دعای حضرت زکریا (ع) برای اولاد صالح
حضرت زکریا که دارای همسری نازا بود در دوران پیری خود از خداوند طلب فرزندی صالح کرد و این دعا را به زبان آورد:«رَبِّ هَبْ لی مِنْ لَدُنْکَ ذُرِّیَّةً طَیِّبَةً إِنَّکَ سَمیعُ الدُّعاءِ» (قسمتی از آیه 38 سوره آل عمران)
«پروردگارا مرا (به لطف خویش) فرزندی پاک سرشت عطا فرما که همانا تویی اجابت کننده دعا»
خلاصه ماجرای دعای زکریا برای داشتن اولاد صالح
مادر مریم و همسر زکریا خواهر بودند و هر دو عقیم و نازا. مادر مریم با دیدن صحنه غذا دادن پرنده به جوجههایش منقلب شد و به درگاه خدا دعا کرد و خداوند نیز به او مریم را عطا نمود. وقتى حضرت زکریا مقام و مرتبه مریم را دید دست به دعا برداشت تا خداوند چنین فرزندی هم به او عطا کند.سالیان درازى از عمر زکریا و همسرش گذشته و از نظر معیارهاى طبیعى بسیار بعید به نظر مىرسید که صاحب فرزندى شوند، اما با ایمان به قدرت پروردگار و مشاهده وجود میوههاى تازه در غیر فصل، قلب زکریا لبریز از امید شد که شاید در فصل پیرى، میوه فرزند بر شاخسار وجودش آشکار شود، به همین دلیل هنگامى که مشغول نیایش بود از خداوند تقاضاى فرزند کرد.
زکریا (ع) با تأسی به حضرت ابراهیم (ع) در بیانی که به منزله ذکر دلیل است، گفت: «تو بزرگواری و دعا را مستجاب میکنی». وی در دعایش هم خدا را به وصف ثبوتی، مانند قادر، علیم، حکیم و سمیع خواند و هم به عجز خویش اعتراف کرد و این هر دو لازمه دعاست.
ذریه طیبه در دعای اولاد صالح به چه معناست؟
«طیب» هر چیز، آن فردى است که براى چیز دیگر سازگار و در برآمدن حاجت آن دخیل و مؤثر باشد، مثلا شهر طیب آن شهرى است که براى زندگى اهلش سازگار و داراى آب و هوایى ملایم و رزقى پاکیزه باشد و کار و کسب و سایر خواستهها براى اهلش هم فراهم باشد. همچنین عیش طیب و حیات طیب، آن عیش و حیاتى است که شئون مختلفش با هم سازگار باشد، به طورى که دل صاحب آن عیش به زندگى گرم و بدون نگرانى باشد.«ذریه طیبه» نیز آن فرزند صالحى است که مثلا صفات و افعالش با آرزویى که پدرش از یک فرزند داشته مطابق باشد. منظور زکریا از «ذریه طیب» در این دعا آن بوده که از خداوند خواسته تا به او فرزندی بدهد که دارای کرامتی شبیه به کرامت حضرت مریم باشد و شخصیتی چون او داشته باشد.
به همین دلیل خداى تعالى عین همین درخواست را دربارهاش مستجاب نمود و یحیى (ع) را به او داد که شبیهترین انبیا به عیسى (ع) است و جامعترین پیغمبرى است که همه صفات کمال و کرامتهاى موجود در مریم و عیسى را واجد بود.
نکات طلایی دعای حضرت زکریا برای اولاد صالح
حالات انسان و ساعات دعا، در استجابت آن مؤثر است. (هُنالِکَ دَعا زَکَرِیَّا)غبطه خوردن کمال، ولى حسد ورزیدن نقص است. زکریا با دیدن مقام مریم شیفته شد و غبطه خورد و دست به دعا برداشت. (هُنالِکَ دَعا)
زن مىتواند پیامبر خدا را تحت تأثیر قرار دهد. (هُنالِکَ دَعا زَکَرِیَّا)
مشاهده کمالات دیگران، زمینه درخواست کمالات و توجه انسان به خداوند است. (هُنالِکَ دَعا زَکَرِیَّا)
درخواست فرزند و نسل پاک، سنت و روش انبیاست. (هَبْ لِی)، (ذُرِّیَّةً طَیِّبَةً)
ارزش ذریه و فرزندان، به پاکى آنهاست. (ذُرِّیَّةً طَیِّبَةً)
در هر دعایی باید از خداوند تجلیل کرد. (إِنَّکَ سَمِیعُ الدُّعاءِ)
منبع: سایت ستاره