خلاقیت کودکان
اگر کودکی قطرههای باران را همچو دانههای مرواریدی می بیند که بر لباس یک عروس می ریزد، نباید آن را انکار کرد و حرف او را به مسخره گرفت. ما باید همواره برای تازگی نگاه، حرکات و سخنان کودکان آماده باشیم. آنان ما را متحیر می کنند و برخی اوقات نگران.
يکشنبه، 9 تير 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
در آن دوران این جامعه است که به آنان می گوید از کجا، به کجا و چگونه راه بروند. در چنین فضایی راه نفس کشیدن آنان بسته می شود و شتاب برای دفن حقیقت خود واقعی و اصیل پدید می آید. کودکان با تولد زیر آوار تکرار و تکرار له میشوند و دیگر توانی برای نفس کشیدن ندارند. کودکان از بهشت، به زمین هبوط می کنند. اما خداوند جلوههای نور را در وجود آنان قرار میدهد. حالا هر یک پرتوی از آفتاب درخشانند. اما چه کسی این شعاع طلایی و زیبا را می بیند؟ هر کودکی شعری ماندگار است که بر تارک زمین می تابد. اما به مرور همه چیز فراموش و آرامش از چهره و نگاه آنان زدوده می شود. کودکان برای شاعرانه زیستن به دنیا آمده اند، اما به مرور تنها به معاشرتهای عامیانه، هزل گویی و قرار گرفتن در دور باطل گرفتار می شوند. آنان به دلیل عدم آگاهی بسیاری از اطرافیان پیوسته از ماهیت هستی دور می شوند. اما یکی از نقش های اساسی معلم، بازگرداندن آنان به دنیای واقعی و پاسخ دادن به سؤال های متفاوت آنان است.
اگر کودکی قطرههای باران را همچو دانههای مرواریدی می بیند که بر لباس یک عروس می ریزد، نباید آن را انکار کرد و حرف او را به مسخره گرفت. ما باید همواره برای تازگی نگاه، حرکات و سخنان کودکان آماده باشیم. آنان ما را متحیر می کنند و برخی اوقات نگران. اما نباید با نگرانی های بزرگسالانه، مانع راه رفتن آنان شویم. بچه ها نیاز به تغذیه دارند اما نه صرفا تغذیه ای که پدر و مادرها و مسئولین بهداشتی و پزشکان تجویز می کنند. طبیعتا آب هویج، پرتقال، کلم، قارچ و سوپ مرغ و ... برای آنان نیاز است. اما علاوه بر اینها، بچه ها به تغذیه روحی و معنوی نیاز دارند. تغذیه ای که ناب است و با احساسات آنان همخوان و یکسان. بچه ها نیاز اساسی به همدلی مربیان در بروز احساسات خود دارند. آنان نور ساطع می کنند و این ما هستیم که باید آیینه نور را به خود آنان و یا به اطراف منعکس کنیم. برای فهم کودکان نیاز به لمس دست آنان نیست (هر چند این کار توصیه میشود) اما درک و فهم احساس، محبت و شعر واژه های دل آنانست که باید در دل ما شنیده شود. هیچ کس به دقت و ظرافت کودکان جهان را کشف نمی کند. آنان قدرت عجیبی در خلق لحظات ناب و بکر دارند. کسانی که می توانند کودک درون خود را زنده نگه دارند، انسان های موفقی هستند. گاهی بین معلم و دانش آموز هیچ چیز رد و بدل نمی شود جز سکوتی که به رنگ ارغوان یا دانه های سرخ یک انار است. کودکان نیاز به مراقبت دارند. اما نه صرفا مراقبت بدنی. چرا که هیچ کودکی نیست که در دوران بچگی به زمین نخورده باشد. زمین خوردن (اگر شدید نباشد) باعث تقویت استقلال و اعتماد به نفس می شود. اما آنان نیاز به مراقبت های احساسی دارند. وقتی کودکی از طوطی اش حرف می زند، یا از صدای جیک جیک پرندگان و یا از سگی که صبح برای او عوعو کرده، همه و همه بخشی از احساسات کودکانه است که باید کودکانه دیده، فهمیده و پاسخ داده شود.
کودکان بزرگترین دلداران تاریخ بشری هستند، این پدر و مادرها و معلم ها هستند که باید فاصله ها را با سرعت بپیمایند و برشاخه دل آنان بنشینند و حرف بزنند.
آنان ذوب در هستی هستند و فقط زمانی که ما آنان را دعوا یا مواخذه می کنیم که چرا بازیگوشی می کنند؟ یا درس نمی خوانند از این فضا بیرون می آیند، چشم هایشان یخ می بندد، دوباره به زیر می روند و هیچ چیز بدتر از این نیست که ما با حرفها و پند و اندرزها روح آنان را به سلاخی میکشیم. در آن دوزخی که ما برایشان می سازیم، آنان تن به دگردیسی و تغییر میدهند و با ما همراه می شوند و این همراهی پایان شکوفایی ذهن خلاق آنان است. چه کسی بهتر از کودکان یک روز برفی را درک می کند؟ چه کسی بهتر از کودکان بوی باران را نفس می کشد؟ آنان برف، تگرگ، درخت و آسمان را بهتر از ما می بینند. در یک تحقیق دو گروه بزرگسالان و کودکان اقدام به نقاشی از طبیعت کردند، نتایج به دست آمده از این قرار بود: اولا رنگ های به کار برده شده کودکان بسیار متفاوت از بزرگسالان بود. دوم اینکه رنگهای به کار برده شده توسط کودکان با روح طبیعت نزدیکتر بود، یعنی رنگها واقعیتر انتخاب شده بودند و سوم اینکه کودکان به جزئیاتی توجه کرده بودند که در نقاشی بزرگسالان وجود نداشت. مثل افتادن یک برگ یا نشستن یک سنجاقک روی شاخه ای از درخت و ... لذا تفاوت های فراوانی میان دنیای ما و کودکان وجود دارد. هیچ کس به دقت و ظرافت کودکان جهان را کشف نمی کند. آنان قدرت عجیبی در خلق لحظات ناب و بکر دارند. کسانی که می توانند کودک درون خود را زنده نگه دارند، انسان های موفقی هستند. چون آنان همواره نور عشق را در عمق جان هستی درک می کنند و با آن همراه و همسازند.
منبع: جامعهشناسی نخبهپروری، مهرداد ناظری، چاپ دوم، نشر علم، تهران 1396
مقالات مرتبط
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
نقش والدین در خلاقیت کودکان
يکشنبه، 3 آذر 1398
کودکانتان را خلاق کنید
يکشنبه، 3 آذر 1398
فرصتی برای تفکر و خلاقیت کودکان
يکشنبه، 3 آذر 1398
به خلاقیت کودکان توجه کنیم
يکشنبه، 3 آذر 1398
طرحهای آموزشی
يکشنبه، 23 تير 1398
جامعه شناسی و فرهنگی
پنجشنبه، 5 ارديبهشت 1398
مبانی تعلیم و تربیت
پنجشنبه، 5 ارديبهشت 1398
ورود یک پادشاه کوچک به زندگی آری یا خیر....
چهارشنبه، 23 آبان 1397
نظریهی جهانیشدن فرهنگ
يکشنبه، 14 مرداد 1397
مفهوم شناسی واژه تربیت در لغت و اندیشه متفکران
شنبه، 6 مرداد 1397
تازه های مقالات
بررسی مرقع و قطاع در خوشنویسی
هنر و زیبایى از منظر دین در بیان آیت الله جوادى آملى
بررسی بحث حجاب در دانشگاه و عدم رعایت آن در جامعه دانشجویی
علت بی غیرتی برخی مردان و نحوه تعامل با چنین همسری
در اقدام به طلاق، اولویت با کدامیک: منافع والدین یا فرزندان؟!
چه چیزهایی موجب رضایتمندی در زندگی می شوند؟
حضرت زهرا (س) حلقه ارتباط و اتصال در عالم هستی
پیوند خوشنویسی و کتابت قرآن
مقایسه سودآوری اتریوم و سولانا
سیر خط فارسی باستان
بیشترین بازدید هفته
نحوه خواندن نماز والدین
اقدامات مهم و اورژانسی پس از چنگ زدن گربه
خلاصه ای از زندگی مولانا
دلنوشتههایی به مناسبت هفته بسیج
داستان های کوتاه از پیامبر اکرم (ص)
چگونه تعداد پروتونها، نوترونها و الکترونها را تشخیص دهیم؟
پیش شماره شهر های استان تهران
زنگ اشغال برای برخی تماس گیرندگان
نماز استغاثه امام زمان (عج) را چگونه بخوانیم؟
لیست کاملی از خدایان و الهههای یونانی
موارد بیشتر برای شما
بررسی مرقع و قطاع در خوشنویسی
خیابانی: آقای بیرانوند! من بخواهم از نام بردن تو معروف بشوم؟ خاک بر سر من!
توضیحات وزیر رفاه در خصوص عدم پرداخت یارانه
حمله پهپادی حزب الله به ساختمانی در نهاریا
مراسم تشییع شهید امنیت وحید اکبریان در گرگان
به رگبار بستن اتوبوس توسط اشرار در محور زاهدان به چابهار
دبیرکل حزبالله: هزینۀ حمله به بیروت هدف قراردادن تلآویو است
گروسی: فردو جای خطرناکی نیست
گروسی: گفتگوها با ایران بسیار سازنده بود و باید ادامه پیدا کند
گروسی: در پارچین و طالقان سایتهای هستهای نیست
گروسی: ایران توقف افزایش ذخایر ۶۰ درصد را پذیرفته است
سورپرایز سردار آزمون برای تولد امیر قلعهنویی
رهبر انقلاب: حوزه علمیه باید در مورد نحوه حکمرانی و پدیدههای جدید نظر بدهد
حملات خمپارهای سرایاالقدس علیه مواضع دشمن در جبالیا
کنایه علی لاریجانی به حملات تهدیدآمیز صهیونیستها