ارست قلبی یا همان ایست قلبی چیست و در برخورد با آن چه باید کرد

ایست قلبی ناگهانی، از دست دادن غیر منتظره عملکرد قلب، تنفس و آگاهی است. دلیل ایست قلبی ناگهانی معمولا اختلال الکتریکی در قلب است که باعث مختل شدن عمل پمپاژ خون و توقف جریان خون به سایر قسمت های بدن می شود.
سه‌شنبه، 19 اسفند 1399
تخمین زمان مطالعه:
پدیدآورنده: کیمیا صادقی گرمارودی
موارد بیشتر برای شما
ارست قلبی یا همان ایست قلبی چیست و در برخورد با آن چه باید کرد
ایست قلبی ناگهانی، از دست دادن غیر منتظره عملکرد قلب، تنفس و آگاهی است. دلیل ایست قلبی ناگهانی معمولا اختلال الکتریکی در قلب است که باعث مختل شدن عمل پمپاژ خون و توقف جریان خون به سایر قسمت های بدن می شود.
 

ایست قلبی ناگهانی

ایست قلب ناگهانی با حمله قلبی متفاوت است، حمله قلبی در صورتی رخ می دهد که جریان خون به بخشی از قلب مسدود شود. با این حال، حمله قلبی گاهی اوقات می تواند اختلال الکتریکی یجاد کند که آغزگر ایست قلبی ناگهانی است. ایست قلبی یک اورژانس پزشکی است. اگر بلافاصله درمان نشود، باعث مرگ ناگهانی می شود. با مراقبت های پزشکی مناسب و سریع، امکان زنده ماندن وجود دارد. احیاء قلب و عروق (CPR)، درمان با defibrillator – و یا حتی فشار آوردن به قفسه سینه – می تواند شانس زنده ماندن را تا زمان رسیدن اورژانس افزایش دهد.

ارست قلبی یا همان ایست قلبی چیست و در برخورد با آن چه باید کرد

علائم

علائم ایست قلبی ناگهانی و شدید هستند، شایع ترین علائم ایست قلبی عبارتند از:

* سقوط ناگهانی
* توقف ضربان قلب
* توقف تنفس
* از دست دادن هوشیاری

گاهی اوقات علائم و نشانه های دیگر نیز در ایست قلبی رخ می دهد؛ که ممکن است شامل خستگی، غش، سرگیجه، درد قفسه سینه، تنگی نفس، ضعف، تب و تپش یا استفراغ باشد؛ اما ایست قلبی ناگهانی اغلب بدون هشدار رخ می دهد

ارست قلبی یا همان ایست قلبی چیست و در برخورد با آن چه باید کرد

آیا حمله قلبی همان ایست قلبی است؟

خیر. اصطلاح “حمله قلبی” اغلب به طور اشتباه برای توصیف ایست قلبی یا ارست قلبی استفاده می شود. در حالی که حمله قلبی ممکن است باعث ارست قلبی شود.

حمله های قلبی در اثر انسدادی می تواند رخ دهد که باعث توقف جریان خون به قلب می شود. یک  حمله ی قلبی (یا سکته ی قلبی) به مرگ بافت ماهیچه ای به علت فقدان خونرسانی اشاره می کند. 

حمله ی قلبی می تواند به عنوان مشکلی در “گردش خون” درک شود. حمله ی قلبی کاملاً جدی می باشد و گاهی اوقات مرگ آور است.

در مقابل، ایست قلبی، هنگام عملکرد نادرست سیستم الکتریکی قلب رخ می دهد و ضربان قلب متوقف می شود: از اینرو اینگونه نامگذاری می شود:

* عملکرد پمپاژ قلب، “حبس می شود” یا متوقف می شود.

* در ایست قلبی، در صورتی که اقدامات مناسب بالافاصله انجام نشوند، ممکن است منجر به مرگ شود. انجام احیای قلبی ریوی (CPR) و استفاده از دستگاه شوک الکتریکی باعث شوک دادن به قلب و بازیابی ریتم طبیعی قلب در عرض چند دقیقه می شود. 

* ایست قلبی ممکن است در اثر ریتم نامنظم قلب باشد که آریتمی نامیده می شود. یک آریتمی شایع که مرتبط با ایست قلبی می باشد، فیبریلاسیون بطنی می باشد. فیبریلاسیون بطنی به این معنی است که حفره های پایینی قلب به طور ناگهانی شروع به ضربان زدن می کنند و خون را پمپاژ نمی کنند.
 

در برخورد با ایست قلبی چه باید کرد

اگر دچار درد یا احساس ناراحتیِ گاه و بی‌گاه در ناحیه‌ی قفسه‌ی سینه هستید، تپش قلب یا ضربان قلبِ نامنظم یا سریع دارید، خس‌خس سینه یا تنگی نفسی دارید که نمی‌توانید به‌درستی آن را شرح دهید، مدام از حال می‌روید یا احساس سبکیِ سر یا سرگیجه می‌کنید، سریعا به پزشک مراجعه کنید. اگر این نشانه‌ها ادامه دارند، با اورژانس تماس بگیرید.

وقتی قلب از حرکت می‌ایستد، کمبود اکسیژنِ خون، تنها در چند دقیقه می‌تواند باعث آسیب مغزی شود. مرگ یا آسیب پایدار مغزی ممکن است بین چهار تا شش دقیقه اتفاق بیفتد. این مسئله زمانی اهمیت زیادی پیدا می‌کند که شما در حال کمک به شخص بی‌هوشی هستید که نفس نمی‌کشد. در این‌ مواقع، باید به سرعت این اقدامات را انجام دهید:

ارست قلبی یا همان ایست قلبی چیست و در برخورد با آن چه باید کرد

با اورژانس تماس بگیرید

اگر با کسی روبه‌رو شدید که ناگهان افتاده یا واکنشی نشان نمی‌دهد، سریعا با شماره‌ی ۱۱۵ تماس بگیرید. اگر آن شخص، کودک است و شما هم دست تنها هستید، سی‌پی‌آر انجام دهید یا فقط روی سینه‌اش فشار بیاورید. این کار را به مدت دو دقیقه انجام دهید و اگر پاسخی نگرفتید، می‌توانید از الکتروشوک استفاده کنید.
 

سی‌پی‌آر انجام بدهید

سریعا تنفسِ شخص بیهوش را بررسی کنید. اگر به طور طبیعی نفس نمی‌کشد، سی‌پی‌آر انجام دهید. فشارهای سخت و سریعی روی سینه‌ی او وارد کنید. این فشارها باید ۱۰۰ تا ۱۲۰ بار در دقیقه باشند. اگر آموزش سی‌پی‌آر دیده‌اید، راه تنفس او را بررسی کنید و پس از هر ۳۰ فشاری که وارد می‌آورید، تنفس دهان به دهان بدهید.

اگر آموزش این کار را ندیده‌اید، فقط به وارد کردن فشار روی سینه ادامه دهید. بین این فشارهای سخت و سریع، بگذارید سینه کاملا بالا بیاید. این کار را آن‌قدر ادامه بدهید تا دستگاه الکتروشوک یا اورژانس از راه برسد.

ارست قلبی یا همان ایست قلبی چیست و در برخورد با آن چه باید کرد

از دستگاه الکتروشوک استفاده کنید

اگر آموزش استفاده از دستگاه شوک قابل حمل یا دفیبریلاتور را ندیده‌اید، احتمالا اپراتور اورژانس می‌تواند برای استفاده از آن راهنمایی‌تان کند. در چنین مواقعی یک شوک بدهید و بعد سریعا شروع به سی‌پی‌آر کنید، یا به مدت دو دقیقه، روی قفسه‌ی سینه فشار بیاورید.

با استفاده از دفیبریلاتور، ریتم قلب شخص مورد نظر را بررسی کنید. اگر لازم است، یک شوک دیگر با دستگاه بدهید. این چرخه را آن‌قدر ادامه دهید تا شخص هوشیار شود یا اورژانس از راه برسد.

دفیبریلاتور قابل حملِ خودکار (AED) معمولا در مکان‌های عمومی‌ همچون فرودگاه‌ها، سینماها و مجتمع‌های خرید قابل دسترس هستند. در ضمن می‌توانید برای منزل‌تان هم از این دستگاه‌ها تهیه کنید. این دستگاه‌ها دفترچه‌ی راهنما هم دارند که می‌توانید مطالعه کنید. آنها طوری برنامه‌ریزی شده‌اند که تنها در صورت نیاز اجازه‌ی شوک می‌دهند.

ارست قلبی یا همان ایست قلبی چیست و در برخورد با آن چه باید کرد

چه وقت باید به پرشک مراجعه کنم؟

اگر شما اپیزودهای مکرر از درد قفسه سینه یا احساس ناراحتی، تپش قلب، ضربان قلب سریع یا نامنظم، خس خس سینه غیر قابل توضیح یا تنگی نفس، غش، احساس سبکی سر یا سرگیجه دارید به سرعت به دکتر مراجعه کنید. وقتی که قلب متوقف می شود، عدم خون اکسیژن می تواند باعث آسیب مغز در تنها چند دقیقه شود. مرگ یا آسیب مغزی دائمی می توانید در عرض چهار تا شش دقیقه رخ می دهد. زمان بسیار مهم است اقدام فوری انجام دهید

ارست قلبی یا همان ایست قلبی چیست و در برخورد با آن چه باید کرد

دلیل ایست قلبی

مهم ترین دلیل ایست قلبی، داشتن بیماری های قلبی مزمن است. دلیل ایست قلبی ناگهانی معمولا یک اختلال در ریتم قلب (آریتمی) است که نتیجه یک مشکل در سیستم الکتریکی قلب شما است.
 

از مهم ترین بیماری های قلبی که منجر به ایست قلبی می شوند می توان به:

بیماری عروق کرونر. اغلب دلیل ایست قلب در افراد به علت بیماری عروق کرونر رخ می دهد. در بیماری عروق کرونر، شریان های شما با کلسترول و سایر رسوب ها مسدود می شوند و جریان خون را به قلب شما کاهش می دهد. این می تواند برای قلب شما سخت تر برای انجام امواج الکتریکی سخت تر شود.

حمله قلبی. اگر حمله قلبی رخ دهد، اغلب به علت بیماری شدید عروق کرونر، می تواند فیبریلاسیون بطنی و ناگهانی قلبی را ایجاد کند. علاوه بر این، یک حمله قلبی می تواند در مناطق باقی مانده از بافت اسکار قرار بگیرد. مدار کوتاه برق در اطراف بافت اسکار ممکن است منجر به اختلالات در ریتم قلب شما شود.

قلب بزرگ (کاردیومیوپاتی). این اتفاق زمانی که دیواره عضلات قلب شما کشش و بزرگ شدن و یا ضخیم شده اتفاق می افتد. در هر دو مورد عضله قلب شما غیر طبیعی است که اغلب منجر به آسیب بافت قلبی و آروماتیک بالقوه می شود.

بیماری قلبی دریچه های قلب. نشت یا محدود شدن دریچه های قلب شما می تواند به کشیدگی یا ضخیم شدن عضله قلب یا هر دو آن منجر شود. هنگامی که قلب به علت استرس ناشی از اختلال دریچه یا فشار ناگهانی بزرگ و یا تضعیف می شود، خطر افزایش آریتمی قلبی افزایش می یابد.

بیماری قلبی مادرزادی. هنگامی که ایست قلبی ناگهانی در کودکان یا نوجوانان رخ می دهد، ممکن است به علت بیماری قلبی مادرزادی باشد.

مشکلات الکتریکی در قلب .در برخی افراد، مشکل در سیستم الکتریکی قلب، به جای مشکل در عضله قلب یا دریچه ها می باشد. این موارد ناهنجاری های اولیه ریتم قلب نامیده می شوند و شامل سندرم Brugada و سندرم QT طولانی می باشد.
 

عوامل خطر

از آنجایی که ایست قلبی ناگهانی با بیماری قلبی عروقی مرتبط است، عوامل مشابه ی که خطر ابتلا به بیماری عروق کرونری را در شما بالا می برد، ممکن است باعث ایست قلبی ناگهانی نیز شود. این عوامل شامل:

* سابقه خانوادگی بیماری عروق کرونر
* سیگار کشیدن
* فشار خون بالا
* کلسترول خون بالا
* چاقی
* دیابت
* شیوه زندگی ناسالم
* مصرف بیش از حد الکل

ارست قلبی یا همان ایست قلبی چیست و در برخورد با آن چه باید کرد

عوامل دیگری نیز ممکن است دلیل ایست قلبی باشند و خطر آنرا افزایش دهند از جمله:
* حمله قلبی قبلی
* سابقه شخصی یا خانوادگی انواع دیگر بیماری های قلبی، مانند اختلالات ریتم قلب، نقایص مادرزادی قلب، نارسایی قلبی و قلب و عروق
* سن – میزان بروز اختلال قلبی ناگهانی با سن افزایش می یابد
* مرد بودن – احتمال وقوع ایست قلبی در مردان دو تا سه برابر زنان است
* استفاده از مواد مخدر غیر قانونی مانند کوکائین یا آمفتامین
* عدم تعادل تغذیه ای، مانند سطح پتاسیم یا منیزیم کم
 

تشخیص ایست قلبی

اگر یک ایست قلبی ناگهانی را بدون هشدار داشتید و زنده مانده اید، پزشک شما می خواهد دلیل ایست قلبی را تشخیص دهد تا از وقایع آیینده پیشگیری کند.
آزمایشاتی که پزشک شما ممکن است برای تشخیص دلیل ایست قلبی توصیه کند عبارتند از:
 

الکتروکاردیوگرام

در طول الکتروکاردیوگرام (ECG)، سنسورها (الکترود ها) که می توانند فعالیت الکتریکی قلب شما را تشخیص دهند، آنها به قفسه سینه و گاهی به اندام شما متصل می شوند. یک ECG می تواند اختلالات در ریتم قلب و یا تشخیص الگوهای الکتریکی غیر طبیعی، مانند یک فاصله QT طولانی مدت که خطر ابتلا به مرگ ناگهانی را افزایش می دهد را تشخیص دهند.
 

آزمایش خون

یک نمونه از خون شما ممکن است برای بررسی سطوح پتاسیم، منیزیم، هورمون ها و سایر مواد شیمیایی مورد آزمایش قرار گیرد که توانایی قلب شما را نشان می دهند. سایر آزمایش های خون می تواند آسیب های قلبی اخیر و حملات قلبی را تشخیص دهند.

ارست قلبی یا همان ایست قلبی چیست و در برخورد با آن چه باید کرد

آزمایشات تصویربرداری

اشعه ایکس قفسه سینه یک تصویر اشعه ایکس از سینه شما اجازه می دهد تا پزشک اندازه و شکل قلب و عروق خونی شما را بررسی کنید. همچنین ممکن است نشان دهد که آیا نارسایی قلبی دارید یا خیر.

اکوکاردیوگرام این آزمایش با استفاده از امواج صوتی برای تولید تصویری از قلب شما انجام می شود. یک اکوکاردیوگرام می تواند نشان دهد که آیا یک منطقه از قلب شما توسط حمله قلبی آسیب دیده است یا نه و یا آیا پمپاژ به طور طبیعی صورت می گیرد یا آیا اختلالات دریچه وجود دارد. یا نه

ارست قلبی یا همان ایست قلبی چیست و در برخورد با آن چه باید کرد

اسکن هسته ای این آزمایش، معمولا همراه با یک آزمایش استرس کمک می کند تا مشکلات جریان خون را به قلب شما تشخیص دهد. مقدار کمی از مواد رادیواکتیو، مانند تالیوم، به جریان خون شما تزریق می شود. دوربین های ویژه می توانند مواد رادیو اکتیو را از طریق قلب و ریه ها، تشخیص دهند.
 

درمان

ایست قلبی ناگهانی نیاز به اقدام فوری برای بقا دارد. دلیل ایست قلبی هر چه باشد باید در هنگام وقوع آن ابتدا بیمار را نجات داد و بعد به دنبال دلیل ایست قلبی رفت. مهم ترین اقدام فوری در مواجه با ایست قلبی، احیا قلب و عروق فوری یا CPR است.
 

CPR

احیاء قلب و عروق فوری (CPR) برای درمان اختلال قلبی ناگهانی ضروری است. با نگه داشتن جریان خون غنی از اکسیژن به اندام های حیاتی بدن، CPR می تواند یک پیوند حیاتی را فراهم کند تا مراقبت اضطراری پیشرفته تر در دسترس باشد.

CPR شامل اقداماتی است که برای بازگرداندن اعمال حیاتی دو عضو مهم قلب و مغز در فردی که هوشیاری خود را از دست داده، انجام می‌شود و تلاش می‌شود تا گردش خون و تنفس به‌طور مصنوعی تا زمان برگشت جریان خون خودبخودی بیمار برقرار شود. اگر فرد دارای ضربان بوده ولی دچار قطع تنفس شده باشد، باید با تنفس مصنوعی دهان به دهان ادامه داد.

ارست قلبی یا همان ایست قلبی چیست و در برخورد با آن چه باید کرد

دفیبریلات

مراقبت های پیشرفته برای فیبریلاسیون بطنی، نوعی آریتمی که می تواند ناشی از ایست قلب ناگهانی باشد، به طور کلی شامل تحویل شوک الکتریکی از طریق دیواره سینه به قلب است. این روش، defibrillation نامیده می شود… این اغلب باعث می شود ریتم طبیعی قلب از سر بگیرد. شوک ممکن است توسط پرسنل اورژانسی و یا یک شهروند در صورت استفاده از defibrillator عمومی استفاده شود.
 

عوارض جانبی

هنگامی که ناگهانی ایست قلبی اتفاق می افتد، مغز شما اولین قسمت از بدن شما است که آسیب می بیند، زیرا بر خلاف ارگان های دیگر، ذخایر خون غنی از اکسیژن ندارد؛ و نیاز به عرضه بی وقفه خون دارد. کاهش جریان خون به مغز شما سبب بی نظمی می شود. اگر ریتم قلب شما به سرعت به ریتم طبیعی خود بازنگردد، آسیب مغزی اتفاق می افتد و نتیجه مرگ است. اگر ایست قلبی ناگهانی بیش از 8 دقیقه طول بکشد، بقاء نادر است. بازماندگان ایست قلبی ممکن است علائم آسیب مغزی را نشان دهند.
 

جلوگیری از ایست قلبی

راه مطمئن برای شناخت خطر ابتلا به ایست قلبی ناگهانی وجود ندارد، بنابراین کاهش ریسک ابتلا به بیماری های قلبی بهترین استراتژی است. این مراحل شامل بررسی های منظم، غربالگری برای بیماری های قلبی و زندگی شیوه زندگی سالم قلب با روش های زیر است:

ارست قلبی یا همان ایست قلبی چیست و در برخورد با آن چه باید کرد

* اجتناب از سیگار و الکل
* یک رژیم غذایی متعادل داشته باشید.
* از لحاظ جسمانی فعال باش
* اگر با کسی که در معرض ایست قلب ناگهانی قرار دارد، زندگی می کنید، مهم است که در CPR آموزش ببینید.


منبع: سایت دکتردکتر
سایت چطور
سایت دکتر هندسی


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط