با کودک غرغرو چگونه رفتار کنیم؟

غرغر کودکان نتیجه کارکرد یک چرخه معیوب در رفتار با آن‌هاست. برای شکستن این چرخه باید در برخورد با کودک غرغرو روی حرف خود بمانید و آرامشتان را حفظ کنید. در ادامه بیشتر به بررسی این موضوع می پردازیم.
يکشنبه، 3 شهريور 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
با کودک غرغرو چگونه رفتار کنیم؟
دو موقعیت را تجسم کنید: «کودکم مدام نق می‌زند و غرغر می‌کند. هر بار که صدا می‌زند:"مامااان! " دلم می‌خواهد خودم را از پنجره به بیرون پرت کنم. همیشه مشغول ایراد گرفتن و غر زدن به زمین و زمان است. انگار هیچ وقت راضی نمی شود و من باید حلال همه مشکلات او باشم.»

«دخترم همیشه مرا اذیت و ناراحت می‌کند. اگر چیزی بخواهد تا زمانی که آن را به دست نیاورد، آرام نمی‌نشیند. طاقت شنیدن کلمه "نه" را ندارد. اگر به او "نه" بگویم انقدر غر می‌زند و جنجال به پا می‌کند که دیوانه می‌شوم. در آن لحظه هر کاری می کنم تا فقط ساکت شود!»

اگر دو موقعیت بیان شده به نظرتان آشنا می‌آیند و هر روز با این چالش‌ها مواجه می‌شوید، به خواندن ادامه دهید.


کمی بیاندیشید

نق زدن و غرغر کردن مانند کشیده شدن ناخن روی تخته سیاه زجر آور و اعصاب خرد کن است. غرغر کردن یکی از رفتار‌های آزار دهنده دوران کودکی است که پدر و مادر‌ها برای فرونشاندن آن دست به هر کاری می‌زنند! بدین ترتیب کودکان غرغرو به روشی کارآمد برای جلب توجه پدر و مادر‌ها دست می‌یابند.


دلیل غر زدن کودکان

یک قمار باز به راحتی پول‌هایش را خرج می‌کند، زیرا به آسانی مقداری پول به دست می‌آورد. کودک شما یاد گرفته که با نق نق کردن و غر زدن باج بگیرد. در بیشتر مواقع شما برای آرام کردن او تن به خواسته هایش می‌دهید و چرخه غر زدن را در او تثبیت می‌کنید. اما راهکار مواجهه با این رفتار و روش درست برخورد با کودک غرغرو چیست؟


راهکار‌های برخورد با کودک غرغرو

۱۱ کلید موثر در برخورد با کودک غرغرو در ادامه آمده است.


۱. روی حرف خود بمانید

هرگز در مواجهه با کودک غرغرو، نظر خود را عوض نکنید و به او پاداش ندهید. حتی اگر خواسته او در دسترس‌تان باشد. در صورت تغییر حرفتان، کودک یاد می‌گیرد که غرغر کردن او را به خواسته هایش می‌رساند.
اگر تحمل غرغر‌های کودک برایتان سخت است، او را در اتاقش بگذارید و خودتان اتاق را ترک کنید.


۲. آرامش خودتان را حفظ کنید

البته حفظ آرامش در این شرایط اصلا کار ساده‌ای نیست! اما تلاش کنید با لحنی آرام جواب اولیه‌تان را به درخواست کودک به هر میزان که لازم است تکرار کنید تا زمانی که از نق زدن و غرغر کردن دست بردارد.


۳. به نیاز‌های جسمی اش توجه کنید

به حالات کودک توجه کنید. آیا خسته است؟ گرسنه است؟ یا خوابش می‌آید؟ هر یک از این عوامل می‌تواند موجب تحریک غرغر کردن کودک شود. هنگامی که نیاز‌های جسمی او را برطرف کنید، می‌بینید که حال او نیز بهتر می‌شود.


۴. او را سرگرم کنید

اگر کودک از خستگی و بی حوصلگی نق نق می‌کند، او را با یک بازی یا فعالیت هیجان انگیز سرگرم کنید. در بیشتر مواقع مساله خود به خود حل می‌شود.


۵. به کودک توجه کافی نشان دهید

گاهی اوقات غرغر کردن کودک تنها برای جلب توجه شماست. به او توجه کنید، کارتان را متوقف کنید و دقایقی به صحبت‌های او گوش دهید.


۶. الگویی برای شیوه درخواست کردن او تعیین کنید

جملاتی که می‌خواهید از او بشنوید را مانند یک الگو با او تمرین کنید. می‌توانید به او بگویید: " وقتی با غرغر و نق زدن با من حرف می‌زنی، من نمی‌فهمم چه می‌گویی. لطفا بگو: مامان می‌شه به من یک آبمیوه بدی! "


۷. با رفتارتان، شیوه درست صحبت کردن را به او بیاموزید

حواستان باشد که کودک عینا رفتار والدین را تکرار می‌کند. اگر وقتی که او غرغر می‌کند به او بگویید:" ساکت باش! دیگه نمی‌خوام صداتو بشنوم! داری دیوونه ام می‌کنی! " و مدام این جملات را تکرار کنید، به او این رفتار ناپسند را آموزش می‌دهید!


۸. کمتر "نه" بگویید

سعی کنید تعداد "نه"‌هایی که به کودک می‌گویید را کاهش دهید. هر زمان که می‌توانید "بله" بگویید و زمانی که مطمئن نیستید، بگویید "شاید". گاهی اوقات نیز می‌توانید یک "بله زمانمند" بگویید. برای مثال در پاسخ درخواست او به خوردن شیرینی بگویید:" بله، می‌توانی بعد از شام یک شیرینی خوشمزه هم بخوری! "


۹. به کودک بگویید که اصرار او تاثیری ندارد‌

در برخورد با کودک نق نقو می‌توانید مانند یک قانون به کودک یادآور شوید که: "تکرار درخواستت باعث نمی‌شود که من نظرم را عوض کنم". همچنین در مواردی که به کودک گفته اید "شاید" اجازه انجام کاری را بدهید، برایش توضیح دهید که: اگر بگویم "شاید" و تو همچنان روی خواسته ات اصرار کنی، پاسخ من به صورت خودکار به "نه" تبدیل می‌شود.


۱۰. بی توجهی کنید

پس از یک بار پاسخ دادن به خواسته کودک، نق زدن و غرغر کردن او را نادیده بگیرید. بهترین واکنش این است که کمی از او فاصله بگیرید و مشغول کار دیگری شوید یا موسیقی گوش کنید، تا او بفهمد که شما به غرغر‌های او گوش نمی‌دهید. در این مدت سعی کنید واکنشی به رفتار‌های او نشان ندهید.


۱۱. تشویق را فراموش نکنید

هنگامی که کودک با صدایی آرام و منطقی خواسته اش را با شما مطرح می‌کند، او را تحسین کنید: "سارا وقتی این صدای آروم و قشنگتو می‌شنوم، واقعا لذت می‌برم!"

اگر می‌توانید، هنگامی که کودک خواسته اش را به آرامی با شما در میان می‌گذارد، نیازش را برآورده کنید. برای نمونه، اگر کودک معمولا از اینکه شب‌ها به او شیرینی نمی‌دهید ناراحت است و غرغر می‌کند، ولی امروز مودبانه از شما خواهش کرده که یک شیرینی به او بدهید، می‌توانید با یک شیرینی کوچک به او جایزه بدهید. حتما به او بگویید:" چون با صدای قشنگت از من شیرینی خواستی، یک شیرینی خوشمزه می‌تونی بخوری! "


چه کار‌هایی نباید انجام دهید

۱. فریاد نزنید

گاهی غرغر کردن کودک شما را آنقدر خسته و عصبی می‌کند که ناخودآگاه صدایتان را بالا می‌برید تا او را ساکت کنید. در این شرایط چند نفس عمیق بکشید و با صدای آرام و ملایم با کودک صحبت کنید. زانو بزنید، هم قد کودک شوید و در چشمان او نگاه کنید تا توجهش به شما جلب شود. برای او توضیح دهید که چرا خواسته او را انجام نمی‌دهید. در صورت تمایل کودک، او را در آغوش بکشید و به او محبت کنید.


۲. صبور باشید تا اوضاع تغییر کند

اگر غرغر کردن کودک به یک عادت تبدیل شده است، تغییر این رفتار نیاز به گذشت زمان و صبر و حوصله شما دارد. راهکارهای یاد شده را در زمان مناسب اجرا کنید و صبورانه در انتظار تغییر عادات کودک باشید.


سخن آخر

همانگونه که پیش از این گفته شد، حفظ آرامش در برخورد باکودک غرغرو از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. شما می‌توانید با به کار بستن یک یا چند از مورد از راهکار‌های بیان شده، کودکتان را آرام کنید و در فضایی گرم و صمیمی با او صحبت کنید. به یاد داشته باشید که پرخاشگری و تنبیه بدنی هیچ تاثیر مثبتی ندارد و تنها موجب تخریب رابطه عاطفی و اعتماد میان والد و کودک می‌شود.


منبع: سایت ستاره


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
موارد بیشتر برای شما