تاثیرات منفی احساس حقارت
بسیاری از اختلالات رفتاری در کودکان و نوجوانان، معلول پیدایش احساس حقارت درباره خویشتن است. بیشتر افراد در زندگی اسیر توهمات و تصورات منفی خود هستند؛ آنان از طریق تلقین منفی اطرافیان ، به خود بدگمان شده اند .
شنبه، 6 مهر 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
بسیاری از اختلالات رفتاری در کودکان و نوجوانان، معلول پیدایش چنین بینشی درباره خویشتن است. بیشتر افراد در زندگی اسیر توهمات و تصورات منفی خود هستند؛ آنان از طریق تلقین منفی اطرافیان ، به خود بدگمان شده اند . بنابراین برای تغییر رفتار این گونه افراد مهمترین کار در درجه اول ایجاد تغییر در بینش و دیدگاههای آنان است؛ زیرا عدم بینش صحیح سبب گردیده تا فرد قابلیتهای بالقوه خویش را در عمل به حساب نیاورده و دانش آموزی بی توجه به درس و قوانین و مقررات مدرسه جلوه کند.
سرزنشها و تحقیرها امنیت خاطر را از کودکان سلب می کند و توقعات اطرافیان، خواسته های زندگی را بر دوش آنان سنگین می گرداند و موجب رفتارها و عکس العملهای ناپسند و اذیت و آزار دیگران می گردد؛ زیرا فرد آسیب دیده ، تحمل خود را در زندگی از دست داده و پیوسته با نا کامی مواجه گردیده است. از این رو، از تذکرات و راهنمایی دیگران نفرت پیدا کرده و معمولا در برخورد با اطرافیان دچار سوء ظن و بدگمانی می شود. رفتارها و کارهایش معمولا با اضطراب و نگرانی همراه است. عزت نفسش آسیب دیده و فعالیتهایش بدون فکر، و به طور انفعالی صورت می پذیرد. برای جلب توجه دیگران هر کاری را با انگیزه دست یابی به قدرت و یا انتقام از افراد انجام می دهد. ملامتها و رنجی که در این گونه خانواده ها از سوی اطرافیان نصیب کودکان می شود، گاه از تنبیهات بدنی دردناکتر است و آثارنفرتی که در اعماق روح آنان باقی می گذارد، به آسانی از بین نخواهد رفت. خدمات و محبتهای افراطی به کودکان و نوجوانان و جدی نبودن در امور مربوط به آنان، همه موجب عمیقتر شدن زخمهای حاصله در روح و روان آنهاست. تمام انسانها به طور فطری نیاز به این دارند که در جایگاه خود مورد توجه و تقدیر قرار گیرند و به موقع به آنان فرصت داده شود تا استعدادها و تواناییهای خود را به منصه ظهور برسانند و فقدان عزت نفس، پاسخ منفی به تمام این نیازهای فطری است.
احیای کرامت نفس در دانش آموز، متضمن روش برخورد آزادمنشانه در محیط خانه و مدرسه است. به کارگیری چنین روشی مستلزم اعتقاد والدین و مربی به ارزشهای والای انسان در قرآن و همچنین آشنایی با مسائل روان شناختی و مراحل تحول و رشد انسان است. در این صورت مربی با تفکر و قضاوت منصفانه در تنظیم رفتار خویش نسبت به رفتار دیگران، بر طبق معیارهای ارزشی عمل خواهد کرد.
به حساب نیاوردن کودکان و نوجوانان در تصمیم گیریهای مربوط به مسائل خودشان، به منزله در نظر نگرفتن احساسات وغیر فعال گذاردن ذهن و توان فکری آنان است. این امر موجب تخریب قوا و استعدادهای باطنی و عناصر وجودی فعال آنان می شود. پرورش قدرت تفکر و استدلال با پدید آوردن فضایی باز، در پرتو روحیه ای آزادمنشانه امکان پذیر است. ایجاد امنیت خاطر ، زمینه حرکت و خلاقیتهای ذهنی کودکان را به وجود می آورد .
در روش آزامنشانه، کودکان احساس امنیت خاطر بیشتری می کنند و به راحتی برای عمل نفس می کشند. آنان به طور طبیعی اجازه انتخاب و گزینش پیدا می کنند . والدین و مربیان به آنان فرصت می دهند که در وظایف و مسائل مربوط به خودشان با توجه به راه حلها و محدودیتها تصمیم گیری کنند و در برابر تصمیم گیریهای خودشان پاسخگو باشند. ادامه این روش، خود انضباطی و عزم و اراده را در آنان تقویت می کند. روش آزادمنشانه به کودک به عنوان انسانی منحصر به فرد - که در صدد تحصیل محبت و احترام است. به طور ضمنی ارزش می دهد. اختیار دادن به کودکان در حقیقت اعمال محدودیتهای کمتر بر رفتار آنان است، چون اختیار در ازای مسؤولیت است، این اختیار در موقعیتی به آنها داده می شود که آنان را مسؤول بار آورد. تصمیم گیری کودک درباره کارهای خود، وی را تشویق می کند که بازده مثبت و منفی کارهای خود را تجربه و ارزیابی کند و در او اعتماد به نفس به وجود آید. از طریق برقراری ارتباط مثبت و اعمال روش آزادمنشانه می توان همه کودکان و نوجوانان را نسبت به وظایف و کارهایشان مسؤول و لایق بار آورد . در روش آزادمنشانه به همه افراد حسن ظن داشته و به آنان اعتماد می کنیم، اختیار و آزادی می دهیم و از آنان مسؤولیت می خواهیم. در روش آزادمنشانه ، به افراد حق انتخاب داده می شود تا قدرت عزم و اراده خود را تجربه کنند. انتخاب ، فرد را به تفکر و تعقل وا می دارد و در انجام عمل، احساس مسؤولیت بیشتری می کند. روش آزادمنشانه بر مبنای برابری حقوق انسانی و احترام متقابل استوار است.
منبع: والدین و مربیان مسؤول، رضا فرهادیان، چاپ پنجم، مؤسسه بوستان کتاب، قم 1392
مقالات مرتبط
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
تحقیر شخصیت انسان
دوشنبه، 18 شهريور 1398
برانگیختن عزت نفس کودک
دوشنبه، 18 شهريور 1398
اشتباهات رایج والدین در رابطه با تربیت کودک
دوشنبه، 22 بهمن 1397
احسان به پدر و مادر از منظر روایات
سهشنبه، 20 فروردين 1398
دلایل اضطراب در کودکان
پنجشنبه، 15 فروردين 1398
نجات کودک از تفکر منفی
يکشنبه، 11 فروردين 1398
جدا کردن اتاق خواب کودک از والدین
جمعه، 24 اسفند 1397
مواجهه بامرگ اطرافیان برای کودک
شنبه، 18 اسفند 1397
نقش بازی در تربیت کودکان
شنبه، 24 آذر 1397
نردبانی به نام عزت نفس
جمعه، 25 آبان 1397
تازه های مقالات
یاد مادر از زبان فرزندان حضرت زهرا (سلام الله علیها)
اهمیت آموزش و یادگیری خوشنویسی
پیوند عرفانی در هنر خوشنویسی
استناد حضرت زهرا (س) به آیات قران در خطبه فدک
سوالات متداول بلیط تهران دبی علی بابا
انواع هوش مصنوعی را به همراه کاربرد هریک بشناسید
دوگانه جنگ و صلح در اسلام
آب و هوای فتحیه و بهترین زمان سفر به آن
کالری یک لیوان چای
کالری یک لیوان کاپوچینو چقدر است؟
بیشترین بازدید هفته
خلاصه ای از زندگی مولانا
چگونه تعداد پروتونها، نوترونها و الکترونها را تشخیص دهیم؟
اقدامات مهم و اورژانسی پس از چنگ زدن گربه
داستان های کوتاه از پیامبر اکرم (ص)
پیش شماره شهر های استان تهران
نحوه خواندن نماز والدین
چهار زن برگزیده عالم
زنگ اشغال برای برخی تماس گیرندگان
پیش شماره شهر های استان گیلان
داستان انار خواستن حضرت زهرا(س) از امام علی(ع)
موارد بیشتر برای شما
یاد مادر از زبان فرزندان حضرت زهرا (سلام الله علیها)
اهمیت آموزش و یادگیری خوشنویسی
همدلی و مهرورزی در آینه قرآن
سرتیپ دوم شیخیان: سامانههای دفاعی ما از اس ۴۰۰ عملکرد بهتری دارند
شهادت سخنگوی حزب الله؛ محمد عفیف ترور شد
لحظات پر التهاب حمله صهیونیستها به ساختمان کناری تیم مستندساز ایرانی
بمباران دفتر حزب بعث سوریه در بیروت
محل شهادت محمد عفیف مسئول رسانهای حزبالله در بیروت
عکاسی که فوتبال یک روستا را جهانی کرد
بخشی از گفتوگوی سفیر جانباز ایران در لبنان با رهبر انقلاب
دیدار وزیر دفاع با رئیس ستاد کل ارتش سوریه
مخالفت نمایندگان با همزمانی انتخابات مجلس و شورای شهر
گل زیبا از وسط زمین در لیگ یک
کلاهبرداری با لباس خرس از بیمه در کالیفرنیای امریکا
پانسمان درختان صدمه دیده جنگلهای هیرکانی