روانشناسی رنگ چیست؟

آیا گل رز سفید را دوست دارید اما به رنگ قرمز آن علاقه‌ای ندارید؟ آیا در کمد خود از رنگ خاصی لباس‌های بیشتری دارید؟ همیشه فکر می‌کردیم چرا؟ روانشناسی رنگ می‌تواند به شما در پاسخ به این سوال و سؤالات مشابه...
جمعه، 4 آبان 1397
تخمین زمان مطالعه:
پدیدآورنده: مریم دهقانی
موارد بیشتر برای شما
روانشناسی رنگ چیست؟

رنگ بخش جدایی ناپذیری از زندگی انسان است.
 

چکیده
آیا گل رز سفید را دوست دارید اما به رنگ قرمز آن علاقه‌ای ندارید؟ آیا در کمد خود از رنگ خاصی لباس‌های بیشتری دارید؟ همیشه فکر می‌کردیم چرا؟ روانشناسی رنگ می‌تواند به شما در پاسخ به این سوال و سؤالات مشابه کمک کند.


تعداد کلمات: 984  کلمه / تخمین زمان مطالعه: 5 دقیقه

روانشناسی رنگ چیست؟

برگرفته از سایت سایکو ژنی
 

روانشناسی رنگ چیست؟

رنگ- به عنوان بخش جدایی ناپذیری از زندگی انسان است، که به ما به عنوان موهبت بزرگی اعطا شده است. آیا تا به حال فکر کرده‌اید که چطور خواهد شد اگر بینایی سیاه و سفید داشته باشیم؟ زندگی واقعا خسته کننده و کسالت آور خواهد بود. رنگ‌های خاصی وجود دارد که ما تمایل به آن داریم و در ارتباط با آن احساس خاصی در ما به وجود می‌آید. بنابراین رنگ‌ها می‌توانند به صورت روزانه در زندگی افراد نقش داشته باشند. مردم ممکن است از رنگ‌های متفاوتی استفاده کنند تا احساسات خاصی را در ذهن بینندگان ایجاد کنند. این مفهوم ناخودآگاه روانشناسی رنگ است- استفاده از رنگ‌ها برای تاثیر گذاشتن بر رفتار انسانی.


روانشناسی رنگ‌ها

همانطور که قبلا ذکر شد، روانشناسی رنگ به استفاده از رنگ‌ها برای تاثیر بر رفتار انسان اشاره دارد. این علم، یک شاخه واقعی از روانشناسی نیست. در میان انواع مختلف روانشناسی، روانشناسی رنگ می‌تواند بخشی از روانشناسی شناختی باشد. در ساده‌ترین حالت، روانشناسی شناختی با مطالعه ادراک سروکار دارد. این شامل همه مطالعات انجام شده برای یادگیری نحوه ی فکر کردن، درک، یادآوری و استفاده از دانش‌هایی است که از حواس پنجگانه به دست می‌آید. در این بخش از روانشناسی، نحوه رفتار چشم انسان و مغز انسان در درک تحریک‌های مختلف- از جمله محرک‌های بصری- می‌توانند مورد مطالعه قرار گیرند. از این رو، مطالعه ادراک رنگ و پاسخ به آن می‌تواند بخشی از روان شناسی شناختی باشد.


دایره رنگی

دایره رنگی، در دوران مدرسه، به همه ما معرفی شده است. سه رنگ اصلی وجود دارد. قرمز، آبی و زرد و سه رنگ ثانویه، یعنی. سبز، نارنجی و بنفش. دو مورد دیگر که در مدرسه به ما معرفی شد- رنگ‌های گرم و رنگ‌های سرد بود. آیا تا به حال کنجکاو شده‌اید که چگونه رنگ‌های گرم و سرد طبقه‌بندی شده‌اند؟ رنگ‌های گرم شامل قرمز، نارنجی، زرد و رنگ‌های مختلفی که در طیف این رنگ‌ها است. و آتش عنصر نمادین همه این رنگ‌ها است. هنگامی که انسان آتش را کشف کرد، دو چیز اصلی که از آن می‌گرفت گرما و نور بود. از این رو، از دوران باستانی انسان آتش را با گرما مرتبط می‌دانسته و این به این معنی است که تمام رنگ‌های آتش، رنگ‌های گرم هستند. از سوی دیگر، آب و درخت همیشه جو را سردتر و آرام‌تر می‌سازند؛ از این رو آبی، سبز، بنفش و تمام رنگ‌ها و سایه‌های این رنگ‌ها، رنگ‌های سرد هستند.رنگ‌های خاصی وجود دارد که ما تمایل به آن داریم و در ارتباط با آن احساس خاصی در ما به وجود می‌آید. بنابراین رنگ‌ها می‌توانند به صورت روزانه در زندگی افراد نقش داشته باشند. مردم ممکن است از رنگ‌های متفاوتی استفاده کنند تا احساسات خاصی را در ذهن بینندگان ایجاد کنند. این مفهوم ناخودآگاه روانشناسی رنگ است- استفاده از رنگ‌ها برای تاثیر گذاشتن بر رفتار انسانی.


روانشناسی رنگ در زندگی روزمره

آیا تا به حال متوجه شده‌اید- معمولا تمایل دارید بیشتر لباس‌هایتان را از رنگ خاصی انتخاب کنید. به عنوان مثال من تمایل به انتخاب لباس‌های قرمز رنگ دارم- یک تی شرت قرمز، کیف دستی قرمز، کیف پول قرمز، کمربند قرمز و بله، من یک جفت کفش پاشنه‌دار قرمز را ترجیح می‌دهم. از سوی دیگر، دوست من تمایل به انتخاب بسیاری از لباس‌های خود به رنگ سفید دارد، شلوار سفید، دامن سفید، روسری سفید، حتی ساعت با بند سفید دارد. این اتفاق معمولا می‌افتد و این گونه می‌توانیم رنگ مورد علاقه خود را شناسایی کنیم. رنگ قرمز به معنای انرژی، اشتیاق، ماجراجویی و خوش بینی است- و این همان چیزی است که من هستم. از سوی دیگر، سفید نماد حقیقت، هماهنگی، صلح و خلوص است- و آن صفاتی است که به درستی دوست من را توصیف می‌کند. به همین ترتیب، رنگ‌هایی که برای رنگ کردن اتاقتان انتخاب می‌کنید نیز به نوع شخصیت شما بستگی دارد.

گفته شده است که یک گل رز سفید به عنوان نشانه پایان یک مبارزه استفاده می‌شود، یک گل رز زرد نماد دوستی است، یک گل صورتی عشق شما را نشان می‌دهد در حالی که گل رز قرمز نشان دهنده شور و شوق عمیق است.
تا به حال متوجه شدید که بیمارستان‌ها معمولا دیوارهای روشنی دارند- سفید، کرم، خامه‌ای و غیره. به طوری که بیماران با رنگ‌های شدید تحریک نشوند. از سوی دیگر،– مبلمان، صندلی و کابینت اداری و غیره اغلب به رنگ خاکستری یا سیاه است، این امر ایجاد کننده فضای کار جدی و آرام است.

 

بیشتر بخوانید: مقدمه ای بر روان شناسی رنگ ها


اغلب توسط شاعران و رمان‌نویس‌ها نوشته شده است که خدایان «لباس‌های بنفش پوشیده‌اند». به این دلیل است که رنگ بنفش- رنگ کیهان است. این رنگی است که با درمان نیز مرتبط است. از سوی دیگر رنگ قرمز اغلب توسط مارک‌های غذایی مختلف مانند KFC، مک دونالد، کوکا کولا استفاده می‌شود. همیشه فکر می‌کردم چرا؟ به این دلیل است که رنگ قرمز باعث افزایش گردش خون و گرسنگی می‌شود. روانشناسی رنگ زمانی مورد استفاده قرار می‌گیرد که با ذهن خریدار بازی کند و بتواند او را به خرید ترغیب کند. این یک نوع استراتژی بازاریابی است.


مهار یا تحریک؟

این که آیا یک رنگ خاص باعث تحریک احساسات ویژه‌ای در ذهن انسان می‌شود، یا اینکه ما وقتی به یک رنگ نگاه می‌کنیم، احساس خاصی به ما دست می‌دهد، یک سوال قابل بحث است. اثرات رنگ بر خلق و خو و ذهن و رفتار ما نمی‌تواند انکار شود. پایه نمادگرایی رنگی، بر این مبنا است که رنگ‌های خاصی احساسات ما را تحریک می‌کنند. هرچند گاهی اوقات، اگر به اندازه کافی نگاه کنیم، می‌توانیم حتی رنگ‌های متناقض را هم پیدا کنیم– رنگ لباس فارغ التحصیلی سیاه است، اما مردم در مراسم تشییع جنازه نیز سیاه می‌پوشند؛ به همین ترتیب، هرچند قرمز نشان دهنده شور است، این رنگ خطر را نیز نشان می‌دهد.

همه ما هر روز از روانشناسی رنگ استفاده می‌کنیم بدون آن که از این واقعیت آگاه باشیم. شما یک کارت پستال با یک قلب قرمز بزرگ را به کسی نمی‌دهید مگر آنکه آن شخص را دوست داشته باشید، و کسی را دوست نداشته باشید یک پاکت گل رز سفید به او هدیه نمی‌دهید. همانطور که من می‌خواهم بگویم- اینها همه فقط بازی ذهن است.

 

منبع: راسخون



ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط