آشنایی با تالاب چغاخور

تالاب‌ها محیط‌هایی هستند که مشخصاتشان چیزی میان خشکی و آب است. تالاب‌ها ممکن است همواره دارای آب باشند یا اینکه گاه خشک و گاه آب‌ دار باشند. برخی تالاب‌های نزدیک دریا با جزر و مد تغییر وضعیت می‌دهند. مشخصه...
سه‌شنبه، 12 فروردين 1399
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
آشنایی با تالاب چغاخور

تالاب بین المللی و زیبای چغاخور در ایران

تالاب بین المللی و زیبای چغاخور با مساحتی حدود 2300 هکتار در دامنه ارتفاعات بر آفتاب در شمال و کلار در جنوب در نزدیکی شهر بلداجی واقع گردیده و یکی از زیباترین و بزرگترین تالابهای استان چهار محال و بختیاری است.

این تالاب در مسیر جاده شهرکرد- خوزستان قرار گرفته و از شهرکرد 65 کیلومتر فاصله دارد. در بهترین شرایط و موقعیت بارندگی، عمق آب تالاب به 3 متر می‌رسد.
 
آشنایی با تالاب چغاخور

رشته کوه زیبای کلار نیز در سمت جنوب غربی مشرف بر تالاب است که قله آن 3830 متر از سطح دریا ارتفاع دارد. تالاب را مرغزاری وسیع در بر گرفته که مساحت آن حدود 700 هکتار برآورد شده است. این مرغزار در ماه‌های اردیبهشت تا مهر که سطح آب رو به کاهش می‌گذارد، از این هم وسیع‌تر می‌شود.

مساحت آبى تالاب از ۱۳۶۰ هکتار قبل از احداث سد بر روى آن تا 2300 هکتارى بعد از احداث سد و مساحت منطقه شکار ممنوع ۲۵۰۰ هکتار برآورد شده است.
 
راه دسترسی آسفالته، آب آشامیدنی، سرویس بهداشتی، فضای سبز، سکوی نشیمن، دسترسی به واحد اقامتی و پذیرایی، پارکینگ از امکانات مناسب برای بازدیدکنندگان این موهبت الهی است.

مطالعات طرح ساخت، دهکده سیاحتی چغاخور در فضایی به وسعت 20 هکتار از زمینهای حاشیه تالاب سد چغاخور در استان چهارمحال و بختیاری پایان یافته است.

تـالاب چـغاخـور در دامنه ارتفاعات برآفتاب و کلار، همچون نگینی می درخشد. این تالاب هر ساله پذیرای انواع پرندگان مهاجر و بومی شامل انواع مرغابی، حواصیل، لک لک سفید، خروس کولی و آبزیانی چون ماهی کپور و نوعی از ماهیان گورخری است.
 
هوای مطبوع و چشم انداز های زیبایی که در این مکان قرار دارد، ان را در ردیف یکی از مهم ترین کانون های سیاحتی استان قرار داده است.

این تالاب در مسیر شهرکرد – ایذه (استان خوزستان) واقع شده و با شهرکرد 60 کیلومتر فاصله دارد.{1}
 

خصوصیات جذاب تالاب زیبای چغاخور

آشنایی با تالاب چغاخور

خصوصیات منحصر به فرد تالاب چغاخور باعث رشد گونه‌های مختلف گیاهی و جانوری همچون ماهی و پرندگان نادر و زیبا در این محل شده است.

وجود بیش‌از 130 گونه گیاهی در این تالاب، زمینه را برای پرورش ماهیان تالابی مانند کپور، بیگهد، فیتوفاک و آمور فراهم کرده است.

یکی از ویژگی‌های دیگر منحصر به فرد این تالاب، وجود نوعی ماهی از خانواده گامبوزیا (کپوردندان) است. تالاب چغاخور با 1500 هکتار محدوده آبی، یکی از زیستگاه‌های بین‌المللی پرنده‌نگری محسوب می‌شود و اردک سرسفید، گونه‌ای در خطر انقراض و تحت حمایت سازمان حفاظت از محیط زیست، بعد از 25 سال در این تالاب مشاهده و ثبت در کمیته ملی پرندگان ایران شد. قطعا سفر به شهرکرد و گشت و گذار در بافت طبیعی استان چهارمحال و بختیاری برایتان لذت‌بخش خواهد بود.
 
تالاب چغاخور در فصل‌های مختلف
آشنایی با تالاب چغاخور

آب و هوای استان چهارمحال و بختیاری معتدل و دل‌انگیز است. گردشگران در فصل های بهار و تابستان برای هوای خنک آن بیش‌تر مایل به سفر به این نقاط هستند. میانگین دما در شهرستان بروجن و چغاخور در فصل بهار 14، تابستان 19، و پاییز حدود 7 درجه و مناسب برای سفر کردن است.

در فصل های بهار و تابستان آب و هوای این نواحی گرم‌تر از فصل‌های دیگر و دلپذیر است. سردی فصل های پاییز و زمستان از زیبایی و دل‌انگیزی این تالاب نمی‌کاهد. در فصل زمستان با یخ بستن تالاب، چشم‌اندازی بی‌نظیر از تالاب نمایان می‌شود که انسان را عاشق طبیعت زیبای ایران می‌کند.{2}
 
گیاهان منطقه
پوشش گیاهى تالاب را گونه هاى حاشیه اى، نم پسند، شناور و غوطه ور تشکیل مى دهند که از آن جمله مى توان بید، مرغ جگن، پتامژتون، پلى گونیوم، ساز و غیره را نام برد.

این تالاب با ۵۸ گونه گیاهی و آبزیان از اهمیت زیست محیطی بالایی برخوردار بوده و در فصل تابستان حاشیه آن به یک دهکده سیاحتی گردشگران تبدیل می شود.
 
پرندگان و جانوران منطقه
فضای وسیع و هوای لطیف و چشم اندازهای بدیع همراه با آواز و پرواز پرندگان مهاجر و بومی این تالاب را در ردیف یکی از کانونهای مهم جذب گردشگری در استان قرار داده است. این ناحیه، آب و هوایی معتدل و زمستانهای سرد دارد و از نقاط ییلاقی چهارمحال و بختیاری محسوب می‌شود.

آشنایی با تالاب چغاخور

از پاییز تا بهار هر سال هزاران پرنده بومی و مهاجر در این تالاب به سر می‌برند و تخم‌گذاری می‌کنند. از انواع پرندگان دائمی یا مهاجری که در این تالاب شناسایی شده‌اند می‌توان به انواع مرغابی سانان ، غاز و اردک، آنقوت، چنگر و انواع حواصیل، لک لک سفید، کشیم، باکلان، فلامینگو، شکارى ها، پلوه، حواصیل، اکراس، قو، سلیم و کاکایى ها و خروس کولی اشاره کرد.

از دیگر گونه هاى جانورى این منطقه مى توان به خزندگانى چون انواع مارها، بزمجه ها، لاک پشت آبزى و پستاندارانى نظیر گراز، شغال، سمورسنگى، شنگ، روباه، خرگوش، گرگ، انواع قورباغه اشاره نمود.
 
ماهیان منطقه
ماهیهای تالاب عبارتند از آبزیانی مانند ماهی کپور، با ارزش ژنتیکی، کنترل بیولوژیکی، زینتی، مطالعاتی، صید تجاری و غذایی.

گامبوزیاد (ماهی گورخری) ، زرده پر، عروس و ماهیان تحمیل شده به تالاب مانند کپور، فیتوفاک، آمور و شیرماهی اشاره کرد.

لازم به ذکر است وسعت زیستگاهى بسیار خوب و فقدان یا کم بودن منابع آلاینده، وجود گونه هاى ماهى در تالاب داراى ارزش ژنتیکى و کنترل بیولوژیکى، زیستى، مطالعاتى، صید، تجارى و غذایى، زیست گونه منحصر به فرد ماهى گورخرى (از خانواده گامبوزیا) در این تالاب، نزدیکى به امامزاده هاى حمزه على و دو تالاب شالو و سولقان و همچنین امکان دسترسى به جاده آسفالته درجه یک در کوتاه ترین زمان از جمله ویژگى هاى منحصر به فرد تالاب چغاخور است و همچنین خزندگانی شامل لاک پشت آبزی، حیوانانی نظیر گراز، شغال، گرگ، روباه و خرگوش در مجاور آن زندگی می کنند.
 
راههای دسترسی
راه هاى دسترسى به تالاب از طریق جاده آسفالته بروجن، ناغان و شهرکرد، ناغان در ضلع شرقى و شمال غربى و راه آسفالته سرد روستاهاى حاشیه در ضلع غربى در جنوب شرقى تالاب امکان پذیر است.{3}

پی نوشت ها:
1.www.irannaz.com
2.www.mag.safarestan.com
3.www.iranaqua.ir


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
موارد بیشتر برای شما