راجع به بیماری برونشیولیت در نوزادان چه میدانید؟

برونشیولیت‌ عمدتاً در شیرخواران‌ و خردسالان‌ رخ‌ می‌دهد. در هنگام ابتلا کودک به برونشیولیت مرتباً به‌ او نوشیدنی‌های‌ صاف‌ بدهید مثل‌ آب‌، چای‌، سوپ‌ گوشت‌ رقیق‌ شده‌، آب‌ میوه‌ یا ژلاتین‌ رقیق‌ شده‌.
سه‌شنبه، 13 خرداد 1399
تخمین زمان مطالعه:
پدیدآورنده: لیلا معصومی
موارد بیشتر برای شما
راجع به بیماری برونشیولیت در نوزادان چه میدانید؟

بیماری برونشیولیت در نوزادان چیست؟

بیماری برونشیولیت در نوزادان وضعیتی است که در آن مخاط و راه‌های هوایی ریه نوزاد پر می‌شود. این حالت هم به نوبه خود باعث تورم ریه‌های نوزادان مبتلا به بیماری برونشیولیت شده و میزان هوای وارد شده به بدنشان را کاهش می‌دهد. در نتیجه، نفس کشیدن برای نوزاد دشوار خواهد شد.1
 

علل بروز بیماری برونشیولیت در نوزادان

 به یاد داشته باشید که ویروس تنفسی سن سی شیال شایع‌ترین علت بروز بیماری برونشیولیت در بدن نوزادان است. همچنین، یادتان باشد که این نوع عفونت ویروسی از طریق تماس با افراد بیمار و یا از طریق استنشاق ذرات کوچکی که از دهان و بینی یک بیمار در هوای اطراف، با عطسه و یا سرفه کردن پخش می‌شود،انتقال می‌یابد.

درست است که برخی از نوزادان بیشتر از سایر نوزادان مستعد ابتلا به بیماری برونشیولیت هستند، اما عوامل دیگری نیز وجود دارد که نوزادان را به این بیماری مبتلا می‌کند. مهم‌ترین این علائم عبارتند از:

اگر نوزاد نارس باشد، مستعد ابتلا به بیماری برونشیولیت خواهد بود.

همچنین، اگر نوزادی ناراحتی قلبی داشته و یا از مسائل مربوط به ریه رنج ببرد، مستعد ابتلا به بیماری برونشیولیت خواهد بود.

اگر مادری شیر نداشته باشد و نوزاد خود را با شیر خشک تغذیه کند، فرزند او مستعد ابتلا به بیماری برونشیولیت خواهد بود.

اگر نوزادی در تماس با محرک‌هایی مانند دود، گرد و غبار و دود سیگار باشد، مستعد ابتلا به بیماری برونشیولیت خواهد بود.1

راجع به بیماری برونشیولیت در نوزادان چه میدانید؟

عوامل افزایش دهنده خطر ابتلا به برونشیولیت‌

ο محیط‌ مهد کودک‌

ο مواجه‌ با یک‌ فرد بیمار

ο سابقه‌ خانوادگی‌ آلرژی‌

ο وجود یک‌ بیماری‌ که‌ مقاومت‌ را پایین‌ آورده‌ باشد، به‌ خصوص‌ عفونت‌ تنفسی‌.2
 

علائم برونشیولیت 

برونشیولیت ها در ابتدا با علائمی هم چون بیماری سرماخوردگی بروز یافته و به تدریج به علائمی مانند تنگی نفس پیشرفت می کنند. علائم اولیه این عفونت های ویروسی ترشحات بینی و عطسه می باشد. اگر چه بی اشتهایی نیز ممکن است به وجود بیاید. 

• تب تا 39.5 درجه

• خس خس سینه

سرفه

اگر چه این حالت ها علائم معمول این بیماری می باشند ولی برخی از شرایط دیگر هم چون تنفس سریع با حالت های کبودی ممکن است در فرد ظاهر گردد. بسیاری از کودکان ممکن است عفونت های گوش میانی را نیز تجربه کنند. علائم برونشیولیت ممکن است چند روز تا چند هفته و یا حتی ماه به طول بینجامد. 3
 

تشخیص برونشیولیت حاد

یک معاینه بالینی و به دنبال آن عکس برداری از قفسه سینه و تست خونی معمولا برای تشخیص دقیق این بیماری مورد نیاز خواهند بود. 3

راجع به بیماری برونشیولیت در نوزادان چه میدانید؟

درمان برونشیولیت

در زمان ابتلا کودک به برونشولیت از مواد غذایی آبدار استفاده کنید 
 
داروها
• آنتی‌بیوتیک‌ها برای‌ مبارزه‌ با عفونت‌ باکتریای‌ ثانویه‌

•  داروهای‌ ضد ویروس‌ ممکن‌ است‌ در موارد شدید برای درمان برونشیولیت  کمک‌کننده‌ باشند.

• داروهای‌ گشادکننده‌ نایژه‌ نیز ممکن‌ است‌ کمک‌کننده‌ باشند.
 
فعالیت 
کودک‌ را تا 48 ساعت‌ پس‌ از رفع‌ علایم‌ برونشیولیت  وادار به‌ استراحت‌ کنید. پس‌ از آن‌ کودک‌ می‌تواند تدریجاً فعالیت‌های‌ عادی‌ خود را از سر گیرد.
 
رژیم غذایی در بیماری برونشیولیت
مرتباً به‌ کودک‌ نوشیدنی‌های‌ صاف‌ بدهید مثل‌ آب‌، چای‌، نوشیدنی‌های‌ گازدار، لیموناد، سوپ‌ گوشت‌ رقیق‌ شده‌، آب‌ میوه‌ یا ژلاتین‌ رقیق‌ شده‌.2
 

با این علایم به پزشک مراجعه کنید

تب بالا در کودکان می تواند از نشانه های برونشیولیت باشد
 
♦ تب و سرفه هایی با خلط غلیظ و خونین

 ♦ مشکل مزمن قلبی یا ریوی

 ♦ تنگی نفس یا مشکل در تنفس

♦ تب بالای 38 درجه

 ♦ علائمی که بیش از 3 هفته طول بکشند.

 ♦ ابتلای مکرر به برونشیت/برونشیولیت اگر فرزندتان کوچکتر از سه ماهه است و تب دارد، حتما باید سریعا به پزشک مراجعه کنید.2

راجع به بیماری برونشیولیت در نوزادان چه میدانید؟


راهنمایی والدین نوزادان مبتلا به بیماری برونشیولیت

مبتلا شدن نوزادان به بیماری برونشیولیت، دلیلی برای نگرانی والدین آن‌ها ندارد، چون یک بیماری جدی در بین نوزادان محسوب نمی‌شود. در واقع، این بیماری به طور معمول و به دلیل مقاومت سیستم ایمنی بدن انسان در مقابل این نوع عفونت ویروسی از بین می‌رود. اما شما به عنوان والدین یک نوزاد بیمار می‌توانید اقدامات زیر را در خانه برای کاهش علائم بیماری برونشیولیت در بدن فرزند خود و تسکین درد او انجام دهید:
 
1- جلوگیری از کم شدن آب بدن نوزاد مبتلا به بیماری برونشیولیت
به خاطر داشته باشید زمانی که نوزادتان به بیماری برونشیولیت مبتلا شد، همیشه سعی کنید تا مقدار زیادی مایعات به نوزاد خود بدهید. در واقع، یادتان باشد که این کار باعث از بین بردن گرفتگی ریه او شده و از کم شدن آب بدن نوزاد بیمارتان هم جلوگیری خواهد کرد. استفاده از یک دستگاه مرطوب‌کننده در اتاق زندگی و بازی نوزاد مبتلا به بیماری برونشیولیت هم الزامی است.
 
2- از بین بردن گرفتگی بینی نوزادان مبتلا به برونشیولیت
شما به عنوان والدین یک نوزاد مبتلا به بیماری برونشیولیت می‌توانید با دکتر معالج فرزند خود صحبت کرده و یک قطره بینی شور را برای سهولت برطرف کردن احتقان بینی او تهیه کنید.

برای این کار، ابتدا دو قطره از قطره بینی را در بینی نوزاد بیمار خود چکانده و سپس با یک سرنگ مخصوص محتویات بینی او را خارج کنید. اما، یادتان باشد که در چنین مواردی، شربت سرفه را برای جلوگیری از سرفه کردن به فرزند بیمار خود ندهید، چون سرفه کردن مخاط داخل ریه‌های او را خارج کرده و به بهبود سریع بیماری کمک خواهد کرد.
 
3- کنترل میزان تب نوزادان مبتلا به برونشیولیت
 به خاطر داشته باشید که برای از بین بردن تب نوزاد بیمار خود باید با یک دکتر متخصص اطفال صحبت کرده و از داروهای ایبوپروفن و یا استامینوفن استفاده نمایید. اما برای اطمینان بیشتر، قبل از دادن هر داروی به فرزند بیمار خود با دکتر معالج او مشورت کرده و به دستورالعمل‌های درج شده در خصوص دوز مصرف دارو هم توجه داشته باشید.

در نهایت،  به یاد داشته باشید که اگر فرزند کوچک شما به عفونت هم مبتلا شده است، سعی کنید تا او را در خانه نگه دارید. این کار کمک خواهد کرد تا از گسترش عفونت به نوزادان دیگر جلوگیری شود. همچنین، مطمئن شوید که نوزاد بیمارتان مایعات مختلف را به مقدار زیادی مصرف کند.

علاوه بر این موارد، فراموش نکنید که اگر هوای محل زندگی نوزاد مبتلا به بیماری برونشیولیت دارای گرد و غبار، دود و یا آب و هوای سرد است، از بیرون بردن او خودداری کنید، چون این حالت راه‌های هوایی نوزاد را تحریک کرده و باعث تشدید بیماری برونشیولیت در بدن او خواهد شد.

در واقع، می‌توان ادعا کرد که نگه داشتن نوزاد مبتلا به بیماری برونشیولیت در یک محیط پاک و عاری از دود برای تازه کردن نیروی بدن او الزامی است.1


روش‌های جلوگیری از مبتلا شدن نوزادان به برونشیولیت

همانطور که گفته می‌شود پیشگیری همیشه بهتر از درمان خواهد بود! در ادامه این مقاله چند روش که شما والدین گرامی می‌توانید با استفاده از آن‌ها از مبتلا شدن نوزاد خود به بیماری برونشیولیت جلوگیری کنید، بیان شده است. این روش‌ها عبارتند از:

همیشه سعی کنید تا دستان خود و فرزندتان را تمیز بشویید. همچنین، اگر برایتان امکان دارد از یک ضدعفونی‌کننده دست هم برای همه اعضای خانواده استفاده کنید.

نوزاد خود را از کسانی که سرما خورده‌اند و یا مبتلا به بیماری آنفولانزا و آبریزش بینی هستند، دور نگه دارید.

اسباب‌ بازی‌ های نوزاد خود را به طور منظم شسته و ضدعفونی کنید.

هنگامی که نوزاد شما شش ماهه شد، باید واکسن آنفلوآنزا را دریافت کند. مخصوصا نوزادانی که در معرض خطر ابتلا به بیماری برونشیولیت هستند، باید با اوج گرفتن سرما مراقبت‌های ویژه‌ای را دریافت کنند.

تغذیه نوزادان با شیر مادر باعث تقویت ایمنی بدن آن‌ها در مقابل عامل بیماری برونشیولیت خواهد شد.1

پینوشتها
1.www.mamanam.com
2.www.beytoote.com
3.www.tebinja.com


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
موارد بیشتر برای شما