برای رسیدن به مقام صالحین دعایی که حضرت سلیمان زمزمه می نمود را بخوانید:
«رَبِّ أَوْزِعْنی أَنْ أَشْکُرَ نِعْمَتَکَ الَّتی أَنْعَمْتَ عَلَیَّ وَ عَلی والِدَیَّ وَ أَنْ أَعْمَلَ صالِحاً تَرْضاهُ وَ أَدْخِلْنی بِرَحْمَتِکَ فی عِبادِکَ الصَّالِحینَ» (قسمتی از آیه 19 سوره نمل)
«پروردگارا! شکر نعمت هایی را که بر من و پدر و مادرم ارزانی داشته ای به من الهام کن و توفیق ده تا عمل صالحی که موجب رضای توست انجام دهم و مرا به رحمت خود در زمره بندگان صالحت وارد کن»
ماجرای دعای رسیدن به مقام صالحین
زمانی که سپاه حضرت سلیمان به سرزمین مورچه ها رسید یکی از مورچه ها به بقیه گفت: «به لانه های خود بروید تا سلیمان و لشکرش شما را پایمال نکنند در حالی که نمی فهمند» از گفتار مورچه، لب های سلیمان (ع) به خنده باز شد و غرق در سرور و بهجت از این همه نعمتی شد که خداوند به او ارزانی نموده و در مقام سپاسگزاری بر آمد و از خدا خواست تا شکر نعمت هایش را به او الهام کند و وی را موفق به کارهایی نماید که باعث رضایت او باشد و به این امر هم اکتفاء نکرد بلکه شکر نعمتهایی را که خدا به پدر و مادرش ارزانی کرده بود نیز اضافه نمود، چون خدای تعالی به پدر او داوود، نبوت، ملک و حکمت و فصل الخطاب بخشیده و به مادر او نیز همسری چون داوود و فرزندی چون سلیمان ارزانی داشته و او را از اهل بیت نبوت قرار داده بود.در ادامه حضرت سلیمان از خداوند درخواستی می کند که از توفیق انجام عمل صالح مهمتر است. آن حضرت از خداوند درخواست می کند که باطن او را به سوی سعادت دعوت کند. در واقع مراد از این درخواست همان وحی خیرات است که خداوند امامان آل ابراهیم را به واسطه آن گرامی داشته و ایشان را به وسیله روح القدس تایید نموده است.
در مرحله بعد از خداوند درخواست نمود تا او را در زمره بندگان صالح خود در آورد و البته صلاح ذات قدر و منزلتی بالاتر از صلاح عمل دارد و آن حضرت با این کلام خود، به این نکته اشاره نموده که من هر چند همه مواهبی را که به بندگان صالحت داده ای، می طلبم اما پیش از همه موهبت ها به مقام عبودیت ایشان امیدوارم که تو آنها را بنده خود قرار داده ای و به همین دلیل هم خداوند سلیمان را به صفت بندگی ستوده است.
تفاوت عمل صالح و مقام صالح
با توجه به این که صلاح ذات، قدر و منزلتش بالاتر از صلاح عمل است و چون چنین است پس اینکه حضرت سلیمان اول درخواست کرد که موفق به عمل صالح شود و سپس درخواست کرد که صلاح ذاتی اش دهد، در حقیقت درخواست هاى خود را درجهبندى کرده و از پایین گرفته به سوى بالاترین درخواستها رفته است.کار صالح به تنهایى کافى نیست و ورود به گروه صالحان مهم است، زیرا:
گاهى کار، صالح است ولى فرد از نظر نفسانى صالح نیست و گرفتار ریا، سُمعه، غرور، عُجب و حَبط مىشود.
گاهى کار صالح است، ولى عاقبت انحرافى پیش مىآید و شخص عاقبت به خیر نمىشود.
گاهى کار صالح است، ولى یک نوع تکروى در آن است و شخص حاضر نیست با بندگان خدا همراه باشد.
نکته های طلایی دعای رسیدن به مقام صالحین
1- دعا، مخصوص هنگام اضطرار نیست؛ انبیا در اوج عظمت و قدرت دعا مىکردند. (رَبِّ)2- توفیق شکرگزارى را از خدا بخواهیم. (رَبِّ أَوْزِعْنِی أَنْ أَشْکُرَ)
3- انسان در برابر نعمتهایى که تاکنون به او رسیده باید شکر کند و در برابر مسئولیت آینده باید به فکر عمل صالح و جلب رضاى خدا و ملحق شدن به نیکان باشد. (أَشْکُرَ - أَعْمَلَ صالِحاً...)
4- فرزندان، هم باید در مقابل نعمتهایى که خداوند به آنان داده شکر کنند و هم در مقابل نعمتهایى که به والدین آنان داده است. (عَلَیَّ وَ عَلى والِدَیَّ)
5- شکر خدا تنها با زبان نیست، عمل صالح و استفاده صحیح از نعمتها نیز شکر الهى است. (أَشْکُرَ... أَعْمَلَ صالِحاً)
6- سلیمان با آن که لشکریان فراوان و حاکمیت قوى دارد و زبان حیوانات را نیز مىداند، باز به فکر عمل صالح است نه به دنبال لذت و توسعه قدرت و افتخار. (أَعْمَلَ صالِحاً)
7- دعا و تلاش حاکمان باید براى انجام کار خوب باشد. (أَعْمَلَ صالِحاً)
8- کار، به شرطى نیک است که خداپسند باشد. (صالِحاً تَرْضاهُ)
9- کار نیکى ارزش دارد که رضاى خدا را جلب کند، نه فقط رضاى مردم را. (صالِحاً تَرْضاهُ)
10- عالىترین مقصد در حکومت صالحان، رضاى خداست. (تَرْضاهُ)
11- انبیا نیز به امداد الهى نیاز دارند. (أَوْزِعْنِی... أَدْخِلْنِی)
12- زندگى در جامعه صالح ارزش است، نه زندگى در میان مردم ناصالح، آن هم به خاطر رفاه یا درآمد و لذّت. (أَدْخِلْنِی... فِی عِبادِکَ الصَّالِحِینَ)
13- برخوردارى از امکانات و قدرت امروز خود را نشانه رسیدن به رحمت الهى ندانید و براى رشد و تعالى خود دعا کنید. (وَ أَدْخِلْنِی)
14- امکانات انسان، نتیجه کار او نیست بلکه از رحمت الهى سرچشمه مىگیرد. (بِرَحْمَتِکَ)
15- هر کس، در هر شرایطى باید به رحمت الهى متوسل شود، حتى پیامبران. (بِرَحْمَتِکَ)
16- تک روى، ممنوع. (وَ أَدْخِلْنِی بِرَحْمَتِکَ فِی عِبادِکَ الصَّالِحِینَ)
منبع: مرا زیبا بخوان (ربناهای قرآنی)
منبع: سایت ستاره