تحلیلی در چرایی اعتراضات بنزینی
اعتراضهای بنزینی و مسئلهای که باید دیده شود
یقینا آنچه در این شهرها اتفاق افتاد شروعش با اعتراضات مسالمت آمیز مردمی بوده است و اشرار با مهیا دیدن بستر شرارت به اقدامات غیر متعارف دست زده اند و انتساب کل این اعتراضات به اشرار واقع بینانه نیست.
چهارشنبه، 29 آبان 1398
تخمین زمان مطالعه:
پدیدآورنده:
عبدالصالح شمس اللهی
موارد بیشتر برای شما
یقینا آنچه در این شهرها اتفاق افتاد شروعش با اعتراضات مسالمت آمیز مردمی بوده است و اشرار با مهیا دیدن بستر شرارت به اقدامات غیر متعارف دست زده اند و انتساب کل این اعتراضات به اشرار واقع بینانه نیست.
اینکه قیمت سوخت باید به نحو صحیح اصلاح میشد جای بحث ندارد چرا که مبلغی که در حال حاضر به عنوان یارانه سوخت پرداخت میشود و منابعی که به واسطه فروش بیبرنامه سوخت از دست میرود در هیچ کجای دنیا پذیرفته نیست و در حال حاضر در ایران 80 میلیون نفری چند برابر برخی از کشورهای با جمعیت چند برابر بیش از ایران بنزین مصرف میشود و اگر در کشور امکان آزاد سازی منابع در انحصار سوخت فراهم و این مبالغ در جای درست هزینه شود کمتر کسی رو به اعتراض میآورد؛ اما سوال اساسی اینجاست که چرا افکار عمومی توان هضم این افزایش قیمت و همراهی با دولت را ندارند.
آنچه بدیهی است در عرصههای اجتماعی همه چیز محصول کنشها و واکنشهاست و هیچ اتفاق بی دلیلی در جامعه نمیافتد؛ به بیان دیگر باید نقطه اتفاقی در بین افراد یک جامعه وجود داشته باشد تا بتواند همه را به اعتراض در هر سطحی متقاعد ساخته و اعتراضات را سامان بدهد. به نظر میرسد نکتهای که در ادامه به آن میپردازیم همان چیزی است که باعث اتفاق نظر جامعه به اعتراض شده؛ اعتراضی که متاسفانه با دخالت عوامل بیگانه از مسیر خود منحرف و به سرانجام نرسید.
آنچه باعث شده تا تمکین به تصمیم سران قوا برای مردم ایران مشکل شود این است که سطح اعتماد به مسئولان اجرایی کشور به پائین ترین سطح در چهل سال گذشته رسیده است و مطابق برخی از آمارها محبوبیت شخص رئیس جمهور به رقم بی سابقه نزدیک به 7% رسیده است[1] و همین عدم اعتماد به مسئولین باعث شده تا تمیکین به تصمیمات هزینهساز دولت از طرف مردم مقبول نیفتد؛ در واقع مردم نمیتوانند باور کنند که این تصمیمات هزینهساز در راستای منافع آنها اتخاذ شده است؛ اما نکته مهمتر این است که چه عواملی باعث شده است تا اعتماد به کارگزاران تا این حد تنزل کرده و کار به کف خیابان برسد.
بیتفاوتی به مسائل معیشتی و اشتغال
معیشت و اشتغال از اصلیترین دغدغههای مردم است و این دغدغه با تغییر دولتها تغییری نمیکند؛ حتی دولتهایی که باشعارهای سیاسی و نه اقتصادی به روی کار آمدهاند وعدههای سیاسی خود را در راستای معیشت مردم تعریف میکنند؛ مثلا میگویند آزادیهای مدنی باعث سرازیر شدن سرمایهگذاران خارجی به ایران خواهد شد؛ به همین دلیل هر دولتی که نتواند در راستای بهبود معیشت مردم قدم بردارد سرمایه اعتماد ملی را از دست خواهد داد.
در حال حاضر تصور بخش عمدهای از مردم این است که جریان حاکم نسبت به معیشت مردم بی تفاوت است و همین بیتفاوتی دولت به مسائل معیشتی مردم در سالهای گذشته یکی از اصلیترین دلایل این بیاعتمادی است؛ دولت در سالهای گذشته با تعطیلی طرحهای خدماتی و عمرانی مثل مسکن مهر باعث تقویت این تصور شده است که دولت معیشت و اشتغال مردم را رها کرده است و حرکتی برای رفاه عمومی نمیکند در چنین حالتی مردمی که گرفتار مشکلات شدید اقتصادی هستند نمیتوانند به وعده بهبود معیشت به واسطه تصمیمات هزینه ساز توسط دولت اعتماد کنند.
فاصله طبقاتی بین مردم و مسئولین
وجود فاصله طبقاتی بین مسئولین و مردم از دیگر دلایل عدم اعتماد مردم به خیرخواهی دولتهاست. آنها بر این اعتقادند که آدمهایی که در خانههای چندین میلیاردی مینشینند و ماشینهای چندصد میلیونی سوار میشوند و دارائیهایشان در داخل و خارج سر به فلک گذاشته است درد آنها را درک نمیکنند و نمیدانند که در زندگی یک کار گر چه میگذرد؛ این فاصله طبقاتی باعث شده است تا آنها به این باور برسند کسی که سیر است و از گرسنه خبر ندارد و قابل اعتماد نیست.
فساد اقتصادی
فساد اقتصادی و اخباری که هر روز از میزان این فسادها منتشر میشود از دیگر دلایل عدم اعتماد مردم به مسئولین اجرایی کشور است؛ باور غلط "همه دزدند" که ریشه در وجود مفاسد اقتصادی کلان واقعی در بخشی از دستگاه اجرایی کشور دارد باعث شده است تا قشر عظیمی از مردم از بازگشت این هزینهها به زندگی خود ناامید باشند و اعتمادی به مصلحت اندیشیهای بر پایه منافع عمومی دولت نداشته باشند و همین امر باعث افزایش فشار روانی ناشی از تصمیمات هزینهساز دولت بر مردم و در نتیجه اقدام به اعتراض شده است.
وعدههای دروغ
عدم پایبندی به وعدههای داده شده در ایام انتخابات و در قضیه قراردادهای بینالمللی مثل رفع تحریمها به واسطه برجام از دیگر دلایل بی اعتمادی مردم به مسئولان اجرایی کشور است. مردم در سالهای گذشته بارها و بارها با وعدههایی مثل ارزانی، پیشرفت و ایجاد اشتغال، مسئولین را آزموده اند و در هر بار اعتماد به جریان دولت در این چند سال دریافتهاند که میزان وعدههای عملی نشده دولت از وعدههای عملی آن بسیار کمتر است و به همین دلیل نمیتوانند باور کنند که این بار دولتیها به وعدههایی مثل نبودن گرانی جدید به واسطه گرانی بنزین عمل نمایند و همین دلیل باعث شده است تا دغدغه معیشت و گرانی غیرقابل تحمل آنها را به اعتراض وادار نماید؛ اعتراضی که بستر اغتشاش در نقاط مختلف کشور را به وجود آورده است.
ندیدن اثر واقعی
از دیگر مواردی که باعث شده است تا مردم به طرحهای هزینهساز دولت اعتماد نکنند این است که آنها در این سالها اثرات ملموس و واقعی از این گونه تصمیمها در زندگی خود ندیدهاند؛ به عنوان مثال تغییر قیمت حاملهای انرژی قرار بود به بخش تولید سرازیر شود و از این طریق خانوارهای ایرانی دیگر شاهد جوانان تحصیلکرده و بیکار در گوشه خانههای خود نباشند؛ اما این اتفاق تا به امروز عملی نشده است؛ بلکه بالعکس، اتفاقی که افتاده است این است که مابهالتفاوت قیمتها در اکثر موارد به بودجههای هزینهای تبدیل شده و چیزی از آن به مردم نماسیده است و این خود یک بی اعتمادی عظیم در میان جامعه نسبت به مسئولین ایجاد کرده است.
حرف آخر
آنچه بیش از هر سلاحی میتواند نسبت به دشمن بازدارنگی داشته باشد اتحاد و یک پارچگی بین مردم و مسئولین است و این اتحاد اتفاق نخواهد افتاد مگر در سایه خوش اعتماد دو جانبه که متاسفانه امروز به شدت مخدوش است.
آقای دولت کاری برای این اعتماد بکن.
پینوشت:
[1] کانال شخصی حمید رسایی
مقالات مرتبط
راه های مقابله با بحران و فتنه ی بنزینی
راهکارهای کنترل بحران و منع تنش در مدیریت نبوی
بنزین به آتش فتنه ریختن ممنوع!
رهبری، بنزین و ساختاری که باید حفظ شود
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
رهبری، بنزین و ساختاری که باید حفظ شود
يکشنبه، 26 آبان 1398
کشتهسازی رسانهای
شنبه، 16 آذر 1398
شاه کلیدی که آتش فتنه را خاموش کرد
سهشنبه، 5 آذر 1398
نقش سیا در اغتشاش و آشوبها در ایران
جمعه، 1 آذر 1398
ریشه های فتنه و شناخت فتنه گران
چهارشنبه، 29 آبان 1398
راه های مقابله با بحران و فتنه ی بنزینی
سهشنبه، 28 آبان 1398
بنزین به آتش فتنه ریختن ممنوع!
يکشنبه، 26 آبان 1398
خطای راهبردی در بهم ریختن گُسل های امنیتی
شنبه، 25 آبان 1398
مذاکره یا مهارت حل اختلاف ها!
چهارشنبه، 9 مرداد 1398
بخاری نفتی
يکشنبه، 16 تير 1398
تازه های مقالات
پنج گوهر درخشان میراث فاطمی
لیفت سینه: جراحی جوانسازی و رفع افتادگی سینهها برای ظاهری جذاب
ترفند افزایش سرعت اینترنت تا 100 برابر
رزرو هتل پارس شیراز برای سفر خانوادگی
هتل بینالمللی کیش یا پارمیدا مشهد: مقایسه اقامت در دونقطه متفاوت
قیمت ایمپلنت کامل فک بالا و پایین
چطور بلیط های چارتر لحظه آخری را با بهترین قیمت پیدا کنیم؟
گیتار بیس یا گیتار الکتریک؛ یادگیری کدامیک آسانتر است؟
آشنایی با مشکلات و تعمیر سایبان برقی
تأثیر استفاده از کفش مناسب بر پیشگیری از آسیبهای اسکلتی
بیشترین بازدید هفته
نحوه خواندن نماز والدین
چهار زن برگزیده عالم
داستان انار خواستن حضرت زهرا(س) از امام علی(ع)
اقدامات مهم و اورژانسی پس از چنگ زدن گربه
زنگ اشغال برای برخی تماس گیرندگان
نماز استغاثه امام زمان (عج) را چگونه بخوانیم؟
اهل سنت چگونه نماز می خوانند؟
لیست کاملی از خدایان و الهههای یونانی
مهم ترین خواص هویج سیاه
چگونه تعداد پروتونها، نوترونها و الکترونها را تشخیص دهیم؟
موارد بیشتر برای شما
خلاصه دیدار پرسپولیس ۱ - مس رفسنجان ۳
پهلوگیری ناوگروه "صلح و دوستی" پاکستان در بندرعباس
مرگ مشکوک افشاگران در آمریکا
نماهنگ | بانوی انقلابی
نماهنگ | برابری زن و مرد در رسیدن به حیات طیبه
شب چله در بین بزرگترین ایل عشایر کشور در اردبیل
غافلگیریِ بدون تعارف برای مادرانی که سالها از فرزندانشان دور ماندهاند
شوی تبلیغاتی حجاب در سوریه توسط تروریست ها
تغییر چهره نیروهای امنیتی دولت سابق سوریه برای شناسایی مخالفین
صدور ۳ قطعنامه ضد رژیم اسرائیل در یک روز
پاسخ جولانی به سوال مجری BBC در مصاحبه پیرامون نظرش درباره تحصیل زنان و نوشیدنیهای الکلی
فرصت سوزی عجیب مهدی طارمی در شرایط عالی گلزنی
حرکات موزون وینیسیوس جونیور، بعد از فتح جایزه The Best از طرف فیفا
پنج گوهر درخشان میراث فاطمی
میلاد حضرت زهرا/فاطمه قهرمانه