جامعهشناسي تغييرات اجتماعي (5)
نويسنده:دکتر داودنادمي
صنعتي شدن و ديوان سالار شدن
بوروكراسي با همه ملاحظات سنتي و غيرعقلاني سرجنگِ و تخاصم دارد. بوروكراسي به معناي پيروزي روش علمي و تخصص علمي در زندگي اجتماعي است. «وبر» ميگفت كارمند تعليم ديده، هم ستون دولت مدرن و همستون زندگي اقتصادي غرب است (كومار،1381: 243).
به نظر «پيتربلاو» حجم وظايف سازماني،مسائل اداري تخصصي، اقتصاد پولي، نظام اقتصاد سرمايهداري، ظهور دولت، ملت و الزامات ساختاري شرايطي بودند كه ظهور ديوانسالاري را تسهيل كردهاند (بلاو،1970).
«پارسونز» ديوانسالاري را به عنوان يكي از اصول عام تكامل جوامع تلقي ميكند، زيرا او اين بيان «وبر» كه ديوانسالاري كارآمدترين سازمان اداري گسترده است كه انسان اختراع كرده است و جايگزين مستقيمي بر آن وجود ندارد را ميپذيرد. به نظر او در جايي كه توانايي براي انجام فعاليتهاي سازمانيافته مهم است و واحدي كه سازمان بوروكراتيك كارآمدي را تحت كنترل دارد به طور ذاتي برتر از آن واحدي است كه چنين سازماني را در اختيار ندارد. بوروكراسي به هيچوجه فقط يك عامل ساختاري در ظرفيت سازگاري نظامهاي اجتماعي نيست، بلكه هيچ كس نميتواند انكار كند كه يكي از مهمترين عوامل ساختاري است (پارسونز، 1381: 293). نظام ديوانسالاري با برخورداري از ويژگيهايي، چون: وجود وظايف رسمي، قوانين و مقررات شخصي، تقسيمكار، سلسله مراتب، شايستگي و تخصص، غيرشخصي بودن كنش، وجود نظام پاداش، جدايي اموال سازمان و اموال شخصي، جدايي محل كار و محل سكونت، انحصاري و انتسابي كردن مقامات سازماني، وجود نظام بايگاني منظم، وجود نظام انضباط و نظارت مداوم نه تنها زمينه را براي شكلدهي كنشهاي معين و مشخص در سازمانهاي رسمي فراهم كرد، بلكه به سراسر و كل جامعه آرايش و نظم جديد و تازهاي داد، هر چند كه چنين رويهاي، به رغم كاراييهايي كه در مقياسهاي فردي و فرافردي داشت برخوردار از آسيبها و هزينههاي چون جابجايي اهداف و شخصيتزدايي بوده است.
راهبردهاي تغييرات اجتماعي
1ـ طرح
2ـ تمهيد
3ـ الگو
4ـ وضعيت
5 ـ ديدگاه (غفاريان و كياني، 1380: 44).
راهبرد را درك و استفاده از فرصتها نيز تعريف كردهاند. در ادبيات تغييرات اجتماعي، راهبرد را مجموعهاي از خطمشيها و فعاليتهايي تعريف كردهاند كه براي نيل به اهداف مشخص از سوي كنشگران اجتماعي اتخاذ ميشوند. در يك تقسيم بندي كلي راهبردها را به صورت زير تقسيمبندي كردهاند:
1ـ راهبرد آگاهانه
2ـ راهبرد خلاقانه
3ـ راهبرد آيندهنگر
منبع: سايت جامعه شناسي ايران
/خ