليست موجودي آزمايشگاه ها، متوقف كند.
بنابر اين گزارش، بازرسين اداره تحقيقات جنايي ارتش آمريكا در تأسيسات "ميد " در حال بررسي احتمال ناپديد شد
نمونه هاي ويروسي از آزمايشگاه هاي ارتش هستند، آزمايشگاه هايي كه در آنها بر روي عوامل بيماري زايي چون ابولا، سياه زخم و طاعون مطالعه انجام مي گرفت.
در اين گزارش تاكيد شده كه با توجه به ترس و وحشتي كه آنفلوانزاي خوكي پديد آورده و همچنين منشأ آزمايشگاهي نوع جديد بسيار ناراحت كننده خواهد بود كه بفهميم نمونه هاي ويروسي ممكن است از همان آزمايشگاه نظامي كه در سال 2001 منشأ سياه زخم شد، ناپديد شده باشند. تحقيقات اف.بي.آي و وزارت دادگستري در سال 2008 آشكار كرد كه بروس ادوارد اروينز، ميكرب شناس، واكسن شناس، و محقق ارشد دفاع بيولوژيكي در "مؤسسه تحقيقاتي بيماري هاي واگيردار ارتش آمريكا " در پادگان دتريك در مريلند مسئول ارسال پاكت هاي حاوي سياه زخم به برخي از نمايندگان كنگره بود.
بعد از اعلام اين موضوع ايروينز دست به خودكشي زد. اين واقعه باعث شد برخي معتقد شوند كه خود اروينز نيز قرباني شده است. علي رغم وجود برخي شرايط مشكوك، جسد وي مورد كالبد شكافي قرار نگرفت. وكيل اروينز معتقد بود كه وي، با شش سال سابقه تحقيقاتي، در مورد پنج مرگ ناشي از ويروس سياه زخم كاملا بي گناه است.
در ابتدا وزارت دادگستري به دكتر "استيون جي هاتفيل " مشكوك شد اما وي از دولت شكايت كرد و مبلغ 5.8 ميليون دلار غرامت دريافت نمود.
مقالهاي در نشريه "نيويورك تايمز " در مورد مرگ اروينز اين سؤال را مطرح كرد كه اگر دكتر هاتفيل در سال 2002 خودكشي مي كرد، چه ميشد؟ آيا بازرسين تحقيقات خود را رها ميكردند و اعلام ميداشتند كه فرد مجرم مرده است؟ "
بعد از واقعه 11 سپتامبر هميشه اين ترس وجود داشته است كه بر اثر حملات بيولوژيكي بيماريهاي واگيردار در همه جا شيوع يابند. بازرسين نسبت به ميزان بالاي مرگ و مير در ميان ميكربشناسان هشدار دادهاند، اين امر ميتواند بيانگر اين باشد كه افراد آگاه در مورد موضوع يكي پس از ديگري حذف مي شوند.
پي نوشت :
1. ویکی پدیا
2. http://medicine.tums.ac.ir
3. www.iribnews.ir
4. zistenahie2.blogfa.comگروه زیست شناسی ناحیه 2 همدان
5. iran-iran.ir
6. WWW.INN.IR
7. خبرگزاري انتخاب