در این مقاله با ۱۵ راه آسان برای درمان اضطراب آشنا خواهید شد.
هشدارهایی در مورد اضطراب
در زندگی روزمره، علائم جسمی و روانی اضطراب را میتوان در مواردی مانند بالا رفتن تپش قلب، عدم تمرکز در کار و تحصیل، اختلالات خواب و بدخُلقی با خانواده، دوستان و همکاران یافت.اضطراب و استرس، واکنشی جسمی و احساسی به خطرات درک شده است. (که همیشه واقعی نیستند) و از آنجا که بسیاری از ما در جنگل زندگی نمیکنیم که از ترس حیوانات وحشی از آنها فرار کنیم، بیشتر این خطرات و ترسها چیزهای کوچکی هستند که به خاطر آنها ما کنترلمان را از دست میدهیم: پُر شدن ظرفیت ایمیلهای دریافتی، ساعات شلوغی صبح یا گم کردن دسته کلید پیش از خروج از خانه. خوشبختانه، با ایجاد تغییراتی کوچک در زندگی روزمره میتوان بر این نوع از استرسها غلبه کرد.
توجه داشته باشید که اگر به یک اختلال اضطراب جدی دچار شدهاید، به پزشک متخصص مراجعه کنید. برای کنترل علائم اضطراب راههای زیادی وجود دارد. اما اگر به دنبال کاهش اضطراب روزانهی خود هستید، با بهکارگیری ۱۵ نکتهای که در ادامهی مقاله به آن اشاره میکنیم، تا حد زیادی آرامش و آسودگی را به دست خواهید آورد.
خواب کافی داشته باشید
برای درمان اضطراب باید خوب بخوابید. خواب نامناسب میتواند پیامدهای ناخوشایندی داشته باشد. کمبود خواب نه تنها بر سلامت جسمانی تأثیر میگذارد، بلکه اضطراب و استرس را تشدید میکند. گاهی اوقات خواب ناکافی میتواند به یک چرخهی معیوب تبدیل شود چرا که اضطراب غالبا به اختلال در خواب منجر میشود. علیالخصوص در مواقعی که اضطراب دارید، برای خواب کامل ۷ تا ۹ ساعته برنامهریزی کنید. آن موقع خواهید دید که چطور داشتن خواب شیرین در چند شب، بر میزان اضطراب شما در طول روز تأثیر مثبت میگذارد.
لبخند بزنید
یکی از راههای درمان اضطراب لبخند زدن است. وقتی کار ما را خسته و کوفته میکند، یک راه خوب برای استراحت سریع، پیدا کردن چیزی جهت خندیدن است. تحقیقات نشان میدهند که خنده میتواند عوارض افسردگی و اضطراب را کاهش دهد، پس به دنبال یک کلیپ بامزه در اینترنت بگردید که حالت عصبی را از شما دور کند.
به هم ریختگیهای ذهن خود را مرتب کنید
بههمریختگی جسمی برابر است با بههمریختگی روانی و ذهنی. فضای کاری درهمریخته و نامرتب آسایش را مختل میکند و این حس، که کارمان هیچوقت تمام نخواهد شد را به ما القا میکند. بنابراین ۱۵ دقیقه از وقت خود را صرف مرتب کردن محل زندگی یا کار خود نمایید و سپس عادت کنید که همه چیز را تمیز و عاری از هرگونه عنصر اضطرابزا نگاه دارید. این کار به شما کمک خواهد کرد منطقی فکر کنید و در نتیجه هیچ جای اضطرابی برای شما باقی نخواهد ماند.
سپاسگزار باشید
یکی از راههای درمان اضطراب، سپاسگزاری است. در طی مطالعات علمی مشخص شده است که سپاسگزاری به کاهش اضطراب کمک میکند، به خصوص زمانی که خوب استراحت کرده باشیم. با نوشتن نامه یا ساختن کارتپُستال سپاسگزاری کنید، تا حس قدردانی در تفکرات شما نهادینه شود، در نتیجه با این کار غرق شدن در افکار منفی را از خود دور نمایید.
تغذیهی مناسب داشته باشید
تغذیهی مناسب یکی دیگر از راههای درمان اضطراب است. اضطراب میتواند به طور کل فعالیت بدن را دچار اختلال کند به طوری که اشتهای ما تغییر یابد یا فقط بتوانیم مواد غذایی خاصی بخوریم. اما برای تأمین نیازهای بدن، سعی کنید بیشتر غذاهایی را مصرف کنید که دارای مواد مغذی از قبیل ویتامین B و اُمگا۳ به علاوهی برخی غلات کربوهیدراتدار باشند. مطالعات نشان دادهاند که میان ویتامین B و سلامت روان ارتباط مستقیمی وجود دارد و اُمگا۳ به کاهش عوارض افسردگی و اضطراب کمک میکند. غلات کربوهیدراتدار نیز به تنظیم میزان سروتونین (پیامرسانهای عصبی “حس خوب” که به حفظ آرامش کمک میکند) میپردازد. اگرچه ممکن است ما چیزی غیر از این مواد غذایی را هوس کنیم، اما تحقیقات نشان میدهند که خوردن غذاهای شیرین و فرآوریشده میتواند عوارض اضطراب را افزایش دهد.
نفس کشیدن را بیاموزید
یک ابزار مفید برای درمان اضطراب و جلوگیری از حملات اضطرابی و ترس شدید، تنفس است. تنفس نشانگر بسیار خوبی است که میزان اضطراب شما را در طول روز نشان میدهد. نفسهای کوتاه و سطحی نشاندهندهی وجود استرس و اضطراب در مغز و بدن است. اما در مقابل، نفس کشیدن آگاهانه به همراه تنفس بلند و عمیق کمک میکند تا پیامهایی به مغز فرستاده شود که مغز را از تشویش و اضطراب دور کند.
تمرکز ذهن (مدیتیشن) داشته باشید
خیلی از ما شنیدهایم که تمرکز ذهن آرامشبخش است، اما چیزی که دانشمندان علاوه بر این کشف کردهاند این است که، تمرکز ذهن در واقع میزان مادهی خاکستری مغز را افزایش میدهد که همین به بدن کمک میکند تا استرس کمتری داشته باشد. تعداد زیادی از مطالعات اخیر آثار مثبت تمرکز ذهن را بر روی اضطراب، خلقوخو و استرس به اثبات رسانده است. تمرکز ذهن همچنین روشی برای مشاهدهی مغز است و به ما امکان میدهد که بفهمیم ذهن ما چگونه افکار اضطرابآور را به وجود میآورد. شناخت الگوهای فکری مغز میتواند کمک کند که ما از افکار منفی فاصله بگیریم.
تختهی چشمانداز درست کنید
اگر آینده در نظرتان بزرگ و ترسناک است، سعی کنید افکار خود در خصوص اتفاقات آینده را تغییر دهید. گاهی اوقات تعیین اهداف واقعی میتواند ما را از اضطراب در خصوص آیندهی ناشناخته دور کند. یک ساعت از وقت خود را برای ساختن یک تختهی چشمانداز کنار بگذارید و در این تخته هیجانات خود دربارهی پروژهها و اتفاقات احتمالی پیشِ رو را وارد کنید. کسانی که نمیتوانند این تخته را به صورت دستی تهیه کنند، میتوانند با استفاده از شبکه اجتماعی پینترست (Pinterest) برای خودشان تختهی چشمانداز الکترونیکی بسازند. هنگام ساختن این تخته، سعی کنید از ابزار فکر (T.H.I.N.K) استفاده کنید: آیا این فکر من درست (True)، مفید (Helpful)، الهامبخش (Inspirational)، ضروری (Necessary) و مهربانانه (Kind) است؟ اگر اینطور نیست، این فکر را دور بریزید.
تفریح کنید
به نظر میآید که کودکان و حیوانات دارای یک قابلیت درونی به نام تفریح هستند بدون اینکه نگران سرریز شدن صندوق نامهها یا ایمیلهای دریافتی خود باشند. وقتی که شرکتها به ما زمان استراحت میدهند، باید مسئولانه از آن برای تفریح و سرگرمی استفاده کنیم. برای اینکه ذهن خود را خالی کنید یک عصر را با یک کودک یا یک حیوان وقت بگذرانید تا از این مخلوقات بیخیال الگو بگیرید!
سکوت کنید
زمانی را برای جدا کردن خود از پیرامونتان کنار بگذارید. این کار را در مدت زمانی آغاز کنید که به نظرتان قابل اجرا و قابل تحمل است، حتی اگر ۵ دقیقه باشد. برای انجام این کار تلفن خود را خاموش کنید و به سراغ ایمیل، تلویزیون، اخبار یا هر چیز دیگر نروید. بگذارید دیگران متوجه شوند که نمیتوانند به شما دسترسی پیدا کنند تا بتوانید بدون هیچ نگرانی تمدد اعصاب کنید. شواهد موجود نشانگر این مطلب است که سر و صدای فراوان میتواند میزان استرس را بالا ببرد، پس زمانی از زندگی روزمرهی پُرهیاهوی خود را برای یک سکوت مقدس و الهامبخش اختصاص دهید.2
زمانی را برای نگران شدن کنار بگذارید
زمانی که مشکلات به شما چیره میشوند، زمانی را برای خود اختصاص دهید. زمانی که موارد بسیار به سمت ذهن شما هجوم میآورند یا اینکه فکر میکنید قرار است اتفاق وحشتناکی رخ دهد؛ ۲۰ دقیقه به خود زمان دهید. در این مدت به تمامی موارد فکر کنید، نتایج را بررسی کنید و بعد از ۲۰ دقیقه فکر کردن را رها کنید. بعد از این مدت با دوست خود حرف بزنید و یا یک بازی دلخواه انجام دهید.
برنامهریزی داشته باشید
شما میتوانید با برنامه ریزی برای روزهای آینده با افکار استرس زا مقابله کنید. یک برنامه ریزی دقیق یا لیستی از کارهایی که باید انجام دهید تهیه نمایید. سعی کنید کارهایی را در این لیست بگنجانید که باعث افزایش خلاقیت شما نیز میشود. بنابراین به جای اینکه هر روز ۱۰ دقیقه از زمان خود را برای یافتن کلیدهای خود صرف کنید، عادت کنید که آنها را در یک مکان مشخص قرار دهید.
همه چیز را مثبت تصور کنید
زمانی که با افکار استرس زا مواجه میشوید، صبر کنید، به موارد مثبت بیندیشید، آرام باشید و از این آرامش لذت ببرید. سعی کنید به وضعیت فعلی ذهن خود توجه نکنید. بر روی احساسات مثبت تمرکز نمایید.
مواد و بوهای آرامش بخش استشمام کنید
سعی کنید از روغن های طبیعی آرامش بخش استفاده نمایید.ریحان، رازیانه و بابونه انتخابهای بسیار مناسبی هستند. این مواد به بدن شما کمک میکنند آرام باشد.
اجتماعی باشید
افرادی که از حمایتهای اجتماعی برخوردارند، استرس و اضطراب کمتری خواهند داشت. شاید به این دلیل که اجتماعی بودن تولید هورمون اکسی توسین را تحریک میکند.این هورمون دارای اثر ضد اضطرابی است.بنابراین زمانی که ذهنتان با موارد مختلف پر شد، سعی کنید با یک دوست صحبت کنید یا وارد گفتگو با افراد مختلف شوید.
نتیجه گیری
در یک دنیای ایدهآل،میتوانیم افکاری را که تولید استرس و اضطراب میکنند را برای همیشه از خود دور نگه داریم. اما ما انسان هستیم و نگران بودن در مورد مسائل مختلف غیر قابل انکار است. بنابراین زمانی که احساس اضطراب میکنید، کارهای بسیار زیادی وجود دارد که میتواند افکار شما را تغییر دهد و باعث آرامش ذهن و بدن شما گردد. اگر موارد ذکر شده مفید نبود حتما با یک روانشناس صحبت کنید.3پی نوشت:
1.www.chetor.com
2.www.vista.ir
3.www.majalesalamat.com