علت بروز سفلیس چیست؟
سفلیس توسط باکتری ترپونما پالیدوم ایجاد می شود.سفلیس چقدر شایع است؟
سفلیس زمانی تهدید اصلی سلامت عمومی بود که معمولا باعث مشکلات جدی بلند مدت در سلامتی مانند آرتروز، آسیب مغزی و نابینایی می شد، تا زمانی که در اواخر دهه ۱۹۴۰، پنی سیلین آنتی کشف شد و درمانی برای این بیماری تعریف شد.به گفته مرکز کنترل و پیشگیری بیماری های امریکا، میزان موارد جدید سفلیس در سال های ۱۹۹۰ روند نزولی داشته است و در سال ۲۰۰۰ موارد بسیار معدودی گزارش شد و به پایینترین حد خود یعنی ۱۹۴۱ مورد رسید. با این حال، موارد جدید سفلیس بین سال های ۲۰۰۵ و ۲۰۱۳ از ۸۷۲۴ به ۱۶۶۶۳ به تدریج افزایش یافته است.
در سال ۲۰۱۴ تعداد موارد جدید تا ۱۹۹۹۹ افزایش یافته است.
مراحل این بیماری
عفونت سفلیس در سه مرحله مجزا رخ می دهد:سفلیس اولیه یا مقدماتی
افرادی که مبتلا به سفلیس اولیه هستند به یک یا چند زخم دچار میشوند. زخم ها معمولا زخم های بی درد و کوچکی هستند.آنها در ناحیه تناسلی یا در داخل یا اطراف دهان بین ۱۰-۹۰ روز (به طور متوسط سه هفته) پس از تماس با باکتری، بروز میکنند.
حتی بدون درمان، آنها طی شش هفته بدون جای زخم بهبود می یابند.
مرحله دوم سفلیس
ممکن است یک تا سه ماه طول بکشد و از شش هفته تا شش ماه پس از تماس با باکتری آغاز می شود.افرادی که مبتلا به سفلیس ثانویه هستند، به طور معمول بر روی کف دست ها و پاها دچار زخم ها و لکه های بدون خارش و قرمز رنگ می شوند.
با این حال، بثورات با ظاهری متفاوت ممکن است در سایر قسمت های بدن بروز کنند، گاهی اوقات شبیه بثورات ناشی از بیماری های دیگر هستند.
آنها همچنین ممکن است زگیل های مرطوب در کشاله ران، لکه های سفید در داخل دهان، غدد لنفاوی متورم، تب و کاهش وزن داشته باشند.
همانند سفلیس اولیه، سفلیس ثانویه بدون درمان بهبود می یابد.
سفلیس نهفته
در این مرحله از سفلیس، باکتری غیر فعال (مخفی) بدون ایجاد علائم در بدن باقی می ماند.مرحله سوم سفلیس
اگر بیماری درمان نشود، ممکن است پس از آن به مرحله ای از مشکلات شدید در قلب، مغز و اعصاب برسد که می تواند موجب فلج، کوری، زوال عقل، ناشنوایی، ناتوانی جنسی و حتی مرگ در اثر این بیماری شود. 1سفلیس چگونه تشخیص داده می شود؟
اگر فکر میکنید ممکن است سفلیس داشته باشید، فورا به دکتر مراجعه کنید.از شما نمونهی خون خواهند گرفت و همچنین معاینهی فیزیکی کامل انجام میدهند.
اگر زخمی وجود داشته باشد، ممکن است پزشک از زخم نمونه بگیرد تا حضور باکتریهای سفلیس را بررسی کند.
اگر پزشک علائم عصبی مرحلهی سوم را در شما تشخیص دهد ممکن است نمونهی مایع نخاعی بگیرد تا حضور باکتریهای سفلیس را در آن بررسی کند.
اگر باردار باشید ممکن است پزشک از شما آزمایش سفلیس بگیرد، چون ممکن است بدون اینکه بدانید باکتری در بدن حضور داشته باشد.
این آزمایش اقدامی پیشگیرانه است تا جنین دچار سفلیس مادرزادی نشود. سفلیس مادرزادی میتواند باعث آسیبهای زیادی در نوزاد و حتی مرگ جنین شود. 2
درمان سفلیس
پنی سلین یک آنتی بیوتیک شایع و کاربردی برای درمان سفلیس اولیه و ثانویه است.برای درمان افرادی که به پنی سلین حساسیت دارند از داروهای دیگری همچون سفتریاکسون، آزیترومایسین و دوکسی سایکلین استفاده می شود.
در دوره درمان لازم است که از رابطه جنسی خودداری کنید. پس از اتمام دوره درمان میتوانید فعالیت جنسی خود را با دستور پزشک شروع کنید.
لازم به ذکر است که آسیبهای ناشی از سفلیس درمان نخواهند شد اما درد و ناراحتی ناشی از آن بهبود می یابد.
روش های خانگی در درمان بیماری سفلیس
برای درمان سفلیس میتوانید از برخی داروهای طبیعی و خانگی نیز استفاده کنید.برخی از درمانهای خانگی عبارتند از:
روغن درخت چای
این روغن خواص ضد باکتریایی دارد و علائم بیماری را کاهش میدهد.روغن کوپایبا
این روغن از خاصیت ضدالتهابی برخوردار است و به رفع بیماری کمک می کند.تحقیقات نشان داده است که زخمهای ناشی از سفلیس با این روغن بهبود مییابد.
مصرف سیر
سیر خاصیت ضد عفونی کننده دارد و بهترین درمان خانگی برای سفلیس محسوب می شود.پنجه گربه و چای شیرین بیان
پنجه گربه یک چای گیاهی با خاصیت آنتی بیوتیک است و شیرین بیان نیز خواص ضد باکتریایی دارد که به درمان سفلیس کمک می کنند.این داروهای گیاهی برای افراد مبتلا به فشار خون بالا مناسب نیستند و بهتر است قبل از مصرف با پزشک مشورت کنید.
چای سبز
مصرف این چای سیستم ایمنی بدن را تقویت کرده و احتمال ابتلا به بیماریها را کاهش می دهد.خار زرد یا ساتیاناشی
این گیاه دارویی را با آب و فلفل مخلوط کرده و برای مدت چند هفته از آن میل کنید.چای روبینوس
التهاب های ناشی از سفلیس با مصرف این چای بهبود مییابد. 3مشکلات مربوط به سفلیس
۱. مادران باردار و نوزادان
مادران مبتلا به سفلیس در خطر سقط جنین و زایمان زودرس هستند. همچنین خطر انتقال بیماری از مادر به جنین وجود دارد.این نوع بیماری بهعنوان سفلیس مادرزادی شناخته می شود.
سفلیس مادرزادی میتواند منجر به مرگ شود. همچنین نوزادان مبتلا به سفلیس مادرزادی میتواند علائم زیر را بروز دهند:
نقص عضو؛
تأخیر در رشد؛
تشنج؛
قرمزی؛
تب؛
تورم کبد یا طحال؛
کم خونی؛
زردی؛
زخم های عفونی.
اگر نوزادی مبتلا به سفلیس مادرزادی باشد و بیماریاش تشخیص داده نشود، ممکن است کودک وارد مرحلهی پیشرفتهی این بیماری شود و اندامهای او ازجمله استخوان، دندان، چشم، گوش و مغز آسیب ببینند.
۲. HIV
افراد مبتلا به سفلیس بیشتر در معرض ابتلا به ایدز هستند. زخمهایی که هنگام بیماری بهوجود میآیند، ورود ویروس ایدز را تسهیل می کنند.البته افراد مبتلا به ایدز ممکن است علائم سفلیس را متفاوت با دیگران داشته باشند. اگر مبتلا به ایدز هستید، با پزشک تان در مورد تشخیص علائم سفلیس صحبت کنید.
چه زمانی باید برای سفلیس آزمایش داد؟
اولین مرحله ی این بیماری بهراحتی نادیده گرفته می شود. علائم مرحله ی دوم هم با علائم معمول بیماری های دیگر مشترک است.بنابراین حتی اگر هیچ علائمی مشاهده نمیکنید، در صورت وقوع هر یک از موارد زیر فورا برای آزمایش سفلیس اقدام کنید:
با فردی که ممکن است دچار سفلیس باشد، ارتباط جنسی ناسالم داشته اید؛
در دوران بارداری هستید؛
در زندان هستید.
اگر جواب آزمایش مثبت بود، باید مراحل درمان را به طور کامل تمام کنید.
مصرف آنتی بیوتیک را تا آخر، حتی بعد از اینکه علائم بیماری از بین رفتند، ادامه بدهید.
تا زمانی که پزشک اعلام می کند، از رابطهی جنسی خودداری کنید و برای ایدز هم آزمایش بدهید.
افرادی که مبتلا به سفلیس هستند، باید شریک جنسی خود را مطلع کنند تا آنها هم تحت آزمایش و درمان قرار گیرند. 2
پی نوشت:
1.www.rastineh.com
2.www.chetor.com
3.www.honarehzendegi.com