سارکوسيستوز (سارکوسپور يديوسيس)

سارکوسيستوز يک بيماري تک ياخته ايي پستانداران (به خصوص علفخواران ) ، پرندگان ، سگ ، انسان ، گوشتخواران وحشي، جوندگان و خزندگان مي باشد که توام با يک تهاجم کيستي به اغلب بافتهاي بدن به خصوص تهاجم به عضلات مخطط و بافتهاي عصبي مي باشد و گاهي باعث علائم باليني شديد و مرگ مي شود . در گذشته فکر مي کردند که سارکوسيستوز از اهميت چنداني برخوردار نمي باشد ولي با گذشت زمان به اين نتيجه رسيده اند که مي تواند منجر به انسفاليت ، بيماري
چهارشنبه، 7 مرداد 1388
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
سارکوسيستوز (سارکوسپور يديوسيس)
سارکوسيستوز (سارکوسپور يديوسيس)
سارکوسيستوز (سارکوسپور يديوسيس)

نويسنده :سپيده عباس زاده



سارکوسيستوز يک بيماري تک ياخته ايي پستانداران (به خصوص علفخواران ) ، پرندگان ، سگ ، انسان ، گوشتخواران وحشي، جوندگان و خزندگان مي باشد که توام با يک تهاجم کيستي به اغلب بافتهاي بدن به خصوص تهاجم به عضلات مخطط و بافتهاي عصبي مي باشد و گاهي باعث علائم باليني شديد و مرگ مي شود .
در گذشته فکر مي کردند که سارکوسيستوز از اهميت چنداني برخوردار نمي باشد ولي با گذشت زمان به اين نتيجه رسيده اند که مي تواند منجر به انسفاليت ، بيماري عمومي و حتي سقط شود . در سال 1843 ميلادي اولين بار شخصي به نام Miescher سارکوسيست را در موش شناسايي کرد و به همين خاطر آنها را کيسه ، توبول و يا اجسام miescher ناميدند . در سال 1976 ميلادي Ruzi و Frenkel کيستهاي انگلي در عضلات ميزبانهاي واسط و همچنين مراحل آنها را در داخل بدن ميزبان نهايي نشان دادند و اعلام کردند که چرخه ي زندگي آنها شبيه چرخه ي زندگي توکسوپلاسما مي باشد و از نظر طبقه بندي آنها را در کلاس Sporozoasida و خانواده Sarcosystidae قرار داده اند و امروزه از نظر بازرسي گوشت جزو تک ياخته هاي آسيب رسان ( پاتوژن ) مي باشد . اين بيماري داراي گسترش جهاني مي باشد . بيشتر گزارشات از کانادا ، ايالات متحده ي آمريکا ، انگلستان ، ايسلند ، نروژ و استراليا گزارش مي شود . در يک زمان بيماري سارکوسيستوز در خوکهايي که به طور آزاد تغذيه مي شوند با ميزان بروز 75 درصد گزارش شده و در همان زمان در خوکهايي که با غله تغذيه شده بودند 5 درصد گزارش شده است و با کنترل غذا آلودگي به اين انگل به طور معني داري کاهش پيدا کرد به نحوي که با اين روش در کشوري مانند دانمارک به ندرت اين بيماري گزارش مي شود و به حد صفر رسيده بود .
عده اي از کارشناسان اعزامي از طرف سازمان دامپزشکي ايران به کشور هندوستان اعلام نمودند که از تعداد يک هزار راس گاو ميش که قبل از بازرسي انتخاب شده بودند در نهايت 960 راس آنها در بازرسي چين کشتار تا مرحله بسته بندي ماکروسکوپي آلوده به اين انگل تشخيص داده شده بودند و از چرخه ي توليد براي ايران حذف شده بودند .
هر چند در گذشته سارکوسيست را بيماريزا اطلاق نمي کردند اما دانش امروز نشان داده است سارکوسيست ايجاد بيماري مي کند و اهميت بيماريزايي آن روز بروز در حال افزايش مي باشد ، به عنوان مثال در شرايط مزمن ، بيماري توام با حالاتي مي شود که منجر به لاغري مفرط ، ادم و آماس زيرفکي و بيرون زدگي چشم مي شود .گاوهايي که داراي آلودگي شديد به سارکوسيستوز مي باشند دچار تب ، کاهش اشتها ، ضعف عمومي ، کاهش توليد شير ، اسپاسم عضلاني ، اسهال ، تحريک بيش از حد معمول (حساسيت ) ، ضعف ، کم خوني و بعضي اوقات نيز منجر به مرگ مي شود . سقط و زنده زائي نيز در اثر سارکوسيستوز به وجود مي آيد . ساير ميزبانهاي آلوده علائمي مشابه نشان مي دهند . سارکوسيستوز در گوسفند غالباً توام با انسفالوميليت ( آماس مغز و طناب نخاعي ) ، ضعف ، عدم تعادل ، حساسيت بيش از حد معمول ، سقط و فلجي مي باشد .
انسان هم مي تواند ميزبان واسط واقع شود و هم مي تواند ميزبان نهايي واقع شود . با دژنره شدن کيست در بدن انسان ، آسم برونشيتي به وجود مي آيد . با توجه به چرخه ي زندگي انگلي بسته به شدت و وضعيت بيماري از علائم خفيفي چون سرگيجه ، عدم اشتهاء ، درد شکمي ، اختلالات گوارشي و درد شکم و اسهال که ممکن است تا 48 به طول بيانجامد گرفته تا تورم عضلاني آلرژيک و دردهاي عضلاني گسترده ممکن است به وجود بياورد که بسته به شدت بيماري علائم متفاوت است .
قضاوت لاشه بسته به درجه ي آلودگي و وضعيت لاشه دارد ، در اغلب کشورها پس از حذف بافتهاي آلوده و معدوم نمودن آنها اجازه مصرف به بقيه ي لاشه که فاقد آلودگي باشد را مي دهند و چنانچه آلودگي به صورت شديد و عمومي ( Generalized ) باشد کل لاشه را معدوم مي کنند . در راهنماي بازرسي گوشت سازمان خواربار جهاني ( FAO ) براي کشورهاي در حال توسعه نيز قضاوت لاشه معدوم نمودن کل لاشه در آلودگي شديد و در آلودگي خفيف حذف بافتهاي آلوده (ضبط موضعي ) و اجازه ي مصرف به بقيه بافتهاي غيرآلوده توصيه شده است و استفاده از حرارت و برودت براي از بين بردن انگل سارکوسيست توصيه نشده است .
مهمترين عامل گسترش عامل بيماري دفع اسپورسيستها از مدفوع ميزبانهاي نهايي مي باشد .بنابراين لاشه دامهاي ميزبان واسط نبايستي در دسترس ميزبانهاي نهايي آنها باشد . غذا بايستي کاملاً در کنترل بوده و غيرقابل دسترس براي ميزبانهاي نهايي باشد . تجويز روزانه آمپروليوم به ميزان 100mg/kg.B.W به مدت 30 روز بيماري در گاو را کاهش مي دهد .

پي نوشت :

1- Vth edn.Bailliere tindall thorntonُs meat hygiene 1981 . Gracey,J.F
2-Twelve years of horse breeding in the army , JAVMA1950 . Jennings,W.E.116,11, 874
3-Infectious agents associated with fetal 1978 Kirkbride , C.A and Mcadaragh,J.P 483-172,4,480 , and early neonatal death and abortion in swine , JAVMA
4- Veterinary Medicine.Ninth edn2000 Radostits,O.M et al W.B.Saunders
5-.th edn.Saunders.Meat Hygiene 1999 GRACER,J.F.and Collins,D.S
6-1. Th edn the merck veterinary manual 1986 Clarence M.Fraser
7-12th edn.Bailliereُs comprehensive veterinary dictionary 1988 Blood , D.C BaILLIERE tINDALL
8 - 2th edn.Saunders.Infectious Diseases 1988 Gorbach,S.L.et.al
9 - Helminths,Arthropods and protozoa of domesticated 1986 Soulsby, E.J.L Vth edn,Bailliere Tindall.Animals
10- 6th .Williams&Wilkins.Veterinary Pathology1996 Johnes,T.C.et al
11 - 3rd EDN.veterinary Obstetrics and Genital diseases 1991 Roberts,S.J
12 - Manual on meat inspection for developing countries 2000 Herenda.D.et al (htm.t756E06/003/.(http://www.fao.org/docrep

منبع:فصلنامه بهداشت حيوانات،شماره 24




نظرات کاربران
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط