وی افزود: این ماده که در کشورهای اروپایی به نام ماری جوانا شناخته میشود اثرات قویتری نسبت به حشیش داشته و مصرف مداوم آن موجب اعتیاد روانی فرد میشود. عضو گروه مطالعات اعتیاد مرکز تحقیقات پزشکی قانونی از سرخوشی، اضطراب، حملات همراه با وحشتزدگی، خندههای بیمورد، خشکی دهان، ضربان قلب بالا، فراموشکاری، سندروم بیانگیزگی و اشتهای سیری ناپذیر به عنوان علایم مصرف ماری جوانا نام برد.
وی گفت: جوانان و نوجوانان با این تفکر که مصرف ماریجوانا خطر اعتیاد ندارد به مصرف آن روی میآورند این در حالی است که به اعتقاد اکثر محققان حوزه اعتیاد، مصرف حشیش و ماریجوانا دروازه ورود به مصرف مواد مخدر و روانگردانهای خطرناکتر است.
ماده مخدر گل (ماریجوانا) از زیر نوعهای کانابیسها و از مشتقات گیاه شاهدانه بهحساب میآید که تأثیر مستقیمی بر سیستم اعصاب مرکزی دارد و اثرات مخرب ذهنی و روانی برای فرد مصرفکننده به جای میگذارد.
به گزارش تابناک، گل از گیاه شاهدانه تهیه میشود و مصرف آن آثار سوء جسمانی و روانی فراوانی دارد. ماده موثر موجود در گیاه شاهدانه، تترا هیدرو کانابینول یا THC است.
سرشاخههای گلدار گیاه شاهدانه را که حاوی مقادیر بالا THC میباشد ماریجوانا مینامند که این ماده در کشورمان بیشتر به اسم «گل» شناخته میشود. گل غالباً تدخین میشود و اغلب آنرا در کاغذی میپیچند و به صورت سیگار میکشند که در اصطلاح «سیگاری» نامیده میشود.
ماریجوانا جزو دسته مواد توهمزا دستهبندی میشود و در این حالت، احساسات فرد به طور غیرطبیعی تغییر پیدا میکند. افزایش ضربان قلب، قرمز شدن چشم، خشک شدن دهان و گلو، خندههای بیمورد و ریسه رفتن، گیجی و عدم تمرکز حواس، از دست دادن هماهنگی و تعادل، تکلم آهسته، تمایل به مصرف همزمان با غذا، پراشتهایی، فراموشی و خواب آلودگی، بیان حرفهای نامفهوم و بی ربط، گوشه گیری، خستگی و افسردگی از نشانههای مصرف گل میباشد. از آثار طولانی مدت مصرف گل میتوان به کاهش حافظه کوتاه مدت، افت تحصیلی، تغییر در عادات خوردن و خوابیدن، کاهش بازداری اجتماعی در رفتار و درگیری و خشونت و سندرم بیانگیزگی اشاره نمود.
مشکلات ریوی و سرطان نیز از آثار طولانی مدت مصرف ماریجوانا میباشد. مصرف گل رفتارهای پرخطر در رانندگی را نیز افزایش میدهد و با توجه به توهم در حس بینایی و عدم هماهنگی و کاهش تمرکز در رانندگی، احتمال تصادف را افزایش میدهد.
نوجوانان و جوانان به دلایل مختلف به مصرف گل روی میآورند. حس کنجکاوی، ابراز وجود و نمایش بزرگ شدن، احساس تعلق به گروه و فشار همسالان میتواند از دلایل علاقه نوجوانان و جوانان به ماریجوانا باشد. از طرف دیگر تفکر غلط اعتیادآور نبودن گل باعث میشود جوانان نسبت به سایر مواد بیشتر به حشیش روی آورند بطوریکه در چند سال اخیر شاهد افزایش مصرف مشتقات شاهدانه و از جمله «گل» در کشورمان بخصوص در خانمهای جوان هستیم. برخی نوجوانان و جوانان، مصرف گل را آرامش بخش تلقی میکنند، چون اطلاعات نادرستی درباره آن از دیگران دریافت کردهاند.
بسیاری از مصرف کنندگان مواد مخدر، اولین مادهای را که تجربه کردهاند، گل بوده است و ماریجوانا دروازه ورود به مواد پرخطرتر میباشد. چه بسا افرادی که در ابتدا نسبت به سایر مواد همچون هروئین و شیشه تمایلی نداشتهاند و پس از مصرف گل به سمت چنین مواد خطرناکی روی آوردهاند.
مصرف گل زمینه ساز بروز انواعی از اختلالات روان شناختی از جمله اضطراب، افسردگی، روان پریشی و خودکشی است. ماریجوانا عمدتاً به بخشهای در حال رشد مغز صدمه میزند. این بخشها شامل نورونهای چند کارهای هستند که در قسمتهای مشخص از مغز وجود دارند و کنترل رفتارهای اجتماعی فرد و حافظه کوتاه مدت را برعهده دارند. مصرف گل بر بسیاری از مهارتهایی که نیازمند دقت و کنترل هستند، تأثیر میگذارد و هوشیاری، تمرکز، هماهنگی و واکنش مناسب فرد مصرف کننده ماریجوانا مختل میشود. بطوریکه در تشخیص فواصل، واکنش به علایم و صداها نیز دچار مشکل میشود و در زمان رانندگی احتمال تصادف فرد مصرف کننده افزایش مییابد. شاید یکی از دلایل افت تحصیلی نوجوان شما، مصرف گل باشد.
مصرف درازمدت ماریجوانا به بیانگیزگی مزمن میانجامد و فرد نسبت به همه اهداف و آرزوها خود بیانگیزه میشود. روابط اجتماعی خود را ازدست میدهد و دچار کاهش علاقه به تلاش، پیشرفت و موفقیت میشود. درمان اعتیاد به کانابیس نیز مانند سایر مواد مخدر و روانگردان میبایست زیر نظر روانپزشک یا پزشک متبحر صورت گیرد و عدم تمایل به درمان یکی از موانع بهبودی کامل این افراد میباشد.
مصرفکننده گل در صورت مصرف نکردن دچار مشکلات روانی ازجمله بیقراری، تپش قلب، وحشتزدگی و اضطراب شدید میشود. افزایش ضربان قلب، اشتها، بیخوابی، رفتارهای عصبی و پارانویا، سرگیجه، اختلال در حافظه، احساس سرخوشی بالا، اختلال در عملکرد حرکتی، حملات وحشتزدگی از جمله نشانههای فردی است که گل مصرف میکند.
والدین باید به خواب زیاد یا کم خوابی، بداخلاقی، افت تحصیلی و غیبت مکرر از کلاسهای درس، کاهش انگیزه برای درس خواندن، داشتن چشمان قرمز یا گاهی شفاف، بوی بددهان، افزایش میل به تنهایی و انزوا و... دقت کنند تا خطری متوجه فرزندانشان نباشد. این ماده به صورت خوردنی، تزریق و ... ممکن است مورد مصرف قرار گیرد.
به گزارش ایسنا، ماریت قازاریان با با بیان اینکه برخی افراد با تصور بر عدم اعتیاد آور بودن ماده گل رو به این ماده مخدر میآورند، اظهار کرد: اطلاعات جوانان درباره عوارض این ماده درست نیست و آنان در پی کسب لذت هستند.
قازاریان با بیان اینکه گرایش مصرف به سمت ماده گل بسیار زیاد است، اظهار کرد: از طرفی جوانان نمیدانند مصرف گل چه عوارضی مانند تغییر علایم بدنی و کندی حرکت و... را درپی دارد. عوارض بلند مدت مصرف گل نیز شامل نقص در سیستم بدنی، کاهش تمرکز، مشکلات تحصیلی و شغلی و کاهش سطح هوشیاری است.
وی با تاکید بر اینکه خانوادهها باید مراقب باشند فرزندانشان با چه افرادی دوستی میکنند و اوقات فراغت خود را به چه شکل میگذرانند، تصریح کرد: سازمان بهزیستی کمپین آشنایی با ماده مخدر گل را طی ۱۰ روز در نیمی از استانها برگزار کرد، ولی این کارها باید مداوم انجام شود.
چند سالی هست که ماده اعتیاد اوری بنام گل، نقل محافل دوستانه شده و متاسفانه بیشترین مصرف هم در قشر جوان و نوجوان کشورمان مشاهده میشود
علائم و عوارض مصرف گل
برخی از شایعترین عوارض ماده مخدر گل عبارتست از:
- حرص و ولع مصرف
- کاهش اشتها
- مشکلات خواب
- از دست دادن وزن
- پرخاشگری و عصبانیت
- تحریک پذیری
- بی قراری
- کابوسهای شبانه
- اثرات مصرف
- توهم ذهنی
- تغییر در درک رنگ و صدا
- افزایش اشتها
- سرخی چشمها
- گیجی و بیتوجهی به اطراف
- تند شدن ضربان قلب و افزایش اضطراب
- احساس تشنگی، خشک شدن و کف کردن بزاق دهان
- آسیب حافظهٔ بلند مدت و حافظهٔ کوتاه مدت
البته آنچه در بالا قید شده است شامل عوارض کوتاه مدت مصرف این ماده مخدر است مصرف بلند مدت این ماده مخدر گل عوارض دیگری نیز به همراه دارد که به آنها اشاره میکنیم.
- از دست رفتن حافظه
- اختلالات یادگیری
- نوسانات اخلاقی
- کاهش میل جنسی
ترک مصرف ماده مخدر گل
تحقیقات نشان داده اند افراد کمی وجود دارند که به دنبال ترک این ماده مخدر هستند، اما در سالهای اخیر روند درخواست درمان برای این ماده مخدر به شدت افزایش پیدا کرده است دکتر دیوید مک داول از دانشگاه کلمبیا که سالها در خصوص مسایل مربوط به ترک این ماده مخدر تحقیق کرده معتقد است، روند درمان به این ماده مخدر در افرادی که بصورت هر روزه از آن استفاده میکنند بسیار دشوار است. نکتهای که باید بسیار به آن توجه داشت این است که استفاده از این ماده مخدر در واقع دروازه اصلی ورود و استفاده از سایر مواد مخدر است. بسیاری از افراد که در حال استفاده از مواد مخدر بسیار وحشتناک مانند کراک و شیشه هستند و اعتیاد خود را از این ماده مخدر آغاز نموده اند. همانطور که پیشتر نیز گفته شد فرآیند ترک این ماده مخدر بیشتر بر مبنای روشهای ذهنی قرار دارد بنابراین توصیه میشود چنانچه قصد کنار نهادن این ماده مخدر را دارید حتما از مشاوره ترک اعتیاد استفاده نمایید.خیلی از جوانان واقعا نمیدانند که این مواد، مخدر است و نباید آنها را استفاده کرد. یکی از دلایل مصرف بی رویه این ماده، ناآگاهی است. جوانهای ما شنیده اند که ماری جوانا در کشورهای دیگر مجاز است و حتی به عنوان دارو استفاده میشود، به همین دلیل با خودشان میگویند ما هم استفاده کنیم. حتی فکر میکنند وقتی کسی به آنها هشدار میدهد، هشدارش کاملا اشتباه است و فقط قصد ترساندنشان را دارد.
وقتی یک نفر تحت تاثیر این ماده به شکل دیوانه وار رانندگی یا پرخاشگری میکند ممکن است دست به هر کاری بزند، کارهایی که باعث مرگ خودشان یا نزدیکانشان میشود.
مصرف این ماده در کوتاه مدت باعث افزایش ضربان قلب می شود.تنها چند دقیقه بعد از بلعیدن دود ناشی از سوختن ماریجوانا، ضربان قلب فرداز ۲۰ تا ۵۰ بار در دقیقه افزایش خواهد یافت. این حالت از ۲۰ دقیقه تا ۳ ساعت دوام خواهد داشت هرچند مدارک متقنی دال بر افزایش خطر حمله قلبی با مصرف ماریجوانا وجود ندارد. در مقابل، کانابیویدل موجود در ماریجوانا می تواند تاثیرات درمانی مفیدی داشته باشد که از آن میان می توان به تسکین درد، کاهش حملات صرعی در کودکان و کاهش درد در بیماران مبتلا به آرتروز اشاره کرد. حتی کسانی که از التهاب روده رنج می برند نیز با مصرف ماریجوانا احساس بهتری خواهند داشت.
مصرف ماریجوانا می تواند باعث بر هم خوردن حس تعادل شود و این موضوع از طریق تحت تاثیر قرار گرفتن دو بخش از مغز که در ایجاد تعادل، هماهنگی، زمان واکنش و نحوه ایستادن دخالت دارند ایجاد می شود. همچنین این ماده روانگردان می تواند حس زمان در شما را تغییر دهد که در نتیجه تغییر جریان خون به مخچه صورت می گیرد.
منبع: سایت سیمرغ
سایت تابناک
سایت روزیاتو