راههای دستیابی به نظم
از مهمترین راههای دستیابی به نظم ، تقسیم وقت است که سبب افزونی آن می گردد. تقسیم ساعتها افزون بر آن که باعث پدید آمدن نظم است ، سبب می شود انسان از اوقات فراغت نیز به خوبی بهره مند گردد .
سهشنبه، 7 آبان 1398
تخمین زمان مطالعه:
6 دقیقه
تقسیم کار: یکی دیگر از راههای دستیابی به نظم ، تقسیم کار است . تقسیم کار، موجب می شود هر کس وظیفه خویش را به خوبی تشخیص دهد و از دخالت در حیطه مسئولیت دیگران خودداری کند و نیز، در صورت انجام ندادن کار، همان فرد، از سوی مدیر، تنبیه شود و در صورت نیک انجام دادن و مرتب و منظم بودن ، تشویق گردد.هنگامی که حضرت فاطمه (علیه السلام) و امیر مومنان (علیه السلام) برای تقسیم وظایف و کارها، حضور پیامبر اکرم (صلی الله علیه وآله وسلم) می رسند و آن حضرت مسئولیت های خانه را به فاطمه (علیها السلام ) و کارهای بیرون خانه را به حضرت على (علیه السلام ) می سپارد، حضرت زهرا (علیها السلام) می فرماید:فلا یعلم ما داخلنی من السرور الا الله باکفائی رسول الله (صلی الله علیه وآله وسلم) تحمل رقاب الرجال ؛ جز خداوند، هیچ کس نمی داند که چه قدر مرا خوش حال ساخت رسول خدا با بی نیاز نمودنم از تحمل رقابت با مردان .
تقسیم وقت: از مهمترین راههای دستیابی به نظم ، تقسیم وقت است . بزرگان گفته اند : توزیع الوقت توسیعه ؛ تقسیم وقت ، سبب افزونی آن می گردد. تقسیم ساعت ها افزون بر آن که باعث پدید آمدن نظم است ، سبب می شود انسان از اوقات فراغت نیز به خوبی بهره مند گردد و برای همه اوقات خود برنامه ریزی کند و از فرصت ها بهره جوید. امام علی (علیه السلام) می فرماید:للمومن ثلاث ساعات : ساعة یناجی فیها ربه و ساعه یحاسب فیها نفسه (و ساعه یرم فیها معاشه ) و ساعه یخلی بین نفسه و لذتها فیما یحل و یجمل ؛ برای مومن سه ساعت است : ساعتی که در آن با پروردگارش مناجات کند، و ساعتی که در آن به حساب نفس خود رسد (یا در آن معاش خود را اصلاح کند) و ساعتی که نفس با لذت های حلال و نیکو خلوت می کند..)
استواری و پایداری: برای آن که نظم و انضباط بر محیطی حکم فرما شود، نیاز به استواری و پایداری است . از امام باقر (علیه السلام) روایت است که امام سجاد (علیه السلام) می فرمود: انی لاحب ان اداوم على العمل و آن قل ؛ همانا، من ، مداومت بر عمل را دوستدارم ، اگر چه آن عمل ، کوچک باشد. امام محمد باقر (علیه السلام ) نیز می فرماید : ما من شی احب إلى الله عزوجل من عمل یداوم علیه و آن قل ؛ هیچ چیزی محبوب تر نزد خدا تعالی از عملی که استمرار و دوام داشته باشد نیست ؛ اگر چه آن عمل ، کوچک باشد.نظم و انضباط، در کارها و مدیریت ها تحقق نمی یابد مگر با پایداری و استواری . مدیر توانا، می کوشد با پایداری ، کارها را پی گیرد و نظم و انضباط را بر محیط کار خویش حاکم سازد تا کارها به سامان و فرجام رسد. هنر مدیر موفق ، آن است که به کارها استمرار بخشد نه آن که کاری را آغاز و سپس رها سازد. رسول خدا (صلی الله علیه وآله وسلم) فرموده است: وملاک العمل خواتیمه ؛ ملاک عمل ، فرجام آن است . در سوره شورا، آیه ۱۳ تا ۱۵، چنین می خوانیم :ان اقیموا الدین ولا تتفرقوا... فلذلک فادع واستقم کما أمرت ولا تتبع أهواءهم بدین را بر پا دارید و در آن پراکندگی و اختلاف ایجاد نکنید... پس تو نیز آنان را به سوی آیین الهی دعوت کن و آن چنان که مامور شده ای ، استقامت کن و هوا و هوس آنان را پیروی مکن. و در سوره هود، آیه ۱۱۲؛ آمده است: فاستقم کما أمرت و من تاب معک ولا تطغوا چنان که مامور شده ای ، استقامت کن و کسانی که همراه تو هستند استقامت کنند و طغیان مکنید. آری ، بی انضباطی و سر کشی و سر پیچی از قوانین و مقررات ، نتیجه ناشکیبایی است . آن کس که بخواهد شاهد نظم و انضباط را در آغوش گیرد، باید شکیبایی کند و پایمردی و پایداری ورزد. امیر مومنان (علیه السلام) می فرماید: الحلم نظام امر المومن ؛ شکیبایی ، نظم دهنده کارهای مومن است .
نامگذاری: از راههای دستیابی به نظم و انضباط فردی ، نامگذاری چیزها است . رسول خدا (صلی الله علیه وآله وسلم ) همواره ، حیوانات و اسلحه و اثاث خود را نام گذاری می کرد. نامهای شمشیرهای آن حضرت ، عبارت است از: ذوالفقار، القمصامة ؛ القلعی ؛ التحف ، الرسوب ؛ المخذم ؛ القضیب ؛ العضب ... نیز، آن حضرت، برای زره ، کمان ، نیزه ، چوب دستی ، گوسفندان و ظروف آب و غذا، نام هایی برگزیده بود که در برخی از کتابها آمده است .
دینداری: پایبندی به تعالیم آسمان ، یکی از راههای پدید آمدن نظم و انضباط در زندگانی انسان است . پافشاری عملی بر واجبات دینی و دوری از گناهان سبب می شود که آدمی برای انجام دادن وظایف دینی ، وقتش را تنظیم کند و در آن اوقات مشخص ، به عبادت و نیایش و... بپردازد. در صفحات گذشته ، درباره نظم و انضباط فردی و گروهی در عبادات ، اندکی سخن گفتیم و به تجلی نظم در زمان بندی نماز، رو به قبله ایستادن ، ذکر گفتن ، سکوت کردن ، دعا خواندن ، اشاره کردیم .
تبلیغ با رسانه های گروهی: یکی دیگر از عوامل دست یابی به نظم و انضباط، تبلیغ و یادآوری از طریق رسانه های گروهی است . رسانه های گروهی می توانند با تبلیغ درست و موثر، در آفرینش نظم و انضباط در همه ابعاد، اثری ژرف بگذارند. امروزه ، امواج نامرئی رسانه های سمعی و بصری ، از تمام دیوارها می گذرد و در هر خانه ای با مخاطب خود ارتباط برقرار می سازد و بسیاری از دل ها را در تصرف خویش در می آورد. رسانه های گروهی با ساخت فیلم ها و نمایشنامه ها و بیان پیامدهای سازنده نظم و انضباط و علل بی نظمی ، رموز دست یابی به آن و ... می توانند جامعه را به سوی بهره مندی از نظم همگانی سوق دهند.
منبع: اصول ومبانی مدیریت در اسلام، مهرداد حسن زاده و عبد العظیم عزیزخانی، انتشارات هنر آبی، چاپ اول، تهران، 1390
مقالات مرتبط
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
عوامل بی نظمی در جامعه
دوشنبه، 6 آبان 1398
اهمیت انضباط در مصرف
دوشنبه، 6 آبان 1398
ارزشیابی و بازرسی ضامن نظم
دوشنبه، 6 آبان 1398
ارزشیابی توسط چه کسی باید انجام شود؟
سهشنبه، 21 مرداد 1399
سیاست های اقتصادی امام علی (علیه السلام)
دوشنبه، 6 خرداد 1398
وظیفه سنگین نهادهای حاکمیتی در اصلاح الگوی مصرف
يکشنبه، 5 مرداد 1399
اهمیت نظارت بر کار و رفتار کارگزاران و کارکنان نظام اداری
چهارشنبه، 25 ارديبهشت 1398
تازه های مقالات
متن کامل زیارتنامه حضرت فاطمه زهرا (س) + صوت و ترجمه
متن کامل دعای صباح امیرالمومنین + صوت و ترجمه
متن کامل زیارت ناحیه مقدسه با خط درشت + صوت و ترجمه
متن کامل زیارت آل یاسین با خط درشت + صوت و ترجمه
پدرانه آسمانی، میراثی از ابراهیم تا علی (ع)
بهترین رستوران های سنتی شیراز؛ طعمی اصیل در دل شهر شعر و عطر بهار نارنج
هفتمین سالگرد درگذشت یادگار معنوی اصفهان
به جای برنج چی بخوریم
به جای ایزوگام از چی استفاده کنیم
تجلی نام مبارک امیرالمومنین علی(ع) در خطوط مختلف خوشنویسی
بیشترین بازدید هفته
طریقه خواندن نماز امام علی(ع) برای گرفتن حاجت
نحوه خواندن نماز والدین
محل دفن امام جواد(ع) کجاست؟
چرا به زیارت می رویم؟
محل ولادت امام علی علیه السلام کجاست؟
اهل سنت چگونه نماز می خوانند؟
اعتکاف و فلسفه آن چیست و از چه زمانی شروع شده است؟
دعای طلب رزق و روزی امام جواد(ع)
اقدامات مهم و اورژانسی پس از چنگ زدن گربه
آیا استحمام در زمان آبله مرغان خطرناک است؟
موارد بیشتر برای شما
متن کامل زیارتنامه حضرت فاطمه زهرا (س) + صوت و ترجمه
حکمت | رحم کن تا به تو رحم شود! / استاد حسینی قمی
متن کامل دعای صباح امیرالمومنین + صوت و ترجمه
متن کامل زیارت ناحیه مقدسه با خط درشت + صوت و ترجمه
متن کامل زیارت آل یاسین با خط درشت + صوت و ترجمه
پدرانه آسمانی، میراثی از ابراهیم تا علی (ع)
5 واقعیت مهم در مورد ایمپلنت دندان
بهترین رستوران های سنتی شیراز؛ طعمی اصیل در دل شهر شعر و عطر بهار نارنج
هفتمین سالگرد درگذشت یادگار معنوی اصفهان
حکمت | عواقب سکوت ما در برابر گناه / استاد حسینی قمی
حکمت | نسبت به گرفتاری برادرت بی تفاوت نباش! / استاد عالی
خبرنگار تلویزیون وزارت خارجه آمریکا: انگار همه چیز فتوشاپ است!
قدردانی قالیباف از برگزاری رزمایش توسط نیروهای مسلح
حضور رئیسجمهور در نشست شوراهای آموزش و پرورش
اینجا گنجشک را بهجای قناری میفروشند!