ضايعات کشتارگاهي در تغذيه طيور
مقدمه :
به علت اينکه در اين ضايعات همواره از منشاء طيور است ترکيب پروتئيني آن در مقايسه با پودر گوشت تغييرات کمتري دارد و به طور حتم کلسيم و فسفر آن کمتر خواهد بود .
در مراحل فرآوري پرها نياز به حرارت بيشتر جهت هيدروليز شدن پروتئينهاي کراتيني دارند و چون پروتئين پرها قابل هيدروليز نيستند پخت بيشتر پروتئينهاي ديگر پودر ضايعات سبب رنگ بسيار تيره تر محصول مي شود .
چربيهاي غير اشباع پودر ضايعات طور در مقايسه با پودر گوشت بسيار بيشتر مي باشد .
چنانچه مقدار چربي بيشتر از 0/5 درصد در محصول نهايي باقي بماند بايد آنرا با يک آنتي اکسيدان خوب تثبيت کرد .
بررسي اثر جايگزيني کامل و يا بخشي از پودر ماهي توسط پودر بقاياي کشتار گاهي طيور بر عملکرد جوجه هاي گوشتي
چکيده :
ـ اين عمل در جيره جوجه هاي گوشتي در آزمايشي 320 قطعه جوجه نر و ماده گوشتي ( به تعداد مساوي ) آزمايشي با جايگزيني 0 ، 25 ، 50 ، 75 ، 100 درصد تنظيم شده بود .
ـ انرژي و پروتئين در هر دوره يکسان بود و جايگزيني بر مبناي پروتئين خام صورت گرفت . درطول آزمايش آب و غذا به طور آزاد در اختيار جوجه ها قرار گرفت در پايان دوره از هر تکرار يک جوجه انتخاب و کشتار درصد اجزاء لاشه تعيين گرديد .
ـ نتايج نشان داد که استفاده از پودر بقاياي کشتار گاهي طيور بر ميانگين خوراک مصرفي همچنين از نظر ميانگين وزن جوجه ، ميانگين خوراک ميانگين خوراک مصرفي همچنين از نظر ميانگين وزن جوجه ، ميانگين خوراک مصرفي ، درصد سينه ، ارزيابي جيره ها ، بين تيمارها اختلاف ديده شد ولي از نظر ميانگين ضريب تبديل غذايي درصد ران ، درصد سينه و درصد چربي حفره بطني بين تيمارها تفاوت معني داري مشاهده نشد .
ـ استفاده از 2 درصد پودر بقاياي کشتار گاهي در کل جيره هزينه ي خوراک را کاهش و ضريب تبديل غذايي را بهبود بخشيد .
ـ پودر بقاياي کشتارگاهي طيور بسته به کيفيت و مواد اوليه اي که براي توليد آنها به کار مي رود حاوي 55 تا 60 درصد پروتئين خام مي باشد .
ـ از نظر ميزان ليزين ، تريپتوفان ، ليزين ، کلسيم ، فسفر ، و کولين غني مي باشد .
ـ متيونين اسيد آمينه محدود کننده آن مي باشد .
ـ کيفيت پروتئين اين ماده کمتر از پودر ماهي ولي با پروتئين پودر گوشت قابل ملاحظه است .
ـ نتايج نلسون و همکاران در استفاده از اين ترکيب درسطح 5 درصد در جيره جوجه هاي گوشتي
ـ نتايج بهار گاوا و اونيل در استفاده از پودر بقاياي کشتارگاهي در سطح 10 درصد
ـ نتايج آکليک
ـ نتايج هاک و همکاران
ـ آزمايش از 320 قطعه جوجه گوشتي يک روزه استفاده شد .
ـ اين آزمايش با روش فاکتوريل 5 × 2 در قالب طرح آماري کاملاً تصادفي بود که در آن نتايج تيمار مورد آزمايش
ـ در دو جنس نر و ماده مورد بررسي قرار گرفت .
ـ جيره هاي هر سه مرحله پرورش داراي انرژي و پروتئين يکسان بودند .
ـ در پايان دوره ( 56 روزگي ) يک جوجه از هر تکرار به طور تصادفي انتخاب و وزن زنده آن اندازه گيري شد ، آنگاه کشتار انجام گرفت .
نتايج و بحث :
ـ اثر جنس و تيمارهاي آزمايشي بر اجزاء لاشه قاب مصرف در 56 روزگي بدين شرح است .
ـ بازدهي لاشه در دو جنس و تيمارهاي آزمايشي تفاوت معني داري نداشتند از نظر درضد سينه و درصد ران و درصد چربي حفره بطني بين دو جنس تفاوت معني داري نيز مشاهده نشد .
ـ از نظر درصد لاشه ، درصد سينه ، درصد چربي حفره بطني بين تيمارها تفاوت معني داري مشاهده نشد .
ـ از نظر ارزيابي اقتصادي جيره ها بين دو جنس و بين تيمارها تفاوت معني داري ديده نشد ولي به دليل پايين بودن ارزش اقتصادي و نيز ضريب تبديل غذايي استفاده از پودر بقاياي کشتارگاهي طيور که داراي آنتي اکسيدان مناسب باشد تا 2 درصد کل جيره توصيه مي گردد .
جيره نويسي در تغذيه ي طيور :
جيره نويسي بايد به نحوي تنظيم شود تا خوراک مصرفي روزانه تمام احتياجات مغزي حيوان را به نحو مطلوب تامين کند . ظرفيت دستگاه گوارش طيور محدود است و لذا تغييرات مربوط به مقدار خوراک در محدوده ي ظرفيت دستگاههاي گوارش نوسان پيدا مي کند . بنابراين اگر جيره غذايي از نظر انرژي فقيرباشد حيوان نمي تواند به حدي غذا مصرف کند که احتياجات انرژي خود را تامين کند .
هنگامي که ملاک اصلي جيره را غلظت انرژي قرار دهيم در جيره نويسي عملي سطح انرژي بايد مشخص شده و سپس ساير مواد مغذي را نسبت به سطح انرژي تنظيم کنيم ، به نحوي که با مقدار خوراک مورد انتظار احتياجات مواد مغذي براي توليد گوشت و تخم مرغ تامين مي شود . جيره هاي پر انرژي معمولاً بازده بيشتري دارند اما از طرفي در حالت خوراک دادن به صورت آزاد ممکن است مقدار خوراک مصرفي از احتياجات انرژي تجاوز کند . لازم به ذکر است از شرايط محيطي پرورش گونه هاي طيور ، احتياجات مغذي براي هر نژاد و نوع توليد از معيارهاي انرژي به منظور پايه گذاري اصولي در احتياجات مغذي طيور مي باشد .از آنجايي که فراهم آوردن شرايط محيطي مطلوب براي پرورش طيور در اين صنعت امکان پذير و اقتصادي بوده در جيره نويسي طيور و برنامه هاي تغذيه اي طيور به راحتي مي توان طبق توصيه هاي مخصوص هر نژاد عمل کرد . با افزايش گرماي محيط به ازاي هر درجه سانتيگراد از ناحيه ي آسايش به بالا مقدار خوراک مصرفي 1/5 درصد کاهش پيدا مي کند .
براي جوجه هاي گوشتي ، سرعت رشد و رسيدن به وزن مناسب براي فروش مد نظر بوده که براي اين امر محدوديت غذاي وجود ندارد و بايد گله را به خوردن غذايي بيشتر تحريک کرد . در تغذيه ي طيور وقتي صحبت از پروتئين مي شود در واقع احتياجات اسيدهاي آمينه را مي بايست در نظر گرفت ، چون جذب پروتئين از روده به صورت اسيدهاي آمينه صورت مي گيرد . در جيره نويسي طيور ، پروتئين و مقادير اسيدهاي آمينه و نسبت هر يک از آنها به انرژي اهميت زيادي دارد و براي حصول حداکثر بازده جيره نويسي به جاي پروتئين بايد اسيدهاي آمينه را تنظيم کرد . بازدهي جيره هاي غذايي به سطح انرژي ، پروتئين و نسبت انرژي به پروتئين بستگي دارد .
منبع :از سايت www.ipiran.com
منبع: فصلنامه بهداشت حيوانات،شماره 24 /س