مساجد و مشارکت جوانان
نماز مهمترين راهکار جذب جوانان به مساجد
اصول گسترش فرهنگ نماز معرفي الگو
رعايت اختصار
همچنين امام صادق (ع) فرمودند: کوتاه به جاي آوردن نمازهاي واجب و مخصوصا نماز جماعت و طولاني کردن نوافل و نمازهاي مستحبي، عبادت و مورد توصيه است. (3)
معرفي آثار مادي
تبيين لذائذ معنوي
سرانجام اينکه آثار معنوي نماز مانند اينکه : نماز، موجب روشني چشم رسول خدا(ص) بود، نماز ، ستون استواري ايمان است، نماز باعث دوري انسان از فحشا و منکر و گناه و نافرماني خداوند است، نماز کفاره گناهان گذشته است و خشوع در نماز، داراي آثار با ارزش است، از بهترين راههاي جذب انگيزه هاي معنوي جوانان در ارتباط با خداوند متعال است.(5)
پايگاه ارزشمند براي تربيت نيروهاي کارآمد
ضرورت شناخت متوليان مساجد از ويژگي هاي تربيتي نوجوانان
دوران بحران: در يک نظر اجمالي، نوجواني دوراني پر از تغييرات گوناگون است و مرحله اي انتقالي و مهم به شمار مي رود. در اين مرحله هر چه در زندگي گذشته نوجوان (کودکي) رخ داده است، در وضع فغلي او اثر مي گذارد و اتفاقات و تربيت اين مرحله نيز در وضع زندگي آينده اش تاثيرات پايداري خواهد داشت. از همين رو بسياري از بزرگسالان به فرصتهاي از دست رفته در دوران نوجواني خويش براي ادامه تحصيل، کار، ازدواج، پيشرفت مذهبي، و غيره افسوس مي خورند. در زماني که نوجوان به سرعت با تغييرات جسماني مواجه مي شود، اجتماع از او مي خواهد که مستقل و مسئوليت پذير باشد و روابطش را با همسالان به مسالمت تنظيم کند . در اين دوره از نوجوانان خواسته مي شود که دروس خود را به خوبي مطالعه کنند، از سد دانشگاه بگذرند، تکليف هاي اسلامي را انجام دهند، وارد بازار کار شوند و برخي انتظارات ديگر که تحقق آن براي نوجوانان و جوانان با توجه به واقعيتهاي جامعه کار آساني نيست. با توجه به موارد مذکور اهميت مسجد به منزله محيطي تربيت کننده نمايان مي شود. ميزان سازگاري و توانايي کنار آمدن نوجوانان با بحرانها و مشکلات اين دوران متفاوت است و بستگي به عوامل زيادي دارد. و چنانچه نوجوان به طور همزمان درگير چندين مشکل يا موضوع باشد امکان بروز بحران و ناسازگاري او افزايش مي يابد، مثلا زماني که نوجوان دچار تغييرات جسماني(بلوغ) شده و مجبور به انتخاب رشته در دبيرستان امکان بروز بحران در او بيشتري مي شود. اهل خانواده و محيط نيز نقشي مهم دارند ، خانواده اي که در آن ارتباط افراد با يکديگر مناسب و مثبت است، مدرسه اي که مربيان آن افرادي دلسوز و با دانش و تجربه کافي اند و جامعه اي که در آن برنامه ريزي امور به نحوي مناسب اجرا مي شود و جوانان در آن احساس امنيت مي کنند، امکان بروز بحران را در نوجوانان و جوانان کاهش مي دهد. همچنين درگيري کاري والدين، اختلافات آنها، مشکلات مالي، مدارس شلوغ و بسياري موارد ديگر سبب ايجاد سردرگمي و تاخير در ايجاد هويتي مثبت در نوجوانان مي شود. زماني که فرد به سنين نوجواني مي رسد تا حد زيادي شخصيت و ذهن او شکل گرفته است. اگر نيازهاي اوليه کودک، ميل نياز به عشق، احترام، امنيت، مهرورزي به ديگران و بازي و سرگرمي به موقع ارضا شود دوره نوجواني نيز با همه تغييراتش با سادگي و نشاط سپري خواهد شد.(8)
استقلال طلبي : نياز نوجوان به استقلال و اثبات وجود، هماره با اين احساس که او را نمي فهمند، يکي از خصوصيات مهم دوران نوجواني است . نوجوان مي خواهد از ويژگيهاي دوران کودکي فاصله بگيرد و در جنبه هاي گوناگون به استقلال برسد. هر گاه والدين از اين حس استقلال طلبي نگران شوند و بخواهند او را زياده از حد تحت نظارت گيرند درگيري ايجاد مي شود. والدين و مربيان نوجوانان بايد اين نکته مهم را مد نظر قرار دهند که جوان حق انتخاب دارد و برخي از رفتارهاي او که در نظر آنها ناپسند مي آيد، اقتضاي سن نوجواني است، به علاوه اختلاف سني بين نوجوان و والدين با مربيان ناسازگاري را افزايش مي دهد.(9)
نوگرايي: همان گونه که ذکرشد، نوجوان مايل است خود را فردي مستقل معرفي کند، ويژگيهاي دوره کودکي خود را کنار گذارد، براي اين منظور نوجوان شروع به انتقاد از والدين و اطرافياني مي کند که در کودکي مورد پذيرش و احترام وي بوده اند. در برخي موارد نوجوان معايب والدين و بزرگترها را چند برابر جلوه مي دهد و نقاط منفي در نظر او بيشتر جلوه مي کند. گاهي نوجواني که خانواده او از ديدگاه مالي در وضع نامناسبي هستند، مي کوشد اين موضوع را از دوستان خود مخفي سازد و از آشکار شدن اين موضوع نزد دوستانش خجالت مي کشد. همچنين اکثر نوجوانان تمايل دارند والدين و خانواده خود را از دريچه چشم ديگران( به ويژه دوستان) بينند و درباره آنها قضاوت کنند. بسياري از نوجوانان محبتها و رسيدگي هاي والدين را مداخله و فضولي مي دانند. موضوعي که رابطه نزديکي با مطالب بالا دارد، جستجو و نياز به نو شدن نزد نوجوانان است . اين امر نمايشگر نياز نوجوان به شکستن قالبهاي موجود، فاصله گرفتن از کودکي و نياز به فاصله گيري از محيط است. به عبارت ديگر مايل به شکستن الگوهاي سنتي موجود در خانواده يا اجتماع است. بر اثر اين عامل نياز به نوگرايي در کليه امور در نوجوانان به وجود مي آيد، از جمله در موارد: لباس پوشيدن، آرايش مو و صورت، استعمال اصلاحات و کلمات مخصوص و طرز رفتار و حرکتهاي خاص، گروه همسالان نيز اين وضع را تشديد مي کنند و نوجوان با پيروي از دوستانش تمايل مي يابد و حس مي کند که از اين طريق به استقلال و هويت فردي دست يافته است. ديد اقتصادي نوجوانان در جنبه هاي فردي به خانوادگي و اجتماعي، سياسي و غيره با توانايي هاي آنها در تذکر عمليات صوري ، ارتباط دارد. با توجه شديد نوجوان به معايب بزرگسالان، نظم اجتماعي و خلق نظامهاي جانشين بيشتر حرف است تا عمل. اين پديده ممکن است نشان دهنده رشد شناختي ناقص و ادغام نشده با جنبه هاي رفتاري نوجوان باشد. آگاهي نوجوان از تفاوت بين وضع موجود و ممکن ، به سرکشي او کمک مي کند. نوجوان هميشه موجود و ممکن را مقايسه و کشف مي کند و غالبا تصور مي کند از آنچه موجود و ممکن است، چيزي کم دارد.(10) تواناييهاي شناختي نوجوانان هم از لحاظ کيفي و هم از لحاظ کمي در سالهاي نوجواني رشد بيشتري پيدا مي کند و در فرايند عقلي نوجوانان که براي تشريح و استدلال درباره مسائل به کار مي رود، تغييرات مهمي به وجود مي آيد. به منظور شناخت بيشتر ويژگيهاي شناختي دوران نوجواني يکي از منابع غني تحقيقات پرفسور پياژه است که در اينجا اشاره به يافته هاي او مي شود.
رشد عقلاني: تفکر کودکان متکي بر واقعيت ملموس زمان حال و وضع کنوني است، ولي با رشد بيشتر، تفکر انتزاعي در مرحله هوش و عمليات صوري حال مي شود. با اين توانايي نوجوان اين قابليت را پيدا مي کند که درباره گذشته و آينده مسائل ممکن و مجرد بهتر بينديشد. به اين تربيت افکار نوجوان ديگر نصرفا به آنچه مي بيند و واقعيات ملموس محدود نيست. او مي تواند به طور منطقي و منظم به بررسي موضوعات و مسائل انتزاعي بپردازد. موضوعاتي که نوجوانان درباره آنها فکر مي کنند و عقايد خود را بر اساس آنها شکل مي دهند، طيف وسيعي از مسائل اخلاقي ، سياسي، علمي و غيره را شامل مي شود. احتمالا نوجوان درباره اين موضوعات ديدگاههايي داردکه از لحاظ علمي و منطقي سست مي نمايد. اما همين ديدگاهها در سالهاي آينده او را به رشد شناختي بيشتري رهنمون خواهد کرد.(11)
خود ميان بيني: در نوجواني يک خود ميان بيني (خودمحوري) به وجود مي آيد که مرحله اي گذرا در رشد شناختي نوجوان است. يکي از آثار اين پديده رفتارهاي جلف و با هدف جلب توجه و خودنمايي است که در برابر جنس مخالف بيشتر ديده مي شود. بسياري از نوجوانان که وضع ظاهري، و کلام جلف و نسنجيده اي دارند، مي خواهند به اين طريق خود را مطرح کنند و توانايي خود را با هويتي منفي نشان دهند. موضوع ديگر، احساس جلب توجه بودن است. نوجوانان احساس مي کنند ظاهر و رفتارشان مورد توجه و بررسي ديگران است. همانطور که خودشان توجه زيادي به ديگران مي کنند، بسياري از خجالتها، دستپاچگي ها و غيره به علت اين طرز تفکر است. از ويژگيهاي ديگر خود ميان بيني نوجوانان، است قدرت براي انجام دادن کارهاي گوناگون و خطرناک است. نوجوان احساس مي کند مي تواند بسياري از کارها را حتي با نبودن مقدمات و توانايي انجام دهد. مثلا ديده ميشود نوجوان احساس مي کند مي تواند بسياري از کارها را حتي با نبودن مقدمات و توانايي انجام دهد. مثلا ديده مي شود نوجواني که نمرات پاييني در درس رياضي گرفته است هدفش انتخاب رشته معماري يا مهندسي راه است. به اين وسيله براي خود طرح ها و برنامه هايي بلند پروازانه تنظيم مي کند. اغلب در برنامه هاي محرمانه، در دفتر خاطرات و در گفته ها و آرزوهايش آثار اين طرح ها و برنامه ديده مي شود . معمولا نوعي جوشش و انرژي در فکر نوجوان وجود دارد که مي خواهد اصلاحاتي بکند و همه چيز را تغيير دهد. در اين صورت ناتواني در دستيابي اين اهدف ممکن است باعث احساس قضاوت در نوجوان شود. مربيان مساجد مي توانند در تعيين معيارها و اهداف زندگي نوجوانان جنبه هاي اسلامي و واقع گرايي را به آنها تفهيم کنند. (12)
ويژگيهاي مربيان تربيتي مساجد عشق به آرمان
دانش گسترده
جذاب بودن مربيان
مساجد از ابتداي تاسيس و آغاز فعاليت همواره به عنوان مکانهايي براي انسان سازي مورد استفاده قرار مي گرفتند.
حجت الاسلام والمسلمين حسين سبحاني نيا، معاون طرح و برنامه مرکز رسيدگي به امور مساجد و مسئول ستاد گراميداشت هفته جهاني مساجد تاکيد دارد: در مساجد انسانهايي پرورش يافته و تربيت شدند که ايثار، فداکاري، اخوت، همدلي و نوعدوستي براي آنان از اولويت هاي زندگي است. معاون طرح و برنامه مرکز رسيدگي به امور مساجد کشور با اشاره به نقش مساجد در زندگي انسانها در طول تاريخ اسلام يادآور شد: مساجد همواره نقش هدايتگري داشته اند و نيروهاي ارزشمند، مومن، خدمتگزار و دلسوز را تحويل جامعه مي دهند. وي در ادامه به تاسف اظهار داشت: در چندسال اخير بنا به ضرورتها و نيازهاي جامعه مساجد نتوانسته اند آنگونه که شايسته است در خدمت مردم باشند. عضو هيأت رييسه مجلس شوراي اسلامي تاکيد دارد: مساجد پيش از انقلاب اسلامي بهترين مناسبترين پايگاه براي سازماندهي تشکل هاي مختلف بودند اما بعد از انقلاب، کارکرد مساجد با افت و خيزهاي فراواني همراه بوده و متاسفانه کارکرد مطلوبي نداشته اند. وي با اشاره به نگاه خاص به مساجد در دوران سازندگي اظهار داشت: در دوران سازندگي توجه به مسائل ارزشي کمتر شد و به همين نسبت نيز، مساجد کارائي شان را از دست دادند. حجت الاسلام والمسلمين سبحاني نيا در همين مورد به نقش موجود جاذبه هاي متعدد براي جذب قشرهاي مختلف بويژه جوانان به مساجد اشاره کرد و گفت: متاسفانه در حال حاضر هيچ جاذبه اي براي نسل جوان کشور که انصار واقعي مساجد هستند پيش بيني نشده است، به طور طبيعي جذب جوانان به جاي گرايش به مساجد ، جذب پايگاههاي ديگري مي شوند که متاسفانه اغلب غير اخلاقي هستند. وي با ابراز تاسف از اينکه مساجد طي سالهاي اخير نتوانسته اند پاسخگوي نياز به حق نسل انقلاب باشند اظهار داشت: متاسفانه بي توجهي به نسل جوان شرايطي را پديدآورد که هيچ ارگاني حتي مساجد ، سعي در شناسايي نيازهاي جوانان و ارائه راهکارهاي مناسب براي برآوردن آنها نداشتند.
نماينده نمردم نيشابور در مجلس شوراي اسلامي افزود: با نگاهي جامع به نقش سازنده و مثبتي که مساجد مي توانند در زندگي انسانها و به ويژه جوانان داشته باشند، موجب شده است تا برنامه ريزي جامعي براي مساجد پيش بيني شود تا هر چه زودتر اين مکانها به بهترين شکل، مجهز به جاذبه هايي شوند که مورد توجه جوانان است. وي مجهز شدن مساجد به اينترنت از جمله برنامه هاي در نظر گرفته شده عنوان کرد و گفت : مساجد با بهره گيري از اين امکان مي توانند اطلاعات روز را در اختيار جوانان گذاشته و حتي در بسياري موارد پاسخگوي اينترنتي به شبهات و سوالات و دغدغه هاي ذهني آنان باشند، که شک نيست وجود چنين امکاني در مساجد، در جذب جوانان به اين مکان معنوي و بهره گيري آنان در اين محيط براي سازندگي روحي و شخصيتي آنان بسيار مؤثر خواهدبود.
حجت الاسلام و المسلمين سبحاني نيا، با بهره گيري از وجود امامان جماعت جوان، خوش فکر و داراي طرح و برنامه روزآمد و همچنين خلاق و فعال را از ديگر راهکارهايي عنوان کرد که با اجراي آن مي توان تغييراتي اساسي در فضاي مساجد و همچنين نگرش اقشار مختلف به اين محيط ايجاد کرد. حجت الاسلام والمسلمين سبحاني نيا در مورد آثار و تبعات برگزاري چنين هفته اي گفت: ايران اولين کشوري است که چنين برنامه اي را اجرا مي کند و بايد همه اين برنامه ها به گونه اي باشد که الگويي مناسب براي ديگر کشورها باشيم. وي افزود: سعي داريم در اين هفته به ديگر کشورها بگوئيم نگاه ما به مساجد چگونه است و کارکردهاي اين پايگاه معنوي تغيير کند. وي يادآور شد: برگزاري اين هفته و حضور کارشناسان جوامع اسلامي، موقعيت مناسبي است براي تبادل تجربه و تغيير نگرش به مساجد براي همگان به دنبال خواهد داشت. (17) در همين رابطه معاون امور زنان مرکز رسيدگي به امور مساجد گفت: از صدر اسلام تاکنون، مساجد همواره جايگاه خاص و ويژه اي در زندگي اقشار مختلف جامعه داشته اند و هرگز تنها براي عبادت مورد استفاده قرار نمي گرفتند، فاطمه زعفراني، معاون امور زنان مرکز رسيدگي به امور مساجد ، به نقش ارزنده تربيتي مساجد اشاره کرد و گفت: اگر از فضاي معنوي مساجد به نحوي مطلوب استفاده شود و امامان جماعت فعاليت هاي خود را بر پايه علم، آگاهي و مطالعه قرار دهند مي توانند فعاليت هاي بسيار سازنده اي ارائه داده و نقش بسيار مطلوبي بر سازندگي روح و روان انسانها داشته باشند. زعفراني ياآور شد: بي ترديد برگزاري کلاسهاي در قالب آموزش هاي ديني، علمي، اعتقادي و قرآني، در سازندگي و ارائه خط مشي هاي مناسب زندگي بسيار کارآمد خواهند بود که خوشبختانه در تمام مساجد فعاليت هاي فوق صورت مي گيرد.
معاون امور زنان رسيدگي به امور مساجد در ادامه به اهميت توجه به جوانان و مسائل مربوط به آنان اشاره کرد و گفت : در شرايطي که زندگي امروز براي اقشار مختلف، به ويژه جوانان سراسر دغدغه و سوال است، بسيار ضروري است، مسئولان مساجد کشور موقعيتي را فراهم آوردند تا به سئوالات جوانان به گونه اي مطلوب پاسخ داده شوند و شبهاتي که اين قشر از جامعه ، در زمينه هاي مختلف دارند بر طرف شود. وي در ادامه با اشاره به ضرورت ارائه مسائل اعتقادي به عموم مردم و روشن کردن اذهان عمومي در مورد سوالات مختلفي که در اين امر وجود دارد تصريح کرد: اگر انساني نسبت به اعتقادات خود شناخت لازم و کافي را داشته باشد، راه سعادت و کمال را به شايستگي طي خواهد کرد . معاون امور زنان مرکز رسيدگي به امور مساجد تاکيد بر نقش مساجد به عنوان مراکزي براي انسان سازي، اظهار داشت: شک نيست زماني که مسئولان امر با علم و آگاهي فعاليت کنند نتيجه مطلوب و اهداف پيش بيني شده تحقق مي يابند. وي تاکيد کرد: با ارتقاي آگاهي ديني و بينش مذهبي ، مهارت علمي و هنري نيز افزايش يافته و انسانها مي توانند در محيطي سالم و به دور از هر گونه ناپاکي زندگي کنند. معاون امور زنان مرکز رسيدگي به امورمساجد به نقش سازنده امامان جماعت اشاره کرد و گفت: امامان جماعت به خوبي مي توانند با ايجاد شرايط مناسب و فراهم کردن امکانات لازم، نقش موثري در ارتقاي بينش و دانش عموم مردم نسبت به مسائل روز جامعه داشته باشند. وي همچنين با تصريح بر اينکه مسجد پايگاهي مستحکم براي پيشگيري از فساد است گفت: با تقويت برنامه هاي تربيتي در مساجد مي توان زمينه آلودگي و فساد را در جامعه از بين برد. زعفراني تاکيد کرد: دست پرورده هاي مساجد صالحان و نيکان جامعه هستند و با اجراي دو اصل اساسي امر به معروف و نهي از منکر نياز به دستگاههاي قضايي و زندانهاي مختلف برطرف مي شود، بي ترديد اهل مسجد مرتکب جرم و جنايت نمي شوند. معاون امور زنان مرکز رسيدگي به امور زنان در ادامه مساجد را خانه هاي رشد معرفي کرد و افزود: مسجد کانون تقوا و پايگاه پرهيزگاري، محل تطهير روح و تصفيه قلب و جايگاه پرورش عقل است. وي يادآور شد: مسجد مي تواند با تشکيل کلاسهاي ديني و علمي به صورت مدرسه اي کارآمد و تاثير گذار با ارائه فيلم هاي آموزنده و نمايش هاي اخلاقي جوانان و نوجوانان را جلب و جذب کند.
زعفراني در پايان به نقش مساجد به عنوان پشتوانه اخوت اسلامي اشاره کرد و گفت: اصلي ترين اتحادها، اتحادي است که به طوري طبيعي و با پشتوانه اي معنوي در مسجد شکل مي گيرد، به اين وسيله کمبودهاي محلي تا حد زيادي برطرف مي شود و فعاليت هاي عام المنفعه نيز ثمره اتحاد و اخوت اسلامي است که در مساجد تقويت مي شود. (18)
توصيه هايي براي رفتار با نوجوانان و جوانان در مسجد
با تاسف در برخي مساجد شاهد فاصله و اختلاف بين هيات امنا و جوانان مساجد هستيم. ميل به مورد توجه قرار گرفتن، مسئوليت داشتن و ورد به کارهاي تشکيلاتي در نوجوانان و جوانان بايد محور برنامه ريزي براي آنان باشد. زيرا نوجوانان و جوانان در سنيني هستند که احتياج به روابط اجتماعي و فعاليت هاي گروهي با همسالان دارند. چرا در مساجد نوجواني نتواند با توجه به علايق و توانايي هايي که دارد اجراي کاري را عهده دار شود؟ آيا انديشيده اي که آنها مي توانند با همسالان خود رابطه مناسبي برقرار کنند و مسئوليت هاي متناسبي به عهده گيرند. اين تمريني براي پذيرش بين آنها در مساجد است . و سرانجام اينکه فعاليت هاي مساجد به خصوص در مورد جوانان بايد شامل جنبه هاي متنوع فعاليت هاي علمي ، ديني، تفريحي، هنري و ورزشي باشد، چرا که يکنواختي موجب خستگي و گريز نوجوانان خواهد شد و نبايد فراموش کرد که فعاليت هاي متنوع مکمل يکديگرند. (19)
پي نوشت :
1. خبرگزاري مهر، ش 19024،ص1
2. منبع ، ص 2
3. خبرگزاري مهر، ش 19024،ص2گ
4. همان منبع،ص2
5. خبرگزاري مهر، ش 19024، ص 2، 3
6. خبرگزاري مهر، ش 17534، صص1، 2
7. خبرگزاري مهر ، ش 19025، ص1
8. خبرگزاري مهر، ش 19025، ص1
9. همان منبع، ص2
10. خبرگزاري مهر، ش 19025، ص1
11. خبرگزاري مهر، ش 19509،ص1
12. خبرگزاري مهر، ش 19509،صص1، 2
13. همان منبع، ص 2
14. همان منبع، ص 2
15. خبرگزاري مهر ،ش 19509، ص 1
16. خبرگزاري مهر، ش18335، ص1
17. خبرگزاري مهر،ش 18522،ص صص1 ، 2
18. خبرگزاري مهر، ش 19034، صص 1، 2
19. خبرگزاري مهر،ش19984، صص1، 2
/س