۱- آنها را دستچین کنید: به جای اینکه تمام آثار کوچک و بزرگی را که فرزندتان خلق می کند نگه دارید، هر از گاهی کنار فرزندتان بنشینید و از او بخواهید یک یا دو مورد از کارهای جدیدش را که به نظرش بهترین است انتخاب کند. در پایان سال خواهید دید که آثاری که از نظر او بهترین است حتی از انگشتان یک دست نیز تجاوز نخواهد کرد. با این روش، هم کاردستیها تحت یک نظارت نگهداری می شوند و هم خواهید توانست آثار او را در آینده به یادگار نگهدارید.
۲- گاهی یک عکس، گویاتر از هزاران کلمه است : از کار دستیهای فرزندتان عکس گرفته و آنها را در آلبومی نگهداری کنید. بدین ترتیب حتی اگر به دلیل کمبود فضا، قادر به نگهداری آنها نباشید، حداقل یک عکس یادگاری از آنها خواهید داشت!
۳- صندوقچه بایگانی کودکان: اداره ها برای نگهداری مدارک خود دارای صندوق های بایگانی قابل حمل هستند که پوشه ها روی آنها قرار می گیرند و اغلب نیز دارای یک پوشش و دسته ای هستند که به راحتی قابل حمل باشند. به فرزند خود در ساختن این سیستم بایگانی کمک کنید. مثلا یک پوشه مخصوص کاردستی با درجه اهمیت ۲، یک پوشه مخصوص کاردستی با درجه اهمیت 3 و الی آخر. حالا دیگر تمام نقاشیها و هرگونه کاردستی از این قبیل که کم حجم و صاف هستند، در جایی امن و به شکلی مرتب نگهداری خواهند شد و در ضمن شما با این روش، نحوه بایگانی را نیز به فرزندتان آموزش خواهید داد. نگران نباشید برای آموزش هیچگاه زود نیست
۴- نگهداری در محفظه ای بزرگتر: برای سایر کاردستیهایی که صاف و کم حجم نیستند، جعبه مذکور ممکن است جعبه ای بزرگ تر از جنس پلاستیک و همراه با یک درپوش باشد. بدین روش فرزندتان فضایی برای نگهداری سایر کاردستی هایی که ابعادشان مناسب پوشه بایگانی نیست خواهد داشت. اینجا باز هم انتخاب کنید. اگر شما بخواهید تمام کاردستی هایی را که فرزند دلبندتان تا ۱۵ سال آینده با خود به خانه می آورد نگهداری کنید، منزل شما مملو از این آثار هنری خواهد شد.
۵- آنها را آویزان کنید : یک تخته در اختیار فرزندتان قرار دهید تا او بتواند کاردستی مطلوبش را در اتاقش به نمایش بگذارد. اگر هم از یک تخته چوب پنبه ای برای این کار استفاده کنید، بسیار عالی است چون به راحتی روی دیوار نصب می شود. به علاوه فرزندتان به راحتی و هر زمان که بخواهد می تواند یک اثر را برداشته و اثر دیگر را جای آن بگذارد.
۶- مرتب نگهداشتن ابزار کار دستی : اگر فرزندتان تعداد زیادی از این کاردستی ها را در منزل تهیه می کند، مسلمة دارای مقادیر زیادی مداد رنگی، ماژیک و سایر تجهیزات هنری است. تمام آنها را در جعبه ای سبک و قابل حمل نگهداری کنید تا او به راحتی بتواند آن را از اتاقی به اتاق دیگر حمل کند. به علاوه تمامی هر دسته از این وسایل را قبل از اینکه داخل جعبه اصلی قرار دهید، به طور مرتب و مجزا در محفظه ای کیسه ای قرار دهید. بدین ترتیب تمامی آنها مرتب و قابل دسترسی هستند.
۷- یک هدیه عالی : کاردستی های کودکان اغلب می توانند هدیه ای فوق العاده برای مادربزرگ، پدربزرگ، خواهر و برادر، خاله، عمو و سایر اعضای خانواده محسوب شوند. به جای اینکه برای فرزندتان هدیه ای بخرید تا او به اعضای خانواده تقدیم کند، تشویقش کنید تا با استفاده از خلاقیتش هدایایی مخصوص و ارزشمند به افرادی که دوستشان دارد تقدیم کند.
ایجاد خلاقیت در کودک ۱ ساله
زمان بازی با کودکتان فقط زمان بازی و سرگرمی نیست، بلکه زمان آموزش درسهای زندگی به کودکتان هم می باشد. تازه ترین تحقیقات حاکی از آن است که خلق و خو و عادات انسان از دوران جنینی و ۲ سال اول زندگی وی ناشی می شود و این نکته اهمیت آموزش و روش صحیح تربیت در سنین ابتدایی تولد کودک را نمایان می سازد. در این مطلب ما بازیهایی را به شما پیشنهاد می دهیم که علاوه بر سرگرم کردن کودکتان آموزشهایی را در جهت ایجاد خلاقیت و تقویت هوش و افزایش سطح هوشیاری کودک دلبند شما فراهم می آورد.یک توپ کوچک نرم انتخاب کنید، آن را در یک ظرف درپوش دار بگذارید. از بچه بپرسید توپ کجا رفت؟ او را تشویق کنید که در ظرف را باز کند و توپ بیرون بیفتد مثل جعبه هایی که دلقکی بیرون می پرد، بیرون افتادن توپ هم برای او جالب خواهد بود. این بازی راهی است که به کودک می آموزد که چیزهایی که او نمی بیند ممکن است وجود داشته باشد. این بازی، آموزش ثبات هدف است.
ظرفهای پلاستیکی یا ظروف ماست و یا کاسه های نشکن برای این بازی مناسب می باشد. از این ظروف برای ایجاد یک برج استفاده کنید، به کودکتان کمک کنید که برج را بریزد، این فعالیت به او درس خواهد داد که نشانه گیری هدف را بیاموزد در حالی که ریزش و چیدن را هم یاد خواهد گرفت.
راه دیگر برای تقویت مفهوم ثبات هدف به وسیله مخفی کردن یک اسباب بازی صدادار زیر پتو و یا حوله است. ابتدا اسباب بازی را به طور جزئی با پتو بپوشانید سپس صدای اسباب بازی را در بیاورید و او را تشویق کنید که اسباب بازی را پیدا کند، دوباره اسباب بازی را پنهان کنید، البته این بار به صورت کامل، بازی را تکرار کنید، در صورت پیدا کردن اسباب بازی، کودکتان را تشویق کنید.
زمان حمام را به زمان اکتشاف و بازی تبدیل کنید. قاشق های پلاستیکی و آب پاش و کاسه های پلاستیکی را در وان کودکتان بگذارید، او با آنها ریزش آب را خواهد دید و از آنها لذت خواهد برد. تفریح دیگری هم می توان کرد، یک اسفنج را به کودکتان بدهید اسفنج را خیس کنید، او از فشار دادن اسفنج و ریزش آب لذت می برد.
نزدیک کودکتان بنشینید البته این کار بستگی به سن کودکتان دارد می توانید او را بخوابانید. به او بگویی که قصد دارید که بخوابید و چشمهایتان را ببندید بعد از چند ثانیه چشمهایتان را باز کنید و مشتاقانه به او سلام کنید یا زمان را به او بگویید مثلا صبح بخیر یا عصر بخیر که او زمانها را هم درک کند. دیدن چشمهای مامان که باز است و شنیدن صدای تبریکش معمولا ایجاد خنده خواهد کرد بعد از چند دور، مکث خود را هنگام خواب بیشتر کنید احتمال هست که کودک حدود ۶ ماهتان و یا بیشتر شروع به جیغ زدن کند و یا حتی به صورت شما ضربه بزند تا شما بیدار شوید.
با کودکتان به بیرون از خانه بروید، تنوعی از برگها را برای او جمع کنید، به او اجازه بدهید آنها را بلند کند و با دستانش بازرسی کند، بدیهی است که با نظارت شما. برخی از برگها را چروک کنید تا او آنها را بازرسی کند و عمل چروک کردن را بیاموزد که این کار در برگهای خشک صدا هم خواهد داشت. با استفاده از یک برگ بزرگ بازی دالی موشه را با او انجام دهید.
کودکتان را روی زمین در مقابلتان بنشانید و یک ماشین اسباب بازی را روی زمین حرکت دهید او را تشویق کنید که بعد از شما این کار را انجام دهد سعی کنید که رفت و آمد ماشین را با او ادامه دهید. این کار جلو و عقب رفتن و چرخاندن و حرکت اجسام را به او یاد خواهد داد.
نقاشی: این بازی کمی کثیف کاری است اما برای کودکتان بسیار جالب خواهد بود. کودک ۸ تا ۱۲ ماهتان را روی صندلیش یا روی زمین بنشانید. در مقابل او یک برگه و چندین غدای پورهای رنگی که صاف شده است قرار دهید، او را تشویق کنید که با دستانش نقاشی کند، خواهید دید که او شاهکار خواهد ساخت. می توانید غذاها را در صورت اجازه پزشک بافت دار تهیه کنید (به دلیل در دهان بردن کودک) که نقاشی او بافت دار باشد.
چندین موضوع بافت دار را به کودک ۱۰ تا ۱۲ ماهتان بدهید، مثلا یک تکه مقوا، روسری نرم، تکه های چمن و ماسه و... حتما تا انتهای بازی در کنار او باشید و مراقب باشید چیزی را در دهانش نگذارد. همراه هم همه چیز را بازرسی کنید، خواهید بفهمید که او از چه بافتی بیشتر خوشش خواهد آمد مخمل کبریتی یا پشم گوسفند؟
برای کودک ۱۰ تا ۱۲ ماهتان اسباب بازی های رنگی و یا وسایل آشپزخانه رنگی تهیه کنید و به او کمک کنید که اسباب بازیهای با رنگ مشابه را در کنار هم بگذارد. مثلا سیب قرمز و ماشین قرمز و توپ قرمز باید در یک طرف باشد. در این بازی به او کمک می کنید که کم کم با رنگها آشنا شود.
منبع: کودکان نابغه و باهوش، فاطمه تقدسینیا، نوید حکمت، چاپ دوم، قم، 1396