ویژگی های درخت شاه بلوط
بلوطها یکی از انواع میوههای پاییزی به شمار می روند که در مناطق غرب و شمال غرب ایران نیز به وفور وجود دارد. این میوه دارای مواد مغذی و مفید بسیاری است. شاه بلوط همان طور که از نامش پیداست نسبت به بلوط های معمولی دارای مزایا و فواید بیشتری است. شاه بلوط گیاهی پایدار از خانواده بلوط است که ارتفاع آن گاهی به 20 تا 35 متر هم ممکن است برسد. برگ های آن دارای حاشیهای کاملا دندانهدار بوده و غلاف میوه آن پوشیده از پرز است. بخش های مورد استفاده این گیا مغز هسته، برگ، گل، پوست تنه و شیره درخت است که همانند بلوط دارای خواص دارویی و درمانی فراوان می باشد. اندازه فندق های شاه بلوط متوسط تا بزرگ بوده و عمدتاً وزنی معاول ۳۰-۱۰ گرم دارند.
ارزش غذایی شاه بلوط
این میوه کوچک ولی پرخاصیت، سرشار از انواع ویتامین ها و مواد مفید و مناسب برای سلامت بدن است. شاه بلوط دارای مقدار زیادی نشاسته بوده و برای همین هم یک ماده غذایی انرژیزا محسوب میشود و برای ورزشکاران بسیار مفید است. همچنین از خواص شاه بلوط این است که بعد از مصرف، قند خون را به سرعت بالا نمیبرد و باعث می شود عملکردهای بدن در بهترین حالت انجام گیرند. وجود ویتامینهای گروه ب، به ویژه ویتامین B1 در این میوه باعث شده که بدن بتواند به خوبی گلوسیدهای آن را جذب کرده و تولید انرژی کند. از دیگر مواد موثر موجود در بلوط، میزان زیادی پتاسیم، آهن و عناصر مغذی است و منبع خوبی برای منیزیم محسوب می گردد.
خواص شاه بلوط (طبیعت و خواص درمانی)
طبع میوه شاه بلوط از نظر طب سنتی گرم و خشک است. از این میوه در گذشته به عنوان غذا استفاده می شده است و آن را خشک کرده و با گندم آسیاب و مخلوط کرده و در تهیه نان استفاده می کردند. همچنین از بلوطهای بو داده برای تهیه چای و دمنوش استفاده می شده است. برخی از مهم ترین خواص شاه بلوط شامل موارد زیر می گردد:شاه بلوط سرشار از فیبر است برای همین هم با اشتهای زیاد مقابله کرده و باعث ایجاد حس سیری برای فرد می شود. در واقع با مصرف مقدار کمی از این میوه ضمن سیر شدن، از اشتهای فرد نیز کاسته شده و باعث کاهش وزن می گردد. از جوشانده برگ های درخت شاه بلوط در طب سنتی برای درمان اسهال، پایین آوردن تب و کمک به درمان بواسیر استفاده می شود.
از دیگر خواص شاه بلوط در طب سنتی استفاده از برگ و پوست این گیاه برای درمان برونشیت و استفاده از روغن تهیه شده از آن برای تسکین دردهای روماتیسمی است.
ویتامین ها و مواد موجود در شاه بلوط باعث شده که مصرف این میوه برای درمان کم خونی مفید باشد.
یکی از خواص شاه بلوط تسکین درد عضلات به واسطه وجود منیزیم موجود در آن است. همچنین از التهاب عضلات و رگهای واریسی کاسته و موجب بهبود و بازگشت خون به قلب میشود.
مواد مغذی و خواص شاه بلوط وسیله مناسبی برای مقابله با بیماریهایی مانند بیماریهای قلبی عروقی و برخی از سرطانها محسوب میشوند.
میوه شاه بلوط و بلوط، حاوی چربی های اشباع نشده است که با کلسترول بد مقابله می کند، کمک به کاهش چربی و کلسترول خون یکی از مهم ترین خواص شاه بلوط است.
شاه بلوط به عنوان یک ضد آفتاب طبیعی محسوب می شود و امروزه از ان برایت تهیه ضد آفتابها استفاده می شود.
از دیگر فواید مصرف میوه بلوط و شاه بلوط کمک به درمان زخم معده و تقویت مخاط معده است.
طریقه مصرف میوه شاه بلوط
برای مصرف این میوه مفید می توانید آن را به صورت بو داده، بخار پز یا آب پز مصرف کنید. جالب است بدانید برای طبخ این میوه نیز نیازی به افزودن روغن نیست.همچنین میتوانید به طور مرتب میوه تازه شاه بلوط را به غذاهایتان اضافه کنید و از آن آرد شاه بلوط را تهیه کنید و در تهیه کیکها و شیرینیجات خانگی استفاده کنید. لازم به ذکر است، میزان مصرف روزانه این میوه نباید بیش از 200 گرم باشد.
مضرات شاه بلوط (موارد احتیاطی و منع مصرف)
لازم است بدانید، مصرف زیاده از حد بلوط و شاه بلوط به دلیل داشتن تانن زیاد از میزان جذب آهن بدن میکاهد.مصرف این میوه با برخی داروها تداخل ایجاد کرده و ساپونین آن باعث تحریک لایه مخاطی معده و برگشت اسید میشود.
مصرف شاه بلوط و بلوط در دوران شیردهی و بارداری بایستی با احتیاط صورت گیرد.
استفاده زیاد و مداوم میوه شاه بلوط در طولانی مدت، مشکلاتی برای سلامت فرد ایجاد کند و ممکن است با ایجاد اختلالات ذهنی و عصبی همراه باشد.
منبع: سایت ستاره